Η απάτη
Το συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρει στους αποδέκτες ότι αν μπουν εκεί θα δουν την επιστροφή φόρου που έχουν. Αν οι χρήστες πατήσουν τον σύνδεσμο που τους δίνεται πρόκειται να μεταβούν σε ιστοσελίδα η οποία δίνει τα στοιχειά τους σε επιτήδειους.
Στο εν λόγω μήνυμα εμφανίζονται ονομασίες που παραπέμπουν σε υπηρεσίες του δημοσίου, τέχνασμα με το οποίο προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες πως πρόκειται για επίσημο φορέα.
Η ιστοσελίδα που εισέρχονται οι πολίτες μοιάζει με το gov ή με τις υπηρεσίες e-banking κάποιας τράπεζας.
Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι κακόβουλες ενέργειες αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων SMS σε κινητές συσκευές (SMISHING), με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και στοιχείων τραπεζικών καρτών.
Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα παραπλανητικά μηνύματα:
- Φαίνεται ότι αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ ή κάποια άλλη αξιόπιστη οντότητα, όπως το gov.gr.
- Ισχυρίζονται ότι ο παραλήπτης δικαιούται επιδότηση ή επιστροφή φόρου.
- Παροτρύνουν την σύνδεση μέσω link σε πλαστή ιστοσελίδα.
Εάν οι παραλήπτες πατήσουν τον σύνδεσμο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα ασφαλείας ή να αλιευθούν προσωπικές ή και τραπεζικές τους πληροφορίες. Για την προστασία τους, οι πολίτες πρέπει να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράψουν αμέσως το μήνυμα.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΑΔΕ δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους, να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr, ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr ή να χρησιμοποιούν την επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές myAADEapp.
Στον επίσημο ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) στη διαδρομή Αρχική Σελίδα > Εξυπηρέτηση – Ενημέρωση > Ασφάλεια Ψηφιακών Δεδομένων > Ασφάλεια Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συναλλαγών υπάρχουν πρακτικές ενημέρωσης για τις ψηφιακές συναλλαγές, συμβουλές προστασίας τόσο από επιθέσεις παραπλανητικών SMS (SMISHING) όσο και από επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» υποκλοπής προσωπικών στοιχείων.
Ακολουθούν προς ενημέρωση και αποτροπή αποδοχής, εικόνες παραπλανητικών μηνυμάτων SMS.