Η Δυτική Μακεδονία οφείλει να επενδύσει σε υποδομές, όπως ο οδικός άξονας Νίκη–Φλώρινα–Κοζάνη, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Παρατηρώντας το μοντέλο ανάπτυξης στις γειτονικές περιοχές και τη λειτουργία του αεροδρομίου των Σκοπίων, καθίσταται σαφές ότι η οδική σύνδεση και οι στοχευμένες βιομηχανικές επενδύσεις αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την οικονομική ανασυγκρότηση και την αναστροφή του κλίματος στην ευρύτερη περιφέρεια.
Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και η αναγκαία αλλαγή στη Δυτική Μακεδονία
Η σημασία των υποδομών, των επενδύσεων και του οδικού άξονα Νίκη–Φλώρινα–Κοζάνη για το μέλλον της περιοχής
Τα τελευταία χρόνια ο Ευάγγελος Νομικός πραγματοποιεί συχνά ταξίδια χρησιμοποιώντας το αεροδρόμιο των Σκοπίων. Παρόλο που δεν πρόκειται για εντυπωσιακό αερολιμένα, λειτουργεί ως διεθνές κέντρο.
Δύο βασικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν:
- Στα Σκόπια η επιβίβαση και η αποβίβαση διενεργούνται αποκλειστικά με φυσούνα, σε αντίθεση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όπου δεν υπάρχει καμία.
- Ο έλεγχος ασφαλείας διεξάγεται με σύγχρονο εξοπλισμό, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία αδειάσματος των αποσκευών.
Ο πίνακας αναχωρήσεων παρουσιάζει πτήσεις προς πολλούς προορισμούς, εικόνα που έχει παρατηρήσει και σε μικρότερα αεροδρόμια, όπως αυτό του Wroclaw στην Πολωνία. Το συμπέρασμα δεν αφορά την ανάγκη για φαραωνικά έργα, αλλά για οπτική και στόχευση, στοιχεία που κοστίζουν λιγότερο από όσο υποθέτουμε. Παρόμοιο μοτίβο συναντάται στη διαδρομή Μοναστήρι–Σκόπια, η οποία παραμένει ημιτελής.
Ωστόσο, δίπλα στον δρόμο, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα:
- Καθετοποιημένες μονάδες γερμανικών συμφερόντων.
- Νέες βιομηχανικές ζώνες.
- Μεταποίηση και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων στην ίδια περιοχή.
Αν και σε επίπεδο υποδομών υπολείπονται σημαντικά, καταφέρνουν να χτίζουν διαδικασίες, οι οποίες αποδίδουν καρπούς μετά από δέκα χρόνια. Η Δυτική Μακεδονία οφείλει να προσέξει αυτή την περιοχή, καθώς η Φλώρινα απέχει από το Μοναστήρι λιγότερο από ό,τι από τη Θεσσαλονίκη. Μια αξιόπιστη οδική σύνδεση και δύο σοβαρές επενδύσεις μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Ο κάθετος άξονας Νίκη–Φλώρινα–Κοζάνη δεν αποτελεί έργο γοήτρου, αλλά την απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταλιγνιτική εποχή της περιοχής.
Τις επόμενες έξι ημέρες, ο αρθρογράφος θα βρίσκεται στο Γκέτεμποργκ για ανταλλαγή του Ενεργοί Νέοι ΟΕΝΕΦ με εταίρους από:
- Ιορδανία
- Πορτογαλία
- Σουηδία
Μαζί με δέκα παιδιά από τη Δυτική Μακεδονία, επιμένουν για τον τόπο τους. ΥΓ. Κάθε φορά που πετάει από τα Σκόπια, εντυπωσιάζεται από τον μεγάλο αριθμό νέων που ταξιδεύουν, συχνά με μικρά παιδιά. Είναι το φυσιολογικό, ενώ στη χώρα μας τείνει να αποτελεί εξαίρεση.
























