Κ. Αρσένης: “Κυβερνητική αναλγησία για αρκούδα, λύκο και αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους”

«Η διακοπή της χρηματοδότησης σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους για μέτρα προστασίας απέναντι στις επιθέσεις μεγάλων θηλαστικών, θέτει σε κίνδυνο παραγωγούς και φύση», επεσήμανε ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. 

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα επιδότησης Ηλεκτροφόρων Περιφράξεων (Η/Π) για την προστασία ζωικού και φυτικού κεφαλαίου έχει εφαρμοστεί το 2013 για πρώτη φορά και για έξι μήνες μόνο ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 χωρίς όμως ποτέ να ανοίξει η χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα είναι -ελλείψει χρηματοδότησης- οι παραγωγοί να αναγκάζονται να αγοράζουν τις περιφράξεις με δικά τους έξοδα. 

Στην προτροπή του κ. Αρσένη να δεσμευτεί να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επανενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Λιβανός είπε «Η θέση μου είναι ότι θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε αυτό και θα το εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο που σχεδιάζουμε για το 2023-2027».

«Τώρα, το να μας λέτε ότι απλά θα δεσμευθείτε ότι θα ξαναενταχθεί, όταν δεν υπάρχει στη μεταβατική περίοδο, δεν αρκεί. Λέτε ότι δεν είχατε αιτήματα. Κι όμως, αν δούμε τις ζημιές στον ΕΛΓΑ από τον λύκο και την αρκούδα, έχουμε επταψήφιους αριθμούς. Είναι πάνω από 1 εκατομμύριο τον χρόνο», απάντησε ο κ. Αρσένης. 

«Αφήνετε τελικά να δημιουργείται μια ένταση μεταξύ του ανθρώπου και της αρκούδας, οδηγώντας προφανώς σε ζημιά της βιοποικιλότητας; Διπλή ζημιά σε παραγωγή και βιοποικιλότητα», είπε κλείνοντας ο κ. Αρσένης και τόνισε την ανάγκη να ενταχθεί ξανά η επιδότηση απόκτησης και χρήσης ντόπιων φυλών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών, από κτηνοτρόφους, για την προστασία των κοπαδιών τους από λύκους και αρκούδες, όπως και να τεθεί σε προτεραιότητα το Σχέδιο Δράσης για την αρκούδα από τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος.

 

 

 

 

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ