«Η θεραπεία στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τη σύγχρονη εποχή»

Εκδήλωση Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης - Εργαστηρίου Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την έκτη διάλεξη του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στις 7 μ. μ. με θέμα “Η θεραπεία στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τη σύγχρονη εποχή’

Αρχικά, η προσκεκλημένη ομιλήτρια κ. Ελένη Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), θα εξετάσει πώς πρωτοεμφανίσθηκε στην αρχαιότητα η ιατρική ως τέχνη, και πώς συνέλαβαν την ασθένεια (και, επομένως, την υγεία) οι πρώτοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ιδίως οι Προσωκρατικοί, και στη συνέχεια οι Πλάτων, Αριστοτέλης και Ιπποκράτης. Ακολούθως, θα επικεντρωθεί στον Πλάτωνα και θα ερευνήσει πώς αυτός συνελάμβανε την ασθένεια, και κυρίως τη θεραπεία από αυτήν, ως μια συνέργεια, δηλαδή, του ιατρού να επαναφέρει τις καταβεβλημένες δυνάμεις του ασθενούς στο φυσικό τους ρυθμό, σε μια προσπάθειά του να τον επαναφέρει στην αρμονία του όλου. Η κ. Καλοκαιρινού θα υποστηρίξει ότι, σε αντίθεση προς μια τέτοια σύλληψη της θεραπείας, στη σύγχρονη εποχή βιώνουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Με την εξέλιξη των επιστημών έχει επέλθει μια ακραία εξειδίκευση της ιατρικής, ο ωτορινολαρυγγολόγος λ.χ. εξετάζει το αριστερό αυτί που πονά και δεν ασχολείται διόλου με το δεξί. Επιπλέον, και υπό το φως της σύγχρονης τεχνολογίας, οι φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου, φυσιολογικές και παθολογικές, έχουν καταστεί απολύτως μετρήσιμες, και ο άνθρωπος έχει αναχθεί σε ένα σύνολο δεδομένων αποθηκευμένων σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Υπό το φως των νέων αυτών ιατρικών εξελίξεων, η ομιλήτρια θα διερωτηθεί –μαζί με τον Γερμανό φιλόσοφο Hans-Georg Gadamer- αν ο άνθρωπος στην εντατική μονάδα είναι απλώς ένα σύνολο ηλεκτρονικών δεδομένων κι αν ο ιατρός, που αποφασίζει να τραβήξει τον αναπνευστικό σωλήνα που τον διατηρεί στη ζωή, σκέφτεται ότι έχει ενώπιόν του απλώς ένα σύνολο δεδομένων ή κάτι παραπάνω. Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι αναδύεται έντονο το ερώτημα, τι είναι ο άνθρωπος, ένα ερώτημα το οποίο καλούνται να απαντήσουν οι σύγχρονοι ιατροί, προτού αρχίσουν να επιδίδονται σε ποικίλες ιατρικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις στον άνθρωπο.

Την εκδήλωση, που συντονίζει η Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής αίθουσας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ:

https://zoom.us/my/uowm.g.cdm

 

Last modified on Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 09:31

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ