Tharos

Tharos

Ζήτημα ημερών θεωρείται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης Σταθάκη, Φάμελλου, που θα προβλέπει την συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της Καρδιάς 3 & 4 της ΔΕΗ, καθως παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους από τις 17.500 στις 32.000 ώρες.

Στην απόφαση δεν θα κατονομάζεται το συγκρότημα της Καρδιάς, ωστόσο θα αναφέρεται ότι δίνεται η δυνατότητα σε μονάδες που παρέχουν τηλεθέρμανση στις γύρω περιοχές, να συνεχίσουν να δουλεύουν έως τις 32.000 ώρες, κατά παρέκλιση της Οδηγίας, βάσει της οποίας αυτές είχαν ενταχθεί σε καθεστώς περιορισμένου χρόνου λειτουργίας.

Στην πράξη δηλαδή η ΚΥΑ θα «φωτογραφίζει» τις δύο μονάδες της Καρδιάς (3 & 4), εξαιρώντας τις από το σχετικό πλαίσιο, και ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα που περιμένουν καιρό τώρα οι κάτοικοι της Πτολεμαίδας, καθώς από την συνέχιση της λειτουργίας τους εξαρτάται η θέρμανση της ευρύτερης περιοχής κατά την χειμερινή περίοδο.

Τόσο ο υπουργός Γ.Σταθάκης όσο και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, είχαν δεσμευτεί εδώ και καιρό απέναντι σε κατοίκους, εργαζόμενους, και τοπικούς βουλευτές της περιοχής, ότι θα παρατείνουν την διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων μονάδων, ενώ για το θέμα το ΥΠΕΝ βρίσκονταν εδώ και καιρό σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν.

Δίχως να είναι σαφές αν οι Βρυξέλλες συναίνεσαν και άναψαν το πράσινο φως, εντούτοις το τελευταίο διάστημα είχαν πληθύνει οι διαβεβαιώσεις από το ΥΠΕΝ (όπως προς τον δήμαρχο Πτολεμαΐδας Σ. Ζαμανίδη, αλλά και προς το σωματείο Σπάρτακος), περί παράτασης των ωρών λειτουργίας των δύο μονάδων του συγκροτήματος της Καρδιάς, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει συνομολογηθεί με την Κομισιόν.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κοζάνης, οι ώρες λειτουργίας της Καρδιάς 1 τελείωσαν χθες, Πέμπτη 13 Ιουνίου, με την μονάδα να τίθεται σε κατάσταση opt out (οριστική παύση λειτουργίας), ενώ για την Καρδιά 2, η αυλαία πέφτει οριστικά στις 24 Ιουνίου. Οσο για την Καρδιά 3, κανονικά και δίχως την δημοσίευση της ΚΥΑ, θα «έσβηνε» σε 16 ημέρες, και η Καρδιά 4 σε 31 ημέρες.

Θυμίζουμε πάντως ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας για την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί βιομηχανικών ρύπων, με αφορμή τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Είχε προηγηθεί ΚΥΑ για συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου πέραν του Νοεμβρίου του 2018, οπότε και έληξε το καθεστώς παρέκκλισης των 17.500 ωρών το οποίο είχε εγκρίνει η Κομισιόν. Η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας Γ. Δραγασάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου προέβλεπε μονομερή παράταση στη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου από τις 17.500 ώρες στις 32.000 ώρες, προσμετρώντας στη λειτουργία των μονάδων και τη δοκιμαστική λειτουργία.

Η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε αυτό τον χειρισμό ύστερα από δύο αιτήματα προς την ΕΕ για παράταση λειτουργίας των μονάδων στις 32.000 ώρες, την υιοθέτηση των οποίων προεξοφλούσε με το σκεπτικό ότι κανείς δεν θα αφήσει χωρίς θέρμανση την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο μέσα στον χειμώνα.

Την πρώτη θέση κατέλαβε στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ κατέλαβε ο συνδυασμός Ενωμένοι Δημοσιογράφοι.Τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία που προκύπτουν από την καταμέτρηση στην ΕΣΗΕΑ, δείχνουν ότι οι έδρες κατανέμονται ως εξής: 4 έδρες κερδίζει η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» της Μαρίας Αντωνιάδου, από 5 που είχε στο περασμένο Δ.Σ και 2 έδρες κερδίζει η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη «Νέα ΕΣΗΕΑ» με επικεφαλής τον Ν. Καρούτζο. Το σχήμα του Χρ. Κυρίτση (με έναν εκπρόσωπο στο παλαιο Δ.Σ.) μένει εκτός Συμβουλίου.

Οι υποψήφιοι για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ -Ολες οι λίστες
Από μία έδρα βγάζουν επίσης η παράταξη του ΚΚΕ «Δημοσιογραφική Συνεργασία», οι «Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι» του Δ. Τσαλαπάτη και η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή». Εκτός Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ μένει επίσης, μετά από δεκαετίες, οι «Μαχόμενοι» της Νανάς Νταουντάκη.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι τα εξής:

Ψήφισαν: 2.951

Έγκυρα: 2.855

Άκυρα: 44

Λευκά: 52

Εκλογικό μέτρο: 260

Έλαβαν:

Ι. Συνδυασμός «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

Ψήφους: 955 Έδρες: 4

ΙI. Συνδυασμός «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ»

Ψήφους: 502 Έδρες: 2

ΙIΙ. Συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Ψήφους: 469 Έδρες: 2

ΙV. Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Ψήφους: 242 Έδρες: 1

V. Συνδυασμός «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Ψήφους: 190 Έδρες: 1

VI. Συνδυασμός «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Ψήφους: 190 Έδρες: 1

VII. Συνδυασμός «ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

Ψήφους: 160 Έδρες: 0

VIII. Συνδυασμός «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Ψήφους: 147 Έδρες: 0

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εκλογών της 12ης και 13ης Ιουνίου 2019 για τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Ψήφισαν:    2.951                    Έγκυρα:     2.855           Άκυρα:        44                            Λευκά:        52                               Εκλογικό μέτρο: 260 Έλαβαν: Ι. Συνδυασμός «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» Ψήφους: 955        Έδρες:  4 ΙI. Συνδυασμός «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ» Ψήφους: 502        Έδρες:  2 ΙIΙ. Συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» Ψήφους: 469        Έδρες:  2 ΙV. Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» Ψήφους: 242        Έδρες:  1 V. Συνδυασμός «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» Ψήφους: 190        Έδρες: 1  VI. Συνδυασμός «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» Ψήφους: 190        Έδρες: 1 VII. Συνδυασμός «ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» Ψήφους: 160        Έδρες: 0 VIII. Συνδυασμός «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» Ψήφους: 147        Έδρες: 0
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/esiea-ta-apotelesmata-ton-eklogon-ton-dimosiografon

Σημαντική υπόθεση λαθρεμπορίας και παράνομης διακίνησης καπνού με διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο άνω των 335.000 ευρώ, εξιχνίασε η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας πληροφορία του Τελωνείου Ρόδου.

Η υπόθεση όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ξεκίνησε όταν, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν υπάλληλοι του Τελωνείου Ρόδου σε ταχυδρομικά δέματα που βρίσκονταν σε υποκατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών, εντοπίστηκε ένα δέμα που περιείχε χύμα καπνό, χωρίς ένσημες ταινίες φορολογίας καπνικών προϊόντων. Το δέμα είχε αποσταλεί από την Κοζάνη με αντικαταβολή, από συγκεκριμένο αποστολέα και παραλήπτρια αλλοδαπή, κάτοικο Ρόδου.

Η παραλήπτρια δήλωσε στους υπαλλήλους του Τελωνείου Ρόδου ότι βρήκε τον αποστολέα μέσω αγγελίας που ο ίδιος είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα με αυτοκίνητα.

Η παραλήπτρια συνελήφθη, ο καπνός κατασχέθηκε και ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες του άρθρου 158 του ν. 2960/01.

Στη συνέχεια οι υπάλληλοι του Tελωνείου Ρόδου ζήτησαν και έλαβαν από την εταιρεία ταχυμεταφορών την καρτέλα πελάτη του αποστολέα και μόλις διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος αποστολέας διέθετε πολλούς «πελάτες» σε όλη την Ελλάδα, απέστειλαν την πληροφορία αυτή στην ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης για περαιτέρω ενέργειες.

Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας η ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης διαπίστωσε ότι η ίδια υπόθεση είχε απασχολήσει και το Τελωνείο της Κω, όπου οι υπάλληλοι του τελωνείου, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν σε ταχυδρομικά δέματα σε κατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών, εντόπισαν ένα δέμα που περιείχε χύμα αφορολόγητο καπνό, που είχε αποσταλεί από την Κοζάνη με αντικαταβολή, από τον ίδιο αποστολέα και παραλήπτη κάτοικο Κω. Ο παραλήπτης δήλωσε στους υπαλλήλους του Τελωνείου Κω ότι βρήκε τον αποστολέα μέσω αγγελίας που ο τελευταίος είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο με τίτλο «φθηνός καπνός από Κοζάνη». Δήλωσε επίσης ότι είχε παραλάβει ακόμα ένα δέμα με καπνό από τον ίδιο αποστολέα, τον Ιανουάριο του 2018. Επειδή ο παραλήπτης αρνήθηκε να καταβάλλει τα σχετικά πρόστιμα και να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 158 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω σχετική δικογραφία σε βάρος του.

Από την έρευνα που διενήργησε η ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης και από τα στοιχεία που έλαβε από τη Δ.Ο.Υ. Κοζάνης, την εταιρία ταχυμεταφορών, το Τμήμα Ασφαλείας Κοζάνης, από εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, διαπιστώθηκε ότι από το 2015 έως το 2017, ενώ ο συγκεκριμένος αποστολέας δήλωνε ιδιωτικός υπάλληλος –εργάτης, εντούτοις δεν δήλωνε εισοδήματα, παρά μόνο ένα ελάχιστο ποσό από τόκους ημεδαπής προέλευσης, είχε δηλώσει τρεις διαφορετικές διευθύνσεις κατοικίας στην Κοζάνη, χρησιμοποιούσε τουλάχιστον τέσσερις τηλεφωνικούς αριθμούς κινητής τηλεφωνίας και δήλωνε δύο τηλεφωνικούς αριθμούς σταθερής τηλεφωνίας. Ο αποστολέας ξεκίνησε τις αποστολές και άνοιξε καρτέλα πελάτη στην εταιρία ταχυμεταφορών στις 25.01.2015, στην οποία δήλωνε ότι ήταν επιχειρηματίας και ότι έστελνε δείγματα σε πελάτες. Ο αποστολέας πλήρωνε την εταιρία ταχυμεταφορών μηνιαίως, εκτός από το τελευταίο τιμολόγιο του μηνός Ιανουαρίου που δεν το εξόφλησε.

Τον Φεβρουάριο, μετά και τη σύλληψη των δύο παραληπτών σε Ρόδο και Κω, ο αποστολέας εξαφανίστηκε και «κατέβασε» την αγγελία του από το διαδίκτυο.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν από την εταιρία ταχυμεταφορών διαπιστώθηκε ότι ο αποστολέας διέθετε πάνω από πεντακόσιους παραλήπτες σε όλη την Ελλάδα και είχε αποστείλει πάνω από χίλια δέματα συνολικού βάρους 1.728,700 κιλών, για την αποστολή των οποίων κατέβαλε στην εταιρία ταχυμεταφορών το ποσό των 6.565,10 ευρώ. Ο αποστολέας λάμβανε το αντίτιμο του καπνού, με αντικαταβολή των σχετικών ποσών, μέσω της τράπεζας. Ενδεικτικά από τις 02.02.2018 έως τις 15.02.2018, τελευταία ημέρα αποστολής δεμάτων, έλαβε από τους παραλήπτες το ποσό των 5.488 ευρώ, μη συνυπολογιζομένων των χρηματικών ποσών που, σύμφωνα με πληροφορίες ιδιοκτήτη καφενείου στην Κοζάνη στο οποίο σύχναζε, λάμβανε άμεσα, σε μετρητά από αγοραστές καπνού στους οποίους παρέδιδε τα δέματα ιδιοχείρως και στους οποίους παρουσιαζόταν με διάφορα ονόματα.

Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κοζάνης. Ταυτόχρονα η έρευνα, από την ΕΛΥΤ Θεσσαλονίκης, για τον εντοπισμό του αποστολέα συνεχίστηκε, ο οποίος τελικά εντοπίστηκε στο πατρικό του σπίτι στην Ημαθία. Ο αποστολέας αποδέχθηκε τις πράξεις της αγοράς και πώλησης χύμα καπνού αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δόλο, καθώς δεν γνώριζε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Δήλωσε ότι τις ποσότητες του καπνού τις αγόραζε από κάποιον «Γιώργο», για τον οποίο δεν έδωσε κανένα άλλο στοιχείο και ότι πωλούσε το ένα κιλό καπνού 25-30 ευρώ ανάλογα με την ποιότητά του.

Ο αποστολέας αμφισβήτησε την ποσότητα του διακινηθέντος καπνού που ήταν αναγεγραμμένη στις καταστάσεις της εταιρίας ταχυμεταφορών, για αυτό και ζητήθηκαν από την εταιρία ακριβή και λεπτομερή στοιχεία για τις αποστολές. Μετά την επεξεργασία τους και την αφαίρεση του βάρους των χαρτοκιβωτίων στα οποία ήταν συσκευασμένος ο καπνός αλλά και κάποιων ποσοτήτων που δεν παραλήφθηκαν, υπολογίστηκε ότι το καθαρό βάρος του διακινηθέντος καπνού ήταν 1.482,880 κιλά και σύμφωνα με τις εκθέσεις προσδιορισμού δασμών και φόρων του Τελωνείου Πτολεμαΐδας, ο αποστολέας με την παράνομη κατοχή και διακίνησή του στέρησε το Ελληνικό Δημόσιο και την Ε.Ε. από το ποσό των 335.915,99 ευρώ, ενώ η φορολογητέα αξία των διαφυγόντων την κατάσχεση εμπορευμάτων (0,24 ευρώ/γρ.) είναι συνολικά 355.272,00 ευρώ.

Λόγω του μεγάλου ύψους των διαφυγόντων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, συντάχθηκε σε βάρος του ειδική έκθεση για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και τη λήψη των μέτρων που προβλέπονται σε αυτό και η σχετική αναφορά του άρθρου 25 του Ν. 4557/2018, «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) και άλλες διατάξεις». Για τις φορολογικές παραβάσεις του αποστολέα (μη έναρξη επιτηδεύματος, μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, μη δήλωση εισοδημάτων, φοροδιαφυγή), την υπόθεση έχει επιληφθεί η Δ.Ο.Υ. Κοζάνης, ενώ σε βάρος του συντάχθηκε από την ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης σχετική μηνυτήρια αναφορά.

Πηγή https://www.newsbeast.gr

Την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας περιμένουν στον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές του προϊόντος στην Κίνα. «Οι Κινέζοι είναι έτοιμοι για την υπογραφή το ίδιο και οι Έλληνες αλλά η υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο υπουργών και όχι μέσω πρεσβειών», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νίκος Πατσιούρας.

Ωστόσο υπάρχει φόβος ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα πάνε πίσω την υπογραφή της συμφωνίας.

Ένα άλλο θέμα είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση για τους παραγωγούς κρόκου. Έγινε προσπάθεια με τον πρώην υπουργό κ. Αποστόλου αλλά δεν ευδοκίμησε. Το ίδιο συνέβη με το νυν υπουργό. Η προσπάθεια όμως θα συνεχιστεί τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Πατσιούρας επισήμανε πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό στελέχη των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών.

Από το σύνολο της παραγωγής κρόκου Κοζάνης, το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.

Σταύρος Παϊσιάδης – agrotypos.gr

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου ΚοζάνηςΓεώργιος Μακρυγιάννης και Θεόδωρος Λαπίκωφ, αναχωρούν για το κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας στην κατηγορία Εφήβων – Νεανίδων, που θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά από 14 έως 30 Ιουνίου. Εκεί θα γίνει και η τελική δοκιμασία για την επιλογή των αθλητών που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας τους.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας συγχαίρει τους αθλητές μας και τους εύχεται καλή επιτυχία στην νέα τους δοκιμασία.

Πέμπτη 13-6-‘19

Το Δ.Σ.

Στην ΤΕΡΝΑ ανέθεσε η ΔΕΗ τις εργασίες για τη σύνδεση της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας “Πτολεμαΐδα V” με τη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρισμού, με το τίμημα να ανέρχεται στις 922.000 ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το ΔΣ της ΔΕΗ και αφορά στην ανάθεση των εργασιών προσωρινής σύνδεσης της γραμμής μεταφοράς 150 kV με την υπό κατασκευή μονάδα για τις ανάγκες δοκιμής και ελέγχου του εξοπλισμού του έργου.

Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 30 Νοεμβρίου 2019.

Η νέα λιγντική μονάδα στην Πτολεμαΐδα θα έχει μικτή ισχυ 660 MW και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για να καλύψει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της περιοχής.

Τον σχεδιασμό και την προετοιμασία δύο νέων προγραμμάτων, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, πριν από την έναρξή τους, περιγράφει η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει, το πρώτο έχει τίτλο «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών» και σηματοδοτεί την πρόθεση του Οργανισμού να ξαναμπεί αποφασιστικά και στο εξής μόνιμα στον τομέα της ενίσχυσης της δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων από ανέργους.

Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, πρόκειται για ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα που προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους αυτούς που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίαςνα έχουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν από τον ΟΑΕΔ, για να ιδρύσουν μία επιχείρηση ή να χρηματοδοτήσουν τα πρώτα βήματα της επιχείρησης που έχουν πρόσφατα ιδρύσει.

«Το δεύτερο πρόγραμμα είναι αυτό της «Προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας», το οποίο έχουμε προαναγγείλει και έχει εγκριθεί. Βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας, ώστε να ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβριο να υποστηρίζουμε τους άνεργους νέους, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, που καταθέτουν επιχειρηματικές ιδέες, να ωριμάζουν αυτές τις ιδέες και να καταρτίζουν επιχειρηματικά σχέδια. Μετά την αξιολόγηση, τα βιώσιμα σχέδια θα ενισχύονται από τον ΟΑΕΔ, για να καταλήξουν στην ίδρυση επιχειρήσεων» επισημαίνει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας ότι, κατά τα πρώτα βήματά τους, οι νέοι επιχειρηματίες θα έχουν δικαίωμα σε δωρεάν υποστήριξη και καθοδήγηση από μέντορες, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις τις οποίες στήνουν.

Η κ. Καραμεσίνη αναφέρθηκε και στη θετική πορεία του προγράμματος της «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας», λέγοντας ότι, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί σε τρεις μήνες 2.300 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν αξιολογηθεί οι 1.670. «Στο 56% των αιτήσεων που αξιολογήθηκαν, έχουν προεγκριθεί τα επιχειρηματικά σχέδια και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως την επιχειρηματική δραστηριότητα» δηλώνει η κ. Καραμεσίνη, σχολιάζοντας ότι, με αυτό το πρόγραμμα, αξιοποιείται η υπάρχουσα επιχειρηματική ικανότητα, η οποία παρέμενε ανενεργή, από αυτούς που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σχετικά με το ύψος της επιχορήγησης, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ τονίζει, στο ΑΜΠΕ, ότι τα ποσά που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών», το οποίο θα προκηρυχθεί άμεσα, «είναι ποσό επιχορήγησης 12.000 ευρώ σε μεμονωμένους επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό πάνω από 51% ο καθένας στο εταιρικό κεφάλαιο. Σε περίπτωση που δύο άνεργοι επιθυμούν να συγκροτήσουν από κοινού επιχείρηση και βάζουν 50% ο καθένας τους στο εταιρικό κεφάλαιο, τότε δίνονται από 9.000 ευρώ σε καθέναν από αυτούς, συνολικά 18.000 ευρώ. Τέλος, σε περίπτωση που τρεις άνεργοι αποφασίσουν από κοινού να συστήσουν επιχείρηση, βάζοντας ο καθένας το ένα τρίτο του εταιρικού κεφαλαίου, τότε χορηγείται σε καθέναν τους 8.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 24.000 ευρώ».

«Αυτό το σχήμα χρηματοδότησης είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει στο πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με τη μόνη διαφορά ότι στο πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας δίνεται η δυνατότητα σε όσους υπάγονται σε αυτό, μετά από ένα τρίμηνο χωρίς επιχορήγηση, να αιτηθούν έναν δεύτερο κύκλο επιχορήγησης με τους ίδιους όρους και με τα ίδια ποσά. Άρα, στην πραγματικότητα, έχουν δικαίωμα για διπλάσια ποσά επιχορήγησης, δεδομένου μάλιστα ότι αντλούν από το ταμείο ανεργίας στο οποίο έχουν οι ίδιοι συνεισφέρει ως αυτοαπασχολούμενοι, πριν κλείσουν την επιχείρησή τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης» διευκρινίζει η κ. Καραμεσίνη, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και το πρόγραμμα «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18 έως 66 ετών» θα παραμείνουν μονίμως ανοιχτά.

Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, στόχος του ΟΑΕΔ είναι να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των ανέργων που προσανατολίζονται στην αυτοαπασχόληση ως επιλογή, μέσα σε μία αγορά εργασίας που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εξασφαλίσει θέσεις μισθωτής απασχόλησης για όλους. «Γι’ αυτό, ενδιαφερόμαστε να εγκρίνουμε όλα τα βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και όχι μόνο τα καινοτόμα, τα οποία αποτελούν περίπου το 2% έως 5% στην καλύτερη περίπτωση του συνόλου των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε όλες τις χώρες» εξηγεί η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, προσθέτοντας ότι εξετάζονται πολύ τα κριτήρια αξιολόγησης, με στόχο οι προτάσεις επιχειρηματικών ιδεών να μην αφορούν κορεσμένους τομείς. Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, «διαθέτουμε όλα τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να ξέρουμε πού αναπτύσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η κ. Καραμεσίνη.

Παράλληλα, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ υποστηρίζει ότι το θέμα τώρα είναι, αντλώντας από την εμπειρία της κρίσης, «να εξετάσουμε μακροσκοπικά τις ανάγκες του παραγωγικού συστήματος στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού και να ωθήσουμε τα πράγματα προς μία κουλτούρα επιχειρηματικότητας η οποία δεν θα καθοδηγείται μόνο από την ανάγκη βιοπορισμού, αλλά και από την ανάγκη να παραχθούν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, με στόχο την επίτευξη μίας οικονομικής προοπτικής και για τις επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία».

Αύξηση παρουσίασε το ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Έφτασε στο 19,2 % το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με 18,7% το τελευταίο του 2018. Μειώθηκε κατά δύο μονάδες από πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο 19,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το α’ τρίμηνο εφέτος, μειωμένο κατά δύο μονάδες από το 21,2% του α’ τριμήνου πέρυσι και αυξημένο κατά μισή μονάδα από το 18,7% του δ’ τριμήνου 2018.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 907.061 άτομα και αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μειώθηκε κατά 9,4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Από το σύνολο των ανέργων, περίπου 590.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν επίσης τα εξής:

Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (31,2%) είτε διότι απολύθηκαν (21,6%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (23,1%) εργαζόταν στον κλάδο των ξενοδοχείων και εστίασης.

Σε ό,τι αφορά στο επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (31,8%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 19,1%.

Η πλειονότητα των ανέργων (64,9%) αναζητεί εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 92% των ανέργων αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 20%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 15,1%.

Σε  Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο και Δυτική Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15- 19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30- 44 ετών, στο Νότιο Αιγαίο, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας

Οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.814.005 άτομα και μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε κατά 2,4%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (45,2%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40- 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (24%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (81,2%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες, ενώ το 10% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες. Το 2% δηλώνει ότι έχει και δεύτερη εργασία, ενώ το 2,1% αναζητεί εργασία, αν και εργάζεται.

Μισθωτοί το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) των απασχολούμενων

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (67%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση και σε σχέση με το προηγούμενο έτος εμφανίζεται μείωση στην απασχόληση για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση και αύξηση για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό.

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,8%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,8%) και οι επαγγελματίες (19,9%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και η μεγαλύτερη αύξηση στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους υπαλλήλους γραφείου.

Με βάση την εξέλιξη της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, την περίοδο α’ τρίμηνο 2008- α’ τρίμηνο 2019 αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης, μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε γεωργικά και στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό, όπως και για μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης.

Σχετικά με την εξέλιξη του ποσοστού των απασχολουμένων σε ευρείς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, την περίοδο α’ τρίμηνο 2008- α’ τρίμηνο 2019 διαπιστώνεται αύξηση του ποσοστού όσων εργάζονται στο εμπόριο, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες, στα ξενοδοχεία και στην εστίαση και μείωση του ποσοστού όσων εργάζονται στις κατασκευές και στη βιομηχανία, το οποίο, ωστόσο, δείχνει τάση σταθεροποίησης τα τρία τελευταία έτη

Συνελήφθη χθες (12-06-2019) τις μεσημβρινές ώρες σε περιοχή της Πτολεμαϊδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας, 29χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προαναφερόμενοι αστυνομικοίπραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 29χρονου, σε περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 4,26 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

  • 1,7 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, σε μορφή σοκολάτας και

  • 1 μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας.

Μέχρι αύριο η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη.

Είπε ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί για την μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά απαιτεί από τον επιχειρηματία να χτίσει την σχέση του με τον εργαζόμενο.

Για την ΕΡΤ δήλωσε πως έχει ένα καλό μόνιμο προσωπικό που δεν αξιοποιείται, ενώ είπε πως θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση ώστε να έχει ένα ελκυστικό προϊόν για αυτούς που την παρακολουθούν.

Σελίδα 1 από 348
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ