Ομογενείς που "έφυγαν" το 2020

By Ιανουαρίου 10, 2021

ο 2020, μια χρονιά πολύ δύσκολη και με πολλές δυσμενείς συγκυρίες, συνέπεσε, μεταξύ άλλων, και με την απώλεια σημαντικών μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ορισμένοι εκ των οποίων έγραψαν τη δική τους Ιστορία.

Μεταξύ αυτών, έφυγαν από την ζωή σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην Ομοσπονδιακός Γερουσιαστής, Πολ Σαρμπάνης, αγωνιστές των ελληνικών θεμάτων, όπως ο πρώην εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», Ευγένιος Ρωσσίδης, επαγγελματικά στελέχη με αξιοσημείωτη δραστηριότητα, όπως ο αντιπρόεδρος της Investors Bank, Χρήστος Κούτσης, προσωπικότητες της Εκκλησίας, όπως ο Μητροπολίτης πρώην Πίτσμπουργκ, Μάξιμος, αλλά και πρόσωπα με σημαντική ιστορία, όπως ο «σταυροφόρος των θυμάτων», Γκρεγκ Ζάνης και ο ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Ανδρέας Μουσαλίμας.

Το «Περιοδικό» παραθέτει ορισμένους από τους σημαντικότερους ομογενείς που έφυγαν από την ζωή το 2020, ως φόρο τιμής στην μνήμη και την προσφορά τους.

 

ΠΟΛ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ 

Εθνικός Κήρυξ | ΠΟΛ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ

Ο θρυλικός ομογενήςπρώην Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πολ Σαρμπάνης (Paul Sarbanes) έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών, προκαλώντας θλίψη και δηλώσεις αναγνώρισης από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο στις ΗΠΑ αλλά και την Ελλάδα. Ο εκλιπών διετέλεσε επί 40 χρόνια ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, τα 30 εκ των οποίων ως ομοσπονδιακός γερουσιαστής και υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές των μεγάλων εθνικών θεμάτων, όπως επίσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Παύλος - Σπυρίδων Σαρμπάνης άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην αμερικανική πολιτική, συνδυάζοντας το όνομά του με σημαντικές στιγμές της σύγχρονης αμερικανικής Ιστορίας, ενώ η αυστηρά πειθαρχημένη νοοτροπία του αποτέλεσε πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης και ανάλυσης από δημοσιογράφους, φίλους και αντιπάλους. Ο ομογενής πρώην Γερουσιαστής γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1933 στην πόλη του Σαλίσμπουρι, με την εφημερίδα «Baltimore Sun» να τον χαρακτηρίζει ως «το πρότυπο του αυτοδημιούργητου Αμερικανού». Οι γονείς του, Σπύρος Σαρμπάνης και Ματίνα Τσιγκούνη - Σαρμπάνη, που προέρχονταν από τη Λακωνία, διατηρούσαν ένα εστιατόριο με την επωνυμία «Mayflower» στην περιοχή, ενώ διέμεναν στον πάνω όροφο. Εξελέγη σε νεανική ηλικία στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, ενώ το 1970 μεταπήδησε στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ως Αντιπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 1976 εξελέγη τελικά στη Γερουσία, όπου και υπηρέτησε αδιαλείπτως μέχρι να ολοκληρωθεί η τελευταία θητεία του, το 2007. Στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ο Πολ Σαρμπάνης έγινε μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης και ήταν ένας από τους συντάκτες του παραπεμπτικού άρθρου για τον τότε πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον (Richard Nixon), στον απόηχο της υπόθεσης του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ. Το άρθρο αυτό εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, με ψήφους 27 - 11. Υπό την ταπείνωση της σίγουρης παραπομπής και διαφαινόμενης καθαίρεσής του, ο Νίξον έγινε τελικά ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που υπέβαλε την παραίτησή του. Για τον Πολ Σαρμπάνη εξέδωσαν συλλυπητήρια μηνύματα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα σημαντικά πρόσωπα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

 

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

Ο Ευριπίδης Κόντος, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και ιδρυτής της μεγάλης εταιρείας παρασκευής και διανομής ελληνικών και μεσογειακών τροφίμων με έδρα τη Ν. Ιερσέη, «Kontos Foods», πέθανε σε ηλικία 90 ετών, στη Φλόριδα, έχοντας αντιμετωπίσει για αρκετό καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως καρδιολογικά. Ο εκλιπών γεννήθηκε και έζησε φτωχικά τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο. Μεγάλωσε, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες, στη Λευκωσία, όπου πήγε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, εργαζόμενος παράλληλα σε ζαχαροπλαστείο. Οταν ήταν μαθητής στην 3η Γυμνασίου σταμάτησε το σχολείο και άρχισε δική του δουλειά. Συγκεκριμένα, έπεισε τους θείους του να βάλουν ενέχυρο κάποια μικρή περιουσία που είχαν, ώστε να εξασφαλίσει κάποια χρήματα και να ξεκινήσει την παραγωγή φύλλου. Από τη γνωριμία του με έναν ηλικιωμένο Κύπριο από την Αίγυπτο, που του είχε ζητήσει δουλειά, ο νεαρός Ευριπίδης έμαθε τον καλύτερο τρόπο να παρασκευάζει γρήγορα φύλλο. Η εξαιρετική ποιότητά του, το έκανε γνωστό σε όλη την Κύπρο. Υστερα από λίγο καιρό συνεταιρίστηκε με κάποιον στον οποίο τελικά πούλησε το μερίδιό του και έφυγε για τη Νέα Υόρκη το 1949. Για να πληρώσει το εισιτήριό του και να έχει κάποια χρήματα μαζί του, είχε δανειστεί. Το 1968 ο τολμηρός και εργατικός Ευριπίδης Κόντος άρχισε στο Ντούμοντ της Νέας Ιερσέης ένα μικρό μαγαζί για να φτιάξει φύλλο, που εξελίχτηκε στη γνωστή εταιρεία Apollo Fillo. Aλλά, είχε επιμονή να κάνει μηχανή για τη μαζική παραγωγή φύλλου καλής ποιότητας. Το πέτυχε με τη συνεργασία ενός μηχανικού το 1972 και οι μηχανές εκείνες άρχισαν να πουλιούνται σε όλο τον κόσμο. Το 1982 ο Ευριπίδης Κόντος πούλησε την Apollo Fillo και ίδρυσε τη σημερινή Kontos Foods, με τεράστιες, σύγχρονες εγκαταστάσεις και πολυάριθμο προσωπικό στο Πάτερσον της Νέας Ιερσέης. Τα προϊόντα της Kontos Foods σήμερα περιλαμβάνουν επίσης, καταϊφι, μπακλαβάδες, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, ενώ διαθέτει και προϊόντα εισαγωγής. Τα προϊόντα του διατίθενται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μεγάλα καταστήματα τροφίμων σ' όλο τον κόσμο, ενώ γίνονται εξαγωγές σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και καταϊφι στην Κίνα. Ο Ευριπίδης Κόντος ήταν ένας από τους πρώτους που πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή και μπήκε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο το 1986. Είχε πάει στο χωριό του, μαζί με τον Αμερικανό γερουσιαστή, Φιτζέραλντ Τορισέλι, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και του Παγκύπριου, Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλους παράγοντες.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΗΣ 

Εθνικός Κήρυξ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΗΣ

Απέραντη θλίψη προκάλεσε στην Ομογένεια η είδηση της απώλειας του αντιπροέδρου της Investors Bank και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Χρήστου Κούτση, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 63 ετών, μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο. Η σύζυγός του, Κλεοπάτρα, μαζί με τα δυο τους παιδιά, Αντρια και Πάνο, έμειναν στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με την κ. Κούτση, ο εκλιπών διαγνώστηκε με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο τον Δεκέμβριο του 2016. Παρ' όλα αυτά, αντιμετώπισε με σθένος την ασθένεια και έμεινε εν ζωή για τριάμισι και πλέον χρόνια, έστω κι αν η κατάστασή του δεν ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη. Κοινή συνισταμένη των οικείων, των φίλων και των συνεργατών είναι πως ο Χρήστος Κούτσης ήταν πρωτίστως άνθρωπος και μετά επαγγελματίας. Ενα παιδί του μεταναστευτικού κύματος της δεκαετίας του '80, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, για να ταξιδέψει στη συνέχεια στις ΗΠΑ ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του. Εργάστηκε στην Ionian Shipping Company για 4 χρόνια, ακολούθως συνεργάστηκε με την Atlantic Bank, κατόπιν ανέλαβε επιτελική θέση στην Marathon, παραμένοντας στο σχήμα και μετά την απορρόφησή της από την Investors Bank, για περίπου 9 χρόνια. Παρότι η υγεία του είχε παρουσιάσει επιδείνωση, επέδειξε θέληση και ανταποκρινόταν στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, για όσο του επέτρεπε ο οργανισμός του.

 

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΡΩΣΣΙΔΗΣ 

Εθνικός Κήρυξ | ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΡΩΣΣΙΔΗΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Ευγένιος Ρωσσίδης πρώην εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», δικηγόρος, ένθερμος υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου και των θεμάτων της Ελλάδος, ιδρυτής του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου AHI. Ο αείμνηστος ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός ο οποίος επικυρώθηκε από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη θέση του Εκτελεστικού Τομέα. Υπηρέτησε ως Βοηθός Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του αείμνηστου Ρίτσαρντ Νίξον.

 

ΓΚΡΕΓΚ ΖΑΝΗΣ

Αssociated Press | ΓΚΡΕΓΚ ΖΑΝΗΣ. (AP Photo/John Locher)

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 69 ετών, λαβωμένος από πολλαπλά χτυπήματα του καρκίνου, άφησε ο ομογενής Γκρεγκ Ζανής (Greg Zanis), στο σπίτι του, στην πόλη Ορόρα, στο Ιλινόις, τη Δευτέρα 4 Μαϊου. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό που έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Αμερική από την ακτιβιστική δράση του εις μνήμην των νεκρών των μαζικών δολοφονιών στη χώρα, καθώς τοποθέτησε περισσότερους από 26.000 σταυρούς με τα ονόματα των θυμάτων, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Επρόκειτο για μια δραστηριότητα που στηρίχθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Crosses for Losses (Σταυροί για τις Απώλειες), που είχε ιδρύσει ο ίδιος. Ο Ζανής συνέχισε τη δραστηριότητά του μέχρι και την περασμένη χρονιά, όταν και αποφάσισε, για λόγους υγείας, να βγει στη σύνταξη τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε, είχε δηλώσει πως το έργο της τοποθέτησης των σταυρών θα συνεχιστεί, περνώντας τη σκυτάλη σε έναν οργανισμό που υπάγεται στη Λουθηρανική Εκκλησία, στην περιοχή του Νόρθμπρουκ.

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ekirikas.com

 

Last modified on Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 10:15
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ