Η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με διεθνή hyperscaler για την κατασκευή ενός μεγάλου data center στη Δυτική Μακεδονία. Ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης επιβεβαίωσε ότι η πρώτη φάση ισχύος 300 MW αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2028, ενώ εξετάζεται μελλοντική επέκταση της εγκατάστασης έως το 1 GW, ενισχύοντας τη στρατηγική του ομίλου στις ψηφιακές υποδομές.
ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για το mega data center στη Δυτική Μακεδονία
Εξελίξεις για το mega data center στη Δυτική Μακεδονία
Θέμα λίγων μηνών ή ακόμη και εβδομάδων θεωρείται η οριστικοποίηση της συμφωνίας της ΔΕΗ με hyperscaler για την πρώτη φάση του μεγάλου data center που προγραμματίζει ο όμιλος στη Δυτική Μακεδονία. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, επιβεβαίωσε χθες τον στρατηγικό στόχο για την ολοκλήρωση της σημαντικής συμφωνίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο ίδιος, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, υπογράμμισε ότι η επιχείρηση έχει ήδη προχωρήσει στον προγραμματισμό για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Στόχος είναι η πρώτη φάση, ισχύος 300 MW, να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2028.
«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο, αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο», δήλωσε ο CEO, αναφερόμενος σε ιδιαίτερα σύνθετες διαπραγματεύσεις.
Αυτές περιλαμβάνουν πολλαπλές παραμέτρους, όπως:
- Τον αναλυτικό σχεδιασμό του έργου.
- Τις μακροχρόνιες συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).
- Τις ειδικές συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ίσως υπάρξουν εξελίξεις εντός του καλοκαιριού, ή ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Γιώργος Στάσσης αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για μια μελλοντική επέκταση της εγκατάστασης έως το 1 GW. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η δέσμευση για την πρώτη φάση θα επέλθει σύντομα, ενώ εκτίμησε ότι εντός του 2027 θα ακολουθήσει η επέκταση έως το 1 GW, καθώς παρατηρεί αυξημένη διάθεση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Στρατηγική επέκταση σε Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη
Κατά την παρουσίαση, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέλυσε τη στρατηγική διεύρυνσης του ομίλου. Οι πρόσφατες εξαγορές σε Ουγγαρία και Πολωνία αποσκοπούν στη δημιουργία οργανωτικής και λειτουργικής παρουσίας, διαθέτοντας τοπική υποδομή για την ανάπτυξη και συντήρηση έργων. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ότι η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην υπογραφή μίας ακόμα συμφωνίας, η οποία θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί.
Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και επενδυτική δραστηριότητα
Για το α’ εξάμηνο του έτους, ο όμιλος ανακοίνωσε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα:
- Προσαρμοσμένο EBITDA: 1,2 δισ. ευρώ (από 1 δισ. ευρώ το 2025).
- Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη: 400 εκατ. ευρώ.
- Έσοδα: 4,5 δισ. ευρώ (έναντι 4,6 δισ. ευρώ πέρυσι).
- Επενδύσεις: 1,4 δισ. ευρώ, με το 86% να κατευθύνεται σε ΑΠΕ, δίκτυα και ευέλικτη παραγωγή.
Η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ έφτασε τα 7,3 GW τον Ιούνιο, αποτελώντας το 58% του συνόλου, ενώ σε proforma βάση τον Αύγουστο ανέρχεται σε 7,8 GW. Επιπλέον 7,4 GW βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή διαγωνισμών. Η παραγωγή από ΑΠΕ ανήλθε σε 5,8 TWh, καλύπτοντας το 52% της συνολικής παραγωγής, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 18%. Ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε στα 2,7 δισ. ευρώ.
Στόχοι και νέα έργα
Η διοίκηση επιβεβαίωσε τους στόχους για το 2026, με προβλεπόμενο EBITDA 2,4 δισ. ευρώ και μέρισμα 0,80 ευρώ ανά μετοχή.
Σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν περιλαμβάνουν:
- Δύο σταθμούς αποθήκευσης 98 MW στη Φλώρινα .
- Το υβριδικό έργο στην Αστυπάλαια .
- Φωτοβολταϊκό πάρκο 22 MW στην Ιταλία .
- Νέα φωτοβολταϊκά 151 MW σε Ρουμανία και Βουλγαρία .
Στις νέες αγορές, στην Ουγγαρία αποκτήθηκε πάρκο 57,5 MW από την Greenvolt με δικαίωμα εξαγοράς αποθήκευσης 49 MW, ενώ στην Πολωνία υπογράφηκε συμφωνία με την EDP Renewables για χαρτοφυλάκιο 175 MW σε λειτουργία και 102 MW υπό ανάπτυξη.























