Tharos

Tharos

Το χαμένο «αριστερό προφίλ» του αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χώρα βαδίζει προς εκλογές. Ένα προφίλ που χάθηκε κάπου ανάμεσα στη συνεργασία με τους ακραίους λαϊκιστές Ανεξάρτητους Έλληνες και το παλιό ΠΑΣΟΚ που το κυβερνών κόμμα αγκάλιασε χωρίς κανένα φίλτρο.

Τώρα η Κουμουνδούρου επιχειρεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι παρά την εξουσία, τις όποιες παρασπονδίες, αλλά και τις μεταγραφές που ξενίζουν τους ανθρώπους που προέρχονται από την Αριστερά δεν απαρνείται τις ρίζες της. Στελέχη που παραπέμπουν στην Αριστερά επανενεργοποιούνται και υπερ- προβάλλονται ως άλλοθι, όσοι έχουν παρελθόν στο ΚΚΕ φροντίζουν να το υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο και να το υπερτονίζουν, ενώ την ίδια στιγμή οι μεταγραφές από την δεξαμενή των ακροδεξιών ΑΝΕΛ, «αναβαπτίζονται», επιχειρώντας να αποδείξουν ότι να συμβαδίζουν με τη νέα κατάσταση στην οποία εντάχθηκαν.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, μετά τις χυδαιότητες Πολάκη, πολλοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν το… αριστερό τους παρελθόν και έσπευσαν υποκριτικά να πουν ότι όσα είπε ο υπουργός για τον Κυμπουρόπουλο δεν συνάδουν με το ήθος της Αριστεράς. Πολύ αργά, όμως, αποφάσισαν να… μαλώσουν τον Πολάκη όταν επί χρόνια είναι αυτός που εκπροσωπεί την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι αυτή των κοινωνικών αγώνων, της προσφοράς και της αλήθειας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Μέχρι και ο Πολάκης βγήκε να κάνει μαθήματα αριστεροσύνης, μέχρι εκεί φτάσαμε…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα – τουλάχιστον – δήλωνε ότι είναι δεξιός, σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Ουγγαρία δεν παρέλειψε να καταθέσει στεφάνι και στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη. Μία κίνηση που δεν μπορεί να ερμηνευθεί παρά ως ψηφοθηρική.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και το πρόσωπο που προωθείται περισσότερο από όλα από το ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει ευρωεκλογών και στηρίζεται από το μηχανισμό, έστω και αν δεν το ομολογούν, είναι ο Πέτρος Κόκκαλης. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, που σε κάθε ευκαιρία θυμάται τον παππού του, τονίζει και επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την αντιστασιακή του δράση, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει ότι είναι «αριστερός».

Και δεν είναι ο μόνος.

Ο Πάνος Λάμπρου, επίσης υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, επίσης αξιοποιείται κατάλληλα ως ο σύνδεσμος του κόμματος με τα κινήματα και έναν κόσμο που τοποθετείται σε κάθε περίπτωση πολύ διαφορετικά από τη σοσιαλδημοκρατία που έχει αγκαλιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναζητώντας έναν «κομμουνιστή» δημοσιογράφο η Κουμουνδούρου επέλεξε και τον Κώστα Αρβανίτη. Ο πρώην διευθυντής του «Κόκκινου» και επί σειρά ετών παρουσιαστής στην ΕΡΤ, δηλώνει σε όλους τους τόνους, με όλους τους τρόπους την «αριστεροσύνη» του και φωνάζει ότι προέρχεται από την αριστερά.

Είδαμε μάλιστα να αναδεικνύεται ιδιαίτερα στα βιογραφικά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η θητεία ορισμένων από αυτούς στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ. Ένα ακόμα στοιχείο, που θα μπορούσε όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου να συμβάλλει στην ψηφοθηρική εκστρατεία της Κουμουνδούρου.

Τι να πει κανείς και για τον Πέτρο Κόκκαλη στον οποίον ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει βάλει την ταμπέλα «ο εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη του αριστερού υπουργού του βουνού». Και όλοι μαζί, με τον Πέτρο Κόκκαλη μπροστάρη να σηκώνουν τη σφιγμένη γροθιά, μιας και τα… γάντια των καθαριστριών δεν μπορούν πλέον να τα σηκώσουν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν όντως πείθονται οι αριστεροί ψηφοφόροι από τέτοια τεχνάσματα.

Μπορούν τα βιογραφικά με μία υπόμνηση «ήμουν κάποτε στο ΚΚΕ/ΚΝΕ»  ή «ο παππούς μου ήταν αντάρτης του ΕΛ.ΑΣ/ΔΣΕ» να διαγράψουν τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα, πλήρη συστράτευση με τις ΗΠΑ και τόσα άλλα και να φέρουν ξανά κοντά του τους αριστερούς ψηφοφόρους;

Και ακόμα περισσότερο μπορούν οι επικλήσεις αυτές, μία αναφορά σε ένα βιογραφικό, ένας συγγενής, να γίνουν άλλοθι της συνεργασίας με την ακροδεξιά;

Μάλλον όχι.

Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

Μπορεί η επένδυση αξίας σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ (συνολικά) για τη νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 να έχει βρεθεί από πολλούς στο στόχαστρο και η σχετική συζήτηση να αναθερμάνθηκε με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, αυτό όμως δε σημαίνει πως δε διαμορφώνεται μια πραγματικότητα που θέλει την κατασκευή της νέας μονάδας να οδεύει προς ολοκλήρωση.

Πέρα από τον κομβικό ρόλο που αναμένεται να παίξει η Πτολεμαΐδα 5 στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση (όταν και εάν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός) της αποεπένδυσης λιγνιτικού δυναμικού, αλλά και την απόσυρση μονάδων μετά την εξάντληση των εγκεκριμένων ωρών λειτουργίας, η νέα μονάδα θα τροφοδοτήσει και την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.

Προκειμένου, όμως, να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν μετασκευές στη μονάδα, καθώς και να ολοκληρωθούν τα έργα διασύνδεσης της πόλης της Πτολεμαΐδας με την Πτολεμαΐδα 5.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο στη συνάντηση που είχε πριν λίγο διάστημα στην Αθήνα ο δήμαρχος Εορδαίας Σ. Ζαμανίδης με στελέχη της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει αναλάβει και την κατασκευή του έργου.

Στη συνάντηση αναλύθηκε το κοστολόγιο των απαιτούμενων έργων και συμφωνήθηκε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί επειγόντως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Εορδαίας, προκειμένου να εγκριθεί το απαιτούμενο ποσό.

Το επείγον του ζητήματος έχει να κάνει με την ανάγκη να τηρηθούν οι προθεσμίες, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Η συζήτηση του ζητήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Εορδαίας ολοκληρώθηκε τελικά χθες, όταν και εγκρίθηκε η διάθεση ποσού 4 εκατ. ευρώ για τα έργα.

Η εισήγηση του Σ. Ζαμανίδη έγινε δεκτή σχεδόν από όλους, με την εξαίρεση της δημοτικής συμβούλου (και εκ νέου υποψήφιας δημάρχουν) της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντ. Χόλμπα.

Προσπάθειες για παράταση της τροφοδοσίας από τον ΑΗΣ Καρδιάς

Στα πλαίσια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Σ. Ζαμανίδης ενημέρωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να παραταθεί η παροχή θέρμανσης από τον ΑΗΣ Καρδιάς, από τον οποίο τροφοδοτείται μέχρι σήμερα η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον τηρηθεί ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, είναι εφικτό να καλυφθούν 120 ημέρες παροχής τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα.

energypress.gr – Γιάννα Παπαδημητρίου

H Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ολοκληρώνει την πλήρη μετάβαση της στο βραβευμένο ανοιχτού κώδικα λογισμικού διαχείρισης βιβλιοθηκών Koha.

Για το λόγο αυτό το δανειστικό της τμήμα δεν θα λειτουργεί από τις 30 Απριλίου 2019 μέχρι και τις 10 Μαΐου 2019, ενώ κανονικά θα λειτουργεί το αναγνωστήριο της.

Πρόκειται για την άμεση αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης με την εγκατάσταση και τη λειτουργία του Koha, ενός σύγχρονου συστήματος αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών.

Η μετάβαση στο νέο σύστημα δίνει μια πληθώρα δυνατοτήτων, παρέχοντας μια σειρά από εξελιγμένες και σύγχρονες υπηρεσίες με αιχμή του δόρατος τον νέο ηλεκτρονικό κατάλογο (O.P.A.C.).

Πλέον, οι χρήστες της Βιβλιοθήκης μας θα έχουν άμεση και ελεύθερη πρόσβαση σε έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάλογο με πολλές δυνατότητες ως προς τον εντοπισμό βιβλίων και την αναζήτηση πληροφοριών.

Παράλληλα, η γενικότερη διαχείριση και οργάνωση της Βιβλιοθήκης (δανεισμοί, καταλογογράφηση κ.λπ.) γίνεται ακόμα πιο εύκολη και αυτοματοποιημένη χάρη στις πολλές αντίστοιχες δυνατότητες του νέου συστήματος.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση σας.

130 δέματα με τρόφιμα για τις γιορτές του Πάσχα θα διανείμει ο Χριστιανικός – Φιλανθρωπικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Καλός Σαμαρείτης» σε σιτιζόμενους του, χάρη στην ηθική και υλική προσφορά μαθητών από Σχολεία της πόλης αλλά και πολιτών που βοηθούν στο έργο του. Αύριο Μ. Πέμπτη στις 11 το πρωί θα διανεμηθούν τα δέματα στους σιτιζόμενους  που διαμένουν σε οικισμούς της Εορδαίας και μία ώρα αργότερα σε όσους κατοικούν στην Πτολεμαΐδα.  Την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκαν σε παιδιά που φροντίζει ο Σύλλογος  30 δέματα όπως και οι συσκευασίες με κρέας και νωπά κοτόπουλα σε άπορους και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας

Σε ανθόκηπο θα μετατραπεί ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς Πτολεμαίδας από τις 16 έως τις 20 Μαΐου,  με αφορμή τη λειτουργία  της 20ης Ανθοκομικής Έκθεσης που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Εορδαίας και ο Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Κεντρικής Μακεδονίας. Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Πρασίνου και Ανάπτυξης Κώστα Σερσέμη εγκρίθηκε ομόφωνα στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 1 Μαΐου 2019, μνήμη του Οσίου Βαραδάτου, πανηγυρίζει το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Βαραδάτου.

Οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν ως εξής:

Τρίτη 30 Απριλίου:

6:00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.

Τετάρτη 1 Μαΐου:

7:30 π.μ.: Όρθρος, Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής, πανηγυρίζει ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής Βερμίου Πολυμύλου.

Οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν ως εξής:

Πέμπτη 2 Μαΐου:

6:30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και ομιλίας.

Ομιλητής: Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πορφύριος Μπατσάρας.

Θέμα: «Παναγία και Παύλος. Ένας τόπος συναντήσεως στην Ανάσταση του Κυρίου».

Παρασκευή 3 Μαΐου:

7:30 π.μ.: Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Υλικά

  • 1 Κιλό αλεύρι
  • 1φ.κ λάδι
  • 1φ.κ ξύδι 
  • 50 γρ μαγιά
  • αλάτι 
  • Νερό χλιαρό 
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα 

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη 

Την αφηνουμε να φουσκώσει και στην συνέχεια την χωρίζουμε σε μπάλες μικρές ίσα ενός  πορτοκαλιού.

Ανοίγουμε μία  μία μπάλα με τα δάχτυλα μας ομοιόμορφα  και αφού έχουμε βάλει το λαδι να ζεσταθεί καλά..τηγανίζουμε και απο τις δυο πλευρες να ροδοκοκκινίσουν
τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τα σερβίρουμε ζεστά με μελι ή ζάχαρη!!!

ή με τυρί,κασέρι !

Καλή Επιτυχία
Ελένη Σιδηροπούλου - Τομπουλίδου

Τα σερβίρουμε ζεστά με μελι ή ζάχαρη!!!

ή με τυρί,κασέρι !

Καλή Επιτυχία
Ελένη Σιδηροπούλου - Τομπουλίδου

 

 

Τους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα εντατικοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων συνεργαζόμενος, μέσω των πρωτοκόλλων συνεργασίας που συνάπτει, με συναρμόδιες αρχές όπως οι Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο ΕΦΕΤ θέτει υπόψη των καταναλωτών ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που προτίθενται να καταναλώσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Γενικά πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα:
Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.

Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.

Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Κατά την προμήθεια νωπών αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.

Κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.

Για τις βαφές των αυγών σημειώνονται τα ακόλουθα κριτήρια:

Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.

Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Οι καταναλωτές παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όχι μόνο πήρε αποστάσεις, αλλά άδειασε τον αναπληρωτή του και μαζί με αυτόν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα ο οποίος και τον στήριξε για τις δηλώσεις του κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Από τη συχνότητα της ΕΡΤ (και έχει σημασία αυτό) ο υπουργός Υγείας διαχώρισε την θέση και είπε πως όσα δήλωσε ο Παύλος Πολάκης ήταν ατυχή και αχρείαστα.

«Ήταν μια ατυχής δήλωση αυτό είναι προφανές. Κυρίως ήταν μια αχρείαστη δήλωση που έδωσε τη δυνατότητα, κατά την άποψή μου, σε μια περίοδο που φαινόταν η ΝΔ να είναι στριμωγμένη επικοινωνιακά για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής της ατζέντας, της έδωσε τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό θόρυβο, να απειλεί με κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και λίγο να αλλάξει το πολιτικό κλίμα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Η δήλωση Ξανθού σημαίνει πολλά: Είτε την έκανε διότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχαριστημένοι με την στήριξη Α.Τσίπρα, είτε την έκανε διότι εν τέλει ο Α.Τσίπρας ήθελε δια πλάγιας οδού να «συνετίσει» τον Π.Πολάκη.

Πάντως η ουσία παραμένει, η ΝΔ μπόρεσε να περάσει επικοιωνιακά στην επίθεση σε τομείς που την «πονάνενε» παραδοσιακά και αφορούν την κοινωνική ατζέντα.

Σελίδα 1 από 329
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ