Το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία»

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία»  Ηλικιακός οδηγός - Εμβολιαστικά κέντρα 

Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στον κορονοϊό με την επιχείρηση «Ελευθερία», το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών που εκπονήθηκε πριν από την άφιξη των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας. 
Οι βασικές του αρχές είναι η υγειονομική ασφάλεια των πολιτών, η ηθική και η ακεραιότητα όσον αφορά τη διάθεση των εμβολίων στις ομάδες πολιτών που προηγούνται, και η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση την διάθεσης των εμβολίων. Το σχέδιο στηρίζεται στη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των φορέων που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και χαρακτηρίζεται από εγρήγορση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος
Συνολικά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%. 

Οι πολίτες  μπορούν να συμμετέχουν  στον εμβολιασμό μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μέσω on-line πλατφόρμας (https://emvolio.gov.gr/).

Ερωτήσεις  και απαντήσεις για διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τον Εμβολιασμό του πληθυσμού για την  Covid-19 υπάρχουν και επικαιροποιούνται καθημερινά στον σύνδεσμο: https://emvolio.gov.gr/syxnes-erotiseis

Που γίνονται οι εμβολιασμοί

Ήδη έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα 1.042 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον υπάρξουν μεγαλύτερες παραδόσεις εμβολίων στη χώρα μας. 

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη λειτουργούν 4 mega-εμβολιαστικά κέντρα. Πρόκειται για το εμβολιαστικά κέντρο στο κτήριο του εκθεσιακού κέντρου Helexpo στο Μαρούσι επί της λεωφόρου Κηφισίας, το εμβολιαστικό κέντρο στο Στάδιο της Ξιφασκίας στο Ελληνικό και το εμβολιαστικό κέντρο στο Κλειστό του Περιστεριού, στην Αττική καθώς και το εμβολιαστικό κέντρο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη. 

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο  στα Κέντρα Εμβολιασμού τα οποία μεταξύ άλλων βρίσκονται σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, και Κινητές Μονάδες και είναι κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια ώστε να μη μείνει ακάλυπτο κανένα σημείο της χώρας. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών που εργάζονται σε Νοσοκομεία, γίνεται εντός των Νοσοκομείων.

Δωρεάν και μη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός 

Ο εμβολιασμός για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 δεν είναι υποχρεωτικός αλλά υπάρχει σύσταση να γίνεται και η διάθεση των εμβολίων για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα είναι δωρεάν.

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που έχουν λάβει ή θα λάβουν έγκριση για κυκλοφορία και διάθεση από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα προσδιορίζουν σε ποιες κατηγορίες ατόμων έγιναν οι κλινικές δοκιμές και ανάλογα έχει αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ποιους θα προηγηθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα. 

Έτσι  κατά προτεραιότητα έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται  άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν. Αυτοί είναι οι υγειονομικοί και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών, οι ηλικιωμένοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, οι ασθενείς και το προσωπικό των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης καθώς και οι δυο κατηγορίες ( Α και Β) ευπαθών ομάδων, ανάλογα με τη σοβαρότητα των νοσημάτων που αντιμετωπίζουν. 

Ποιες ομάδες έχουν εμβολιαστεί και ποιες εμβολιάζονται 

Την Παρασκευή 2 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα, για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι είναι από 65 έως 69 ετών. 

Απο τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια.

Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου. 

Από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.

Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών

Τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προς του δημοσιογράφους ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους  στην  ηλικιακή ομάδα 75 -79 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει  κλεισμένο ραντεβού για να εμβολιαστεί  το 75% της ομάδας αυτής. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 64%, στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω το 60%, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών το 55%. Στην ομάδα 70-74 ετών, τρεις ημέρες μετά το άνοιγμα τη διαδικασίας του ραντεβού, 230.000 είχαν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 51% αυτής της ηλικιακής ομάδας. 

Μέχρι τις 2 Μαΐου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ασθενείς με σοβαρά νοσήματα. 

Η λίστα αναμονής και ποιους αφορά 

Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας νέος μηχανισμός αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις με λίστα αναμονής. Κατά τη διάρκεια που ο πολίτης κλείνει το ραντεβού του στην πλατφόρμα, θα μπορεί να επιλέξει εάν ο ίδιος θέλει να μπει στη λίστα αναμονής.

Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα αυτομάτως θα επιλέγει από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί νωρίτερα. Οι πολίτες λαμβάνουν ένα SMS στο κινητό τους, που τους ενημερώνει για το Εμβολιαστικό Κέντρο στο οποίο πρέπει να μεταβούν και μπορούν να το επιβεβαιώσουν ή όχι. Έτσι, δικαιούχοι πολίτες με μελλοντικά ραντεβού, έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα.

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για την COVID-19 (https://covid19.gov.gr/ethniko-schedio-emvoliastikis-kalypsis-gia-covid-19/) 

Το Υπουργείο Υγείας μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ιστοσελίδας του (https://www.moh.gov.gr/) ενημερώνει διαρκώς τον πολίτη για ότι νεότερο σχετικά με τον τρόπο που γίνεται ο εμβολιασμός. 

 

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ