Στη Μελίτη Φλώρινας καταγράφηκε περιστατικό όπου ομάδα ατόμων τραγούδησε το «Alexandar Car Makedonski», ένα κομμάτι με έντονο αλυτρωτικό περιεχόμενο. Οι στίχοι, που αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και προτρέπουν τους Έλληνες να αποχωρήσουν, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνει τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν ενεργά στο συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο προβάλλει μια ξένη εθνική αφήγηση για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Προκλητικοί στίχοι κατά της Ελλάδας σε πανηγύρι στη Μελίτη Φλώρινας
Αλυτρωτικό περιεχόμενο σε τοπικό γλέντι στη Μελίτη
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση βίντεο που καταγράφει ομάδα δίγλωσσων κατοίκων στο χωριό Μελίτη του νομού Φλώρινας να ερμηνεύουν τραγούδια με αλυτρωτικούς στίχους κατά της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια τοπικού πανηγυριού.
Οι στίχοι του τραγουδιού, το οποίο τιτλοφορείται Alexandar Car Makedonski και προωθεί μια συγκεκριμένη εθνική αφήγηση για την αρχαία Μακεδονία, αναφέρονται ονομαστικά στον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Το περιεχόμενο του κομματιού κορυφώνεται με την εχθρική προτροπή προς τον ελληνικό λαό να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας πως τα περί της ιστορικής αλήθειας αποτελούν ψεύδη.
Η Μελίτη αποτελεί μια περιοχή του νομού Φλώρινας όπου το δίγλωσσο στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο. Το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό απεικονίζει αρκετούς παρευρισκόμενους να χορεύουν και να τραγουδούν με έντονο πάθος τους στίχους, υπό τη συνοδεία της Suzana Spasovska, η οποία είναι γνωστή ως ερμηνεύτρια μακεδονικών τραγουδιών.
Ο λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανάρτησε το βίντεο συνοδεύει το υλικό με σχόλιο που αναφέρει πως νεαροί κάτοικοι από τη Μελίτη γνωρίζουν άριστα τη μακεδονική γλώσσα και επιδίδονται με επιτυχία στην ερμηνεία πατριωτικών τραγουδιών.
Σε ένα από τα σημεία του τραγουδιού γίνεται αναφορά σε υποτιθέμενο λάθος των Ελλήνων, ενώ το κομμάτι καταλήγει επανειλημμένα στην επιθετική φράση που καλεί τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τον τόπο, ισχυριζόμενο πως έχουν διαδοθεί αρκετά ψέματα.
Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρουν αναλυτικά «Ο Φίλιππος, βασιλιάς της Μακεδονίας, ηγήθηκε ενός στρατού, ενός μακεδονικού στρατού, εναντίον της Αθήνας. Οι Έλληνες έκαναν λάθος· θρηνούσαν στον τάφο ενός ξένου και πανηγύριζαν με έναν ξένο βασιλιά. Η Μάνα-Μακεδονία θα αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι ο Αλέξανδρος είναι Μακεδόνας βασιλιάς. Χρόνια και αιώνες περνούν, μα οι Μακεδόνες αντέχουν για πάντα. Η αλήθεια θα θριαμβεύσει, ο κόσμος θα φωνάξει: Φύγετε, Έλληνες — αρκετά πια με τα ψέματα».
























