Καλάβρυτα: Συζήτηση για τη συνεχή κατάρρευση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος και του κρέατος

By Σεπτεμβρίου 10, 2018

Ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στην συνεχή μείωση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα φαίνεται ότι προσπαθούν να χτίσουν οι κτηνοτροφικοί φορείς της χώρας, που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στα Καλάβρυτα, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του τοπικού συνεταιρισμού.

Οι κτηνοτρόφοι συμφώνησαν να γίνει κοινή προσπάθεια πίεσης προς την ελληνική πολιτεία, ώστε με αυστηρότερους ελέγχους, να αποτραπεί περαιτέρω κατρακύλα στην τιμή του γάλακτος.

Στη σύσκεψη έγινε κουβέντα για το υπό διαμόρφωση καταστατικό της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ για το καθεστώς που διέπει τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ενιαία εκπροσώπηση του κλάδου με 11μελές Συμβούλιο στη νέα οργάνωση, εκ των οποίων οι τρεις (Λύκα, Πεβερέτος, Ματενίδης) απαρτίζουν την επιτροπή συντονισμού

Το 11μελές αναλυτικά:
- Γιάννης Γκρίνιας
- Μυρτώ Λύκα
-Δημήτρης Μόσχος
- Παναγιώτης Πεβερέτος
- Γιώργος Βενιεράκης
- Μπάμπης Ματενίδης
- Νίκος Παλάσκας
- Κώστας Ανθόπουλος
- Γιώργος Μυριούνης
- Κώστας Γυφτάκης
- Παύλος Σατολιάς

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι πρόεδροι της Ενωσης Αγρινίου- ΑΜΦΙΓΑΛ Θωμάς Κουτσουπιάς, της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (Λύκα, Γκρίνιας, Γυφτάκης), του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος, του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου Αναστάσιος Αντωνίου, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων  Πιερίας «Αιγοπροβατοτρόφοι Ν. Πιερίας» Κώστας Ανθόπουλος ",   εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτροφίας Αμύνταιου, εκπρόσωπος των νέων αγροτών Αχαΐας, του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βοιωτίας, του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας (Βαϊόπουλος), του Συνεταιρισμού Ρεθύμνης (Βενιεράκης), ενώ το παρόν έδωσε και ο Γιώργος Διδάγγελος, αλλά και άλλοι φορείς της περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των διοργανωτών έχει ως εξής:
Σήμερα 7/9/2018 στα Καλάβρυτα, στα γραφεία του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών φορέων από όλη την Ελλάδα για πρώτη φορά ξεκινώντας μια νέα επανάσταση για την επιβίωση όλων των κτηνοτρόφων.

Βασικό θέμα της συζήτησης είναι η συνεχής κατάρρευση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος και του κρέατος, η οποία ξεκίνησε το 2017 και βλέπουμε να συνεχίζεται και την νέα περίοδο.
Τονίστηκε από όλους τους φορείς η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και η συνέχισή τους τη νέα περίοδο θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Οι τιμές που δόθηκαν πέρυσι και σύμφωνα με ανακοινώσεις που έρχονται στην δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες για την νέα περίοδο έχουν σαν αποτέλεσμα τον αφανισμού του κλάδου. Ενός κλάδου που έχει 100.000 εκμεταλλεύσεις, απασχολεί 400.000 άτομα, δίνει δουλειά σε άλλα τουλάχιστον 15 επαγγέλματα και συνεισφέρει πολλά χρήματα στο ΑΕΠ έχοντας την Φέτα ως ναυαρχίδα.

Παράλληλα στα χρόνια της κρίσεως πολλοί νέοι άνθρωποι, παρέμειναν στην επαρχία και επένδυσαν χρήματα και ελπίδες στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου και ξαφνικά βρίσκονται μετέωροι μαζί με όλο τον υπόλοιπο κλάδο.

Σε αντίδραση για τις εξευτελιστικές τιμές που ανακοινώθηκαν ομόφωνα από όλους τους φορείς αποφασίστηκε:

Ενιαία έκφραση και δράση του κλάδου της κτηνοτροφίας ενάντια στους μεταποίητες του γάλακτος, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με αποφασιστικότητα και συσπείρωση.

Είμαστε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε όλες τις παρανομίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπεύθυνους που οδήγησαν τις τιμές τους γάλακτος στην σημερινή κατάσταση.

Δηλώνουμε όλοι μαζί ότι θα αγωνιστούμε δυναμικά για το επάγγελμα μας το οποίο στηρίζει την Εθνική οικονομία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από αυτό.

Παρευρέθησαν και συνυπογράφουν το δελτίο τύπου οι παρακάτω φορείς:
- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ – ΠΕΚ
- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ – ΣΕΚ
- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
- ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
- ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ "ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ"
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΣΚΩΝ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
- Σ.Α.Γ.Α.Π.Ε.Λ.
- ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΑΜΦΙΓΑΛ
- ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ & ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
- ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΘΡΑΚΩΝ «ΑΜΝΟΣ»
- ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ 

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ