Από το περιεχόμενο και το ύφος της απάντησης της παράταξης «Ενότητα» σχετικά με τα προβλήματα της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αλαζονεία που τους διακρίνει, αλλά κυρίως την αδυναμία να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με το παρόν και το μέλλον της τηλεθέρμανσης Κοζάνης.
Για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους και όπως ορθά επισημαίνονται στο κείμενο μας στις 15/9/2023, καταφεύγουν στην αδιέξοδη κριτική στο παρελθόν, επιλέγοντας για μια ακόμα φορά να πετούν την μπάλα στην κερκίδα!
Ο κ. Μαλούτας και η παράταξή του μας εγκαλούν για την υπογραφή της Σύμβασης παροχής θερμικής Ενέργειας με τη ΔΕΗ το 2019, όμως για την παραπάνω σύμβαση και γενικά για τους σχεδιασμούς για το μέλλον της τηλεθέρμανσής παραμένουν δυστυχώς ακόμα, αναπάντητα ερωτήματα:
- Γιατί ο κ. Μαλούτας αρνήθηκε, έπειτα από επίσημο αίτημά μας ήδη από το 2020, να συζητηθεί το θέμα της συμβάσης ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο; Προτιμά τους μονολόγους προφανώς και όχι τον διάλογο!
- Γιατί, εφόσον δεν συμφωνούσε με την σύμβαση, δεν ζήτησε την ακύρωση ή την τροποποίησή της; Δικαίωμα ακύρωσης ή τροποποίησης του παρείχε η ίδια η σύμβαση. Η ισχύς της σύμβασης ήταν μέχρι το 2020 και παρατάθηκε με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Κοζάνης και της ΔΕΥΑΚ.
- Γιατί ο ίδιος ως Δήμαρχος την περίοδο 2009 – 2014 δεν φρόντισε να υπογράψει νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ ήδη από το 2012, χρονιά που έληγε η προηγούμενη σύμβαση, υπό πολύ καλύτερες διαπραγματευτικές συνθήκες για την ΔΕΥΑΚ;
- Γιατί, εφόσον το κόστος θερμικής ενέργειας που προκάλεσε η παραπάνω σύμβαση προέρχεται από το κόστος δικαιωμάτων CO2 με το οποίο ο ίδιος διαφωνεί, υπέγραψε στις 17 Σεπ 2020 το μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ και το ΣΔΑΜ που προβλέπει την ενσωμάτωση του κόστους δικαιωμάτων CO2 στην παροχή θερμικής ενέργειας από Ορυκτό Αέριο; Το παραπάνω μνημόνιο συνεργασίας δεν εγκρίθηκε επίσης ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο!
- Αν δεν υπήρχε η σύμβαση, θα είχε υποχρέωση η ΔΕΗ να παρέχει θερμική ενέργεια στην ΔΕΥΑΚ και μάλιστα σε συνθήκες περιορισμένης λιγνιτικής δραστηριότητας; Και αλήθεια, αξιοποίησε ή όχι την σύμβαση ο κ. Μαλούτας ώστε να πιέσει την ΔΕΗ για την παροχή θερμικής ισχύος κατά την προηγούμενη περίοδο;
- Μπορεί να ενημερώσει τους πολίτες ο κ. Μαλούτας ποιο θα είναι το εκτιμώμενο κόστος για τον καταναλωτή της τηλεθέρμανσης τα επόμενα χρόνια με την λύση που ο ίδιος υποστηρίζει με δεδομένο ότι, η τιμή CO2 είναι πλέον κοντά στα 90ευρω/τόνος και θα γίνει ακόμα πιο ακριβό;
- Αξιολογήθηκαν και πότε όλες οι εναλλακτικές για το μέλλον της τηλεθέρμανσης εκτός από το Ορυκτό Αέριο;
- Ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε η Δημοτική Αρχή για να μην φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο με το χρέος της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ;
Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν τεθεί πολλές φορές στον κ. Μαλούτα, αλλά ο ίδιος αρνείται να τα απαντήσει, αποδεικνύοντας συνεχώς την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο.
Σχετικά με το δρομολογούμενο σχέδιο για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων που στηρίζεται αποκλειστικά στο Ορυκτό Αέριο και θα κοστίσει 340 εκ. ευρώ, αξίζει να υπενθυμίσουμε στον κ. Μαλούτα ότι ήδη από το 2020, του επισημαίναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα έπρεπε να αναζητούνται ταυτόχρονα και άλλες λύσεις (ΑΠΕ), τότε μας απαντούσε σχεδόν με ειρωνεία, ενώ μέχρι το 2022 παρουσίαζε ο ίδιος ως λύση το Υδρογόνο που σήμερα εγκατέλειψε. Για τις πρωτοβουλίες του σχετικά με την προώθηση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της τηλεθέρμανσης το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι γίνονται εν κρυπτώ, με μεγάλη καθυστέρηση και είναι περιορισμένης εμβέλειας. Φυσικά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το ΣΔΙΤ που προωθεί ο κ Μαλούτας και οι συνεργάτες του με την ΔΕΥΑΚ ως απλό παρατηρητή.
Τα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ και της τηλεθερμανσης ειδικότερα είναι πολλά και σύνθετα και δεν μπορούν να λυθούν με αποσπασματικά ημίμετρα και κρυφές συμφωνίες, οσο και αν ο ίδιος επαίρεται για τα επιτεύγματά του δυστυχώς είναι πολύ λιγος σε μια πολύ κρισιμη για τον τόπο περίοδο.
Κοζάνη 18/09/2022
Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»