Tharos

Tharos

Άλλες δυο προφορικές συμφωνίες για την ομάδα μας καθώς ήρθε σε συμφωνία με δυο αξιόλογους ποδοσφαιριστές οι οποίοι κατάγονται από τη Λάρισα, εργάζονται στην Κοζάνη και πέρσι αγωνίστηκαν στην Αστραπή Κλείτου!

Πρόκειται για τους ΘΕΟΔΩΡΟ ΜΑΣΓΑΝΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΑΜΑΛΗ!

Ο Θοδωρής είναι 34 ετών, με πλούσια εμπειρία στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, αγωνίζεται στα πλάγια της άμυνας ως μπακ!

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μαχητικό και ανταγωνιστικό ποδοσφαιριστή!

Ο Δημήτρης είναι 30 ετών και αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός, έχει αγωνιστεί επίσης σε αρκετές ομάδες τοπικών πρωταθλημάτων!

Είναι ένας ποδοσφαιριστής που διακρίνεται για το πάθος του στον αγωνιστικό χώρο!

Τους ευχόμαστε υγεία και τους καλωσορίζουμε στην οικογένειά μας!

Θεόδωρος Μασγάνης:

 1. Δευκαλίων Κρανέας
 2. Ιπποκράτης Αλεξ/πολης
 3. Νίκη Απαλού
 4. Ατρόμητος Αβαντα
 5. Α.Ο Μακρής
 6. Αστραπή Κλείτου

 

Δημήτρης Νταμαλης:

 1. ΣμόλικαςΦαλανης
 2. Α.Ο Μακρης
 3. Αλεξ Αλεξανδρούπολης
 4. Α.Ο Εγνατίας
 5. Α.Ε Τραϊανούπολης
 6. Αστραπή Κλείτου

 

ΑΕ ΑΝΩ ΚΩΜΗΣ

"Τούρκοι διαβήκαν, χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα"

Β. Ουγκώ

"Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός, και στεναγμός και λύπη

Θλίψις απαρηγόρητος έπεσε τοις Ρωμαίοις!

Εχάσασιν το σπίτι τους, την Πόλιν την αγίαν,

το θάρρος και το καύχημα και την απαντοχή τους".

Είναι οι τέσσερις πρώτοι στίχοι, από ένα κυπριακό "ανακάλημα", θρηνητικό ποίημα για την Άλωση. Το όνομα του ποιητή δεν είναι γνωστό. Θεωρείται όμως ο καλύτερος θρήνος.

Τότε που τα "άνομα σκυλιά τες ανομιές τους κάναν". Οδύρεται ο ανώνυμος Ρωμιός:

"Όταν εις νουν θα θυμηθώ της Πόλεως τα κάλλη,

Στενάζω και οδύρομαι και τύπτω εις το στήθος,

κλαίω και χύνω δάκρυα μεθ' οιμωγής και μόχθου.

Ο κόσμος της αγιάς Σοφιάς, τα πέπλα της τραπέζης,

της Παναγίας της σεπτής τα καθιερωμένα,

τα σκεύη τα πανάγια και πού να καταντήσουν".

Πολλοί και σήμερα θρηνούν. Τα "άνομα σκυλιά", οι Τούρκοι, μαγαρίζουν και πάλι την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Περιμένουμε από τους Φράγκους, την "διεθνή κοινότητα", να πάρουν κυρώσεις. Αστεία πράγματα. Τέτοιες ανόητες ελπίδες τρέφουν οι πολιτικοί  της εθελοδουλίας. Οι Φράγκοι εξάλλου είναι αυτοί που πρώτοι κατέστρεψαν και λεηλάτησαν την Αγία Σοφία. Στρώθηκα και ξαναδιάβασα ένα ωραίο βιβλίο για την Αγία Σοφία. (Η Αγία Σοφία στον θρύλο και την ιστορία", του Π. Σπυρόπουλου, εκδ. Καρδαμίτσα).

Διαβάζω στην σελ. 71: "Κατά την στυγεράν εκείνην άλωσιν του 1204, υπό των Φράγκων, διεπράχθησαν ίσως απεχθέστερα υπό των χριστιανών μαχητών του σταυρού αίσχη, παρ' όσα έμελλον μετά δύο και ήμισυν αιώνα να διαπραχθούν υπό των οπαδών του κορανίου".

Μάλιστα ήταν τόση η ποσότητα των τιμαλφών κλοπιμαίων που για έναν χρόνο "πλοία κατάφορτα με πολύτιμα κειμήλια αναχωρούσαν κάθε τόσο από την Πόλη με προορισμό τα λιμάνια της Ευρώπης". Τότε ιδρύθηκαν και τα πρώτα θησαυροφυλάκια, οι τράπεζες, των κρατών της Δύσης. Χάρις στον χρυσό και τα πολύτιμα σκεύη του ναού και της Πόλης οργάνωσαν οι Δυτικοί τις αποικιοκρατικές τους κατακτήσεις και λεηλασίες και γενοκτονίες. Εκτός από τα ελληνικά, κλασσικά γράμματα - και αυτά παραμορφωμένα, αυτό που ονομάζουν "Αναγέννηση"- οι Ευρωπαίοι…σταυροφθόροι κατέκλεψαν και τα αμύθητα πλούτη της Πόλης και της Αγια-Σοφιάς. Ολόκληρος ο πολιτισμός τους είναι στηριγμένος στο αίμα και στον πνευματικό μόχθο των Ελλήνων της πανωραίας Ρωμανίας. Χαρακτηριστικά ο ναός του αγίου Μάρκου στην Βενετία "ει τι έχη είναι της Αγίας Σοφίας", έγραφε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Δωρόθεος.

Πολλά κειμήλια χάθηκαν κατά την διάρκεια της λεγόμενης Γαλλικής Επανάστασης, περίοδο σκότους και φρικτών εγκλημάτων που μας την παρουσιάζουν και στα ημέτερα σχολικά βιβλία ως περίπου παραδεισένια εποχή. Μάλιστα οι λεηλάτες Φράγκοι, ο αφιονισμένος στρατός του Πάπα, άρπαξαν πολλά τίμια λείψανα αγίων που φυλάσσονταν σε χρυσές ή αργυρές θήκες. " Έδειχναν προτίμηση στα λείψανα αξιόλογων και ευρύτατα γνωστών αγίων και αποστόλων, ιδίως των τιμωμένων στην Δύση. Λόγω όμως συνωνυμίας πολλών μικροτέρων αγίων, συναπεκόμισαν και πλήθος τέτοιων λειψάνων, με συνέπεια να ευρίσκωνται ανά την Ευρώπη απίθανα σε αριθμό τεμάχια λειψάνων (π.χ. τρεις χείρες ή τρία οστά κνήμης) ενός δήθεν και του αυτού αγίου.(σελ. 75). Αυτοί, δηλαδή, γνώριζαν μόνο τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πού να ξέρουν τον Ελεήμονα, τον Χρυσόστομο, της "Κλίμακος" ή τον "Καλυβίτη"; Γι' αυτό υπήρξε σύγχυση, διακωμώδηση των αγίων και της εκκλησίας και τελικά κατέληξαν στην περιφρόνηση και στην αθεϊα.

Οι δε βάρβαροι Τούρκοι, μάστιγα της Ασίας; Ίδιοι και απαράλλακτοι εδώ και αιώνες:" Το φρικώδες και ακουόμενον, τις διηγήσεται; ". Ρήμαζαν, έσπαζαν, έσφαζαν,έτρωγαν με τα ιερά σκεύη, διέπρατταν ασχημονίες και προστυχιές πάνω στις ιερές τράπεζες. Με ιερατικές στολές και ενδύματα "εσκέπαζον ίππους και όνους και έτερα

ανοσιουργήματα πλείστα εποίουν, άξια θρήνου".

Να σημειώσω κάτιΤον Μάιο του 1346, καταστροφικός σεισμός κατακρημνίζει μέρος του ναού, την ανατολική αψίδα. Διαβάζω: «Όταν πρωί-πρωί εκυκλοφόρησε στην Πόλη, η θλιβερά είδηση», σημειώνει ο Γρηγοράς, «βοή και θρήνος ηγείρετο μείζων». Άδειασαν αμέσως οικίες και η αγορά και όλοι έτρεξαν να ιδούν το θλιβερό συμβάν... όλοι εβάλθηκαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια και «ουδ’ην εκεί διακρίνειν πλούσιον εκ πενήτων, ουδ’ αδόξων ένδοξον (δηλ. Δεν μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει επιφανείς πολίτες από τους άσημους), ουδ’ εκ δεσπότου δούλον...», αλλά όλοι είχαν ένα σκοπό... και, καθώς οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στα δάκρυα, «πλούσιοι, δάκρυσι ραίνουσι τας τε πλίνθους και πέτρας», τις έπαιρναν κατόπιν στους ώμους τους, χωρίς να νοιάζονται για τα τυχόν πολυτελή φορέματά τους, που εσχίζοντο και εσκονίζοντο... Αυτό συνεχίστηκε επί τριάντα ολόκληρα μερόνυχτα». (σελ. 40). Ο ναός της του Θεού Αγίας Σοφίας αποκατεστάθη. Λέω πολλές φορές στους μαθητές μου. Ο μέγας Ιουστινιανός στους 40 κίονες που στήριζαν τον ναό έβαλε λείψανα αγίων. «Εν παντί κιόνι των άνω και των κάτω, εν έκαστον λείψανον έχει ενθρονισμένον». Ακόμη και σήμερα βρίσκονται εκεί. Ενθρονισμένα στην καρδιά των κιόνων. Ο ναός είναι θεοστήρικτος και αγιοστήρικτος. Τα άγια λείψανα των παλληκαριών της πίστης, οι κίονες των αγίων Κωνσταντίνου, Δημητρίου, Γεωργίου, των αγίων Αποστόλων και των μεγαλομαρτύρων Παρασκευής και Βαρβάρας είναι στην θέση τους. Οι κολόνες της Αγιάς-Σοφιάς είναι λειψανοθήκες. Στην Κωνσταντινούπολη συνέβησαν καταστρεπτικοί σεισμοί στο διάβα των αιώνων. Όμως ο ναός ποτέ δεν καταστράφηκε ολοσχερώς. Γιατί; Διότι στους πανέμορφους κίονές του υπάρχουν «ενθρονισμένα» λείψανα αγίων. Αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι. Και χίλιους ιμάμηδες και μουεζίνηδες να βάλουν να τσιρίζουν, η Αγία Σοφία είναι, επαναλαμβάνω, "η λειψανοθήκη της Ορθοδοξίας". Είναι κατόρθωμα των Ελλήνων, μέσω του οποίου εκφράζουν ες αεί την πίστη τους στον Υιό και Λόγο του τριαδικού Θεού, ο οποίος "εξήλθε νικών και ίνα νικήση".

 Έτσι λέω των παιδιών είναι και η πατρίδα μας. Κατάσπαρτη από λείψανα και οστά αγίων. Η Ελλάδα είναι η Αγιά-Σοφιά της οικουμένης. Δεν πρόκειται ποτέ να πέσει και να χαθεί. «Η Ρωμιοσύνη θα χαθεί όντας ο κόσμος λείψει». Τώρα που κάποια κομμάτια της γκρεμίστηκαν και «ηκρωτηρίασται το κάλλος της», όλοι μαζί-«είμαστε στο εμείς»-ένδοξοι και άδοξοι να τρέξουμε να την αναστυλώσουμε, όπως έπραξαν τότε οι Ρωμιοί πρόγονοί μας.

Δημήτρης Νατσιός

δάσκαλος-Κιλκίς
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/me-ta-leilatimena-timalfi-tis-agias-sofias-stithike-i-eyropi

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου του Δήμου Κοζάνης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή
12 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης μετά την αναβολή του λόγω
των κακών καιρικών συνθηκών. Έκθεση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και
ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Συμμετείχαν τοπικοί συγγραφείς,
βιβλιοπωλεία, εκδότες και άνθρωποι των γραμμάτων οι οποίοι γνώρισαν το
κοινό μέσα από συνεντεύξεις, που προβάλλονταν ζωντανά μέσω του
επίσημου καναλιού του Δήμου Κοζάνης στο YouTube. Τα τοπικά βιβλιοπωλεία
βρέθηκαν στον χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, διαθέτοντας βιβλία
προς πώληση.Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή
συζήτηση με τίτλο «Βιβλίο και Ψηφιακή Εποχή”. Όπως είπαν οι διοργανωτές
με την έναρξη του φεστιβάλ στόχος, ήταν να αποτελέσει θεσμό, και η Κοζάνη,
ως πόλη του βιβλίου, να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει την πολιτιστική ζωή
του τόπου.

Η ΚΟΖΑΝΗ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ανανέωση της συνεργασίας της για μια ακόμη χρονιά με τον 29χρονο αμυντικό Βαγγέλη Σεκκουλίδη και με τον 25χρονο μέσο Ηλία Τσαγκαλίδη.

Βαγγέλη, Ηλία σας ευχόμαστε  καλή αγωνιστική σεζόν και καλή επιτυχία!

Η διοίκηση της ομάδας ήρθε σε συμφωνία με το νέο,φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο προπονητή!

Καλώς όρισες στην οικογένεια του Αλιάκμονα!

Λόγω έναρξης των εργασιών για την αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης, από την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, οι εγκαταστάσεις του ΔΑΚ (στίβος) θα παραμείνουν κλειστές.

Με χαρά παρακολουθούμε την πολύ αξιόλογη  αθλητική πορεία μιας δικής μας κοπέλας, της ΝΕΝΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ,  στην δύσκολη και απαιτητική πραγματικότητα του Ιταλικού μπάσκετ.

Συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή της εξέλιξη με τον αθλητισμό, η ΝΕΝΑ ζει τα τελευταία χρόνια το μπασκετικό της όνειρο στην γειτονική ΙΤΑΛΙΑ. Με συμμετοχές στις εθνικές ομάδες , παρουσιάζει συνεχή  αγωνιστική εξέλιξη, και αν και είναι μόλις 21 χρονών, έχει βρεθεί σε πολύ αξιόλογες ομάδες που πρωταγωνιστούν  στην ιταλική Α2.

Μάλιστα φέτος θα παίζει στην VirtusBasketCagliari, μέ τις προοπτικές της ελληνίδας παίκτριας να είναι ιδιαίτερα καλές.

Εμείς χαιρόμαστε για την εξαιρετική πορεία της ΝΕΝΑΣ και ευχόμαστε όλα τα όνειρα της , μπασκετικά και μη να πραγματοποιηθούν.

Η ΚΟΖΑΝΗ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ανανέωση της συνεργασίας της με τον 27χρονο μέσο Δημήτρη Ναθαναηλίδη.

Δημήτρη σου ευχόμαστε καλή αγωνιστική σεζόν και καλή επιτυχία!

Ο Γυναικείος Ποδοσφαιρικός Όμιλος Καστοριάς ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας και με την αμυντικό Πετρογιάννη Άννα

H ανακοίνωση της ομάδας

Η ομάδα μας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την συνέχιση της συνεργασίας της και με την αμυντικό Πετρογιάννη Άννα!

Το ρόστερ αριθμεί πλέον 22 αθλήτριες!

Σελίδα 1 από 603
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ