Λαϊκή Συσπείρωση: Πρόταση ψηφίσματος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην επέκταση των στρατιωτικών βάσεων

Εισαγωγή

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την προετοιμασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε τον δεύτερο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου ενισχύθηκε η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ (ΣΑΑΣ) για τις βάσεις και τα πυρηνικά.

Η συμφωνία ΣΑΑΣ υπογράφτηκε για πρώτη φορά το 1990 και ανανεωνόταν σε ετήσια βάση από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Η επέκταση της συμφωνίας του 1990 για τη Σούδα, που έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, για την όποιας μορφής και έκτασης πολεμική και τρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ, μετατρέπει τη χώρα μας σε μαγνήτη επιθέσεων σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης. Η αεροπορική βάση της Σούδας αποτελεί τον πυρήνα της αμερικανικής παρουσίας και διέπεται από ειδικό καθεστώς, που έχει ενισχυθεί μέσω τεχνικών συμφωνιών και απόρρητων μνημονίων συνεργασίας.

Η εν λόγω «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ δεν γίνεται προς όφελος ούτε της άμυνας της χώρας μας, ούτε των συμφερόντων του λαού και των γειτονικών λαών, αλλά καθαρά για την εξυπηρέτηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Θα τροφοδοτήσει προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, οι υποδομές της χώρας θα αξιοποιούνται υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων, θα συμπαρασύρει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές.

Ο λαός μας γνωρίζει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα και την πείρα των τελευταίων χρόνων ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ποτέ δεν προστάτευσαν τα σύνορα της χώρας μας και καμιάς άλλης χώρας. Το αντίθετο, αυτοί ευθύνονται με τις πολεμικές επεμβάσεις τους για την αλλαγή των συνόρων, τη δολοφονία λαών, τη διάλυση χωρών, από τη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, για την τουρκική επιθετικότητα, για την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου, τα πραξικοπήματα και τις χούντες σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι είναι υποχρέωση της περιφερειακής αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου να ταχθούν ενάντια στην συμφωνία και  υπέρ του κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων στη Σούδα, στην 110 ΠΜ της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο στο Βόλο κ.ά. και καταθέτει για ψήφιση το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα

Καταγγέλλουμε τη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του και την έντονη καταδίκη του για την ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», που ανανέωσε και ενίσχυσε η κυβέρνηση, αναβαθμίζοντας τη βάση της Σούδας, προσθέτοντας τις βάσεις της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που εμπλέκει παραπέρα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και στους ανταγωνισμούς στην περιοχή μας, με μεγάλους κινδύνους για το λαό και τη νεολαία, για εμπλοκή σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της πάλης ενάντια στις ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΧΑΣΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ