«Αποζημιώσεις για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων που πλήττονται λόγω της πανδημίας»

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επιδεικνύοντας, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του βουλευτή της ΝΔ Κοζάνης, Μιχάλη Παπαδόπουλου, γρήγορα αντανακλαστικά με αφορμή την εμφάνιση του ιού COVID-19 σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και τη θανάτωση αυτών σε μολυσμένες εγκαταστάσεις, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την αποζημίωση των εκτροφέων για ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η γουνοποιία αποτελεί μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα για τους κατοίκους του νομού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και η τόσο άμεση ανταπόκρισή του μας γεμίζει αισιοδοξία για την συνέχιση και άνθηση του τόσο σημαντικού παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής μας.

Αναλυτικά η ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη με θέμα: «Αποζημιώσεις για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων που πλήττονται λόγω της πανδημίας» έχει ως εξής:

«Στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι γουνοφόρα ζώα σε εκμεταλλεύσεις εκτροφής, έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19.

Οι Ελληνικές Αρχές, προχώρησαν άμεσα στη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων μετά από τις σχετικές εκτιμήσεις κινδύνου, όπως περιορισμένες ζώνες πρόσβασης, υποχρεωτικούς ελέγχους στα εκτροφεία, απαγόρευση μετακίνησης των ζώων, προστασία των εργαζομένων και θανατώσεις ζώων στις μολυσμένες εγκαταστάσεις, Δεδομένου ότι: η γουνοποιία είναι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος του εμπορίου γούνας, ενώ είναι το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας της στην Ευρώπη.-Το άρθρο 61 της νομοθεσίας για την υγεία των ζώων ορίζει ότι οι εκμεταλλεύσεις που πλήττονται θα λάβουν άδεια για ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα,

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Ποιές οι δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων εκμεταλλεύσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια;

2. Υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων εκτροφών με αξιοποίηση της ευελιξίας που παρέχεται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

3. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι εκτροφές γουνοφόρων,

διαδραματίζουν πράγματι ρόλο στην επιδημιολογία της πανδημίας COVID-19, ή η μετάδοση της ασθένειας προέρχεται αποκλειστικά από τον άνθρωπο;»

 

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ