Υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρξει ποτέ αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κοροναϊό;

Η ανακάλυψη και η κυκλοφορία σε ευρύτερη κλίμακα του εμβολίου για τον κοροναϊό αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, το βασικό κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Άπαντες οι επιστήμονες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υπογραμμίζουν πως ακόμα και αν πολλές χώρες προχωρούν σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η κανονικότητα, όπως αυτή ήταν πριν την επέλαση του κοροναϊού, δεν θα επιστρέψει μέχρι να έχουμε στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Και αν αυτό δεν υπάρξει ποτέ; Σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο επιχειρεί να μας βάλει δημοσίευμα του περιοδικού New York, σύμφωνα με το οποίο ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους εγγύηση πως θα υπάρξει κάποιο πλήρως αποτελεσματικό εμβόλιο.

«Για κάποιους ιούς είναι εύκολο να φτιαχτεί εμβόλιο, και κάποιοι είναι πολύ πολύπλοκοι» τονίζει ο Αντόλφο Γκαρσία Σάστρε, διευθυντής του Global Health and Emerging Pathogens Institute στο Icahn School of Medicine του Mount Sinai. «Εξαρτάται από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο μολύνει ο ιός».

Από αυτή την άποψη ο κοροναϊός θεωρείται πως ανήκει μάλλον στην κατηγορία των «δύσκολων»: Ο «συγγενικός» SARS είχε κυκλοφορήσει στην Ασία από τα τέλη του 2002 ως τα μέσα του 2003. «Είναι στα αλήθεια πολύ παρόμοιοι ιοί, μολυσματικοί και μεταδοτικοί» είπε η Ρέιτσελ Ρόπερ, καθηγήτρια ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Καρολίνα που συμμετείχε στις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον SARS.

Δεδομένων των ομοιοτήτων, η αντίδραση των ιών/ νόσων στο εμβόλιο πιθανώς θα είναι πολύ παρόμοια. Οπότε και προκαλεί ανησυχία το γεγονός πως, όταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές εμβολίων για τον SARS σε ζώα, συνάντησαν δυσκολίες. Οι δύο εκδόσεις που δοκιμάστηκαν ενεργοποίησαν επιτυχώς τα ανοσοποιητικά συστήματα για την παραγωγή αντισωμάτων, αλλά κανένα δεν ήταν πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά στην προστασία απέναντι στη νόσο.

«Μπορείς να έχεις κάτι που λειτουργεί στα ποντίκια, όμως όχι στους ανθρώπους»

«Πολλοί πιστεύουν πως »α, αν βγάλεις αντισώματα, θα είναι προστατευτικό». Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Ήμασταν σε θέση να προκαλέσουμε αντίδραση του ανοσοποιητικού, αλλά δεν ήταν αρκετά καλή για να προστατεύει πραγματικά απέναντι στην ασθένεια» είπε η Ρόπερ.

Είναι πιθανό, σύμφωνα με την ίδια, να έχουμε έναν ιό που θα αποδειχθεί ανθεκτικός στον εμβολιασμό. «Αν υπάρχει κάποιος, θα είναι αυτός, νομίζω» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Επίσης, ακόμη και αν αναπτυχθεί όντως ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό στα ζώα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα κάνει το ίδιο με τους ανθρώπους.

«Μπορείς να έχεις κάτι που λειτουργεί στα ποντίκια, να έχεις κάτι που λειτουργεί στους πιθήκους, και μπορεί να μη λειτουργεί στους ανθρώπους» είπε σχετικά.

Το immune enhancement

Σε ένα δυσοίωνο σενάριο, ένα φαινόμενο (immune enhancement) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα εμβόλια να κάνουν χειρότερα τα συμπτώματα των μολύνσεων: Αντί να εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει σε υγιή κύτταρα, τα αντισώματα στην πραγματικότητα τον βοηθούν.

Κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 2016, μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου για τον δάγκειο πυρετό σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις Φιλιππίνες: Αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν πως το Dengvaxia είχε θέσει σε κίνδυνο κάποια, με απειλητικές επιπλοκές.

Στην επιδημία του SARS, ο ερευνητές δεν ήταν σε θέση να δοκιμάσουν τα εμβόλιά τους σε ανθρώπους, καθώς θα έπρεπε να εμβολιάσουν έναν πληθυσμό που ήταν εκτεθειμένος στον ιό, και η ασθένεια εν τέλει αντιμετωπίστηκε μέσω μέτρων δημόσιας υγείας. Στην περίπτωση της Covid-19 μάλλον δεν θα συμβεί αυτό, και επίσης είναι αρκετά πιθανό πως θα βρεθούν ένα ή περισσότερα εμβόλια που θα υπερβούν τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν τα εμβόλια του SARS.

Πάνω από 35 εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο εργάζονται πάνω σε εμβόλια για τον κοροναϊό, και ήδη είναι σε εξέλιξη δοκιμές σε ανθρώπους για κάποια από αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρόπερ σημειώνει πως ακόμα και αν δεν βρεθεί πλήρως αποτελεσματικό εμβόλιο, ή κάποιο που είναι πλήρως αποτελεσματικό για σύντομο χρονικό διάστημα, θα ήταν καλύτερο από το τίποτα.

«Τα μερικώς αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη σοβαρή ασθένεια και τον θάνατο. Και αν και δεν είναι τέλεια προστασία, προστατεύουν από τη νοσηλεία σε νοσοκομείο και τον θάνατο. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα». Όπως και να έχει πάντως, είναι άγνωστο ακόμα πώς θα αντιδράσει ο ιός στον εμβολιασμό.

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ