Η «συνιστώσα» της ντροπής για την εθνική τραγωδία

Ένα από τα στοιχεία που έχουν επιτείνει την κατακραυγή κατά της κυβέρνησης είναι η, πεισματικά, μη πραγματική ανάληψη ευθύνης, η απουσία έστω και μίας παραίτησης, η έλλειψη έστω και μιας συγγνώμης, με αποκορύφωμα τη συνέντευξη Τύπου Τόσκα, Τζανακόπουλου και των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας όπου όλοι λίγο – πολύ είπαν ότι έκαναν το καλύτερο, ότι αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτό κι ότι δεν θα άλλαζαν τίποτε. Δείχνοντας παντελή ασέβεια στους 90 και πλέον νεκρούς και στους κατεστραμμένους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η «γραμμή» δεν περνάει στο σύνολο του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, αρχίζουν και εμφανίζονται φωνές είτε από πολιτικά στελέχη είτε από ανθρώπους της δημοσιογραφίας που αντιλαμβάνονται ότι η ανάληψη ευθύνης δεν μπορεί να είναι απλώς ένα κενό γράμμα.

Σε αυτό το φόντο είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στο ερώτημα πώς αισθάνεται κάποιος μετά από μια τέτοια τραγωδία, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Εποχή» την περασμένη Κυριακή:

«Παραλύει από το μέγεθος της δυστυχίας και ανά-στοχάζεται τις προσωπικές του ευθύνες, τις συλλογικές και διαχρονικές. Αντιλαμβάνομαι την οργή του κόσμου. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να λες τι έφταιξε, αλλά και τι πρέπει να γίνει. Παρόλα αυτά έχουμε δεδομένα και οι ευθύνες αναζητούνται. Την ώρα του μεγάλου πένθους όμως δεν μπορούμε και δεν μας επιτρέπεται να μείνουμε παράλυτοι από την τραγωδία, από την οργή για τα διαχρονικά και συγχρονικά λάθη, από τις τύψεις που έχουμε οι ζωντανοί έναντι των νεκρών.»

Στην ίδια εφημερίδα, ο Γιώργος Γκινοσάτης, τοπογράφος μηχανικός, αλλά και από τα γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα τοπικά κινήματα της Ανατολικής Αττικής, υπογράμμιζε σε άρθρο του που παρέθετε τις διαχρονικές στρεβλώσεις στον τρόπο δόμησης στην περιοχή αλλά και τα ώριμα αιτήματα των κατοίκων: «Το συλλογικό συμφέρον είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων, ψηφοθηρίας, και ιδιωτικών συμφερόντων μικρών ή μεγάλων. Δεν υπάρχει “δεν πρόκαμα” ή ότι “οι άλλοι είναι χειρότεροι”. Η αλληλεγγύη έκανε και κάνει τη δουλειά της πολύ καλά, ας κάνει το καθήκον της και η κυβερνώσα Αριστερά.»

Και υπουργοί
Αντίστοιχα, δεν είναι τυχαίο ότι διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, είτε σε δημόσιες εμφανίσεις τους, είτε σε ιδιωτικές τοποθετήσεις δεν ακολουθούν το δρόμο της αλαζονικής άρνησης ανάληψης ευθύνης.

Για παράδειγμα χαρακτηριστική η απόσταση ανάμεσα στη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που έχει αναλάβει κομβικό επικοινωνιακό ρόλο στην αναπαραγωγή του κυβερνητικού αφηγήματος, μέχρι του σημείου του να προσπαθεί να βγάλει τρελούς όσους υποστηρίζουν ότι το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου και πριν από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί, και του υπουργού Υγείας Αντρέα Ξάνθου που κυρίως έχει ασχοληθεί με το συντονισμό της προσπάθειας παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.

Ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, πολιτικός προϊστάμενος του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αναγκάστηκε την Τετάρτη να παραδεχτεί ότι «θα ήταν προκλητικό να λέει κανείς ότι έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς», μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Αρθρα σε φιλικές εφημερίδες
Την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε μέσα φιλικά προς την κυβέρνηση άρθρα που επισημαίνουν και τις ευθύνες της κυβέρνησης και τα σημαντικά λάθη στον χειρισμό της τραγωδίας με τις πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη κείμενο του Δημήτρη Κανελλόπουλου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών και το οποίο αναφέρει ανάμεσα στα άλλα:

«Κι επειδή το καιρικό φαινόμενο στο Μάτι ήταν πρωτοφανές και η αντίδραση της πολιτείας έμοιαζε εκ των πραγμάτων περιορισμένη, ας δούμε λοιπόν το μετά. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί τόσες μέρες μετά την τραγωδία δεν υπάρχει ούτε μίαπαραίτηση. Είναι αστείο να λέγεσαι Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με 90 πολίτες νεκρούς… Τι σόι προστασία τους προσέφερες;

Αλήθεια, πότε ο κ. Τσίπρας περιμένει να αποδώσει ευθύνες; Εχουν περάσει ήδη 8 μέρες και δεν κάνει τίποτε. Δεν καταλαβαίνει άραγε πως βουλιάζει μαζί τους; Με υπουργούς, δημόσιους λειτουργούς, ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς που εκ των πραγμάτων φέρουν ευθύνη λόγω της θέσης τους;

Βγαίνει βαριά ηττημένος ο Αλέξης Τσίπρας από τα τελευταία γεγονότα. Αν είχε στείλει ήδη στο σπίτι τους μερικούς ανθρώπους, θα μιλούσε πλέον σε άλλη βάση.»

Βέλη για Καρτερό
Στην ιστοσελίδα πάλι της Εφημερίδας των Συντακτών, ο γνωστός δημοσιογράφος Μπάμπης Αγρολάμπος, με μεγάλη θητεία ανάμεσα στα άλλα και στον κομματικό ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ 105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, με εκτενές κείμενό του άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο που χειρίστηκε το όλο ζήτημα η κυβέρνηση, με κριτική μάλιστα και στον ίδιο τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάση Καρτερό, με αφορμή άρθρο του τελευταίου στην εφημερίδα «Αυγή». Επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα ο Μπάμπης Αγρολάμπος:

«Τι σχέση έχει η Αριστερά με αυτή την ανερμάτιστη λογική και τί όφελος μπορεί να περιμένει η χώρα; Θα πρέπει να αναλάβει και τις προσωπικές αθλιότητες κάθε κυβερνητικού παράγιοντα και συμβούλου, να λειτουργεί εν τέλει σαν πλυντήριο;

Η διατύπωση ερωτήσεων ακόμα και στις πιo τραγικές στιγμές είναι βασικό χαρακτηριστικό μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Ακόμη και αν οι ερωτήσεις είναι ωμές ή προκλητικές, παραγνωρίζουν τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους στο Μάτι. Δεν είναι οι ερωτήσεις που οδηγούν σε επικοινωνιακή τυμβωρυχία, όπως νομίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι η έλλειψη πειστικών απαντήσεων.

Και περισσότερο η έλλειψη συναίσθησης προσωπικής ευθύνης και κατ’ επέκταση κοινωνικής και πολιτικής. Δεν μπορεί να θεωρείται καρατόμηση η αντικατάσταση των προσώπων που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση και απέτυχαν. Ακόμη και αν τα λάθη που έγιναν είναι συγγνωστά, το βάρος της τραγωδίας είναι τεράστιο για να συνεχίσουν να το φέρουν στους ώμους τους, στις θέσεις που βρίσκονται».

Η σεκιουριτάτε του ΣΥΡΙΖΑ και οι «πραιτωριανοί»
Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν συμμερίζονται όλοι στον ευρύτερο χώρο τη λογική μιας ιδιότυπης επικοινωνιακής «σεκιουριτάτε» που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία απλώς αναζητά αντιπάλους, υπονομευτές και «τυμβωρύχους» την ώρα που δεν διστάζει να αναπαράγει συνειδητά ψέματα.

Ούτε είναι όλοι διατεθειμένοι να συμπεριφερθούν είτε πολιτικά είτε δημοσιογραφικά ως «πραιτωριανοί» του Μαξίμου και ως ασπίδα προστασίας μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που την κρίσιμη στιγμή αποδείχτηκαν δυστυχώς κατώτεροι των περιστάσεων επιλέγοντας αντί για την πραγματική ανάληψη της ευθύνης, την κυνική προσπάθεια μετάθεσης της στην πλάτη οποιουδήποτε άλλου.

Δεν είναι όλοι στον ευρύτερο χώρο ούτε «γραμμιτζήδες», ούτε μέλη των ομάδων troll που έχουν διαχυθεί στο διαδίκτυο και όχι μόνο λογοκρίνουν όποιον έχει άλλη άποψη, όποιον ασκεί κριτική στον «πρίγκιπα του Μαξίμου» και στους πολιτικούς του «σωματοφύλακες», αλλά και που δείχνει απίστευτη ασέβεια στους νεκρούς και αγνοούμενους.

Μένει ωστόσο να δούμε εάν και κατά πόσο αυτή η αναδυόμενη «συνιστώσα της μεταμέλειας» μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να πιέσει προς αλλαγή κατεύθυνσης είτε ως προς την πολιτική αντιμετώπισης των καταστροφών και την πρόληψη των επομένων είτε ως προς την προσπάθεια η κυβέρνηση να δείξει ένα άλλο πρόσωπο απέναντι στην οργή της κοινωνίας.

Αν και πλέον είναι αργά για δάκρυα και για συγγνώμες, κάτι που έχει καταλάβει το Μαξίμου και ξεκινά νέο προπαγανδιστικό παιχνίδι στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας από το Μάτι (που τους πληγώνει) σε άλλα θέματα όπως τους… φταίχτες νεκρούς που είχαν αυθαίρετα.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ