Tharos

Tharos

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Κοζάνης ότι στις 30 Ιουλίου 2020 διαπιστώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου σε περιοχή του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενώ αρκετά ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές για τα οποία ήδη διεξάγεται εργαστηριακός έλεγχος.

Η νόσος (που οφείλεται σε ιό) προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, που νοσούν και βαρύτερα, τις αίγες με ελαφρότερη εικόνα αλλά και τα βοοειδή που πολύ σπάνια όμως εμφανίζουν συμπτώματα και μεταδίδεται με κουνούπια, τα οποία μολύνονται τσιμπώντας άρρωστα ζώα και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι:

Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας (χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι η μπλε γλώσσα που όμως εμφανίζεται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων), θάνατοι και μείωση της παραγωγής.

Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των κουνουπιών με χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στα ζώα και τους σταύλους, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες που δραστηριοποιούνται τα κουνούπια και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων (αγοραπωλησίες, σφαγές) σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις σε ακτίνα που καθορίζεται από την Αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή.

Επειδή η ασθένεια ήδη προσέβαλε ποίμνιο της Περιφερειακής μας Ενότητας και οι καιρικές συνθήκες λόγω καλοκαιριού ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων επισημαίνεται ότι απαιτείται η εγρήγορση και πλήρης συνεργασία όλων των κτηνοτρόφων (ιδίως κατόχων προβάτων) με τα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσουν ζώα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προαναφέρθηκαν, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την τοπική Κτηνιατρική Αρχή προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό, ενώ ακόμα για κάθε είσοδο ή έξοδο ζώων απ’ την εκτροφή τους θα πρέπει πρώτα να παίρνουν την σχετική άδεια από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή ), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης 2461023782

Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας 2463081656

Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων 2464021587

Συνελήφθη στις 02 Αυγούστου 2020, το πρωί σε περιοχή της Φλώρινας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βεύης, 33χρονος ελληνικής καταγωγής για απείθεια και παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω συνελήφθη καθώς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Νίκης σχετικά με τη μη ύπαρξη δυνατότητας εισόδου στη χώρα από το σημείο διαβατηριακού ελέγχου της Νίκης, ενώ παράλληλα αρνήθηκε να μεταβεί σε άλλο ενεργό σημείο εισόδου, ώστε να υποβληθεί σε δειγματοληπτικό ιατρικό έλεγχο.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Θυρανοίξια, την Πέμπτη 6/8, στις 18:00, του Ιερού Παρεκκλησίου Ζωοδόχου Πηγής, πλησίον του ιερού βήματος του Ι.Μ.Ν. Αγ. Δημητρίου, στην Σιάτιστα.

Tα 5.600.000 ευρώ αγγίζει η χρηματοδότηση που θα λάβουν δύο από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Δράσης «Περιφερειακή Αριστεία». Με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας των περιφερειών και στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης, οι δύο ερευνητικοί φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), συνεργάστηκαν με σκοπό την προώθηση της αριστείας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη σύγχρονων ερευνητικών υποδομών στη Δυτική Μακεδονία.

Η πρώτη πρόταση με τίτλο «Ανάπτυξη νέων καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος για την ενίσχυση της αριστείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» υπό το συντονισμό του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Τσουκνίδα Αλέξανδρου, υποβλήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ). Το έργο διαθέτει τη δυναμική να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην ομαλή μετάβαση της περιοχής προς μία κυκλική οικονομία χαμηλών ή/και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος εν γένει. Η πρόταση αυτή, έχοντας λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μεταξύ όλων των εγκεκριμένων έργων, η οποία αγγίζει τα 4.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου με εξοπλισμό αξίας 1 εκ. ευρώ. Διαμορφώνεται έτσι ένας ισχυρός πόλος έλξης για νέους επιστήμονες, προσφέροντας 62 θέσεις εργασίας για νέους ερευνητές και δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία και την προώθηση της αριστείας σε αναδυόμενες τεχνολογίες.

Η δεύτερη πρόταση με τίτλο AGRO-TOUR – «Νέες τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις σε σχέση με την Αγροδιατροφή και τον Τουρισμό για την ενίσχυση της περιφερειακής αριστείας στη Δυτική Μακεδονία», με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Τσίπουρα Μάρκο αποτελεί σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000ευρώ, το έργο περιλαμβάνει δράσεις για τη βιοοικονομία και την αγροδιατροφή, τη γεωργία ακριβείας, την έξυπνη κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Βασικές προτεραιότητες του έργου αποτελούν τόσο η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες από 30 νέες θέσεις υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών όσο και ο εξοπλισμός των υποδομών έρευνας.

Συγχαίρουμε τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου και του ΕΚΕΤΑ που συνεργάστηκαν για το επιστημονικό περιεχόμενο των προτάσεων καθώς και τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης Καθηγητή Στέργιο Μαρόπουλο και το προσωπικό του ΕΛΚΕ ΠΔΜ για την υποστήριξη της προσπάθειας.

Η ΚΟΖΑΝΗ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση του αμυντικού Θανάση Τρομπούκη. Θανάση σε καλωσορίζουμε στην ομάδα μας και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία

Τη 2η κατά σειρά νίκη του, πέτυχε σήμερα ο Εθνικός, κόντρα στην πάντα πολύ δυνατή Προσοτσάνη.

Μια νίκη, που όλα τα κορίτσια αφιέρωσαν στο στυλοβάτη της ομάδας, τον πρόεδρο κ. Γκιάτα Μάκη. Του ευχόμαστε ολόψυχα χρόνια πολλά, πάντα υγιής και χαρούμενος με χαρές και επιτυχίες.

Όσο αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, τα κορίτσια της Κοζάνης, από την αρχή του αγώνα πήραν το προβάδισμα, που διακυμάνθηκε από το ένα έως και τα πέντε τέρματα, και το κράτησαν μέχρι το τέλος, όταν και κατέληξε στο τελικό 33-29.

Παρά την καλή απόδοση της Προσοτσάνης, τα κορίτσια του Εθνικού έστω και δύσκολα, πέτυχαν τη νίκη και συνεχίζουν αύριο με αντίπαλο τα κορίτσια του Καματερού στις 18:00.

Πολλά συγχαρητήρια!!!

Κύριε Πρόεδρε,

Σας απευθύνουμε την παρακάτω

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχοντας υπόψη: Α.  Τον Αθλητικό Νόμο 2725/99 

                             Β.  Τα άρθρα 15-25 του Καταστατικού της Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ.

                             Γ.  Την από 10-06-2020 απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα Σωματεία-Μέλη της ΕΚΑΣΔΥΜ, σε ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020 και ώρα 17.00μ.μ., που θα γίνει στα γραφεία της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας (Γρανικού 9 – Κοζάνη) με τα παρακάτω:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

  1. ΕΚΛΟΓΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ και ΠΡΑΚΤΙΚΟΓΡΑΦΟΥ Γ.Σ.
  2. ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ Γ.Σ.
  3. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2021
  4. ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ και ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ από 01-01-2020 έως 05-08-2020
  5. ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  6. ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ.

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΥΘΥΝΗ

  • ΕΚΛΟΓΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ: Α) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΝΝΕΑ (9) ΤΑΚΤΙΚΩΝ και ΤΡΙΩΝ (3) ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ.
  • και Β) ΤΡΙΩΝ (3) ΤΑΚΤΙΚΩΝ και ΕΝΟΣ (1) ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η από το Καταστατικό απαιτούμενη απαρτία, η Γενική Συνέλευση, θα επαναληφθεί / συνέλθει εκ νέου, την ίδια ημέρα, ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020, στον αυτό χώρο και ώρα 18.00μ.μ., με τα ίδια  Θέματα Ημερήσιας Διάταξης, ανεξάρτητα  από τον αριθμό των Μελών που παρίστανται (Άρθρο 16 Καταστατικού Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ.).

Με αθλητικούς χαιρετισμούς

«Η κυβέρνηση θα δείξει έντονο ενδιαφέρον για την Πτολεμαΐδα ώστε να υπάρξει ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που θα προκύψει μέσα από διάλογο, την κοινωνική συναίνεση και υλοποιήσιμες προτάσεις» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου από την Πτολεμαΐδα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον δήμαρχο Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά, και με αφορμή την απολιγνιτοποίηση, ο υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση φροντίζει και δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της με το Ταμείο για τη Δίκαιη Μετάβαση, με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), αλλά και με το Πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση "Αντώνης Τρίτσης" να σταθεί στο πλευρό της περιοχής.

Όπως είπε «κατανοώ και σέβομαι απόλυτα την αγωνία των ανθρώπων όταν ξαφνικά αλλάζει ο τρόπος ζωής τους, υπάρχει, ανησυχία για την επόμενη ημέρα» και εκφράζοντας την βούληση της πολιτείας δήλωσε ότι «θα στηρίξουμε την επόμενη ημέρα στην περιοχή». Τέλος απεύθυνε έκκληση τόσο στον δήμαρχο Εορδαίας αλλά και σε όλες τις δημοτικές Αρχές της Δυτικής Μακεδονίας, «να προετοιμαστούν έγκαιρα ώστε να αντλήσουν πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη και το μέλλον των περιοχών τους».

Το πρόγραμμα των επισκέψεων του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Καράογλου περιελάμβανε επίσκεψη στη Σιάτιστα, στη Φλώρινα,το Λέχοβο και είχε τελευταίο σταθμό την Πτολεμαΐδα.

 

Η Α. Ε. Περδίκκα συνεχίζει εντατικά τον προγραμματισμό της, ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς για το πρωτάθλημα της Ε. Π. Σ Κοζάνης.

Αρχικά καλωσορίζει τα νέα μέλη Φίλιππο Γκίνος και Στέλιο Παπαδόπουλο στο Δ. Σ.  της ομάδας.

Ανανεώνει για τα επόμενα 2 χρόνια την συνεργασία με τον προπονητή ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ και τον γυμναστή ΡΙΣΒΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟ.

Το Δ. Σ σε συνεργασία με τον προπονητή προγραμματίζει τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας με γνώμονα το καλό ποδόσφαιρο και τον υγιή πρωταθλητισμό.

Επίσης ξεκίνησαν εντατικές εργασίες στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας.

Υ. Γ. Καλή υγεία σε όλους.

Σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας γιορτάστηκε η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στην ενορία της Ποντοκώμης. Οι πιστοί προσήλθαν για να προσευχηθούν και να “ακουμπήσουν” τους καημούς και τις ανησυχίες τους στον Αγαπημένο τους Ιαματικό Άγιο. Όπως διαβάσαμε στο Kozan.gr, o Πατήρ Νικόλαος και η εκκλησιαστική επιτροπή ευχαριστούν θερμά όσους βοήθησαν και όσους βρέθηκαν κοντά στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονα στις δύσκολες αυτές μέρες. Ευχόμαστε ο Άγιος να πρεσβεύει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και του χρόνου πιο δυνατοί, με υγεία  και αισιοδοξία να γιορτάσουμε μαζί για άλλη μια χρονιά.

Σελίδα 1 από 612
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ