ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ετοιμάζει το νέο 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων

Στη διαδικασία κατάρτισης του νέου 10ετούς αναπτυξιακού προγράμματος 2021-2030 βρίσκεται ο ΔΕΣΦΑ λίγες εβδομάδες μετά την καθυστερημένη έγκριση του προηγούμενου προγράμματος που αφορούσε τα έτη 2020-2029.

Το νέο 10ετές αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση από το Διαχειριστή μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ μπαίνουν πλέον και νέα έργα επέκτασης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) σε περιοχές που δεν είχαν μέχρι σήμερα περιληφθεί.

Οι αγωγοί επέκτασης του δικτύου συνδέονται με την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο και συνεπώς εκτιμάται ότι θα ενταχθούν μεν στο 10ετές, θα υλοποιηθούν ωστόσο ανάλογα με την πορεία των αντίστοιχων επενδύσεων.

Ειδικότερα, για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκτός από την κατασκευή των μετρητικών σταθμών που θα δημιουργηθούν σε σημεία όπου διέρχεται ο αγωγός TAP, εξετάζεται η δημιουργία νέου αγωγού προέκτασης ΕΣΦΑ. Το έργο βρίσκεται υπό μελέτη καθώς υπάρχει πάντα η προοπτική λειτουργίας της μονάδας Πτολεμαϊδα 5 με αέριο, ενώ υπάρχουν και σχέδια για κατασκευή στην περιοχή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Εάν υπάρχει ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα με αέριο στη Δυτική Μακεδονία, το αέριο από τον αγωγό TAP δε θα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και για αυτό το λόγο μελετάται η κατασκευή μικρής επέκτασης του ΕΣΦΑ, η οποία θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία. Όπως προαναφέρθηκε, η λήψη της επενδυτικής απόφασης για το έργο συναρτάται αποκλειστικά από την Πτολεμαϊδα 5 και το εάν θα δημιουργηθεί ή όχι νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Σε ότι αφορά τα εγκεκριμμένα έργα, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται επίσης εκείνα που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία.

 Πρόκειται σύμφωνα με το energypress.gr

για τρεις νέους μετρητικούς και ρυθμιστικούς σταθμούς που θα δημιουργηθούν  στην Πέρδικκα Εορδαίας (3 εκατ. ευρώ), την Πόρια στην Καστοριά (2 εκατ. ευρώ) και στο Άσπρος σε Έδεσσα, Νάουσα και Γιαννιτσά (3 εκατ. ευρώ). Από τους τρεις αυτούς μετρητικούς/ ρυθμιστικούς σταθμούς θα μπορέσει στη συνέχεια να κατασκευαστεί το δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης, το οποίο και θα μεταφέρει στις πόλεις της περιοχής το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ τα συγκεκριμένα έργα στη Δ. Μακεδονία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, συμβαδίζοντας πλήρως με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.

 

 

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ