Tharos

Tharos

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Η πιο εύκολη συνταγή για να γίνουν αφράτα και πεντανόστιμα για το πασχαλινό τραπέζι

Τα τσουρέκια είναι ένα γλυκό που έχει την τιμητική του την Κυριακή του Πάσχα και το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Πρόκειται για ένα γλυκό που μπορεί να καταναλωθεί ως κολατσιό, ενώ συνδυάζεται τέλεια με τον καφέ ή το γάλα.

Πολλές νοικοκυρές πιστεύουν πως είναι δύσκολο να φτιάξουν μόνες τους τα τσουρέκια και προτιμούν να τ’ αγοράζουν από το ζαχαροπλαστείο ή τον φούρνο.

Αφράτα και πεντανόστιμα τσουρέκια εύκολα και γρήγορα

Η συνταγή όμως από τις “Συνταγές της Γκόλφως”, θα κάνει όλες τις νοικοκυρές ν’ αναθεωρήσουν, καθώς είναι πολύ εύκολη και γρήγορη, ενώ τα τσουρέκια γίνονται αφράτα και πεντανόστιμα.

Υλικά

1 ζαχαρούχο
150ml ηλιέλαιο
150gr.μινερβινη βούτυρο
150gr.ζάχαρη
4 αυγά
150gr. νωπή μαγιά
400ml νερό
1/2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ σόδα
1 πορτοκάλι,ξύσμα και χυμό
μαχλεπι και κακουλέ
αλεύρι 1500gr

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη μινερβινη, το ζαχαρουχο, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Αφού λιώσουν τα αδειάζουμε σε λεκάνη.

Ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά,τη σόδα και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να φουσκώσει.

Πλάθουμε τα τσουρέκια τα αφήνουμε μισή ώρα, τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

 

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία»  Ηλικιακός οδηγός - Εμβολιαστικά κέντρα 

Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στον κορονοϊό με την επιχείρηση «Ελευθερία», το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών που εκπονήθηκε πριν από την άφιξη των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας. 
Οι βασικές του αρχές είναι η υγειονομική ασφάλεια των πολιτών, η ηθική και η ακεραιότητα όσον αφορά τη διάθεση των εμβολίων στις ομάδες πολιτών που προηγούνται, και η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση την διάθεσης των εμβολίων. Το σχέδιο στηρίζεται στη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των φορέων που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και χαρακτηρίζεται από εγρήγορση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος
Συνολικά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%. 

Οι πολίτες  μπορούν να συμμετέχουν  στον εμβολιασμό μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μέσω on-line πλατφόρμας (https://emvolio.gov.gr/).

Ερωτήσεις  και απαντήσεις για διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τον Εμβολιασμό του πληθυσμού για την  Covid-19 υπάρχουν και επικαιροποιούνται καθημερινά στον σύνδεσμο: https://emvolio.gov.gr/syxnes-erotiseis

Που γίνονται οι εμβολιασμοί

Ήδη έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα 1.042 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον υπάρξουν μεγαλύτερες παραδόσεις εμβολίων στη χώρα μας. 

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη λειτουργούν 4 mega-εμβολιαστικά κέντρα. Πρόκειται για το εμβολιαστικά κέντρο στο κτήριο του εκθεσιακού κέντρου Helexpo στο Μαρούσι επί της λεωφόρου Κηφισίας, το εμβολιαστικό κέντρο στο Στάδιο της Ξιφασκίας στο Ελληνικό και το εμβολιαστικό κέντρο στο Κλειστό του Περιστεριού, στην Αττική καθώς και το εμβολιαστικό κέντρο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη. 

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο  στα Κέντρα Εμβολιασμού τα οποία μεταξύ άλλων βρίσκονται σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, και Κινητές Μονάδες και είναι κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια ώστε να μη μείνει ακάλυπτο κανένα σημείο της χώρας. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών που εργάζονται σε Νοσοκομεία, γίνεται εντός των Νοσοκομείων.

Δωρεάν και μη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός 

Ο εμβολιασμός για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 δεν είναι υποχρεωτικός αλλά υπάρχει σύσταση να γίνεται και η διάθεση των εμβολίων για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα είναι δωρεάν.

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που έχουν λάβει ή θα λάβουν έγκριση για κυκλοφορία και διάθεση από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα προσδιορίζουν σε ποιες κατηγορίες ατόμων έγιναν οι κλινικές δοκιμές και ανάλογα έχει αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ποιους θα προηγηθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα. 

Έτσι  κατά προτεραιότητα έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται  άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν. Αυτοί είναι οι υγειονομικοί και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών, οι ηλικιωμένοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, οι ασθενείς και το προσωπικό των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης καθώς και οι δυο κατηγορίες ( Α και Β) ευπαθών ομάδων, ανάλογα με τη σοβαρότητα των νοσημάτων που αντιμετωπίζουν. 

Ποιες ομάδες έχουν εμβολιαστεί και ποιες εμβολιάζονται 

Την Παρασκευή 2 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα, για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι είναι από 65 έως 69 ετών. 

Απο τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια.

Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου. 

Από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.

Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών

Τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προς του δημοσιογράφους ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους  στην  ηλικιακή ομάδα 75 -79 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει  κλεισμένο ραντεβού για να εμβολιαστεί  το 75% της ομάδας αυτής. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 64%, στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω το 60%, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών το 55%. Στην ομάδα 70-74 ετών, τρεις ημέρες μετά το άνοιγμα τη διαδικασίας του ραντεβού, 230.000 είχαν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 51% αυτής της ηλικιακής ομάδας. 

Μέχρι τις 2 Μαΐου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ασθενείς με σοβαρά νοσήματα. 

Η λίστα αναμονής και ποιους αφορά 

Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας νέος μηχανισμός αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις με λίστα αναμονής. Κατά τη διάρκεια που ο πολίτης κλείνει το ραντεβού του στην πλατφόρμα, θα μπορεί να επιλέξει εάν ο ίδιος θέλει να μπει στη λίστα αναμονής.

Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα αυτομάτως θα επιλέγει από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί νωρίτερα. Οι πολίτες λαμβάνουν ένα SMS στο κινητό τους, που τους ενημερώνει για το Εμβολιαστικό Κέντρο στο οποίο πρέπει να μεταβούν και μπορούν να το επιβεβαιώσουν ή όχι. Έτσι, δικαιούχοι πολίτες με μελλοντικά ραντεβού, έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα.

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για την COVID-19 (https://covid19.gov.gr/ethniko-schedio-emvoliastikis-kalypsis-gia-covid-19/) 

Το Υπουργείο Υγείας μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ιστοσελίδας του (https://www.moh.gov.gr/) ενημερώνει διαρκώς τον πολίτη για ότι νεότερο σχετικά με τον τρόπο που γίνεται ο εμβολιασμός. 

 

Το Family Traveller προτείνει τα δέκα καλύτερα ελληνικά νησιά για τις φετινές οικογενειακές διακοπές

Tα δέκα καλύτερα ελληνικά νησιά για τις φετινές οικογενειακές διακοπές προτείνει το ταξιδιωτικό διαδικτυακό μέσο της Βρετανίας Family Traveller, με την Αλόννησο να είναι στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας https://familytraveller.com/holiday-destinations/europe/greece/best-greek-islands-family-holidays/. Με προορισμούς από τα Δωδεκάνησα, έως τις Σποράδες, τα Επτάνησα αλλά και τις Κυκλάδες, η Αλόννησος, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ξεχωρίζει για το φυσικό περιβάλλον της αλλά και τα θαλάσσια πάρκα της.

«Το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης και το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας είναι δύο από τις μοναδικές εκπλήξεις που επιφυλάσσει η Αλόννησος ως Covid-free τουριστικός προορισμός με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με σχέδιο και σύστημα, η Αλόννησος μπαίνει καθημερινά στο μυαλό και την καρδιά όλο και περισσότερων ταξιδιωτών από Ελλάδα και το εξωτερικό», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης.

Η Τήλος με τον οικολογικό χαρακτήρα της, η Σκιάθος με τη ζωντάνια της, η φωτογενής Αντίπαρος, η ισορροπημένη Λευκάδα, η πολύχρωμη Σύμη, τα πανέμορφα Κουφονήσια, η αναζωογονητική Άνδρος, οι Παξοί της ιστιοπλοΐας και η μυθική Νάξος συμπληρώνουν τη λίστα για ιδανικές οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα.

«Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχτεί τους Βρετανούς ταξιδιώτες από τις 14 Μαΐου. Χωρίς αμφιβολία η επιλογή κάποιου ειδυλλιακού ελληνικού νησιού χωρίς συνωστισμό αποτελεί μία εξαιρετική προοπτική για τις φετινές οικογενειακές διακοπές», τονίζεται στον πρόλογο του δημοσιεύματος.

 

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις πολύ σπάνιες θρομβώσεις που πιθανώς σχετίζονται με μερικά εμβόλια Covid-19

Μετά το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca (AZ), ήρθε η σειρά του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson (J&J), καθώς ανακοινώθηκε η αναστολή χορήγησής του στις ΗΠΑ έπειτα από την εμφάνιση έξι περιστατικών θρομβώσεων (ενός θανατηφόρου) μεταξύ των περίπου 7,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν κάνει αυτό το εμβόλιο στη χώρα. Πάντως, ακόμη κι αν αποδειχθεί κάποια σχέση -κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη- η αναλογία είναι μικρότερη από ένα περιστατικό ανά εκατομμύριο εμβολιασμών με J&J, κατά πολύ μικρότερη από την πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς με Covid-19.

Είχε προηγηθεί η συσχέτιση παρόμοιων και εξίσου πολύ σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί προσκόμματα στα εμβολιαστικά προγράμματα αρκετών χωρών και να έχουν επιβληθεί ηλικιακοί περιορισμοί στη χρήση του (π.χ. στην Ελλάδα χορηγείται στους άνω των 30 ετών). Η αναστολή στη χορήγηση ενός εμβολίου δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και συχνά οι έρευνες καταλήγουν ότι τα σπάνια ιατρικά περιστατικά αποτελούν συμπτώσεις και δεν σχετίζονται με το εμβόλιο. Όμως, εάν βρεθεί, όντως, κάποια συσχέτιση, τότε εκδίδονται νέες οδηγίες για το ποιος πρέπει να παίρνει το συγκεκριμένο εμβόλιο και ποιος να προσέχει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εκτιμά ότι στην περίπτωση της ΑΖ πρόκειται για μία ενδεχόμενη, πολύ σπάνια παρενέργεια μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί κατά πόσο κάτι ανάλογο πιθανώς ισχύει για το εμβόλιο της J&J. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «New Scientist», οι επιστήμονες συμφωνούν ότι εάν υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, αυτοί είναι υπερβολικά μικροί και σίγουρα πολύ μικρότεροι από τον κίνδυνο του κορονοϊού, γι' αυτό οι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να διστάζουν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα και με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας, «ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών».

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο είδος θρόμβωσης των αγγείων, συνήθως στον εγκέφαλο, η οποία συνδυάζεται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) και πιθανώς αιμορραγία. Παρουσιάζεται, κυρίως, σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες από ό,τι άνδρες, αν και εν μέρει αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι μπορεί απλώς να έχουν εμβολιαστεί περισσότερες γυναίκες αναλογικά με τους άνδρες, καθώς π.χ. σε πολλές χώρες αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας.

Προς το παρόν είναι άγνωστο γιατί οι νεότεροι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβωσης από ό,τι οι ηλικιωμένοι. Στην περίπτωση της J&J οι θρομβώσεις εμφανίστηκαν σε γυναίκες 18 έως 48 ετών, μέσα σε ένα χρονικό «παράθυρο» έξι έως 13 ημερών μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον δρα Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ακόμη δεν υπάρχει σίγουρη εξήγηση για την εμφάνιση της θρόμβωσης και της θρομβοπενίας, ούτε έχει βρεθεί ασφαλής τρόπος πρόβλεψης ποιος μπορεί να την εκδηλώσει. Στην περίπτωση της ΑΖ πολλοί από όσους εμφάνισαν τέτοιο πρόβλημα βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα, τα οποία προσκολλώνται σε ένα μόριο (PF4) που απελευθερώνεται από τα αιμοπετάλια. Υπάρχει πιθανότητα, σύμφωνα με τον δρα Αντρέας Γκραϊνάχερ του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκράιφσβαλντ, το εμβόλιο να πυροδοτεί -με κάποιο τρόπο- σε πολύ λίγους ανθρώπους την παραγωγή τέτοιων αντισωμάτων, τα οποία προκαλούν πολλαπλούς μικρούς θρόμβους στο αίμα, με παρεμφερή τρόπο που παρόμοια αντισώματα μπορούν να πυροδοτηθούν από τη θεραπεία με ηπαρίνη.

Πρόσφατα, μερικές χώρες εξέδωσαν οδηγίες για να γίνεται τεστ αντισωμάτων αιμοπεταλίων σε περίπτωση που κάποιος έχει συμπτώματα που παραπέμπουν σε θρομβωτικό σύνδρομο μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό του. Αν κάποιος βγει θετικός, θα πρέπει να κάνει την ίδια θεραπεία που δίνεται σε όποιον έχει παρουσιάσει κάτι ανάλογο μετά τη χορήγηση ηπαρίνης.

Μέχρι στιγμής, μία τέτοια πολύ σπάνια παρενέργεια έχει συσχετιστεί μόνο με εμβόλια που χρησιμοποιούν έναν αβλαβή αδενοϊό ως «όχημα» για να μεταφέρουν τις γενετικές οδηγίες στον εμβολιαζόμενο προκειμένου να πυροδοτηθεί η διαδικασία της ανοσίας (το ΑΖ περιέχει αδενοϊό από χιμπατζή και το J&J από άνθρωπο) και όχι με εμβόλια τύπου mRNA, όπως τα Pfizer/BioNTech και Moderna. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, μετά από τα δύο ανωτέρω mRNA εμβόλια.

«Αυτό που βλέπουμε με το εμβόλιο της J&J μοιάζει πολύ παρόμοιο με το εμβόλιο της ΑΖ. Η πιθανή αιτία, μπορούμε να εικάσουμε, είναι ένας παρόμοιος μηχανισμός που πιθανώς συμβαίνει με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν αδενοϊό», σημείωσε ο Πολ Μαρκς της FDA. Σύμφωνα με την FDA, ένας λόγος για την αναστολή χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της J&J είναι να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να μάθουν καλύτερα πώς θα διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν αυτό το πολύ ασυνήθιστο θρομβωτικό σύνδρομο, εάν παρουσιαστεί.

Πάντως, το θρομβωτικό σύνδρομο είναι τόσο σπάνιο, που όσοι το εμφανίζουν, πιθανότατα έχουν κάποιον άλλο -άγνωστο έως τώρα- ιδιοσυγκρασιακό ή βιολογικό παράγοντα που τους καθιστά ευάλωτους, σύμφωνα με τον Γκραϊνάχερ. «Πρέπει να υπάρχουν ατομικοί παράγοντες που συνυπάρχουν και το πυροδοτούν. Αλλιώς θα βλέπαμε το πρόβλημα σε πολύ περισσότερους ανθρώπους, πράγμα που ευτυχώς δεν συμβαίνει», τόνισε ο ίδιος.

 

Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες στο αχανές εργοτάξιο των δυτικών Βαλκανίων

 της Αλεξάνδρας Γούτα

Σε αχανές εργοτάξιο, όπου οι δεκάδες ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών και ισχυρού ανταγωνισμού ακόμα και από τη μακρινή Κίνα ή το Αζερμπαϊτζάν, εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια τα δυτικά Βαλκάνια. 
Έργα υποδομών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, πολλά με κοινοτική χρηματοδότηση, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις- «μαμούθ» στον κατασκευαστικό τομέα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για το προσεχές μέλλον στις περισσότερες χώρες της περιοχής, βάζοντάς την στο επενδυτικό «κλισιοσκόπιο» τεχνικών εταιρειών και εξαγωγέων δομικών υλικών ανά τον πλανήτη. 

Η πανδημία τάραξε τα νερά, αλλά δεν εξαφάνισε τις ευκαιρίες στα Δυτικά Βαλκάνια. Ευκαιρίες που προσελκύουν μεγάλα χρηματοδοτικά κεφάλαια στην περιοχή και ενίοτε δημιουργούν νέους όρους στο παιχνίδι, οδηγώντας -σε ορισμένες περιπτώσεις- στην κατακύρωση μεγάλων έργων στις εταιρείες των χωρών εκείνων, που προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν το κόστος κατασκευής τους. 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τους επικεφαλής των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών στο Βελιγράδι, το Σαράγεβο, τα Τίρανα και τα Σκόπια, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης ευκαιριών και προκλήσεων για τις ελληνικές εταιρείες κατασκευών, αλλά και δομικών υλικών.

ΣΕΡΒΙΑ- «Ολόκληρη η χώρα ένα εργοτάξιο»

«Ολόκληρη η Σερβία αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα εργοτάξιο» παρατηρεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α', Βασίλης Σκρόνιας, επισημαίνοντας πως -μεταξύ άλλων- γίνονται σημαντικά έργα μεταφορών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Α2 (θα συνδέει τη Σερβία με το Μαυροβούνιο) και Α5 («Διάδρομος Μοράβα») και η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών προς Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Β.Μακεδονία κ.ά.
Και το Βελιγράδι μοιάζει με εργοτάξιο. Όχι μόνο επειδή επεκτείνει το αεροδρόμιό του και αποκτά Μετρό (αναμένεται η έναρξη των εργασιών), αλλά και επειδή ένα σημαντικό, αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενο έργο ανάπλασης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, το «Belgrade Waterfront», μεταμορφώνει την περιοχή, όπου συναντιούνται ο Σάβα με τον Δούναβη σε εμβαδόν 600.000 τμ (το έργο υλοποιείται από τη Σερβία και εμιρατινούς επενδυτές).
Την ίδια στιγμή, η σερβική κυβέρνηση προωθεί μακρόπνοο σχέδιο έργων, τα περισσότερα από αυτά υλοποιούνται βάσει του εθνικού προγράμματος επενδύσεων «SERBIA 2025», ύψους 14 δισ. ευρώ, αλλά και με σημαντική διεθνή χρηματοδότηση.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, η παρουσία των οποίων αναμενεται να γίνει εντονότερη

Ποια είναι η προοπτική για τις ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις μέσα σε αυτόν τον αναβρασμό; «Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες είναι πολλές για τις εταιρείες μας. Όμως θα ήταν χρήσιμο για αυτές να μην "κινούνται" ατομικά, αλλά να αναζητούν έναν αξιόπιστο τοπικό εταίρο, να συνάπτουν συμφωνίες που να καθορίζουν ξεκάθαρα τους αμοιβαίους ρόλους ή να λαμβάνουν υπόψη τους ενδεχόμενους κινδύνους (περιλαμβάνοντας και ρήτρα διεθνούς διαιτησίας σε περίπτωση εταιρικών ή εμπορικών διαφορών). Να φροντίζουν δε, να εκπροσωπούν ικανοποιητικά, εμμέσως, και τη χώρα μας, αφενός μέσω ποιοτικών έργων, αφετέρου μέσω κοινωνικών, ανθρωπιστικών δράσεων (π.χ., δωρεές σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ)» σημειώνει ο κ.Σκρόνιας.
Στη Σερβία δραστηριοποιούνται λιγότερες από  30 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στους τομείς κατασκευών/δομικών υλικών. Μάλιστα, ενώ οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στη χώρα έχουν μειωθεί σήμερα στα επίπεδα του 2000, η παρουσία των εταιρειών των δύο κλάδων αναμένεται να γίνει, όπως λέει ο κ.Σκρόνιας, εντονότερη.
«Για τις περισσότερες, η κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε το έναυσμα για να αναζητήσουν νέους προορισμούς για να δραστηριοποιηθούν. Παράλληλα η άνοδος της βιομηχανίας κατασκευών στη Σερβία, την τελευταία περίπου οκταετία, την έχει καταστήσει πόλο έλξης για μεγάλες εταιρείες του κλάδου», υπογραμμίζει ο κ. Σκρόνιας, συμπληρώνοντας πως ελληνική εταιρεία συμμετέχει στις εργασίες επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένος Βελιγραδίου.

Όταν η χώρα που χρηματοδοτεί συμπίπτει με την καταγωγή του εργολήπτη

Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις στα μεγάλα έργα υποδομών στη Σερβία, η χώρα καταγωγής της εργολήπτριας εταιρείας φαίνεται πως συμπίπτει με εκείνη που συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου, σημειώνει.
Οι σημαντικότεροι διεθνείς χρηματοδότες είναι η ΕΕ και κράτη- μέλη της, καθώς και οι χώρες Κίνα, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία: εταιρείες των χωρών αυτών έχουν αναλάβει και την πλειονότητα των έργων υποδομής.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, κατά τον κ.Σκρόνια, το Μετρό του Βελιγραδίου με χρηματοδότηση από Γαλλία και Κίνα και με συμμετοχή γαλλικών και κινεζικών τεχνικών εταιρειών, οι εργασίες για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου A2, από κινεζική εταιρεία και με κινεζική χρηματοδότηση και τα σιδηροδρομικά έργα τμήματος της γραμμής Βελιγραδίου - Μπαρ, των οποίων τη μελέτη τεχνικής τεκμηρίωσης ανέλαβε η ρωσική εταιρεία σιδηροδρομικών υποδομών μετά από χρηματοδότηση, εν μέρει, μέσω ρωσικού δανείου.

Ευκαιρίες και προκλήσεις

Στον κατασκευαστικό τομέα της Σερβίας διαφαίνονται, κατά τον κ.Σκρόνια, σημαντικές ευκαιρίες σε όλους τους τύπους έργων, από τα οικιστικά έως τα έργα υποδομών, με ιδιαίτερη προοπτική για τους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υποδομών logistics και χώρων γραφείων.
Στον αντίποδα, οι σημαντικότερες δυσκολίες για τις επιχειρήσεις προκύπτουν από την έλλειψη διαφάνειας του συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων (με ευρεία χρήση της τακτικής απευθείας αναθέσεων), τον ισχυρό ανταγωνισμό, τη γραφειοκρατία, το αδύναμο νομοθετικό πλαίσιο και δικαστικό σύστημα, τα συχνά φαινόμενα μη δασμολογικών εμποδίων για την προστασία των εγχώριων παραγωγών κ.ά.
«Μερικές σημαντικές ελληνικές εταιρείες δομικών υλικών ή προφίλ αλουμινίου κλπ, αισθάνονται ολοένα εντονότερα τον ανταγωνισμό από κινεζικές και τουρκικές εταιρείες, οι οποίες, π.χ., διαθέτουν παράνομα αντίγραφα ελληνικών προϊόντων, χαμηλότερης ποιότητας» σημειώνει, υπενθυμίζοντας πως οι ελληνικές εξαγωγές δομικών υλικών στη Σερβία κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

AΛΒΑΝΙΑ- «Ανάκαμψη οικοδομικής δραστηριότητας και μεγάλα έργα υποδομής προσεχώς»

Νέο δυναμισμό αποκτά σταδιακά ο οικοδομικός κλάδος στην Αλβανία, καθώς μετά το 2017 σημειώνεται ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία είχε γνωρίσει κάμψη τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ Τιράνων, Σαράντης Μοσχόβης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄. 
Παράλληλα, προσεχώς αναμένεται να υλοποιηθούν μεγάλα έργα υποδομής και διάφορα προγράμματα, με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών και άλλων φορέων αναπτυξιακής συνεργασίας, δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες, μεταξύ άλλων στον τομέα των κατασκευών.
«Υπάρχει ακόμη σημαντική έλλειψη υποδομών στη χώρα, γεγονός που αφήνει περιθώρια για τη δραστηριοποίηση των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών. Περιθώρια ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στους τομείς οδικών δικτύων, δικτύων ύδρευσης και επεξεργασίας αποβλήτων, κατασκευής λιμένων, αεροδρομίων, σιδηροδρομικού δικτύου κλπ» σημειώνει ο κ.Μοσχοβής.

Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και ο ανταγωνισμός

Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται σήμερα συνολικά 19 ελληνικές εταιρείες κατασκευών και δομικών υλικών (δέκα και εννέα αντίστοιχα), ενώ έντονος είναι -σύμφωνα με τον κ.Μοσχόβη- ο ανταγωνισμός από την Τουρκία και χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και Κατάρ. 
«Ωστόσο, οι υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες, όπως π.χ. Κίνα, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ανοιχτές σε συνέργειες με την Ελλάδα» σημειώνει, επισημαίνοντας ότι σημαντικές είναι οι ευκαιρίες στη χώρα και στο κομμάτι της ενέργειας, όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες επενδύσεις για τη μείωση των απωλειών στο δίκτυο και για τη δημιουργία νέων περιφερειακών διασυνδέσεων, με χρηματοδοτήσεις από τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και τους διμερείς δωρητές.

Σημαντικό το μερίδιο των ελληνικών δομικών υλικών στην αλβανική αγορά

Στο μεταξύ, σημαντικό μερίδιο στο σύνολο των εισαγόμενων προϊόντων στην Αλβανία κατέχουν τα ελληνικά δομικά υλικά, όπως επισημαίνει ο κ.Μοσχόβης. Κατά το πανδημικό 2020, οι ελληνικές εξαγωγές δομικών υλικών/μετάλλων αυξήθηκαν σε αξία σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε περίπου 69,52 εκατ. ευρώ, έναντι 66,8 εκατ. το 2019 και 70,4 εκατ. το 2018 (τα ποσά σε ισοτιμίες του 2021).

BOΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- «Θετικές προοπτικές για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ενόψει νέων μεγάλων έργων»

Σταθερή και διαρκής είναι η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο των κατασκευών και των δομικών υλικών στη Βόρεια Μακεδονία, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σύμβουλος ΟΕΥ Α', Παγώνα Λάρδα. Στα τρέχοντα έργα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του νοσοκομείου στο Štip από την ΙNTRAΚAT, ενώ στο παρελθόν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων οι ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ- έχουν αναλάβει, κατόπιν διεθνών διαγωνισμών, την υλοποίηση υποδομών.
Στον δε τομέα των δομικών υλικών, στη χώρα δραστηριοποιούνται μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, όπως η τσιμεντοβιομηχανία «CEMENTARNICA USJE» του ομίλου ΤΙΤΑΝ, η εταιρεία μαρμάρων MERMEREN KOMBINAT AD Prilep, το λατομείο μαρμάρου ARTIK MINING DOO Skopje και η εταιρεία αλουμινίου ALUMIL LTD Skopje.
Επιπλέον, στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχουν μικρότερες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συναφείς τομείς, όπως μηχανική, εξόρυξη, επεξεργασία πέτρας, ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, κατασκευή και τοποθέτηση κουφωμάτων, κατασκευές και εμπόριο ειδών αλουμινίου και κιγκαλερίας κ.α.
Η κ. Λάρδα σημειώνει ακόμα ότι η Βόρεια Μακεδονία, με την προοπτική ένταξης στην EE, εμφανίζει μεγάλες ανάγκες σε υποδομές, οι οποίες χρηματοδοτούνται ήδη  από την EE και διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς.

Ξένες εταιρείες στις κατασκευές: Η περίπτωση της Κίνας, της Γερμανίας και της Τουρκίας 

Ως προς τον ανταγωνισμό στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας, η κ. Λάρδα επισημαίνει πως η Κίνα φαίνεται να εστιάζει σε έργα οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, καθώς και σε βιομηχανικές ζώνες σε ολόκληρη την περιοχή. Ορισμένες κινεζικές εταιρείες αγοράζουν ήδη γη κοντά στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με την προσδοκία μελλοντικών επενδύσεων.
Μεγάλα έργα στη Βόρεια Μακεδονία έχουν αναλάβει οι γερμανικές εταιρείες Strabag AG και GEING Krebs und Kiefer International, με τη δεύτερη (που είναι 100% ιδιωτική, με κεφάλαια Βόρειας Μακεδονίας - Γερμανίας) να είναι ηγέτιδα στους τομείς γεωτεχνικής, υδροτεχνικής, ηλεκτρομηχανικής, υποδομής και διαβούλευσης. 
Επιπλέον, μεταξύ άλλων δραστηριοποιούνται στη χώρα οι τουρκικές εταιρείες Cevahir Holding (η οποία εισήλθε στη Βόρεια Μακεδονία το 2011, κατασκευάζοντας τους πρώτους ουρανοξύστες της πρωτεύουσας των Σκοπίων) και LIMAK (το 2016 ξεκίνησε κατασκευαστικές δραστηριότητες στο συγκρότημα επιχειρηματικών χώρων και κατοικιών κοντά στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Σκοπίων, επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ).

Είναι ανταγωνιστικές οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις;
 
«Το θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τη φύση του έργου, το εάν αφορά σε υποδομές, σε κατασκευές κτηρίων, σε δημόσια ή ιδιωτικά έργα, σε συγχρηματοδοτούμενα κ.λπ. Οι βαλκανικές χώρες αποτελούν πάντως, κατ' εξοχήν, το επίκεντρο των ελληνικών τεχνικών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, όπου ιδρύουν θυγατρικές, με στόχο τη διεκδίκηση και ανάληψη έργων» σημειώνει.
Προσθέτει πως  οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες στην αγορά κατασκευών στις χώρες της Βαλκανικής, και οι προοπτικές που διαγράφονται για τις κατασκευαστικές εταιρείες είναι θετικές, λόγω νέων μεγάλων έργων σημαντικού προϋπολογισμού, που αναμένεται να δημοπρατηθούν.

Από τους σημαντικότερους προμηθευτές δομικών υλικών

Η Ελλάδα αποτελεί δε μια από τις σημαντικότερες χώρες- προμηθεύτριες δομικών υλικών της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (προσωρινά στοιχεία), η Ελλάδα ήταν πέρυσι η τρίτη προμηθεύτρια δομικών υλικών, μετά την Ουγγαρία και τη Ακτή Ελεφαντοστού, με εισαγωγές άνω των 82 εκατ. ευρώ (7,1% του συνόλου εισαγωγών δομικών υλικών). Μάλιστα, κατά το πανδημικό 2020 οι εισαγωγές από Ελλάδα (κυρίως χυτοσίδηρος, χάλυβας και άργιλος και τεχνουργήματα αυτών) μειώθηκαν με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τις συνολικές από όλες τις χώρες (-11,3%, έναντι -13,7%).

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ- «Ανάγκη προωθητικών ενεργειών για τα ελληνικά δομικά υλικά»

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), χρηματοδοτούνται τα σημαντικά κατασκευαστικά έργα υποδομών στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη (μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα αφορούν σε αυτοκινητοδρόμους), όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α', Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης.
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα, συμπληρώνει, υπάρχουν σημαντικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί και εξαγγελθεί από αραβικές χώρες, με δεδομένο ότι υπάρχει έντονο τουριστικό ρεύμα προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και ζήτηση για μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα. 
«Η χρηματοδότηση γίνεται μεν από αραβικά κεφάλαια, αλλά τις κατασκευαστικές εργασίες αναλαμβάνουν συνήθως τοπικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις από Κροατία και Σερβία που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αγορά, ίδια γλώσσα και κοινά σύνορα. Οι χώρες αυτές αποτελούν εξάλλου και τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» σημειώνει.
 
Τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλό όνομα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη

Προσθέτει ότι τα ελληνικά προϊόντα, γενικότερα, έχουν πολύ καλό όνομα στην αγορά της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ωστόσο θεωρεί ότι ειδικά για τα δομικά και κατασκευαστικά υλικά θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προωθητικές δράσεις για να υπάρξει πληρέστερη πληροφόρηση των βοσνιακών κατασκευαστικών επιχειρήσεων. 
Το 2020 οι ελληνικές εξαγωγές δομικών υλικών (αλουμίνιο και προϊόντα του, τσιμέντο, άσβεστος, πλαστικά και είδη από γύψο) στη χώρα σημείωσαν κάμψη της τάξης του 5,1%, σε σχέση με το 2019, κυρίως λόγω της δυσχέρειας στις μεταφορές, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Υποχώρησαν συγκεκριμένα στα 12,7 εκατ. ευρώ, έναντι 14,5 εκατ., με βάση τα στοιχεία της Βοσνιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
 
Ανάκαμψη ενόψει και νέες προοπτικές εισόδου στην αγορά

«Η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα και την κατασκευαστική δραστηριότητα, αλλά οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών προβλέπουν σημαντική ανάκαμψη το 2021 και ειδικότερα στο β' εξάμηνο, οπότε αναμένεται να δημιουργηθούν εκ νέου σημαντικές προοπτικές εισόδου στην αγορά» σημειώνει ο κ.Παπακωνσταντινίδης, υπενθυμίζοντας ότι στον ευρύτερο τομέα των κατασκευών και δομικών υλικών, «η μοναδική, αλλά πολύ σημαντική επένδυση στη χώρα, έχει πραγματοποιηθεί από την επιχείρηση ALUMIL, με την εξαγορά εργοστασίου παραγωγής προφίλ αλουμινίου στην πόλη Vlasenica, μία από τις σοβαρότερες παραγωγικές επενδύσεις στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη»._

 

Αχ Ελλάδα σ’αγαπώ! Μικρή παρέλαση τραγουδιών

Στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου ο τραγουδοποιός και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Διονύσης Σαββόπουλος, οργάνωσε μια μικρή μουσική παρέλαση «για το '21, για τη μνήμη μας, για την ταυτότητά μας».

Μια παρέλαση με διαμάντια της ελληνικής μουσικής, με αγαπημένες φωνές σε μοναδικές ηχογραφήσεις, για να μας συνοδέψει στη γιορτή των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο Διονύσης Σαββόπουλος προλογίζει το κάθε τραγούδι και μας ξεναγεί σε ένα μοναδικό ταξίδι στο μουσικό πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας.

Η μικρή παρέλαση τραγουδιών για την 25η Μαρτίου, με τίτλο «Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ!» είναι πλέον προσβάσιμη, υπό τη μορφή podcast, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, πατώντας εδώ  

Τη μουσική συμπληρώνουν και πλαισιώνουν εικαστικές συνθέσεις του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του έτους, η δράση θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί με νέες μουσικές αφηγήσεις και διαδρομές. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την 25η Μαρτίου, πατήστε εδώ

 

Η φιλοευρωπαϊκή στροφή των Ιταλών λαϊκιστών

του Jérôme Gautheret (*)

Ο Μάριο Ντράγκι γνώριζε πολύ καλά ότι το σημαντικότερο κομμάτι της πρώτης ομιλίας του ως πρωθυπουργού, στις 17 Φεβρουαρίου στη Γερουσία, θα ήταν εκείνο για την Ευρώπη. Και παρόλο που, ως πρώην κεντρικός τραπεζίτης, είναι συνηθισμένος να μετράει κάθε του λέξη, είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα έτυχε ιδιαίτερης προσοχής.

«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την ιταλική συμβολή στην ανάπτυξη της ΕΕ», τόνισε. «Χωρίς την Ιταλία δεν υπάρχει Ευρώπη και χωρίς Ευρώπη υπάρχει λιγότερη Ιταλία. Δεν υπάρχει κυριαρχία στη μοναξιά.» Στη συνέχεια, μια συντριπτική πλειοψηφία των γερουσιαστών (260 έναντι 40) έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντράγκι.

Κι όμως, τον Ιούνιο του 2018, το ίδιο σώμα είχε ενθρονίσει την πιο ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στην ιταλική ιστορία (Κόντε Ι). Οι δύο συνιστώσες του, η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, προκαλούσαν ανοιχτά τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διοικητής της οποίας δεν ήταν άλλος από τον Ντράγκι.

Μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια, λοιπόν, και τα δύο αυτά κόμματα έκαναν στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την Ευρώπη. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ιδρύθηκε το 2009 με βάση αρχές (άμεση δημοκρατία μέσω Διαδικτύου, χαρούμενη απο-ανάπτυξη, απόρριψη όλων των ελίτ) που δεν θα μπορούσε παρά να συγκρουστούν με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ιταλίας. Οι επιθέσεις του κατά της ΕΕ, όμως, δεν ήταν παρά μια εκδοχή του πολιτικού του λόγου κατά των ελίτ. Και οι ευρωβουλευτές του μπορεί να κάθονταν δίπλα σ’εκείνους του βρετανικού UKIP, ψήφιζαν όμως κατά κανόνα μαζί με τους σοσιαλιστές ή τους Πράσινους.

Με την πάροδο του χρόνου, ο αντιευρωπαϊσμός του κινήματος μαλάκωσε. Και τον Φεβρουάριο του 2018, ο ηγέτης του Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε στη Monde ότι είναι «ευρωπαϊστής» και ανυπομονεί να εργαστεί μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Ετσι, το καλοκαίρι του 2019, δεν δίστασε να σκίσει το «κυβερνητικό συμβόλαιό» του με τη Λέγκα και να συνεργαστεί με την Αριστερά.

Απέναντι σε αυτές τις παλινωδίες, η ευρωπαϊκή διαδρομή της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι έμοιαζε πιο γραμμική. Αλλά η εντύπωση αυτή ήταν εσφαλμένη. Όταν γεννήθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, από τη συγχώνευση διαφόρων περιφερειακών κινημάτων της βόρειας Ιταλίας, η Λέγκα ήταν βαθιά φιλοευρωπαϊκή. Θεωρούσε μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν ένας τρόπος να ξεπεραστούν ορισμένες δομικές αδυναμίες της Ιταλίας. Ο Ουμπέρτο Μπόσι επετίθετο συχνότερα στην «κλέφτρα Ρώμη» απ΄ό,τι στις Βρυξέλλες.

Όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, στα τέλη του 2013, ο Σαλβίνι έκανε μια «λεπενική» στροφή, με στόχο να αυξήσει τη δημοτικότητα της Λέγκας στη νότια Ιταλία και να αντικαταστήσει την εχθρότητα προς το κεντρικό κράτος με την αντίθεση προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτή η επιλογή, μαζί με το ανέβασμα των τόνων απέναντι στους μετανάστες, είχε ως αποτέλεσμα να λάβει το κόμμα 35% στις ευρωεκλογές του 2019.

Ο συνδυασμός του Brexit, της μειωμένης ροής μεταναστών και της εισροής χρημάτων μέσω του πακέτου ανάκαμψης, προσφέρει σήμερα στον Σαλβίνι την ιδανική ευκαιρία να αλλάξει ρότα χωρίς να αποκηρύξει τις αρχές του. Να ισχυριστεί δηλαδή ότι η Ευρώπη άλλαξε, όχι το κόμμα. Και να τοποθετηθεί στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας, αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή του στην εξουσία.

(*) Ο Ζερόμ Γκοτρέ είναι ανταποκριτής της Monde στη Ρώμη

(Πηγή: Le Monde)

 

Αμερικανός φοιτητής, λάτρης της Ελλάδας, μαθαίνει αρχαία λύρα

Ο Νίκολας Λαντ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, κάνει μαθήματα αρχαίας λύρας στη μοναδική εξειδικευμένη ακαδημία στον κόσμο. Τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, ενώ η έδρα της ακαδημίας είναι στο Σείκιλο, ένα μουσείο ανακατασκευασμένων αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, σε μια στοά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Λάτρης της Ελλάδας, ο Νίκολας συνθέτει πρωτότυπη μουσική βασισμένος στην έρευνά του για την αρχαία ελληνική μουσικολογία και σχεδιάζει μία ταινία με στόχο να αναβιώσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αθήνας του 540 π.Χ.

   Η αγάπη του για την αρχαία λύρα ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Ο πατέρας του είχε ένα κατάστημα που διόρθωνε κιθάρες και έτσι έμαθε από νωρίς τις «οικογένειες» συγκεκριμένων μουσικών οργάνων, όπως ότι η αρχαία λύρα είναι πρόγονος της κιθάρας. «Είχα πάντα αυξημένο ενδιαφέρον για μουσικά όργανα και πώς εξελίσσονται μέσα στον χρόνο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκολας Λάντ.

   Έμαθε για το Σείκιλο και την ακαδημία λύρας μέσα από «τα πολλά και υπέροχα βίντεό τους στο youtube», όπως χαρακτηριστικά λέει. «Ένιωσα ευγνώμων με αυτό που κάνουν και με τον τρόπο που έχουν αναπτύξει την ποιότητα του ήχου αυτών των οργάνων», τονίζει. Όταν ξεκίνησε η πανδημία αντιμετώπισε τη ...νωθρότητά του, όπως λέει, διαβάζοντας αρχαία επική ποίηση και συγκεκριμένα Όμηρο και Ησίοδο. «Σκέφτηκα έτσι τις πολλές αναφορές και τη σπουδαιότητα που είχε η αρχαία λύρα σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ιστορίας», σημειώνει. Με τη Λίνα Παλερά δασκάλα του στην ακαδημία -από τις γνωστές μουσικούς αρχαίας λύρας που έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό- έμαθε τους τελευταίους μήνες πολλά για αυτό το όργανο και τη μουσική παράδοση που φέρει.

   Λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, ο Νίκολας σχεδιάζει μια ταινία βασισμένη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονταν στην Αθήνα το 540 π.Χ. Βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας έρευνας που μπορεί να διαρκέσει, όπως σημειώνει ο ίδιος, πολλά χρόνια. «Αρχίζω τώρα να "ακούω" τον μουσικό κόσμο εκείνης της εποχής. Δεν είναι η πιο δημοφιλής περίοδος της αρχαίας Αθήνας, αλλά λίγο πριν. Μια εποχή, κατά την οποία απ' ό,τι έχω καταλάβει, η μουσική ήταν εξαιρετικά σημαντική. Αποτελούσε το κέντρο της πνευματικής εκπαίδευσης». Μαθαίνοντας αρχαία λύρα προσπαθεί να «νιώσει» τον ρυθμό εκείνης της εποχής. Στο κέντρο της ταινίας του θα είναι η περίοδος που ξεκινά το θέατρο, το δράμα και η διαλεκτική της πολιτικής και θα αναζητήσει τους τρόπους που αυτά συνδέονται. «Η ακαδημαϊκή έρευνα μού δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι μεταξύ της πολιτιστικής και της πολιτικής κουλτούρας. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για φαντασία, καθώς τα στοιχεία δεν είναι πολλά και πρέπει να τα μελετήσεις με δημιουργικότητα», εξηγεί.

   Η πρώτη ακαδημία αρχαίας λύρας στον κόσμο

   Ο Νίκολας Λάντ δεν είναι ο μόνος ξένος μαθητής στη διαδικτυακή ακαδημία αρχαίας λύρας που εδρεύει στο Σείκιλο. Οι μαθητές της, περίπου 45 κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας που διανύει, είναι από διάφορα μέρη του κόσμου. Από τη Γαλλία μέχρι την Αυστραλία με περισσότερους από την Αμερική, ενώ μόλις 3 μαθήτριες είναι από την Ελλάδα. Η ιστορία του Σείκιλου και της ακαδημίας λύρας ξεκίνησε από την οικογένεια Κουμαρτζή, η οποία διατηρεί εργαστήρι κατασκευής αρχαιοελληνικών οργάνων στον Ευρωπό Κιλκίς, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

   «Υπήρχε σημαντική ζήτηση για τα αρχαιοελληνικά όργανα από μουσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο», σημειώνει ο Θοδωρής Κουμαρτζής, εξηγώντας πώς δημιουργήθηκε η ακαδημία. «Η Λίνα Παλερά έχει φτιάξει μια δική της προσέγγιση σε ό,τι αφορά το κομμάτι με την αρχαία ελληνική λύρα, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα όργανο, το οποίο είχε χαθεί για πολλά χρόνια, οπότε δεν ξέραμε ακριβώς πώς παιζόταν», επισημαίνει.

   Στην ακαδημία γίνονται μαθήματα σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία απευθύνονται από αρχάριους μέχρι και επαγγελματίες μουσικούς. «Έχουμε έρθει σε επαφή και με άλλους παίκτες αρχαίας ελληνικής λύρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι -έμμεσα ή άμεσα- συμμετέχουν στην προσπάθεια που κάνουμε για μια ουσιαστική αναβίωση του μουσικού αυτού οργάνου», λέει ο κ. Κουμαρζής.

   Μιλώντας για τους μαθητές, η Λίνα Παλερά σημειώνει ότι «όλοι τους έχουν μεγάλη αγάπη για το αρχαίο ελληνικό στοιχείο, για αυτή τη μουσική και τα όργανα». Προσθέτει ακόμη ότι από την αρχή ήθελε να κινηθεί στο εξωτερικό και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διαδικτύου. Από τα ταξίδια και τις συναυλίες της στο εξωτερικό έχει συναντήσει πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα από τη Γαλλία και την Αμερική, που έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαία λύρα.

   Led Zepellin και «Stairway to heaven» με αρχαία λύρα

   Η Λίνα Παλερά εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει πολύ και πλούσιο υλικό για την αρχαία λύρα -στην αρχαία Ελλάδα για περίπου χίλια χρόνια ήταν το βασικό όργανο- και αυτό που μάγεψε την ίδια είναι ότι «αυτό το όργανο δεν το θαυμάζω μόνο σε ένα μουσείο, αλλά το πιάνω στα χέρια μου και το εξερευνώ». Για αυτό έχει κάνει και πολλά σύγχρονα κομμάτια. Το Φθινόπωρο του 2020 κυκλοφόρησε και το άλμπουμ της «Aurora», το οποίο περιλαμβάνει διασκευές και δικά της κομμάτια που βγήκαν «εξερευνώντας», όπως σημειώνει. Στο άλμπουμ υπάρχει και το «Ένα τραγούδι από το Αλγέρι» του Απόστολου Καλδάρα, διασκευασμένο με γαλλικό στίχο καθώς, όπως εξηγεί η κ. Παλέρα, η δεύτερη γλώσσα στο Αλγέρι είναι τα γαλλικά. Το όνειρό της είναι η αρχαία λύρα να μπει στη σύγχρονη παλέτα, γι' αυτό στην ακαδημία διδάσκονται και σύγχρονα κομμάτια, από Celine Dion μέχρι Metallica και Led Zeppelin.

 

Η Ταινιοθήκη στο σπίτι με εμβληματικές ταινίες από «Μνήμες Δικτατορίας»

  Με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει το online πρόγραμμά της με το αφιέρωμα «Μνήμες Δικτατορίας» μέσα από την ψηφιακή της αίθουσα online.tainiothiki.gr, από την Τετάρτη 21/4 έως και την Μεγάλη Τρίτη 27/4.

  Θα προβληθούν δέκα εμβληματικές ταινίες μυθοπλασίας από τους Θόδωρο Αγγελόπουλο «Μέρες του '36» (1972), Παντελή Βούλγαρη «Το προξενιό της 'Αννας» (1972), Δήμο Θέο (Κιέριον, 1968), Νίκο Κούνδουρο «Vortex ή Το Πρόσωπο της Μέδουσας»(1967), Φρίντα Λιάππα «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» (1977), Δημήτρη Μακρή« Η καγκελόπορτα» (1978), Ροβήρο Μανθούλη «Πρόσωπο με πρόσωπο»,1966), Τώνια Μαρκετάκη «Ιωάννης ο βίαιος», (1973), Γιώργο Σταμπουλόπουλο «Ανοιχτή Επιστολή» (1967), Παύλο Τάσιο «Ναι μεν αλλά» (1972), και τα ντοκιμαντέρ (Μαρτυρίες, (2019)του Νίκου Καβουκίδη και «Μέγαρα» (1974)των Σάκη Μανιάτη/Γιώργο Τσεμπερόπουλο.

   Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη απήχηση των προηγούμενων τριών κύκλων προβολών της Ταινιοθήκης στην ελληνική ομογένεια.

    Την περίοδο της δικτατορίας, αλλά και τα χρόνια που προηγήθηκαν, στην Ελλάδα, σημειώνει η επιμελήτρια του προγράμματος Μαρία Κομνηνού, «αναδύθηκε ένας εναλλακτικός κινηματογράφος πολύ διαφορετικός από το κυρίαρχο μοντέλο του εμπορικού ελληνικού σινεμά, που κατά τη διάρκεια της επταετίας στάθηκε απέναντι στις καθεστωτικές προπαγανδιστικές ταινίες εθνικιστικού χαρακτήρα. Ο πολιτικός κινηματογράφος, όπως υπογραμμίζει και η Αγλαΐα Μητροπούλου, ανθίζει μέσα στην καταπίεση, και τα χρόνια αυτά δημιουργήθηκαν σημαντικές ταινίες που με έναν τρόπο αλληγορικό μίλησαν για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα της Δικτατορίας, το ραδιόφωνο και ο κινηματογράφος ήταν οι χώροι που αναπτύχθηκε η αντιστασιακή δημόσια σφαίρα. Έχουμε την γέννηση αυτού που ονομάστηκε "Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος" με καταλύτη το έργο του Θόδωρο Αγγελόπουλου».

   O θεατής θα έχει μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτές τις ταινίες-ορόσημα, με την υπογραφή μερικών από τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες.

    «Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του '60», εξηγεί η Μ. Κομνηνού, «εμφανίζονται νέες τάσεις είτε από έμπειρους κινηματογραφιστές σαν τον Ροβήρο Μανθούλη, που ανιχνεύει την βαθιά πληγή μέσα από το αστραφτερό πρόσωπο της νέας Αθήνας (Πρόσωπο με πρόσωπο), είτε από νεότερους όπως ο Αγγελόπουλος, ο Βούλγαρης, η Μαρκετάκη, ο Κωστανταράκος, ο Πανουσόπουλος αλλά και ο Σφήκας, ο Φέρρης και ο Τορνές, οι οποίοι, μεταξύ πολλών άλλων, συνεργάζονται με τον Δήμο Θέο στο πολιτικό θρίλερ Κιέριον.

   Ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος σκιαγραφεί την συνειδητοποίηση ενός νέου για τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας (Ανοιχτή επιστολή). Ο Νίκος Κούνδουρος εξερευνά τις πολιτικές των ταυτοτήτων με το εμβληματικό Vortex. Με την επιβολή της δικτατορίας ο Αγγελόπουλος γυρίζει την πρώτη ταινία της τριλογίας του πολιτικού κινηματογράφου, τις Μέρες του 36. Ο Παντελής Βούλγαρης στο Προξενιό της 'Αννας σκιαγραφεί την αποτυχημένη εξέγερση μιας καταπιεσμένης «ψυχοκόρης» και κερδίζει στο Φεστιβάλ του Βερολίνου τρία βραβεία. Ο Παύλος Τάσιος δίνει το Γκονταρικό Ναι μεν αλλά. Η Τώνια Μαρκετάκη, γυρίζει από το Παρίσι και τολμά να σπάσει το ανδρικό κατεστημένο της ανδρικής πρωτοπορίας γυρίζοντας τον ανατρεπτικό Ιωάννη τον Βίαιο, ενώ το άλλο μεγάλο αστέρι του ΝΕΚ, η Φρίντα Λιάππα, θα μας δώσει μια αυτοβιογραφική σχεδόν ταινία το 1977, στο Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις. Λίγο αργότερα, ο εξόριστος στην Ιταλία Δημήτρης Μακρής θα γυρίσει μια ταινία κοινωνικού ρεαλισμού, την Καγκελόπορτα. Στον χώρο του ντοκιμαντέρ, δύο πολύ νέοι κινηματογραφιστές, ο Σάκης Μανιάτης και ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, παρακολουθώντας την αντίδραση των κατοίκων των Μεγάρων στην απαλλοτρίωση της γης τους, θα βρεθούν σε μια δίνη ιστορικών γεγονότων που καταλήγουν στο Πολυτεχνείο. Αυτή την πολυκύμαντη πορεία των κινητοποιήσεων εναντίον της δικτατορίας, με δικό του αλλά και ανέκδοτο υλικό, καταγράφει ο βετεράνος Νίκος Καβουκίδης στις Μαρτυρίες».

   Τέλος, την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί webinar με θέμα τον κινηματογράφο κατά την διάρκεια της Δικτατορίας. Συμμετέχουν: Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιώργος Σταμπουλόπουλος, Κυριάκος Αγγελάκος, Νίκος Καβουκίδης, Eυάννα Βενάρδου. Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

 

Γερμανία: Συντριπτικά υπέρ του Μάρκους Ζέντερ τα δημοσκοπικά ευρήματα

Μόλις το 4% των Γερμανών θεωρεί τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Αρμιν Λάσετ «ισχυρό ηγέτη», σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση ενόψει της επιλογής του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν θεωρεί τον κ. Λάσετ κατάλληλο για την Καγκελαρία, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Στη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του Δικτύου RND, ο αρχηγός του CDU και διεκδικητής του χρίσματος για την Καγκελαρία εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμος σε ό,τι αφορά τα ηγετικά χαρακτηριστικά. Μόνο το 4% τον θεωρεί «ισχυρό ηγέτη» και «δυναμικό», ενώ, αντιθέτως, τον αντίπαλό του, αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, θεωρεί «ισχυρό ηγέτη» το 57% και «δυναμικό» το 37%. Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των δύο υποψηφίων, ο κ. Λάσετ θεωρείται αξιόπιστος από το 12%, ενώ ο κ. Ζέντερ από το 27% των ερωτηθέντων. Το 34% πιστεύει ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός της Βαυαρίας θα αναγνωρίσει εγκαίρως τα επερχόμενα προβλήματα της χώρας, ενώ το 30% περιμένει ότι επιπλέον θα τα επιλύσει. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον 'Αρμιν Λάσετ περιορίζονται στο 6% και στο 4%.

«Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι ο 'Αρμιν Λάσετ είναι κατάλληλος για την Καγκελαρία», δηλώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ και εκτιμά ότι, εάν επιλεγεί τελικά ως υποψήφιος Καγκελάριος, οι πιθανότητες της Χριστιανικής Ένωσης να διατηρήσει την Καγκελαρία θα περιοριστούν σημαντικά. «Ο κ. Λάσετ δεν διαθέτει την ενωτική δύναμη που χρειάζεται ένας υποψήφιος Καγκελάριος», καταλήγει ο δημοσκόπος.

Σε άλλη δημοσκόπηση, της Civey για λογαριασμό της Augsburger Allgemeine Zeitung, το 58% των ερωτηθέντων «βλέπε»ι θετικά την υποψηφιότητα του Μάρκους Ζέντερ για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης. «Λάθος» θεωρεί την πρωτοβουλία του το 30%, ενώ το 12% δεν εκφέρει

 

Σελίδα 1 από 1042

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
Tharos.gr Logo
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ