Tharos

Tharos

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία, η ανδρική ομάδα του ΣΕΑ Κοζάνης, θα αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική κατηγορία Βόρειας Ελλάδας.

Η Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α. με τη χθεσινή της απόφαση διακόπτει όλα τα διασυλλογικά πρωταθλήματα και κατακυρώνει τις βαθμολογίες που είχαν διαμορφωθεί πριν τη διακοπή τους.

Στην κατηγορία μας απέμεναν 2 αγωνιστικές με τον Σ.Ε.Α. Κοζάνης  να βρίσκεται στη 2η  θέση από τον πρωτοπόρο Ο.Ε.Α. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ο οποίος όμως είχε να δώσει μόνο έναν αγώνα. 

Συνεπώς η διαφορά των 2 βαθμών ουσιαστικά δεν υφίστατο. Κρίμα που δεν ολοκληρώθηκε λοιπόν το πρωτάθλημα, ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να πανηγυρίσουμε τον τίτλο του πρωταθλητή μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Οι αθλητές μας (Παναγιωτίδης Α., Ακρίβης Γ., Θεοδωρίδης Κ., Στεφανίδης Κ., Νατσιός Ι., Ακρίβης Π.) που αγωνίστηκαν φέτος, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και το Δ.Σ. δεσμεύεται να πραγματοποιήσει εκδήλωση προς τιμήν τους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ομοσπονδίας, στη Β΄ Εθνική Β. Ελλάδας θα αγωνιστούν 10 ομάδες την επόμενη αγωνιστική περίοδο και στις Α2 και Α1 θα αυξηθεί μόνο για την επόμενη περίοδο ο αριθμός των ομάδων.

Έτσι στη Β΄ Εθνική ανέβηκαν 5 ομάδες εκ των οποίων και ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ από τη Δυτ. Μακεδονία, τον οποίο συγχαίρουμε θερμά.

Ευχόμαστε πάντα επιτυχίες στην ομάδα μας και να αποτελέσει παράδειγμα για τους μικρότερους αθλητές μας.  

ΣΕΑ Κοζάνης

 

Με ικανοποίηση παρακολουθούμε την προώθηση της διαδικασίας ανέγερσης κτιριακού συγκροτήματος για την στέγαση νέου Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στο Ο.Τ. 878 (απέναντι από τον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης) και στο ίδιο οικόπεδο με το 18ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στην συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 2020 ενέκρινε την διαγωνιστική διαδικασία για την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής του έργου.

Η προμελέτη του έργου εκπονήθηκε από το Τμήμα Μελετών του Δήμου Κοζάνης το 2018 και το Κτιριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας την άνοιξη του 2019. Στην συνέχεια τον Μάιο του 2020 ο φάκελος έργου για την διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης του έργου συντάχθηκε επίσης από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο συνολικής επιφάνειας 3.230,10μ² ειδικών προδιαγραφών δυναμικότητας 25 μαθητών του Ειδικού Δημοτικού και 5 νηπίων. Η μελέτη περιλαμβάνει αίθουσες εργαστηρίων, χώρους εκπαίδευσης, χώρους φυσικής αγωγής και σωματικής εκτόνωσης κτλ. σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές ανέγερσης των ειδικών σχολείων. Αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό έργο που θα αποδώσει πρωτίστως στους μαθητές και στις οικογένειές τους ποιοτικούς χώρους και σύγχρονες υποδομές, κάτι που έλειπε για δεκαετίες από την περιοχή μας.

Η ανέγερση νέου Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου είναι ένα από μια σειρά έργων που αφορούν σε Δομές Ειδικής Εκπαίδευσης και Αγωγής και στην αντιμετώπιση σοβαρών στεγαστικών προβλημάτων αυτών, ζητήματα που ως εμείς Δημοτική Αρχή δώσαμε ιδιαίτερο βάρος. Ο σχεδιασμός μας περιελάμβανε την κτιριακή αναβάθμιση και αποσυμφόρηση του κτιρίου της οδού Αιανής (όπου συνυπήρχαν τρεις Δομές) με την δημιουργία νέου Ειδικού Νηπιαγωγείου &Δημοτικού Σχολείου, την δημιουργία Δομής στήριξης ατόμων με νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) στην ΖΕΠ, την στέγαση σε αυτό μόνον του Ειδικού Εργαστηρίου και τέλος την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Γυμνασίου Άνω Κώμης για την λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου. Ήδη η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του κτιρίου της οδού Αιανής έχει ολοκληρωθεί και η Δομή στήριξης στη ΖΕΠ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020 (πρόσκληση αρ. 115,) αφού έχει πλήρη ωριμότητα.

Η αναβάθμιση των δύο παραπάνω κτιριακών εγκαταστάσεων των Ειδικών Δομών Εκπαίδευσης και η δημιουργία δύο νέων, έρχονται να προστεθούν στις δύο υφιστάμενες (Δομή Στήριξης Ατόμων με Νοητική Στέρηση και Αυτισμό στον Άργιλο και Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ν. Νικόπολη), αποτελώντας ένα ικανό δίκτυο φροντίδας για τις ευαίσθητες αυτές ομάδες συμπολιτών μας.

Για την Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη- Τόπος να ζεις’, τόσο ως Διοίκηση του Δήμου, όσο και ως Αντιπολίτευση, η μέριμνα για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, στο μέτρο του δυνατού, υπήρξε προτεραιότητα και ελπίζουμε η συνεργασία του Δήμου με την Πολιτεία και τους Συλλόγους να συνεχιστεί.

 

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται από χθες 1 η  Ιουνίου όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για το άνοιγμα των δομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, oι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κοζάνης θα συνεχίσουν να δέχονται αιτήσεις εγγραφών βρεφών και νηπίων για το σχολικό έτος 2020-2021, μέχρι και την 15 η  Ιουνίου.

Πληροφορίες 8.00 π.μ. έως 15.00μ.μ. στα τηλέφωνα
2461021149 και 2461021461.

 

Ως βέλτιστες αξιολογήθηκαν δύο καλές πρακτικές που προτάθηκαν από το Δήμο Κοζάνης στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «SYMBI Industrial Symbiosis for Regional Sustainable Growth and a Resource Efficient Circular Economy INTERREG EUROPE». Τα παραδείγματα καλών πρακτικών για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αξιολογήθηκαν και αναγνωρίσθηκαν από επιτροπή του προγράμματος INTERREG EUROPE και βρίσκονται πλέον στη βάση δεδομένων Βέλτιστων Πρακτικών του ευρωπαϊκού εργαλείου πολιτικής “Policy Learning Platform – Good Practices – Sharing solutions for better regional policies ”.

Τo εν λόγω εργαλείο, διατηρείται και εμπλουτίζεται συνεχώς με βέλτιστες πρακτικές από όλα τα έργα του προγράμματος INTERREG EUROPE, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση και μεταφορά πρακτικών στους φορείς άσκησης πολιτικής των περιφερειών της Ευρώπης. Οι προτάσεις των συμμετεχόντων αξιολογούνται από θεματικές επιτροπές αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και εφόσον κριθούν επιτυχημένες και ότι μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές εντάσσονται στη βάση δεδομένων Βέλτιστων Πρακτικών του ευρωπαϊκού εργαλείου.

Ο Δήμος Κοζάνης, συμμετέχοντας στη διαδικασία βελτίωσης του ευρωπαϊκού εργαλείου “Policy Learning Platform – Good Practices – Sharing solutions for better regional policies”, μέσω του έργου SYMBI αναγνώρισε, περιέγραψε και κατέθεσε πέντε παραδείγματα καλών πρακτικών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του έργου https://www.interregeurope.eu/symbi/good-practices/.

Από αυτά δύο τα:

Καινοτόμα βιο-ενεργά προϊόντα από παραπροϊόντα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/item/2423/innovative-bio-reactive-products-from-aromatic-and-pharmaceutical-plants-by-products/

και

Σύστημα βιολογικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας

https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/item/2391/wastewater-treatment-plant-designed-with-the-circular-economy-principles/

αξιολογήθηκαν, αναγνωρίστηκαν ως βέλτιστες πρακτικές και ενσωματώθηκαν στη βάση δεδομένων του προγράμματος INTERREG EUROPE.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις αντίστοιχες διευθύνσεις


Οι πρώτες διαδικτυακές τελετές ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο είναι γεγονός.

Στο πλαίσιο διασφάλισης της δημόσιας υγείας και αποφυγής εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά οι τελετές ορκωμοσίας των Τμημάτων Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (πρώην τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών.

Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους η οποία ομολογουμένως επεφύλασσε ένα έντονο συγκινησιακό κλίμα, με πρωταγωνιστές φυσικά τους αποφοίτους και αυριανούς επιστήμονες και τις οικογένειες αυτών.

Με την παρέλευση των τελευταίων τριών δύσκολων μηνών και της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με την αποκτηθείσα εμπειρία είναι πλέον έτοιμο για να προχωρήσει και στη διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου με την πλειονότητ των μαθημάτων να δίδονται εξ αποστάσεως, διασφαλίζοντας πρώτιστα την υγεία των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και τα ποιοτικά στοιχεία της εξέτασης.

 

 

Η Διοίκηση μετά τα προβλήματα και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας που μας υποχρέωσαν στην δίμηνη καραντίνα. συζήτησε και εκτίμησε τα προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία και αποφάσισε τις παρακάτω δράσεις:

Το διάστημα αυτό έχουμε μια σειρά εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς που οδηγούν σε επιτάχυνση μιας σειράς αντεργατικών και άλλων μέτρων σε όλο τον κόσμο με αφορμή την πανδημία.

Αυτή η περίοδος μας έχει εφοδιάσει με μια νέα εμπειρία που δεν την έχουμε ζήσει άλλη φορά και χρειάζεται να την συζητήσουμε συλλογικά στα συνδικαλιστικά μας όργανα.

Είναι σαφές ότι η διαχείριση της πανδημίας σε όλα έγινε και γίνεται με κριτήριο τη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος με τη στήριξη του κεφαλαίου πράγμα που το ζήσαμε και την περίοδο της κρίσης που πρόσφατα περάσαμε.

Τα συνθήματα μας: «δεν μένουμε σιωπηλοί, προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συναδέλφους μας και αναπτύσσουμε την δράση μας», βοήθησαν, δραστηριοποίησαν κόσμο και υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Το συνταξιουχικό και εργατικό κίνημα δεν παρασύρθηκε σε μία τυχοδιωκτική λογική υποτίμησης του πραγματικού κινδύνου της πανδημίας ή των θεωριών της «συνομωσίας».

Η Διοίκηση χαιρετίζει τη δράση και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων γιατρών, υγειονομικών, των σουπερ μάρκετ, όλους τους εργαζόμενους που αυτό το διάστημα υπεύθυνα και μαχητικά πάλεψαν, καθώς και τις εκδηλώσεις του εργατικού κινήματος της Πρωτομαγιάς.

Εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται από τα ήδη διαφαινόμενα στοιχεία ύφεσης στην ευρωζώνη, επιβράδυνσης σε άλλες οικονομίες διεθνώς, στις ΗΠΑ, ακόμα και στην Κίνα μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης που είχε αρχίσει πριν την πανδημία και έρχεται τώρα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, λειτουργώντας σαν καταλύτης και φέρνει πιο κοντά και γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση, η οποία θα είναι ακόμη πιο βαθιά. Ήδη παίρνονται ειδικά μέτρα από όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο και από την ελληνική σε αντεργατική αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Ο κίνδυνος για το λαό δεν περιορίζεται μόνο στην πανδημία. Αφορά στο μεγάλο κύμα της φτώχειας, της ανεργίας και της κατεδάφισης εργατικών και συνταξιουχικών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που φέρνει η επίθεση του κεφαλαίου στο έδαφος αυτής της νέας κρίσης. Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε και στη χώρα μας που έχουν διαλύσει ουσιαστικά τα δημόσια συστήματα υγείας σε όφελος των ιδιωτών και του κέρδους με παντελείς ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όταν γινόμαστε μάρτυρες για το πώς χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και συνεχίζουν να πεθαίνουν, στα σπίτια τους ή στα γηροκομεία αβοήθητοι, στις κατά τ’ άλλα αναπτυγμένες χώρες της υφηλίου, όταν σήμερα στην χώρα μας τα χειροκροτήματα των κυβερνώντων ήταν πολλά αλλά οι προσλήψεις σε γιατρούς νοσηλευτές και η επάρκεια δομών υγείας πολύ μακριά από τις ανάγκες μας.

Ακόμα και οι συγκρούσεις ανάμεσα στα μεγάλα ανταγωνιστικά διακρατικά κέντρα, για το ποιος, από τους οικείους, μονοπωλιακούς ομίλους, θα ανακαλύψει πρώτος φάρμακο ή εμβόλιο ενάντια για την εξασφάλιση περισσότερου κέρδους, δείχνουν τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Όμως την ίδια στιγμή από όλες τις κυβερνήσεις ξοδεύονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα, για τον εξοπλισμό  των πολέμων που γίνονται σε πολλές περιοχές της υφηλίου, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Χρήματα που είναι βγαλμένα από την εργασία δισεκατομμυρίων εργατών που θα τους επέτρεπαν να έχουν καλή υγεία, σχολεία, κοινωνικές δομές, κατοικίες, κέντρα αποκατάστασης, γηροκομεία, συντάξεις και πολλά άλλα που τα στερούνται.

Η δράση τους προς τα έξω των συνταξιουχικών οργανώσεων σαν ευάλωτη ομάδα που είμαστε, ήταν αντικειμενικά περιορισμένη. Δεν μείναμε όμως σιωπηλοί. Όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι από τις ομοσπονδίες είχαν επαφή με τα σωματεία, και τα σωματεία μας με τους συναδέλφους μέλη τους. Βγήκαν υπομνήματα για τους υπουργούς υγείας, εργασίας, δικαιοσύνης, καθώς δελτία τύπου και εγκύκλιοι για τα προβλήματα τις πρωτοβουλίες μας που αξιοποιήθηκαν από τα σωματεία μας.

Μέχρι την επιβολή της καραντίνας το κίνημα των συνταξιούχων είχε μια σημαντική δράση η οποία κλιμακωνόταν μετά τη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση της 14.12.19.

Με βάση τις αποφάσεις της Διοίκησης είχαμε ξεκινήσει την οργάνωση της πάλης μας για τα προβλήματα των συνταξιούχων με αιχμή τα προβλήματα της υγείας, μας πρόλαβε όμως η πανδημία.

Σε αυτή την βάση αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη δράση μας παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που η εποχή και η ασφάλειά μας υπαγορεύουν

Θα στείλουμε εκ νέου αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία με επικαιροποίηση των αιτημάτων μας, για την υγεία-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αποκατάσταση κύριων και επικουρικών μας συντάξεων, για λύση στο πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων της καταβολής τους, για τα προγράμματα κοινωνικού-θεραπευτικού τουρισμού.

Με βάση τα περσινά κριτήρια για τον καταρτισμό των ομίλων στην Γ΄ Εθνική σας παρουσιάζουμε τον όμιλο της νέας σεζόν (2020-21) στη Βορειοδυτικής Ελλάδας με τα μέχρι τώρα δεδομένα και με την προϋπόθεση ότι όλες οι ομάδες θα καταφέρουν να δηλώσουν συμμετοχή.

Πιο αναλυτικά με τα περσινά δεδομένα φέτος ο 4ος όμιλος θα έχει 19 ομάδες, πράγμα πολύ δύσκολο. Η ΕΠΟ έχει σκοπό να αυξήσει κατά ένα ή δυο τους ομίλους και από 8 που είναι σήμερα να γίνουν 9 η και 10 ώστε τα πρωταθλήματα να είναι μικρά ευέλικτα και οι αποστάσεις να είναι όσο το δυνατόν κοντινές. Αυτό σημαίνει αυτόματα  ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ομάδων σε κάθε όμιλο.

 

Δείτε μια πρώτη εικόνα του 4ου ομίλου που βρίσκονται οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της ΒΔ Ελλάδας και της Κοζάνης.

 

ΕΠΣ Κοζάνης

 1. Μακεδονικός Φούφα
 2. Κοζάνη

 

ΕΠΣ Θεσπρωτίας

 1. Σούλι Παραμυθιάς
 2. Θύαμις Καστρίου

 

ΕΠΣ Ηπείρου

 1. ΑΟ Ανατολή
 2. Θύελλα Κατσικάς

 

ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας

 1. ΠΑΣ Αχέρων
 2. Τηλυκράτης
 3. ΠΑΣ Πρέβεζα
 4. ΠΑΣ Θύελλα

 

ΕΠΣ Άρτας

 1. Αναγέννηση Άρτας

12.Σκουφάς Κομποτίου

 

ΕΠΣ Κέρκυρας

 1. Θιναλιακός
 2. ΑΕ Λευκίμμη
 3. Ο.φ.Α.Μ.

 

ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας

 1. ΑΕ Μεσολογγίου
 2. Ναυπακτιακός Αστέρας*
 3. ΠΑΟ Αγρινίου

 

ΕΠΣ Φωκίδας

 1. Φωκικός

 

*Δεν έχει ξεκαθαρίσει από την ΕΠΟ αν θα παραμείνει ή όχι στην Γ΄ Εθνική.

 

Τheball.gr

Ο Α.Σ. Φοίνικας Κοζάνης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ανανέωση της συνεργασίας και για την νέα αγωνιστική περίοδο με τον προπονητή της ομάδας κ. Βλάχο Θωμά.

Θα είναι εν μέρει η τρίτη του χρόνια στο σύλλογο και η άψογη συνεργασία με τους αθλητές και την διοίκηση εδραιώνουν την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του.

Σε συνεννόηση με την διοίκηση έχει ξεκινήσει και ο μεταγραφικός σχεδιασμός για την νέα χρονιά και θα υπάρξουν ανακοινώσεις παιχτών τις επόμενες μέρες. Επίσης θα υπάρξουν σύντομα νέα σχετικά με την ακαδημία μας.

Του ευχόμαστε καλή αρχή και καλή επιτυχία στα καθήκοντα του.

“Στο μέλλον περιμένουμε από τον Περιφερειάρχη να στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις με πράξεις και όχι με λόγια”

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο Γιώργος Χριστοφορίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Συνδυασμού “Ελπίδα”, με αφορμή μια απ΄ευθειας ανάθεση που όπως σημειώνει ο ίδιος πήγε σε επιχείρηση εκτός Περιφέρειας.

“Στην πρόσφατη συνεδρίαση (26-5-2020) της οικονομικής επιτροπής με έκπληξη είδαμε μια ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ να πηγαίνει σε επιχείρηση εκτός Περιφέρειας. Η ανάθεση αφορούσε προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας ( ΜΑΠ ) της Π.Ε. Γρεβενών ύψους 3.893€. Εισηγητής ο Περιφερειάρχης!

Τραγικό και αδικαιολόγητο κατά την άποψή μας γι’ αυτό το καταψηφίσαμε.

Αναρωτιόμαστε, αν δεν στηρίξει η Περιφέρεια την τοπική αγορά, ειδικά σ΄ αυτή τη δύσκολη φάση που περνάει ποιος θα το κάνει? Σίγουρα όχι η Κυβέρνηση η οποία από την πρώτη μέρα που ανέλαβε μόνο άσχημες ειδήσεις είχε για τον τόπο μας.

Για αυτό λοιπόν στο μέλλον περιμένουμε από τον περιφερειάρχη να στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις με πράξεις και όχι με λόγια”

του Κων/νου Τζέκη

Όταν ο Όθωνας, Βασιλιάς της Ελλάδας, έβαλε στο χέρι ένα δάνειο, αποφάσισε να αποζημιώσει τους ανθρώπους, που διέθεσαν την περιουσία τους στο αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Κάλεσε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και του ζήτησε, να του πει, πόσα χρήματα διέθεσε και τι χρήματα απαιτούσε για αποζημίωσή του.

Ο Κολοκοτρώνης του δήλωσε, ότι, δεν ξόδεψε δεκάρα και ότι άφραγκος μπήκε στον αγώνα και άφραγκος βγήκε. Συνεπώς, δεν ήθελε χρήματα.

Ό Γέρος του Μοριά ζήτησε από τον Βασιλέα, να πληροφορηθεί, πόσοι και ποιοί απαιτούσαν αποζημιώσεις από το Δημόσιο και όταν διάβασε τα ονόματα και είδε ανθρώπους, που όχι μόνο δεν έδωσαν δεκάρα τσακιστή για τον αγώνα, αλλά κερδοσκόπησαν, ως μαυραγορίτες και δοσίλογοι, εξανέστη και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Τότε είπε στον Βασιλέα, ότι θα πρέπει, να αποζημιώσετε και τα γαϊδούρια της Ζαχάροβας. Στην απορία του Βασιλιά συμπλήρωσε ότι αυτά κόπιασαν για μας, γιατί αυτά μας κουβαλούσαν ψωμί και νερό στον αγώνα.

Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό τώρα που ανακοινώθηκε το πακέτο των 32 δις, που δικαιούται η χώρα μας.

Θα πρέπει, να γίνει αξιολόγηση των αναγκών των επιχειρήσεων και να επιδοτηθούν ή να δανειοδοτηθούν εκείνοι, που αποδεδειγμένα θα επενδύσουν τα χρήματα στη χώρα μας και δεν θα γίνουν μασούρι στις Ελβετικές τράπεζες.

Θα πρέπει, να ενισχυθούν κλάδοι της οικονομίας σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας για το μέλλον της και όχι "Τσοβόλα δώστα όλα", που λέει ο λόγος και το παλιό σύνθημα μιας ευδαιμονικής περιόδου, αλόγιστων δανείων.

Θα πρέπει, να ενισχυθούν νευραλγικοί κλάδοι της επιχειρηματικότητας και όχι τα ημέτερα παιδιά, που είναι και γαλάζια, όπως έλεγε κάποιος πολιτικός.

Ίσως, θα πρέπει, να ελεγχθούν χρέη των εταιρειών στο Δημόσιο και αλλού και να καλύψει το κράτος αυτά τα ανοίγματα, αντί να δοθούν στις επιχειρήσεις, που θα τα κάνουν σκάφη και ελβετικά ρολόγια για τις εκλεκτές των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων.

Κοντολογίς, αξιοκρατική δίκαιη και συνετή χρήση των δυνατοτήτων αυτής της οικονομικής ενίσχυσης. Οπωσδήποτε παρακολούθηση και έλεγχος αξιοποίησης των επιχορηγούμενων χρημάτων.

Όμως, φοβάμαι, στον Αμαζόνιο τους αλιγάτορες. Αχόρταγοι και με τεράστια στόματα, που καταπίνουν συνειδήσεις, γέφυρες, τράπεζες, εταιρείες, δικαστές, πολιτικούς και ότι άλλο βρεθεί εμπόδιο στα αλόγιστα και ανήθικα, πολλές φορές, συμφέροντά τους.

Πριν μέρες ένας αξιόλογος δάσκαλος, μου θύμισε τον μύθο του Αλή Αγά.

Πριν πεθάνει, συγκέντρωσε γύρω του και αποχαιρέτησε όλους όσους αγαπούσε. Ύστερα πήγε και στον στάβλο του, να αποχαιρετήσει τις αγαπημένες του καμήλες, απ' τις οποίες ζήτησε συγχώρεση, αν τις ταλαιπώρησε ή τις ξυλοφόρτωσε καμιά φορά. Η γηραιότερη καμήλα παραπονέθηκε, ότι δεν τον συγχωρεί γιατί πάντοτε τις υποβίβαζε αφού έβαζε μπροστά για οδηγό τους έναν γάιδαρο. Τότε ο Αγάς είπε κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι. Έτσι είναι πλασμένος τούτος ο ντουνιάς. Τον πηγαίνει όπου θέλει ένας γάιδαρος.

Ξέρω ότι υπάρχουν ηθικοί, που θα αντισταθούν και μακάρι να αντισταθούν όλοι, όσοι θα βάλουν το χέρι στο μέλι. Αλλά αλλοίμονο στο καλαμπόκι αν οι δικαστές του είναι οι .....κότες.

Οι αμφιβολίες μου δεν είναι αίολες. Πήρανε χρήματα για να ενισχύσουν τη Θράκη, τους συνοριακούς Νομούς, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και άλλα των οποίων δεν υπάρχει αριθμός. Όλα τα εργοστάσια πλην εξαιρέσεων έκλεισαν. Κουφάρια κατοικίες νυχτερίδων και καταφύγια μεταναστών. Ας μην επαναληφθούν τα ίδια "εξ επίτηδες" λάθη.

Διαμοιράσατε τα ιμάτιά μας, λοιπόν, αλλά προς Θεού όχι "εν αυτοίς" και μην βάλετε κλήρο, κατά την ρήση του Ευαγγελίου. Δώστε τα εκεί που θα τα εκτιμήσουν, θα τα τιμήσουν και θα τα αξιοποιήσουν.

Εμείς σιωπηλοί και σκεπτικοί θα παρακολουθούμε. Μόνο ας γνωρίζουν οι αρμόδιοι, ότι η περίοδος της αμνησίας μας πέρασε. Θυμούμαστε και τιμωρούμε.

 

Σελίδα 1 από 576
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ