Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και ανάκαμψης της αγοράς

Θανάσης Δραγατσίκας:

 Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες  ανάπτυξης και ανάκαμψης της αγοράς

 Από την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας και νωρίτερα ίσως  οι Κοζανίτες  απέκτησαν  τη φήμη  των επιτυχημένων  εμπόρων. Η αγορά της  Βιέννης, της  Βουδαπέστης,  και όλη η  Κεντρική Ευρώπη  ήταν  ένας στόχος που κατέκτησαν  με τη   συνέπεια, την ποιότητα, και την  ευστροφία τους  οι έμποροι της Κοζάνης.  Εδώ πρέπει να εστιάζεται η   απαρχή του μύθου  ότι  κατάφεραν να ξεπεράσουν τους Εβραίους  στην  τέχνη του εμπορίου.

Σήμερα το εμπόριο της Κοζάνης  βάλλεται.  Όλη  η δυναμική των εμπόρων  της πόλης δεν είναι  ικανή  να  δαμάσει  την πανδημία, που έχει προστεθεί  στη  μακροχρόνια κρίση που ταλανίζει την  περιοχή   λόγω της αλλαγής  στα  ενεργειακά.

Το παλιό αξίωμα  ότι το εμπόριο αρρωσταίνει αλλά δεν πεθαίνει, σίγουρα ισχύει . Μόνο που τώρα χρειάζεται  τη συνδρομή της πολιτείας, και  καινοτόμες ιδέες για να  καλύψει  το χαμένο χρόνο.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου  Κοζάνης  Θανάση Δραγατσίκα, που  γνωρίζει από πρώτο χέρι  τι συμβαίνει  στην αγορά της πόλης.   Η ανησυχία του εμφανής και οι  ελπίδες του  χρειάζονται ενθάρρυνση. 

 Η συνέντευξη 

 

Κύριε    Δραγατσίκα.  Κάποτε έλεγαν το εμπόριο αρρωσταίνει, δεν πεθαίνει.. τι γίνεται τώρα που μπήκε στην εντατική;

 

Είναι αλήθεια πως το εμπόριο δεν πεθαίνει. Εδώ και πολύ καιρό είναι στην εντατική και το μόνο βέβαιο ότι μετά την εντατική ακολουθεί μακροχρόνια αποκατάσταση. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η πλήρης επαναφορά θα είναι πολύ δύσκολη και δεν νομίζω να γίνει 100%.

 

 Ποια θα είναι η επόμενη μέρα, μετά το άνοιγμα της Αγοράς.  Θα  μετράμε  τις πληγές μας;

Η επόμενη ημέρα θα είναι σίγουρα διαφορετική, δύσκολη και σίγουρα θα αφήσει μεγάλες πληγές. Το μεγάλο θέμα είναι να μπορέσουμε να τις γιατρέψουμε με κατάλληλα φάρμακα που θα μας θωρακίσουν και για το μέλλον!

 

 Υπάρχουν    έμποροι    στην Κοζάνη που    δήλωσαν    ότι δεν θα ξανανοίξουν τα καταστήματά τους μετά από μήνες αδράνειας;

 

Είναι ελάχιστοι οι έμποροι που δήλωσαν ότι δεν θα ξανανοίξουν τα καταστήματά τους διότι πρώτα από όλα υπάρχει αγάπη και ανάγκη για τη δουλειά, δεύτερον δύσκολο είναι να βρεθεί άλλη εναλλακτική εργασίας στην περιοχή με την μεγαλύτερη ανεργία.

 

Τα μέτρα  που πήρε η Κυβέρνηση πόσο  ανακούφισαν την αγορά;    

          Τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση ανακούφισαν την αγορά έως ένα βαθμό. Σίγουρα υπήρξε βοήθεια προς όλους αλλά τη μικρότερη βοήθεια ή ενίσχυση την έλαβαν οι εμπορικές επιχειρήσεις και βέβαια τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει ενισχύσεις για τις οικογένειές τους.

 

Ενοίκια, πάγωμα υποχρεώσεων, κεφάλαια κίνησης. Όλα αυτά   και κάποια άλλα που μπορεί να δοθούν    τι μέρος της απώλειας καλύπτουν;

 

Όλα αυτά τα μέτρα που αναφέρετε μπορεί να καλύπτουν ένα 20% των εξόδων. Κεφάλαιο κίνησης δεν δόθηκε όμως με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή μεγάλος αριθμός συναδέλφων να μην μπορεί να αγοράσει νέα εμπορεύματα.

 

Η πανδημία κτύπησε ιδιαίτερα την περιοχή. Τι κατά τη γνώμη σας πήγε στραβά;

 

Κατά τη γνώμη μου η πιο βασική παράμετρος είναι η ατομική ευθύνη ή ανευθυνότητα. Πιο υπεύθυνη απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορούν να μας δώσουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι. Βέβαιο είναι πάντως πως δεν πήγε κάτι στραβά στις εμπορικές επιχειρήσεις που τήρησαν τα μέτρα με ευλάβεια και δεν έγιναν εστία μετάδοσης του ιού.

 

Υπάρχει παγκόσμια μια τάση  αλλαγής   στο εμπόριο. Εισέβαλαν  νέοι ανταγωνιστές. Τα  e-shop  μπήκαν στη ζωή των νέων. Η  πανδημία μήπως επιτάχυνε αυτή την εξέλιξη;

 

Η τάση αυτή της αλλαγής στο εμπόριο υπάρχει εδώ και χρόνια. Η πανδημία επιτάχυνε όλη αυτή την διαδικασία μετασχηματισμού του εμπορίου κατά πολύ. Μία ευρεία πλέον ηλικιακή ομάδα γνωρίζει τα e-shops, μπορεί να αναζητήσει κάποιο προϊόν σε μία μηχανή σύγκρισης τιμών, και φυσικά όλες σχεδόν οι ηλικίες έγιναν κάτοχοι ενός Touch Phone και μπορούν να στέλνουν ή να λαμβάνουν κάποιο μήνυμα. Αυτό και μόνο αλλάζει όλα τα δεδομένα στην αγορά.

     

Η   αγορά   ως χώρος συρρικνώθηκε, τα    στενά της Κοζάνης παραμένουν νεκρά. Τι θα μπορούσε να αλλάξει αυτήν την κατάσταση μετά το τέλος της πανδημίας βέβαια;

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει έως ένα σημείο με την δημιουργία του Open Mall (Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου) που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ανάκαμψης της αγοράς. Αυτό θα οδηγήσει σε ζήτηση ακινήτων και έτσι η αγορά ελπίζω να αρχίσει να ξαναζωντανεύει. Βασική προϋπόθεση είναι όμως να μην προστεθούν άνεργοι στην περιοχή μας. Αν η ανεργία αυξηθεί, δεν θα υπάρχουν εισοδήματα κι έτσι δεν θα υπάρχει ζήτηση για ακίνητα και αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση.

 

 Η  πόλη  διαθέτει   Πανεπιστήμιο και νέοι άνθρωποι    κινούνται με ιδέες και γνώσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον από αυτούς να ασχοληθούν με το εμπόριο;

 

Οι νέοι άνθρωποι έχουν σίγουρα ιδέες και γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη του εμπορίου στην Κοζάνη. Ενδιαφέρον για να ασχοληθούν οι νέοι αυτοί άνθρωποι με το εμπόριο θα υπάρχει σίγουρα διότι έχει ξεκινήσει ο μετασχηματισμός του εμπορίου που προϋποθέτει περισσότερες γνώσεις, πιο εξειδικευμένες αλλά και όραμα και στόχους που οι νεότεροι άνθρωποι μπορούν σίγουρα να εξελίξουν πιο εύκολα. Ιστορία υπάρχει μακραίωνη, το παρόν λίγο μας δυσκολεύει, αλλά σίγουρα θα υπάρχει μέλλον αρκεί να βρούμε τις ισορροπίες.

 

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ