Συνέντευξη στο "Θ": Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου διεκδικεί μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο

By Φεβρουαρίου 18, 2019

H Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι νομικός και άρχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στη Νέα Υόρκη. Έχει εξειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και το διεθνές τραπεζικό δίκαιο και εξακολουθεί να είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης. Επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου και διηύθυνε το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, στα Ιωάννινα με αντικείμενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Η πολιτική της σταδιοδρομία άρχισε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εξελέγη δημοτική σύμβουλος, στο Δήμο Ιωαννίνων, έγινε αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων.

Το επόμενο βήμα της ήταν η κεντρική πολιτική σκηνή. Στις βουλευτικές εκλογές το 2012 εξελέγη με το κόμμα της ΝΔ Βουλευτής Ιωαννίνων έχοντας την τιμή να είναι η πρώτη γυναίκα Βουλευτής που είχε εκλεγεί ποτέ στον νομό. Ορίστηκε, το 2013, από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας καθώς και Επικεφαλής της Επιτροπής Παραγωγής Πολιτικού Έργου Ιδεολογίας στο 9o Συνέδριο της NΔ. Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη Βουλευτής στην Β΄Αθηνών με το κόμμα της ΝΔ.

Σήμερα μπαίνει σε έναν άλλο στίβο. Ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Η επαγγελματική και η πολιτική της πορεία είναι ανοδική και ο στόχος της για μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες. Άνθρωπος ευθύς και θαρραλέος, απάντησε στις ερωτήσεις μας χωρίς υπεκφυγές και δεύτερες σκέψεις.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Θάρρος Δυτικής Μακεδονίας


Κυρία Ασημακοπούλου γιατί τώρα, στη σημερινή συγκυρία που φαίνεται επιτυχής για τη Ν.Δ. διαλέγετε να αλλάξετε κοινοβούλιο. Δεν σας αρέσει να επαναπαύεστε στις δάφνες σας. Προτιμάτε το ρίσκο;

Οι προκλήσεις μου αρέσουν, με αναγκάζουν να προχωράω, να γίνομαι καλύτερη. Το ρίσκο μιας απόφασης δεν με τρομάζει. Ένας πολιτικός που θέλει να προσφέρει, δεν "επαναπαύεται" και δεν είναι "σιγουρατζής".
Σε όλη μου την πολιτική πορεία, υπήρξα στρατευμένη στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας κι έδωσα τις μάχες μου, με ψυχή, χωρίς ποτέ να υπολογίσω κόστος ή ρίσκο.
Η απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να στρατευθώ στη μάχη των Ευρωεκλογών είναι για μένα πολύ τιμητική. Και αποτελεί μεγάλη ευθύνη. Το 2019 είναι ο χρόνος της πολιτικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα. Και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Έχετε μια γλώσσα κοφτερή και δεν χαρίζεστε. Το αποδείξατε στη διάρκεια της θητείας ως εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό αποτελεί προσόν για μία γυναίκα πολιτικό;

Το να λένε οι πολιτικοί την αλήθεια απροσχημάτιστα είναι αυτονόητη υποχρέωση. Για όλους. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για "προσόν" - ούτε αντρικό ούτε γυναικείο. Ο κόσμος έχει κουραστεί ν’ ακούει από τους πολιτικούς ξύλινο λόγο και στρογγυλεμένες κουβέντες, μεγαλοστομίες, ψέματα ή μισές αλήθειες.
Ο πολιτικός λόγος – κονσέρβα έχει κουράσει και κανείς δεν τον ακούει. Οι πολίτες θέλουν να ακούνε από τους πολιτικούς, λόγια αυθεντικά, λόγια αληθινά.
Αυτό που πάντα κάνω, είναι να μιλάω ντόμπρα, όπως έμαθα από το σπίτι μου, όπως το έχω στην ψυχή μου, σεβόμενη απόλυτα τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τον θεσμικό μου ρόλο.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και πάλι να δώσει αγώνες στο Ευρωκοινοβούλιο με τα ανοιχτά θέματα που έχει τόσο στην οικονομία όσο και τα εθνικά ζητήματα. Οι αναμενόμενες εκλογές θα φέρουν σε μας περισσότερους συμμάχους ή περισσότερους αντιπάλους;

Πολύ πιθανό και τα δύο! Θα "ανακατευτεί η τράπουλα" στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Όσο ποτέ στο παρελθόν.
Θα προκύψουν για την Ελλάδα νέες ευκαιρίες, αλλά και νέες απειλές.
Στη σημερινή Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και τοποθέτηση με σαφήνεια, πειστικότητα και πυγμή. Πρέπει να είμαστε εκεί, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας και να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουμε, αυτά που δικαιούμαστε, αυτά που χρειαζόμαστε για να ορθοποδήσουμε.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη μας απογοήτευσε και μας πλήγωσε. Σήμερα όμως, η Ευρώπη αλλάζει και ανανεώνεται. Η "παλιά φρουρά" ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη σε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και νέους συσχετισμούς. Που θα αλλάζουν τα ευρωπαϊκά πράγματα.
Αρθρώνοντας έναν σύγχρονο, σοβαρό και ισχυρό λόγο, χτίζουμε ήδη νέες συμμαχίες και είμαστε σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, συμμεριζόμενοι από κοινού το όραμα για την Ευρώπη της καινοτομίας, της ανάπτυξης, των ίσων ευκαιριών για όλους και της αλληλεγγύης. Το όραμα μιας Ευρώπης που σέβεται τους εθνικούς πολιτισμούς των λαών της, που σέβεται την ιδιοπροσωπία της και προστατεύει τα εξωτερικά σύνορά της.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον ουραγός, αλλά στην πρωτοπορία και των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Αυτό που προέχει είναι η χώρα να πάει μπροστά. Να ξεφύγουμε από τον οικονομικό μαρασμό της 10ετίας. Ποιο πλάνο κάνει η Νέα Δημοκρατία και δια των ευρωβουλευτών της απαιτεί;

Σεβόμαστε τις θυσίες του ελληνικού λαού, που πρέπει επιτέλους κάποτε να πιάσουν τόπο, να σταματήσουν - και να αρχίσουν να αποδίδουν. Λέμε στους πολίτες την αλήθεια, χωρίς λαϊκιστικές κορώνες. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι μελετημένο, λεπτομερές και κοστολογημένο. Είναι απολύτως ρεαλιστικό. Θα δώσει ώθηση στην οικονομία μας και θα οδηγήσει τη χώρα μας στην Ανάπτυξη.
Στόχος μας ένας: να κερδίσει η πατρίδα μας το χαμένο έδαφος και να πάει μπροστά, στην ανάπτυξη και την ευημερία, με ασφάλεια και σταθερότητα, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Με περισσότερες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αλληλεγγύη, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους. Να εξυγιανθεί η πολιτική ζωή του τόπου και να ανακτήσουν οι πολίτες τη χαμένη τους εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Δηλαδή στον εαυτό τους.
Πολύ σύντομα θα αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό. Που αν το χρησιμοποιήσει σωστά θα μεταμορφωθεί πολύ σύντομα - περισσότερο απ' όσο μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, η Ελλάδα να γίνει η αιχμή του δόρατος ενάντια στο λαϊκισμό. Θέλουμε μιαν Ευρωπαϊκή Ένωση ανταγωνιστική διεθνώς και ανοιχτή - αλλά όχι "ξέφραγο αμπέλι". Θέλουμε μιαν Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή, στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων - όχι στο περιθώριο. Και μέσα στην Ευρώπη, θέλουμε μιαν Ελλάδα ισχυρή και ανταγωνιστική στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων - επίσης όχι στο περιθώριο.
Μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες της, μια Ευρώπη δημοκρατική - όχι αυταρχική, όχι απόμακρη, όχι γραφειοκρατική.

Είπατε πριν λίγο καιρό, σήμερα ο πλούτος παράγεται από την Πληροφορία, η οποία δεν είναι παρά η αποκρυστάλλωση της Γνώσης και της Ψηφιακής Καινοτομίας. Η χώρα μας παράγει πλούτο από την πληροφορία, από τη γνώση;

Η Πληροφορία και η επένδυση στη Γνώση και την Ψηφιακή Καινοτομία παράγουν σήμερα Πλούτο και ευημερία. Παντού αλλού. Τώρα αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.
Αυτά είναι τώρα τα "οχήματα" για να κατακτήσουμε το αύριο. Τα big data είναι το νέο "νόμισμα" της εποχής. Και για τη Νέα Δημοκρατία, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δεν είναι ένα "σύνθημα". Είναι η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον.
Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο δυναμικό νέων ανθρώπων, που διαπρέπουν στον τομέα των ΤΠΕ και θέλουν να δημιουργήσουν τη δικιά τους επιχείρηση. Η επένδυση στην ψηφιακή καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα, με μέτρα οριζόντιας στήριξής τους, είναι για μας δέσμευση και ύψιστη προτεραιότητα. Είναι ο μόνος δρόμος να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό της βηματισμό και να δημιουργήσει πολλές, καλά αμειβόμενες, νέες θέσεις απασχόλησης. Και είναι ένας δρόμος απολύτως εφικτός.
Το 2019 θα είμαστε κυβέρνηση και θα καταφέρουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Ανάπτυξης μέσα από τον δρόμο της Ψηφιακής Καινοτομίας.

Συναφές με το προηγούμενο είναι η γνώση που διαχέουμε στην Ευρώπη δια των νέων επιστημόνων που τους σπουδάσαμε να αναδείξουν τη χώρα μας και υπηρετούν άλλη πατρίδα. Η Ε.Ε. που είναι ένα απάγκιο για να χρησιμοποιήσουμε έναν ναυτικό όρο, ποια ελπίδα δίνει σήμερα για την επιστροφή τους στην Ελλάδα;

Παραπάνω από 400.000 νέα παιδιά με υψηλή κατάρτιση έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Οι καλύτεροί μας επιστήμονες ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό, αντί να βρίσκονται εδώ και να μεγαλουργούν.
Ξέρετε τι θα πει αυτό; Το 25-33% των νέων παιδιών κάθε χρόνο φεύγουν! Αυτή, δυστυχώς, είναι η ωμή αλήθεια.
Το καλύτερο κομμάτι της νεολαίας μας εγκαταλείπει τον τόπο! Αυτό είναι από μόνο του μια καταστροφή! Και πρέπει να σταματήσει. Και να αντιστραφεί.
Να τους δώσουμε ευκαιρία να γυρίσουν πίσω. Και να δημιουργήσουν εδώ, στην Πατρίδα τους, στον τόπο τους.
Οι περισσότεροι δεν έφυγαν από επιλογή. Ξενιτεύτηκαν από ανάγκη, γιατί δεν υπήρχαν δουλειές. Οι περισσότεροι θα ήθελαν να ζήσουν, να σταδιοδρομήσουν και να κάνουν οικογένεια στην Πατρίδα μας.
Το brain drain είναι μια πληγή ανοιχτή για τη χώρα μας και υπονομεύει την ανάκαμψή της. Το ίδιο το μέλλον της.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε προβλέψει μέτρα αντιμετώπισης του brain drain με λιγότερους φόρους και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις απασχόλησης.
Είναι χρέος και καθήκον των πολιτικών της δικής μας γενιάς να αγωνιστούμε και να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά μας να επιστρέψουν. Και ως αυριανή κυβέρνηση, θα στείλουμε μήνυμα ελπίδας: ότι η Ελλάδα πλέον μπορεί, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, να τους δώσει τη δυνατότητα να χτίσουν εδώ τη ζωή τους, την καριέρα τους, την οικογένειά τους και να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

Για ποια πράγματα θα αγωνιστείτε αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Απαριθμήστε μας τα σπουδαιότερα.

Μπήκα στον πολιτικό βίο της χώρας, έχοντας διανύσει μια επαγγελματική πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσω βαθιά γνώση στα ζητήματα της ΕΕ, αλλά και στις ΤΠΕ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Μέσα από τη διαδρομή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στον Δήμο Ιωαννίνων και ως βουλευτής του νομού αρχικά και στη συνέχεια της Β΄ Αθηνών, είχα την πολύτιμη εμπειρία να μοιραστώ με τους πολίτες τις αγωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Απέκτησα βαθιά αντίληψη των αναγκών του κόσμου που ζει και μοχθεί τόσο στην ελληνική περιφέρεια όσο και στην Αθήνα. Κι έμαθα να προχωράω με την αξία μου, με αγώνα και με πολλή δουλειά.
Ως Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, πρόταγμά μου ήταν οι καινοτόμες εφαρμογές των ΤΠΕ να τίθενται στην υπηρεσία των πολιτών, να είναι προσβάσιμες σε όλους και αυτό ακριβώς ήταν ο πυρήνας του πολιτικού μας προγράμματος.
Δέσμευσή μου και πρωταρχικός μου σκοπός είναι, από την Ευρωβουλή πλέον, να θέσω την επαγγελματική και την πολιτική μου εμπειρία στην υπηρεσία όλων των Ελλήνων. Να γίνω η φωνή όλων των Ελλήνων, στην Ευρώπη και να αγωνιστώ για το πέρασμα της πατρίδας μας στη νέα Ψηφιακή Εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας είναι το στοίχημα της επιβίωσης όλων μας στο διεθνές περιβάλλον - που είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο.

Πως οραματίζεστε την Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν μια Ένωση κρατών ή σαν μια Ένωση λαών με ότι αυτό συνεπάγεται;

Συμμεριζόμενη απόλυτα τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μου, στρατεύτηκα στη μάχη των Ευρωεκλογών, με όραμα μια Ευρώπη, που δεν αδιαφορεί για τα προβλήματα και τις αγωνίες των λαών της, που σέβεται τις εθνικές τους ευαισθησίες, που έχει ταυτότητα και την υπερασπίζεται. Μια Ευρώπη ενωμένη απέναντι σε κοινούς κινδύνους και πάνω στις κοινές αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Αξιοπρέπειας και της Ευημερίας - που όλες τους έχουν ελληνικές ρίζες μέσα στην Ιστορία.
Μια Ευρώπη αντάξια των λαών της και των προσδοκιών τους, που όλοι οι πολίτες της θα επωφελούνται από την ευημερία και τον πλούτο που παράγεται.
Εγώ λέω πάντα: "Η Ελλάδα είναι η Πατρίδα μου και η Ευρώπη είναι το σπίτι μου. Το κοινό μας σπίτι."
Αν το ίδιο πράγμα το πούνε όλοι, η Ευρώπη θα είναι ήδη μεγάλη, ισχυρή και ενωμένη. Και οι λαοί της Ευρώπης θα έχουμε ήδη κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον.


* Η κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως δικηγόρος στις Η.Π.Α., ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο και εξειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και Νέων Τεχνολογιών. Σήμερα είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Στο παρελθόν υπήρξε Βουλευτής Ιωαννίνων και Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
1

 

Last modified on Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 12:22

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ