Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Τρόπος Ζωής
  • Υγεία
  • Άρθρα
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » Τρόπος Ζωής » Γεύσεις » Δύο διαλεχτές συνταγές για βασιλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Δύο διαλεχτές συνταγές για βασιλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Ο πιο δημοφιλής Έλληνας σεφ, Άκης Πετρετζίκης, προτείνει δύο μοναδικές συνταγές για βασιλόπιτα, πανεύκολες στην εκτέλεση και για όλα τα... γευστικά γούστα.

Θάρρος ΚοζάνηΘάρρος Κοζάνη
29 Δεκεμβρίου 2022, 14:07
σε Γεύσεις
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0 0
Δύο Διαλεχτές Συνταγές Για Βασιλόπιτα Από Τον Άκη Πετρετζίκη
Share on FacebookShare on Twitter

Όλοι λατρεύουμε τα γλυκά των γιορτών, όπως είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακαράνα, αλλά και η βασιλόπιτα και φυσικά οι περισσότεροι επιλέγουν να τα φτιάξουν μόνοι τους, παραδοσιακά, παρά να τα αγοράσουν από το ζαχαροπλαστείο.

Ο πιο δημοφιλής Έλληνας σεφ, Άκης Πετρετζίκης, προτείνει δύο μοναδικές συνταγές για βασιλόπιτα, πανεύκολες στην εκτέλεση και για όλα τα… γευστικά γούστα, που θα σας ξετρελάνουν αν τις δοκιμάσετε!

Η μία είναι η κλασική συνταγή για βασιλόπιτα κέικ που όλοι γνωρίζουμε, ενώ για όσους προτιμούν τα γιορτινά τσουρέκια υπάρχει και η αντίστοιχη υπέροχη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι.

Βασιλόπιτα κέικ του Ακη Πετρετζίκη

Υλικά

300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 γρ. μαχλέπι
2 γρ. μαστίχα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
4 αβγά, θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. γάλα, 3,5%
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

-Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.

-Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.

-Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι)

-Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.

-Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.

-Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.

-Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.

-Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.

-Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ.

-Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.

-Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.

-Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!

-Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!

Βασιλόπιτα τσουρέκι του Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml νερό
100 ml γάλα, 3,5%
18 γρ. μαγιά ξηρή
640 γρ. αλεύρι σκληρό
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
6 αβγά
120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Προαιρετικά για τη γέμιση

60 γρ. σταφίδες, ξανθές
60 γρ. σταφίδες, μαύρες
60 γρ. cranberries, αποξηραμένα
60 γρ. κόντιτα
30 γρ. κονιάκ

Προαιρετικά για τη γκανάζ

200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Εκτέλεση

-Ρίχνουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον κακουλέ (κάρδαμο), 40 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τελείως τα μυρωδικά μας και να γίνει σκόνη.

-Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 200 γρ. από τη ζάχαρή μας και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη και την κάνουμε περίπου σαν άχνη.

-Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά, την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.

-Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.

-Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα κράμπερις, τα κοντίτα, το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ.

-Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών.

-Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά.

-Το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη Βασιλόπιτα τσουρέκι.

-Βουτυρώνουμε μία 20άρα φόρμα και στρώνουμε στον πάτο της μία λαδόκολλα.

-Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στην συνέχεια τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της (τα τοποθετούμε περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας).

-Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.

-Σκεπάζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ – 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο.

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

-Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας.

-Αφού ψηθεί την διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά αφήνουμε την βασιλόπιτα μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τη γκανάζ.

Για τη γκανάζ

Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί) και ανακατεύουμε. Θέλουμε η γκανάζ να έχει πήξει και να μην είναι πάρα πολύ ρευστή.

Πηγή: thetoc.gr
Ετικέτες: Άκης ΠετρετζίκηςβασιλόπιταγούσταΣυνταγές
Προηγούμενη Ανάρτηση

Κορονοϊός: Ο εφιάλτης επιστρέφει από την Κίνα

Επόμενη Ανάρτηση

Σεργκέι Λαβρόφ: «Η Ελλάδα θυμάται τις υποχρεώσεις της για τους S-300»

Θάρρος Κοζάνη

Θάρρος Κοζάνη

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Χταπόδι – 14 Τρόποι Για Να Απολαύσεις Το Νόστιμο Θαλασσινό
Γεύσεις

Χταπόδι – 14 τρόποι για να απολαύσεις το νόστιμο θαλασσινό

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, 10:20
Μαρμελάδα Πορτοκάλι – Τώρα Είναι Η Εποχή
Γεύσεις

Μαρμελάδα πορτοκάλι – τώρα είναι η εποχή

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023, 12:28
Εύκολες Συνταγές Για Εργένηδες – Μακαρονάκι Κοφτό Με Τόνο Κονσέρβα
Θέματα

Εύκολες συνταγές για εργένηδες – Μακαρονάκι κοφτό με τόνο κονσέρβα

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022, 12:03

Τελευταία Νέα

Υπάρχει Ελπίδα… Κοπή Πίτας Του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών “Σταγόνα Ελπίδας”
Δελτία Τύπου

Υπάρχει ελπίδα… κοπή πίτας του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών “Σταγόνα ελπίδας”

Θάρρος Κοζάνη
06/02/2023
0

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών – Αιμοπεταλιοδοτών «Σταγόνα Ελπίδας»  την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου διοργάνωσε στην ετήσια Κοπή Πίτας του συλλόγου στο...

Διαβάστε περισσότερα
Ξέσπασε Ο Πρώην…Τι Ενόχλησε Τον Βασίλη Παπαποστόλου;

Ξέσπασε ο πρώην…τι ενόχλησε τον Βασίλη Παπαποστόλου;

06/02/2023
Κοπή Βασιλόπιτας Του Συλλόγου Λιβαδεριωτών Κοζάνης

Κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου Λιβαδεριωτών Κοζάνης

06/02/2023
Λησμονημένα Πρότυπα

Λησμονημένα πρότυπα

06/02/2023
Συμμορία  Ξάφριζε  Χρυσά Και  Λύρες

Συμμορία  ξάφριζε  χρυσά και  λύρες

06/02/2023

Trending

  • Επιστολή Των Προέδρων Του Δήμου Κοζάνης Με Αφορμή Την Επικείμενη Επίσκεψη Στην Κοζάνη Του Υπουργού Εσωτερικών

    Τι ζητούν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δήμου Κοζάνης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Απογραφή 2021: Σε 149.733 άτομα ο πληθυσμός της Κοζάνης (πίνακας)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Οι μηχανικοί είναι μπροστά: «Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΤΕΕ/ΤΔΜ»

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • “Έφυγε’ από τη ζωή η Δέσποινα Νικολαϊδου

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Θλίψη στο Προσήλιο – Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος (Σάκης) Κωτόλας

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Ημέρες Καριέρας Louis Hotels
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ


Spiroulina Platensis
Φαρμακεία Κοζάνης
Car Sale
ΤΑΓΑΡΑΣ
ADVERTISEMENT

Tharos Logo2022

  Τσόντζα 2 Κοζάνη
  +30 2461038611

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας

Social Media

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Αγγελίες | Εργασία – Ακίνητα
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Κοζάνη
    • Δ. Βοίου
    • Δ. Εορδαίας
    • Δ. Κοζάνης
    • Δ. Σερβίων
  • Δυτική Μακεδονία
    • Γρεβενά
    • Καστοριά
    • Φλώρινα
  • Ελλάδα
    • Gov.gr
    • Δικαιοσύνη
    • Εκλογές
    • Ιστορία
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Πολιτική
  • Κόσμος
    • Βαλκάνια
    • Ευρώπη
  • Επικαιρότητα
    • Social Media
    • Δελτία Τύπου
    • Θέματα
    • Εκδηλώσεις
    • Κοινωνικά
    • Ρεπορτάζ
    • Συνεντεύξεις
  • Οικονομία
    • Αγορά
    • Αγροτικά
    • Ακίνητα
    • Ενέργεια
    • Επιχειρήσεις
    • Εργασία
    • Εφορία
    • Καριέρα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
    • Cine – Tv
    • Βιβλίο
    • Διάστημα
    • Εικαστικά
    • Θέατρο
    • Κείμενα
    • Μουσική
    • Ποίηση
    • Φιλοζωία
    • Φωτογραφία
  • Τεχνολογία
    • Αυτοκίνητο
    • Πληροφορική
  • Τουρισμός
  • Τρόπος Ζωής
    • LifeStyle
    • Γεύσεις
    • Μόδα – Design
  • Υγεία
    • Διατροφή
    • Ψυχολογία

© 2022 Θάρρος. All rights reserved.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In