Tharos

Tharos

Ημέρα υπενθύμισης στα κράτη και στις κοινωνίες ότι ανάμεσα μας ζουν άτομα διαφορετικά, που χρήζουν αποδοχής,  σεβασμού και ίσων ευκαιριών.

Στέκομαι πάντα στο πλευρό αυτών των αγωνιστών της ζωής. Πολιτική μας βούληση είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη, μια κοινωνία αλληλεγγύης, μακριά από το ρατσισμό και τους αποκλεισμούς οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδα.

Ως ΝΔ αγωνιζόμαστε για την πλήρη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία, σε κάθε έκφανση της σύγχρονης ζωής και κοινωνίας, με στόχο να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των υπολοίπων πολιτών.

Η Κυβέρνησή μας δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά προχωρά σε πράξει

Σήμερα εγκαινιάσαμε το νέο ανελκυστήρα και τις διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί για να γίνει η Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλους. Ένα εμβληματικό έργο, που θα επιτρέπει την πρόσβαση στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα στον Ιερό Βράχο

Παράλληλα έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, που προβλέπει προσβασιμότητα σε όλους και παντο

Η σημερινή μέρα, λοιπόν, ας αποτελέσει σημείο αναφοράς, ευαισθητοποίησης και προβληματισμού για ακόμη περισσότερες δράσεις και παρεμβάσεις από όλους μας

Όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι 

 

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

 

 

Η παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, καθιερώθηκε σε μία προσπάθεια προώθησης και κατανόησης των ζητημάτων που αφορούν στο αναπηρικό κίνημα αλλά και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία, επιδιώκοντας την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

            Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα απολογισμού και περαιτέρω διεκδικήσεων έτσι ώστε τα άτομα που ανήκουν στο αναπηρικό κίνημα να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Χρειάζονται κατάλληλες δομές, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, χρειάζεται καταγραφή και προγραμματισμός. Το ΕΚΝΚ στηρίζει κάθε αίτημα και προσπάθεια του αναπηρικού κινήματος και θα παρεμβαίνει, με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να καθίσταται δυνατή η υλοποίησή τους. 

          

 

 

Δυστυχώς σήμερα λόγω του Κορονοϊού δεν μπορούμε να τιμήσουμε την Αγία Βαρβάρα με τις εκδηλώσεις που κάθε χρόνο πραγματοποιούσαμε και με τη φυσική μας παρουσία στο χώρο του μνημείου των ορυχείων.

    Όμως η σκέψη των χιλιάδων συναδέλφων συνταξιούχων βρίσκεται στους συναδέλφους που χάθηκαν στον καθήκον αλλά και στη δική τους προσπάθεια μέσα σε συνθήκες δύσκολες μέρα και νύχτα.

    Πως άλλωστε να ξεχάσει κανείς όταν μέσα στα μέτωπα εξόρυξης πέρασε τη μισή του ζωή τα καλυτέρα του χρόνια.

    Ελπίζουμε του χρόνου όλα να είναι αλλιώς και να είμαστε γεροί να πραγματοποιήσουμε όλες τις εκδηλώσεις που πρέπει για μια τέτοια μέρα.   

 

                                         

 

 

                                                                                                   

                                                                                                          

                                                                                  

                                       

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία προβλήθηκε απόψε στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων: «Τίποτα για Εμάς, Χωρίς Εμάς. Ισότητα – Συμμετοχή – Αξιοπρέπεια». Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Δεκέμβριο του 1992 και έχει υιοθετηθεί και ως Εθνική Ημέρα ΑμεΑ, ώστε Κυβερνήσεις, Οργανισμοί και κοινωνία να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Νοεμβρίου συζήτησε για πρώτη φορά ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για την αναπηρία, που εμπλέκει όλα τα Υπουργεία, με τρόπο συμβατό με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για έναν Κωδικό Χάρτη, που βασίζεται σε έξι πυλώνες και αναφέρεται σε συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να αλλάξει το υπόδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιες πολιτικές και η κοινωνία αντιμετωπίζουν τους συμπολίτες μας με αναπηρία και εγκρίθηκε από την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι έξι πυλώνες στους οποίους αναπτύσσεται το σχέδιο είναι:

*   Το Κράτος στην υπηρεσία του Ατόμου με Αναπηρία, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κωδικοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας, σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας, αναβάθμιση μηχανισμού αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας.

*   Προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που  προβλέπει ειδική φορολογική πολιτική, αποϊδρυματοποίηση, ανεξάρτητη διαβίωση κ. ά..

*   Προσβασιμότητα.

*   Συμμετοχή σε κάθε έκφανση της ζωής.

*   Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Δημόσιας Διοίκησης.

*   Συνέργεια και Ανάπτυξη.

 

«Χρυσή» εν μέσω καραντίνας αναδείχθηκε φοιτητική ομάδα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συμμετοχή της στον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης και Διαπραγμάτευσης, που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Διαμεσολάβησης της Σιγκαπούρης.

Οι προπτυχιακές φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασιλική Φέστα και Ελισάβετ Γκλαβίνη και η απόφοιτη Δήμητρα Καρακιουλάκη, με προπονήτρια τη δικηγόρο Αθηνών και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια Ελένη Στυλιανού, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Δημοσθένη Λέντζη, εκπροσώπησαν το ΑΠΘ στον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης και Διαπραγμάτευσης (International Mediation Singapore) IMSG 2020. Η ομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που κοινοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην Κοσμητεία της Νομικής Σχολής, κέρδισε το Χρυσό Βραβείο για τον ρόλο του Διαμεσολαβητή, που εκπροσωπήθηκε από τη Βασιλική Φέστα, και το Χάλκινο Βραβείο για τον ρόλο των δικηγόρων της διαμεσολάβησης που εκπροσωπήθηκε από την Δήμητρα Καρακιουλάκη και την Ελισάβετ Γκλαβίνη. 

Για την τεταρτοετή φοιτήτρια Ελισάβετ Γκλαβίνη και την απόφοιτη Δήμητρα Καρακιουλάκη, η χαρά της διεθνούς διάκρισης δεν ήταν πρωτόγνωρη, καθώς τέτοιες μέρες πέρυσι, κατέκτησαν την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό διαπραγματεύσεων (Ad hog Negotiation Competition Dubai), που διεξήχθη στο Ντουμπάι. Ήταν μάλιστα εκείνη η πρωτιά που τους εξασφάλισε τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση IMSG 2020. Φέτος, επιβραβεύτηκαν και πάλι για τη διαπραγματευτική τους δεινότητα και δεξιότητα, καθώς και για το πλούσιο γνωστικό τους υπόβαθρο, επικρατώντας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και διατηρώντας το ΑΠΘ στη κορυφή μεταξύ μεγάλων πανεπιστημίων από τη Σιγκαπούρη, την Αγγλία, τη Νορβηγία, την Ινδία και τις ΗΠΑ, τα οποία συμμετείχαν στον απαιτητικό διεθνή διαγωνισμό.

Όμως, η φετινή επιτυχία ήταν μοναδική για άλλον λόγο. Κάπως αλλιώτικα φανταζόταν η ομάδα την εμπειρία της συμμετοχής, της διάδρασης και αλληλεπίδρασης με φοιτητές από άλλες χώρες και νομικούς πολιτισμούς. Η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε τις προσδοκίες, όχι όμως και τη διάθεση για τη συμμετοχή, την αποφασιστικότητα για τη νίκη. 

Ο διαγωνισμός της Σιγκαπούρης πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά (στις 30 και 31 Οκτωβρίου και στις 7 και 8 Νοεμβρίου) και διενεργήθηκαν 5 γύροι με υποθέσεις νομικής και οικονομικής φύσεως, τις οποίες οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προετοιμάσουν και να υποστηρίξουν τις θέσεις του «πελάτη» τους. Οι διαμεσολαβητές είχαν τον ρόλο του συντονιστή της συζήτησης και βοηθούσαν τα μέρη να καταλήξουν σε εποικοδομητικές λύσεις και να επιλύσουν τη διαφορά τους στη συνεδρία της διαμεσολάβησης. Συμμετείχαν περισσότεροι από 400 διαγωνιζόμενοι, με 48 ομάδες από 32 εθνικότητες. 

«Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ δύσκολο να παραμένει κανείς ενεργός, να αξιοποιεί ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο του και να ασχολείται με μη υποχρεωτικές δραστηριότητες της Σχολής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκλαβίνη.

Η εμπειρία την οποία είχαν αποκομίσει τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του Ντουμπάι ήταν μεν πολύτιμη, αλλά όχι επαρκής για να δώσει απαντήσεις σε διαδικαστικά και τεχνικά προβλήματα, που σχετίζονταν με την ηλεκτρονική διοργάνωση του διαγωνισμού.

«Ήταν μία αγχώδης διαδικασία, οι τεχνικές δυσκολίες ανέβαζαν την αδρεναλίνη. Όμως η συμμετοχή μας βοήθησε να νοιώσουμε και πάλι ενεργοί, μας άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο, συζητήσαμε με παιδιά από άλλες χώρες. Δεν συγκρίνεται φυσικά με τη διά ζώσης διαδικασία, δεν μπορείς σε μία διαμεσολάβηση και διαπραγμάτευση που γίνεται διαδικτυακά να αξιοποιήσεις το συναίσθημα, να καθοδηγήσεις τη συζήτηση, η έλλειψη αμεσότητας θέτει περιορισμούς», πρόσθεσε η φοιτήτρια.

Σμαρώ Αβραμίδου

 

 

Το 76% της συνολικής παραγωγής του ελληνικού κλάδου της βιομηχανίας μαρμάρου, εξάγεται  σε περισσότερες από 120 χώρες, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων. 

Αυτό ανέφερε η αντιπρόεδρος της εταιρείας Ικτίνος και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, Ιουλία Χαϊδά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στο Exports turn Crisis into Opportunity, το ψηφιακό Συνέδριο που διοργάνωσαν χθες, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η κ. Χαϊδά σημείωσε ότι ο κλάδος αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, καθώς η προσφορά του  τομέα παραγωγής μαρμάρου σε αυτήν αγγίζει το 1,27 δισ. ευρώ και για κάθε 1 ευρώ προϊόντος μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος είναι 2,19 ευρώ. Στον κλάδο, απασχολούνται περίπου 6.500 εργαζόμενοι, ενώ η συνολική συμβολή στην απασχόληση (έμμεσα) φτάνει τους 18.000 εργαζόμενους. 

Επισήμανε επίσης, ότι την τελευταία δεκαετία, λόγω της ύφεσης στην Ελληνική οικονομία, ο κλάδος κλήθηκε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του, να δείξει εξωστρέφεια και να αλλάξει στρατηγική απευθυνόμενος, κυρίως, στην παγκόσμια αγορά. Έτσι συνέχισε την αναπτυξιακή του πορεία ανταποκρινόμενος  στην αυξανόμενη ζήτηση των αγορών του εξωτερικού. 

Το 60% των εξαγωγών ακατέργαστων μαρμάρων κατευθύνεται στην αγορά της Κίνας η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ακατέργαστων μαρμάρων παγκοσμίως. 

Αναφερόμενη στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι αυτές αποτελούν τον Νο 1 εισαγωγέα κατεργασμένων μαρμάρων για την Ελλάδα και συνεπώς στρατηγικό συνεργάτη του ελληνικού κλάδου και της χώρας μας, καθώς τo 15% των ελληνικών εξαγωγών σε κατεργασμένα μάρμαρα κατευθύνεται εκεί. Οι Η.Π.Α. όμως αποτελούν και τον μεγαλύτερο εισαγωγέα επεξεργασμένου μαρμάρου παγκοσμίως. Η  Ελλάδα κατέχει την έκτη θέση ως προμηθευτής τους, ακολουθώντας παγκόσμιους κολοσσούς  όπως η Ιταλία, η Κίνα και η Τουρκία. 

Για την Ικτίνος επισήμανε ότι έχει ισχυροποιήσει ιδιαίτερα τη θέση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες μαρμάρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, κατέχοντας μερίδιο αγοράς άνω του 15% μέσω ενός ιδιαίτερα αναπτυγμένου δικτύου πωλήσεων. 

Η εταιρεία εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες το 95% της παραγωγής της, με κυριότερο προορισμό την Κίνα η οποία καλύπτει το 60% του κύκλου εργασιών μας και ακολουθούν αγορές όπως η Βόρεια και Νότια Αμερική και οι χώρες του Αραβικού κόλπου και της 'Απω Ανατολής.  Η  αγορά των ΗΠΑ αποτελεί κορυφαίο προορισμό  για την εταιρεία, καθώς κατέχει το 15% στις συνολικές εξαγωγές της σε κατεργασμένα μάρμαρα. 

Σχετικά με το επιχειρηματικό τοπίο, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάποιος προχωρήσει με ακρίβεια σε μια εκτίμηση για τη διαμόρφωση αυτού σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα. Και ήταν κατηγορηματική ότι απαιτείται διαρκής ευελιξία, ευρηματικότητα και ικανότητα από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, να αφουγκράζονται εγκαίρως τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και να προβλέπουν το μέλλον. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Χαϊδά, επισήμανε τις προκλήσεις που καλούνται διαρκώς οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν, για να μπορέσουν να ανέλθουν στην ιεραρχία των επιχειρήσεων και τη σημασία της εκλογή της πρώτης γυναίκας αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, της Καμάλα Χάρις και την επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν να δώσει έμφαση στην ισότητα μεταξύ των φύλων, στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στάθηκε επίσης και στην εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία αναδεικνύει την τάση στις σύγχρονες κοινωνίες, όλο και περισσότερες γυναίκες να αναλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις, τόσο σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, όσο και στον πολιτικό στίβο. Ενώ όπως επισήμανε: «Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνες που διοικούνται από άντρες, και αυτό γιατί εμείς οι γυναίκες λειτουργούμε με υποστηρικτικό τρόπο ως προστατευτικοί ηγέτες. Διακρινόμαστε  για την συναισθηματική νοημοσύνη, την ενσυναίσθηση, τη διαίσθηση και τη διορατικότητα μας». Και κατέληξε ότι: «γυναίκα και ηγεσία, πάνε μαζί, παρά το γεγονός ότι η κορυφή των επιχειρήσεων παγκοσμίως είναι ακόμη γένους αρσενικού. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, είναι τραχύς με πολλές προκλήσεις αλλά όπως πιστεύω βαθιά ,όπου υπάρχει ένα θέλω υπάρχει ένας δρόμος». 

 

 

«Όταν οι εχθροί σου θα έχουν ξεμάθει την ορθογραφία τους, να ξέρεις ότι η νίκη πλησιάζει».

 Βλαντιμίρ Βολκώφ, Ρώσος λογοτέχνης

Αν είχαμε υπουργούς Παιδείας με ιθαγένεια ελληνική και με αίσθηση του τι βάρους και ποιότητας πολιτισμού είναι φορείς και όχι αχθοφόροι τυμπανιαίας αποφοράς ιδεών, το πρώτο πράγμα που θα καθιέρωναν στο Δημοτικό σχολείο είναι η ετυμολογία. Ένα δίωρο την εβδομάδα, θα αφιερωνόταν στην διδασκαλία του, γοητευτικότατου και πολύ ευχάριστου στους μαθητές, ταξιδιού στα γενέθλια, στην καταγωγή, στην αλήθεια των λέξεων. ( Έτυμον σημαίνει αληθινό, πραγματικό). Θα μπορούσε να γραφτεί ένα μικρό ετυμολογικό λεξικό, για τις δύο μεγαλύτερες τάξεις, την Ε΄ και την Στ΄, στο οποίο θα ετυμολογούνταν λέξεις της καθημερινής εμπειρίας των μαθητών. Τα κέρδη θα ήταν πολλαπλά και ευεργετικά.

Πρώτον: Το αυτονόητο. Η μικρή, εξοπλιστική ηλικία είναι πρόσφορη για την διδασκαλία της Γλώσσας και δη αντικειμένων που σχετίζονται με τα αρχαία ελληνικά. Πολλοί που πρόλαβαν το γερό ελληνικό σχολείο, με τους καλλιεργημένους δασκάλους, θυμούνται ακόμη και αρχικούς χρόνους ρημάτων.

Δεύτερον: Θα αναχαιτιστεί η ορθογραφική ακαταληψία, αδιαφορία και ακαταστασία. Και γι’ αυτό σίγουρα δεν φταίνε τα παιδιά. Από την μια τα ανεπαρκή, ελλιπή και ακατάλληλα γλωσσικά εγχειρίδια. Από την άλλη η διαιώνιση της απαράδεκτης σύσταση «δεν διορθώνουμε τα ορθογραφικά λάθη», (θυμόμαστε ακόμη το κρανιοκενές σύνθημα «κάτω τα αιματοβαμμένα γραπτά», λόγω του κόκκινου στυλού). Αποτέλεσμα; Σε κάθε κείμενο δεκάδες τσαλακωμένες λέξεις, αγνώριστες, νεκρές. Από την εμπειρία μου: Αν εξηγήσεις στο παιδί ότι η λέξη «χειρ», σημαίνει χέρι, πολύ εύκολα θα βρει την χειραψία, το χειροκροτώ, τον χειρουργό, την χειροτεχνία και την χειροδικία. Και μάλιστα κατανοούν και τα δεύτερα συνθετικά των λέξεων, όπως άπτω(=αγγίζω), κροτώ, έργο, τέχνη και δίκη.

Τρίτον: Αποστολή της Παιδείας είναι και η σύνδεση των νέων με το παρελθόν. «Να μην βαριέστε το ψάξιμο και να μην κουράζεστε στο σκάψιμο», έλεγε ο Παλαμάς. Σκάψιμο στις ρίζες των λέξεων είναι η ετυμολογία και προϋπόθεση για εις βάθος οικείωση της γλώσσας μας. «Σκάβοντα»ς ο μικρός μαθητής την λέξη «φθονώ», για παράδειγμα, καταλήγει στην Οδύσσεια και στις «αμμουδιές του Ομήρου» και θα του πει ο δάσκαλος, διαβάζοντας το λεξικό, ότι προέρχεται από το «φθίνω» και να το «φθινόπωρο». Και ότι ο Θεός μάς χαρίζει τα καλούδια του «αφθόνως», μα εμείς φθονούμε και λιώνουμε, φθίνουμε από ζήλεια, ζηλοφθονούμε… Μιλάμε για πανίδα και χλωρίδα στο μάθημα των Φυσικών και αγνοούμε ότι η πανίδα ετυμολογείται από τον μυθικό ποιμενικό θεό «Παν», όπως και ο πανικός. ( Στο λεξικό ομηρικών λέξεων του Ιω. Πανταζίδη, του 1872, καταγράφονται 10.855 λέξεις, από τις οποίες 3.055 τις χρησιμοποιούμε αυτούσιες, πατρίδα, θάλασσα, όπλο, γάμος, πέλαγος…).

Επιχείρηση «πανάκεια» ονόμασαν οι Άγγλοι το πρόγραμμα εμβολιασμού των υπηκόων τους, στην αειθαλή και αστείρευτη πηγή, την γλώσσα μας, προσέτρεξαν, και για την εννοιολογική της σαφήνεια και για την ομορφιά της, αλλά και γιατί η λέξη περιβάλλεται με κύρος και σοβαρότητα. (Είμαι σίγουρος ότι οι ημέτεροι αυτόχθονες δυτικολάγνοι και ξιπασμένοι οψίπλουτοι θα επέλεγαν μια αγγλική). Η πανάκεια παράγεται, από το παν+άκος, που σημαίνει θεραπεία, εξού και ανήκεστος, ανίατος ασθένεια. Η δε Πανάκεια, με κεφαλαίο,  ήταν μια από τις κόρες του Ασκληπιού, κατά την μυθολογία, μαζί με την Υγεία και την Ιασώ - από το ιάομαι-ιώμαι- που σημαίνει θεραπεύω και από δω παράγεται ο ιατρός, η ίαση και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Το φυτό μαραίνεται χωρίς την ρίζα του. Το ίδιο συμβαίνει και με το ολόδροσο δένδρο της γλώσσας μας.

Τέταρτον: Πλην της ανορθογραφίας πληγή πυορρούσα και… ανήκεστος είναι η λεξιπενία. Όσοι διδάσκουμε πολλές φορές ακούμε τους μαθητές μας να ομολογούν με αμηχανία και θλίψη «δεν ξέρω πώς να το πω, κύριε!». Και πώς αλλιώς; Με τις καμμιά σαρανταριά «συνταγές μαγειρικής», που περιέχουν τα βιβλία τάχα και Γλώσσας, θα εμπλουτιστεί το λεξιλόγιό τους; Και ας το προσέξουμε αυτό, απουσιάζουν από τα βιβλία οι «μεγάλες λέξεις». Ο σπουδαίος Φώτης Κόντογλου στην «Βασάντα», γράφει. «Μία μία σβήνουν από την γλώσσα μας λέξεις μεγάλες, όπως η τιμή, η αξιοπρέπεια, η αγνότητα, η αρετή, η φιλία… Δεν αισθανόμαστε πως το να λείπουνε από το στόμα μας τέτοιες λέξεις, σημαίνει πως σβήσανε από μέσα μας οι ευγενέστερες φλέβες του ανθρώπινου μεγαλείου». Τώρα με την τηλεκπαίδευση, ψυχοβγάλτης για γονείς και δασκάλους, ακούμε toyw μαθητές να χρησιμοποιούν την ανάμεικτη και παρδαλή, με όρους των νέων τεχνολογιών, γλώσσα - όλες ξένες οι λέξεις της-  και αισθανόμαστε ότι μας μιλούν περίπου… κινέζικα. Το μάθημα της ετυμολογίας προσφέρεται και για παραγωγή λέξεων, «λέξεων μεγάλων». Αν γνώριζε ο μαθητής την ετυμολογία και τα συνθετικά λέξεων όπως αρτοποιείο, ρυπογόνος, υδρόγειος, οικονομία, ναύσταθμος -τυχαία τα παραδείγματα- θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει εκατοντάδες άλλες. (Με πόσο ενθουσιασμό άκουγαν οι μαθητές μου την ετυμολογία των λέξεων «χριστιανός» και «Έλληνας». Η πρώτη από το Χριστός +άνειμι ή ανέω, που σημαίνει σηκώνω τον Χριστό, «ενδέδυμαι», ντύνομαι τον Χριστό. («Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε», διαβάζουμε στην προς Γαλάτας επιστολή του αποστόλου Παύλου). Για το δε δεύτερο, εθνικό μας όνομα, δυσετυμολόγητο λόγω αρχαιότητας, επιλέγω μια κατανοητή και νόστιμη μάλλον παρετυμολογία. Προέρχεται από το εν+λας, που σημαίνει πέτρα, λίθος. Από δω το λαξεύω, το λατομείο, το λεωφορείο. Σχετίζεται με τον μύθο του κατακλυσμού του Δευκαλίωνος και της Πύρρας. Όταν έμειναν μόνοι ζήτησαν από τον Δία, να ξαναγίνει το ανθρώπινο γένος. Ο Δίας τους είπε να πετούν λίθους πίσω τους. Και έτσι από τους λίθους του Δευκαλίωνα έγιναν οι άντρες και από της Πύρρας, οι γυναίκες, δηλαδή, ο λαός. (Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το Ελλάς. Από τους Σελλούς, από το αλς-άλιος, ήλιος και λοιπά).

Πέμπτον: Το μάθημα της ετυμολογίας μπορεί να συνοδεύεται με κείμενα, όπως μύθοι του Αισώπου ή ακόμη και Ευαγγελικές Περικοπές. Μόνα τους τα παιδιά-το βλέπω στην πράξη- μπορούν να εντοπίζουν λέξεις που και σήμερα χρησιμοποιούμε, οπότε καμαρώνουν και χαίρονται και για την πίστη τους και για γλώσσα τους και για την ιστορία και για την καταγωγή τους. Αυτό λέγεται εθνική υπερηφάνεια, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα που μας «εκύκλωσαν ώσπερ μέλισσαι κηρίον», τα παντοειδή προβλήματα και οι πολεμοχαρείς εξ ανατολών μεμέτηδες…

Δημήτρης Νατσιός

δάσκαλος-Κιλκίς

 

Η ΔΕΗ διατηρεί και επεκτείνει τα μέτρα που έχει λάβει για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι και το τέλος της χρονιάς. 

Ο Covid19 έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Αλλά πολύ περισσότερο την καθημερινότητα πολλών από εμάς που έχουν πληγεί από τα μέτρα περιορισμού του ιού, τα οποία περιορίζουν και το εισόδημά μας.

Η ΔΕΗ, από την αρχή της πανδημίας, ανταποκρίθηκε αμέσως και εφάρμοσε οικονομικά μέτρα για όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης. Τώρα, από την 1η Οκτωβρίου, επαναφέρει και επεκτείνει εκ νέου τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης που είχε λάβει. 

Έτσι, έως τις 31 Δεκεμβρίου, η ΔΕΗ προσφέρει: 

Δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2.000 kWh.

Επιπλέον έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες: Ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και σε άτομα σε μηχανική υποστήριξη, που δεν εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο*.

Κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης, για να μην ανησυχεί ο πελάτης που περνάει περισσότερες ώρες στο σπίτι. 

Και 10 € έκπτωση για όλους τους πελάτες e-bill, παλαιούς και νέους, που λαμβάνουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους.

Αλλά και έως τις 31 Δεκεμβρίου προσφέρει 100 € έκπτωση στον πρώτο λογαριασμό του νέου βασικού οικιακού προγράμματος ηλεκτρικής ενέργειας «ΔΕΗ myHome Enter».

Επιπλέον, η ΔΕΗ προσφέρει τρόπους εξυπηρέτησης που βοηθούν στη διασφάλιση της ασφάλειας των πελατών:

  •  74 καταστήματα λειτουργούν και με Ραντεβού. Οι πελάτες κλείνουν το ραντεβού τους στο appointment.dei.gr και εξυπηρετούνται στην ώρα που θέλουν, χωρίς αναμονή και χωρίς συνωστισμό στα καταστήματα τα οποία τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

  •  Δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση στο 800 900 1000, για ό,τι χρειάζονται όλοι οι πελάτες.

  •  Όλες οι  εργασίες πραγματοποιούνται και ψηφιακά, στο dei.gr 

Με αυτές τις κινήσεις, η ΔΕΗ προσφέρει έμπρακτα τη στήριξή της σε αυτούς που την χρειάζονται τώρα, περισσότερο από ποτέ, δίνοντας μία ανάσα σε νοικοκυριά και επαγγελματίες για να προχωρήσουν μαζί σε ένα ασφαλές μέλλον.

*Οι ευάλωτοι πελάτες-δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου συνεχίζουν να τιμολογούνται με τα ειδικά προνομιακά τιμολόγια και μεγάλες εκπτώσεις.

 

Προς τα πίσω χρονικά μετατέθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και το άνοιγμα της αγοράς πριν τις γιορτές. 

Η νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ήταν αναμενομένη και επιβλήθηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Την είχαν άλλωστε προαναγγείλει οι ειδικοί με τις επιφυλάξεις τους και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν μια μέρα πριν την επίσημη ανακοίνωση υποστήριξε ότι ο στόχος της 7ης Δεκεμβρίου απομακρύνεται.

Έχοντας πλέον αποχαιρετήσει τον στόχο της 7ης Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση εξασφαλίζει κι άλλο χρόνο στην προσπάθεια μείωσης των δεικτών, αν και το συμπέρασμα που εξάγεται ως τώρα είναι ότι το lockdown δεν ρίχνει, τουλάχιστον όχι ραγδαία, τα κρούσματα.

Όπως σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο είναι με πιο αργούς ρυθμούς απ' όσο αναμενόταν.

Ο χθεσινός απολογισμός του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.882 νέα κρούσματα με την Αττική να έχει 334, τη Θεσσαλονίκη 428, τη Λάρισα 121, την Πιερία 110, τις Σέρρες 76, τη Δράμα 75, την Ημαθία 71, την Πέλλα 69 και άλλες 46 περιοχές κάτω από 60 κρούσματα η καθεμία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111.537.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο αριθμός των μοριακών τεστ που διεξάγονται είναι μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα χθες έγιναν περίπου 18.900, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου είχαν γίνει 21.211, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 23.325 και την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 28.594.

Παράλληλα, υψηλός παραμένει και ο αριθμός των θανάτων καθημερινά. Χθες είχαμε 100 νέες απώλειες συνανθρώπων μας, ενώ νέο ρεκόρ σημειώθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 622 ασθενείς, αριθμός ενδεικτικός της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας.

Σε εθνικό επίπεδο τα εξιτήρια ασθενών Covid-19 από τα νοσοκομεία είναι περισσότερα από τα εισιτήρια, αλλά η πίεση παραμένει σοβαρή στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

Ο σχεδιασμός

Ανοίγουν κατ’ εξαίρεσιν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τα καταστήματα λιανικής πώλησης εποχικών ειδών, αμιγώς Χριστουγεννιάτικων. Τα συγκεκριμένα είδη θα μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για συνολικά 110 είναι τα καταστήματα τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά των εποχικών ειδών. «Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ανοίξει τα αμιγώς εποχικά καταστήματα. Αυτά και μόνο. Όχι γενικώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε και χριστουγεννιάτικα είδη», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης.  «Μιλάμε για ανθρώπους που αν δεν πουλήσουν αυτές τις ημέρες, θα ξαναπουλήσουν του χρόνου», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, και εφόσον πάντα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, μία εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσει το άνοιγμα υπό αυστηρούς περιορισμούς και με το σύστημα click away των καταστημάτων του λιανεμπορίου.  

Ενδεχομένως λίγες ημέρες νωρίτερα - και εφόσον συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων- να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια. Η εστίαση θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός,  τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης και τα μπαρ δεν πρόκειται να ανοίξουν προτού έρθει το εμβόλιο.

Στο μεταξύ αρνητικοί στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία πριν από τα Χριστούγεννα είναι οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι, ωστόσο, θα καταλήξουν σε απόφαση την επόμενη εβδομάδα.  Ως προς τα δημοτικά, οι ειδικοί προβληματίζονται από τα αυξημένα φορτία σε συνδυασμό με την αύξηση των μετακινήσεων που θα προκαλέσει το άνοιγμά τους.

naftemporiki.gr

Επικοινωνία και ποδόσφαιρο το 2ο μάθημα E-Learning από την ΕΠΣ Καστοριάς μέσα από την πλατφόρμα https://us02web.zoom.us/j/7535236827

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 12:00
  Στο 2ο μάθημα   e - learning  που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020 θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Τάκη Φύσσα.
  Ο Τάκης Φύσσας υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας ποδοσφαιριστής, μέλος της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004.
  Θα μας μιλήσει για τις εμπειρίες που βίωσε σαν ποδοσφαιριστής, για την κατάκτηση του Euro 2004 που ήταν παρών, για την εξέλιξη και τις προοπτικές των αναπτυξιακών ηλικιών αφού για τρία χρόνια διετέλεσε διευθυντής των ακαδημιών του Παναθηναϊκού. Επίσης θα αναφερθεί και στην προσπάθεια που γίνεται για το κτίσιμο της νέας Εθνικής ομάδας και την συμμετοχή του στο πόστο του τεχνικού διευθυντή.
  Στη σημερινή εποχή,  δεδομένου ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει, internet και κινητά απασχολούν τα παιδιά περισσότερο από όσο πρέπει, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει  έλλειψη επικοινωνίας. Αυτό αποτελεί μία πρώτη εμφανής αναλογία  μεταξύ κοινωνικού προβλήματος και ποδοσφαίρου. Ξέρουμε πολύ καλά πως το ομαδικό πνεύμα και η άριστη επικοινωνία εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου είναι η αρχή και το τέλος της επιτυχίας.

Ο στόχος μας σαν ΕΠΣ είναι η βελτίωση της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Σελίδα 1 από 748
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ