Γιώργος Τοπαλίδης: "Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη"| Συνέντευξη στο TIMSEL - ένθετο του Θάρρους Δυτικής Μακεδονίας

By Δεκεμβρίου 28, 2018

 

Στις επάλξεις της πολιτικής ζωής του τόπου, ακούραστος υπηρέτης. Έδωσε το παρόν από τα περισσότερα πόστα της πολιτικής ζωής, ως πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ., ως  Δημοτικός Σύμβουλος, ως Διοικητής του Νοσοκομείου Κοζάνης και παράλληλα ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα στο ΤΕΙ Κοζάνης ως καθηγητής.

Στρατεύεται και σήμερα,  όπως  τονίζει, γιατί  πιο πολύ από ποτέ το αίτημα για αλλαγή είναι επιτακτικό γιατί οι πολίτες ζητούν συγκροτημένες προτάσεις από ανθρώπους εργατικούς και αποφασισμένους, με γνώση των θεμάτων, ήθος, θέληση και μεράκι.

    Ήρθε η ώρα, λέει, να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη και να επαναφέρουμε τη χώρα μας στη σωστή πορεία, την πραγματική πορεία που οδηγεί σταθερά στην Ανάπτυξη!

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εδώ και χρόνια είστε στα πολιτικά πράγματα του Νομού Κοζάνης.  Πού σκοπεύετε να δηλώσετε παρών στις επόμενες εκλογές, στην αυτοδιοίκηση ή την κεντρική πολιτική σκηνή;

Δηλώνω παρών και είμαι έτοιμος να δώσω τον καλό αγώνα για την κεντρική πολιτική σκηνή στις επόμενες εκλογές, όπως δηλώνω παρών όλη μου τη ζωή για τον τόπο μας, από όποιο πόστο και αν έχω κληθεί να υπηρετήσω. Είτε στην αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κοζάνης, είτε προσφέροντας  τις υπηρεσίες μου στον νευραλγικό τομέα της υγείας από τη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας. Άλλωστε είμαι πολιτικά παρών και σε κεντρικό επίπεδο, ως εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση του Πρόεδρου και της Παράταξης.

Ιδίατερα σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, το αίτημα για αλλαγή είναι επιτακτικό γιατί οι πολίτες ζητούν συγκροτημένες προτάσεις από ανθρώπους εργατικούς και αποφασισμένους, με γνώση των θεμάτων, ήθος, θέληση και μεράκι.

Και εγώ προσωπικά θέλω να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια για το καλό της πατρίδας, και ήρθε η ώρα η παραγωγική γενιά αυτού του τόπου να βγει μπροστά.

Σέβομαι την πορεία όλων αλλά ο τόπος χρειάζεται όχι μικρά βήματα αλλά μεγάλα άλματα για να ξεπεράσει το τέλμα των τελευταίων ετών. Σ’ αυτή τη «μάχη», την πιο κρίσιμη για την Πατρίδα μας, θέλω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή. Γιατί μαζί μπορούμε να την κερδίσουμε, και στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Προέρχεστε από το  χώρο της εκπαίδευσης. Πείτε μας πώς βλέπετε τις αλλαγές του  νόμου Γαβρόγλου στην 3η Λυκείου, οι οποίες προκαλούν αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα;

Η πρόσφατη εικόνα από το γραφείο  του Υπουργού Παιδείας αποτυπώνει την Ελλάδα του κ. Τσίπρα και σίγουρα αυτή η κατάντια καταδεικνύει την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι άσκοποι και αλλεπάλληλοι πειραματισμοί του κ. Γαβρόγλου, με τις νέες αλλαγές που προωθεί στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών των τριών τάξεων του Λυκείου.

Δυστυχώς, ο χαρακτήρας των μεταρρυθμίσεων προκαλεί μόνο σύγχυση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, δεν εμπεριέχει κάτι νέο και ούτε αναβαθμίζει  την ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Έχει πολλά αδιευκρίνιστα σημεία και δεν προβλέπει καμία βελτίωση του προγράμματος σπουδών ενώ παράλληλα υποβαθμίζει το κύρος πολλών ακαδημαϊκών τμημάτων.

Το σύστημα εισαγωγής πρέπει να δίδει ίσες ευκαιρίες σε όλους και να προάγει την άμιλλα και την αξιοκρατία.

Οι φημολογούμενες συνενώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ τι καλό προοιωνίζουν για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κοζάνης;

Η προοπτική της συνένωσης του Πανεπιστημίου μας και του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας   είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, και τη θέση αυτή την έχω υποστηρίξει και ενισχύσει με συνεχείς παρεμβάσεις μου.

Πιστεύω  ακράδαντα ότι η συνένωση αυτή θα ισχυροποιήσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία, θα επανακαθορίσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και την πορεία του Ιδρύματος προς την ακαδημαϊκή και ερευνητική του καταξίωση, μέσα και από τη δημιουργία ισχυρών Σχολών, με ανανεωμένα προγράμματα σπουδών που θα απαντούν στα σύγχρονα δεδομένα.

Ποιο είναι το επάγγελμα που πρέπει να σπουδάσουν οι νέοι της περιοχής για να έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση;

Οι νέοι σήμερα οφείλουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να επιλέγουν επαγγέλματα με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας αλλά και να διερευνούν τις επιλογές τους και σε τοπικό επίπεδο.

Ασφαλώς, για να επιλέξει κάποιος ένα επάγγελμα θα πρέπει αυτό που θα κάνει να τον ικανοποιεί, να του αρέσει.

Σίγουρα η σύγχυση που δημιουργείται στα νέα παιδιά οφείλεται στο γεγονός ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά, ώστε να περιοριστεί η παρατηρούμενη σήμερα αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Ευκαιρίες όμως μπορούν να έχουν οι νέοι απόφοιτοι της περιοχής μας, με την επιλογή επαγγελμάτων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, την  αγροτική παραγωγή και τεχνολογία βιολογικών προϊόντων με τις καινοτόμες μεθόδους, καθώς και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, το διαδίκτυο, και τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει ανοιχτά ζητήματα με το παρελθόν. Πολλές κουβέντες και καθόλου έργο για το αύριο του λιγνίτη, της ΔΕΗ. Έχει η Νέα Δημοκρατία ένα σχέδιο που, αν σήμερα εφαρμοστεί, μπορεί να προλάβει την καταστροφή αυτού που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε;

Αρχικά, θα ήθελα να σημειώσω ότι η συζήτηση για την ενεργειακή πορεία της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στις ανάγκες του σήμερα, αλλά να επεκτείνεται σε ένα μελλοντικό ισχυρό αναπτυξιακου μοντέλο για τη Δυτική Μακεδονία των επόμενων δεκαετιών.

Η στρατηγική, λοιπόν, που πρέπει να ακολουθηθεί πρέπει να κινείται σε έναν βασικό άξονα. Ποιος είναι αυτός; H καθιέρωση του τόπου μας ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτικών με θετικό πρόσημο που θα αποδίδουν άμεσα αποτελέσματα για το σύνολο των πολιτών.

Ζητούμενο, λοιπόν, είναι ένας γενναίος αναπροσανατολισμός της ενεργειακής πολιτικής, που θα αφουγκράζεται τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας και θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα, με στόχο η περιοχή μας να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική στην αγορά ενέργειας.

Ζητούμενο είναι ένα πρόγραμμα που αφενός θα πρέπει να είναι προσεχτικά σχεδιασμένο, οικονομικά κοστολογημένο και προσανατολισμένο σε καινοτόμες δράσεις μέσα και από την απορρόφηση της δυναμικότητας του λιγνίτη με σύγχρονες μεθόδους, προκειμένου όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ακόμα, χρειάζεται  να μετατραπεί η περιοχή μας σε ζώνη καινοτομίας, όπως άλλωστε έχει γίνει και σε άλλες χώρες, οι οποίες μετέτρεψαν το ενεργειακό τους αποτύπωμα σε στρατηγικό τους πλεονέκτημα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και από εθνικούς πόρους.

Τώρα  είναι η κατάλληλη στιγμή για να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική. Και, ασφαλώς, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς οι ευρωπαϊκές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές.

 

Η οσμή των σκανδάλων πνίγει και πάλι την πολιτική ζωή της Ελλάδας. Πώς δέχεται η τοπική κοινωνία τη νέα καταιγίδα και ποιους βάζει στο κάδρο, το παλιό πολιτικό σύστημα ή συλλήβδην όλους τους πολιτικούς;

Η οσμή των σκανδάλων προέρχεται από την πλευρά την Κυβέρνησης.

Τι να πρωτοθυμηθούμε, το σκάνδαλο του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", το Θριάσιο Πεδίο και πρόσφατα τη ΔΕΠΑ ή την καταστροφική διαχείριση Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015 που μας στοίχισε από 86 έως 200 δις (σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, όπως αυτή του Επικεφαλής του ESM).

Ας βουν, λοιπόν, πρώτα πού πήγαν αυτά τα λεφτά και ας σταματήσουν.

Εμείς σκοπεύουμε να θωρακίσουμε τις διαδικασίες του δημοσίου με επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες σε κάθε επίπεδο εμπλοκής, ώστε να μην είναι δυνατό κάποιος να βρει ευκαιρία να δράσει αυθαίρετα.

Επιθυμούμε διαφάνεια και λογοδοσία!

Ποιο είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους ανθρώπους της περιοχής. Διαφαίνεται κάτι ελπιδοφόρο για το Νομό Κοζάνης;

Πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο οι κατάλληλοι άνθρωποι. Ειδικά η νέα γενιά, η γενιά της κρίσης και του brain drain, πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό ανθρώπινο οικοδόμημα.

Η μάχη δεν είναι χαμένη και προσωπικά, αν πετύχω να πείσω άτομα που έχουν χάσει την πίστη και την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, θα είναι μία δική μου προσωπική επιτυχία.

Η μόνη λύση είναι να ενεργήσουμε από κοινού, πολιτικός κόσμος και πολίτες, γιατί μόνο μαζί μπορούμε να βγούμε ισχυρότεροι από την κρίση και να εκπέμψουμε ένα δυναμικό και ελπιδοφόρο μήνυμα για τη χώρα μας αλλά και για την περιοχή μας.

Η Π.Ε. Κοζάνης έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω σε τομείς – ‘πρωταθλητές’, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, τα γουνοφόρα ζώα, αλλά και να δώσει  κίνητρα για να ενισχυθεί η γυναικεία επιχερηματικότητα.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη και να επαναφέρουμε τη χώρα μας στη σωστή πορεία, την πραγματική πορεία που οδηγεί σταθερά στην Ανάπτυξη!

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ