Tharos

Tharos

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος χρόνια αγωνίζεται για την Κοζάνη. Ανέλαβε καίριες κυβερνητικές θέσεις και πρόσφερε με την ιδιότητά του αυτή στον τόπο του με έργα που φέρουν την προσωπική του σφραγίδα. 

Γνωρίζει όσο λίγοι τα προβλήματα του Νομού και τις πολιτικές για την ενέργεια. Οι απόψεις του για το Σκοπιανό και το ενεργειακό είναι απόλυτες. Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών. Ναι στην παράταση της χρήσης του λιγνίτη, για το καλό της εθνικής οικονομίας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στις μυλόπετρες της ιστορίας συνθλίβεται η περιοχή μας. Μακεδονικό και ενέργεια αλλάζουν την εικόνα. Πού κάναμε ως λαός λάθος;

Βασικό γνώρισμα που χαρακτήριζε το λαό μας ήταν πάντα η ιστορική λήθη. Έχουμε την τάση να ξεχνάμε εύκολα. Μόνο που η λήθη μπορεί από τη μια να βοηθά ένα Έθνος να ξεπερνά διχασμούς και εμφυλίους, αποτελεί όμως συνάμα τη βασική αιτία που το οδηγεί να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Πάντα ο λαός μας προτιμούσε να ακούει την εύκολη λύση και όχι την ρεαλιστική. Και πάντα μετά το μετάνιωνε γιατί εξέλεγε τους χειρότερους λαϊκιστές. Σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά δεν θα ψηφίσουμε και δεν θα δεχτούμε τη «Συμφωνία των Πρεσπών», που όντως συνθλίβει όχι μόνο την περιοχή μας αλλά όλη την Ελλάδα και όλο το έθνος μας. Είναι μια ξεκάθαρη θέση που έχει ειπωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους εμάς. Αρετή στη Δημοκρατία, όμως, όπως έλεγε και ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν είναι μόνο να υπάρχουν πολιτικοί που να λένε την αλήθεια, αλλά και λαός έτοιμος να την ακούσει.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. 

Το θέμα της ενέργειας το ξέρετε καλά. Τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει για να μη χάσει η περιοχή το βιομηχανικό της πρόσημο;

Το βέβαιο είναι πως πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να παραταθεί η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ και η εξ αυτής παράλληλη δραστηριότητα των ιδιωτικών εταιριών της περιοχής μας.

Η επιλογή αυτή όμως δεν πρέπει να προβάλλεται μόνον ως τοπικό αίτημα. Είναι διαπιστωμένη εθνική ανάγκη για την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας και τη χαμηλή τιμή στα τιμολόγια της βιομηχανίας, που επηρεάζουν την παραγωγή προϊόντων και τον πληθωρισμό. ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΡΗ.

Είναι κεντρική πολιτική επιλογή και κακώς έως τώρα οι κυβερνώντες και οι τοπικοί συνεργάτες τους διαχειρίζονται αυτό το θέμα μόνο με επικοινωνιακούς όρους για ψηφοθηρία στην τοπική κοινωνία και τους εργαζομένους.

Κάθε άλλη επενδυτική επιλογή στις νέες τεχνολογίες και στην παραγωγή επίσης θα βοηθήσει στη διατήρηση του βιομηχανικού χαρακτήρα της περιοχής αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει στο ελάχιστο τις χιλιάδες θέσεις εργασίας του λιγνίτη.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες δράσεις πρέπει να γίνουν τώρα όσο η λιγνιτική παραγωγή είναι απαραίτητη για τη χώρα και η ΔΕΗ μπορεί να βοηθήσει στην πραγμάτωσή τους.

Αργότερα, εάν εξασφαλισθεί η επάρκεια της τροφοδοσίας με άλλα καύσιμα, θα μας ξεχάσουν όλοι.

Είστε τέσσερα χρόνια μακριά από την πολιτική σκηνή. Είναι διαφορετική σήμερα, μετά την εμπειρία μιας διαφορετικής διοίκησης από το ΣΥΡΙΖΑ, και ένα σημειωτόν στην οικονομική κρίση;

Απόφαση να υπηρετείς τους συμπολίτες σου ανιδιοτελώς δε γίνεται ούτε αλά καρτ, ούτε με διακοπές, ούτε μόνο όταν υπάρχει «η αφορμή» της βουλευτικής έδρας. Πολιτική για μένα σημαίνει να καθίστασαι από κριτής, κρινόμενος. Και αυτό είναι στάση ζωής και όχι απλής περίστασης. Γι’ αυτό και μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια είχα την ευκαιρία να ακούσω πολλούς συμπολίτες μου, να είμαι καθημερινά κοντά στην περιοχή μου, να αφουγκραστώ τα προβλήματά της, να ζήσω την καθημερινότητά της. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, η Κοζάνη παρέμεινε αδρανής. Συμμετείχα ενεργά και ήμουν παρών στα πολιτικά γεγονότα της περιοχής, σε συζητήσεις με φορείς , σωματεία , συνδικάτα, πάντα είχα συγκεκριμένη θέση και επιδίωκα να είμαι ωφέλιμος και όχι αρεστός. Και σήμερα, αυτή η απουσία ελπίδας από τους συμπολίτες μου και οράματος από την Πολιτεία είναι που με γεμίζει αποφασιστικότητα για να γυρίσουμε σελίδα.

Ένας φόβος που υποβόσκει στην κοινωνία είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αφού η χώρα βρίσκεται υπό επιτροπεία. Εσείς ποια διαφορά βρήκατε από την πρόσφατη επίσκεψη και των δύο πολιτικών αρχηγών, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στη ΔΕΘ;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στη ΔΕΘ ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Και έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι δεν αναλώθηκε μόνο σε εξαγγελίες και στη συνήθη υποσχεσιολογία. Το αντίθετο. Επικεντρώθηκε σε ένα συνολικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Κατέθεσε το όραμΆ μας για μια άλλη Ελλάδα και μίλησε από τη Θεσσαλονίκη όχι με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενεές. Αυτή, ακριβώς, αποτελεί σήμερα και τη δομική μας διαφορά με τη σημερινή Κυβέρνηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια Ελλάδα φτωχοποιημένη. Με τους πολίτες της να «κρέμονται» από τις εξαγγελίες του εκάστοτε Τσίπρα, όταν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Εμείς, αντιθέτως, σχεδιάζουμε, εδώ και δύο χρόνια, μια Ελλάδα ισχυρή και ευημερούσα. Με έναν Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δε θα εισβάλει στην τσέπη των πολιτών όλο τον χρόνο -μέσω της φορολογίας- και κάθε Σεπτέμβρη θα εξαγγέλλει απλά τι προτίθεται να τους επιστρέψει πίσω. Με ένα στοχευμένο πρόγραμμα φορολογικών απαλλαγών που συνοδεύεται από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα συμμαζέματος των κρατικών δαπανών. Χωρίς απολύσεις, χωρίς υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και χωρίς τη μισθοδοσία των κάθε λογής «Καρανικών».

Η σημερινή κυβέρνηση βγήκε με σημαία το ηθικό πλεονέκτημα. Τι απέμεινε από αυτό μετά από αυτά που βγαίνουν στο φως με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων από το υπουργείο εξωτερικών και τις επαφές με το Σόρος;

Το ηθικό πλεονέκτημα της σημερινής Κυβέρνησης απετέλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική πλάνη των τελευταίων δεκαετιών. Ηθικό πλεονέκτημα με σημερινούς Υπουργούς να «ξεχνούν» να δηλώσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ από το εξωτερικό, με αδελφό Πρωθυπουργού να καταθέτει πλαστά έγγραφα προκειμένου να μετάσχει και –εν τέλει να κερδίζει- η εταιρεία του σε διεθνή διαγωνισμό δε νοείται. Όπως δε νοείται με παραιτηθέντες Υπουργούς να προβαίνουν σήμερα σε βαρύτατες καταγγελίες για την ύπαρξη «μυστικών» χρηματοδοτών της Κυβέρνησης. Και για όλα αυτά, μέχρι σήμερα, ο Πρωθυπουργός να σιωπά.Ούτε να διαψεύδει, ούτε να επιβεβαιώνει. Είναι καιρός ο κ. Τσίπρας να συνειδητοποιήσει ότι ηθικό πλεονέκτημα και «κρυφτό» δε συμβαδίζουν.

Παρά τα φαινόμενα ανομίας που κατακλύζουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα , η Κυβέρνηση επιμένει στην τακτική της. Τι απαντάτε; Τι θα κάνετε για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια; ΄

Η πανεπιστημιακή κοινότητα βιώνει μια κατάσταση πρωτοφανούς παραβατικότητας . Συχνά απειλείται η ίδια η σωματική ακεραιότητα φοιτητών , διδασκόντων και εργαζομένων. Τις προάλλες η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών ανέστειλε και εκείνη την ακαδημαϊκή λειτουργία των προπτυχιακών προγραμμάτων του ιδρύματος, προκείμενου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο. Όλα αυτά τα πρωτοφανή σημάδια παρακμής η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με παροιμιώδη απάθεια. Και ρωτούμε : Θα πρέπει να κλείσουν και άλλα Πανεπιστήμια , εξαιτίας της ανικανότητάς της να επιτελέσει το στοιχειώδες καθήκον της για διαφύλαξη της νομιμότητας; Θα επιμείνει ο κ. Γαβρόγλου στους ανεκδιήγητους ισχυρισμούς του ότι η ευθύνη ανήκει στο Φοιτητικό κίνημα, που ουσιαστικά συνιστούν υποκίνηση σε αυτοδικία; Χρειάζεται να θρηνήσουμε και θύματα για να καταλάβει η κυβέρνηση το χάος που έχει επιβάλει στα Πανεπιστήμια; Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ανεχθεί το καθεστώς φόβου και ανομίας που έχει επιβληθεί στα ακαδημαϊκά Ιδρύματα.

Δεσμεύεται ξεκάθαρα για το αυτονόητο: ο νόμος περί ασύλου με τη σημερινή μορφή του θα καταργηθεί. Διότι το άσυλο επί ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε άβατο. Και - για να μην υπάρχει καμία παρανόηση - είμαστε αποφασισμένοι να επιτρέψουμε την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπιστώνεται στα ιδρύματα, όπως συμβαίνει και με όλα τα δημόσια κτήρια. Δεν μπορεί στα Πανεπιστήμια να βρίσκουν άσυλο ούτε έμποροι ναρκωτικών, ούτε κατασκευαστές μολότοφ. Και δεν μπορεί τα Πανεπιστήμια να είναι τελικά η μόνη γωνιά της Ελληνικής επικράτειας όπου δεν προστατεύεται η ελευθερία της έκφρασης και να έχουν παραδοθεί σε παρακμιακές μειοψηφίες. Το Κράτος θα εγγυηθεί επιτέλους ότι οι φοιτητές , καθηγητές και εργαζόμενοι θα αισθάνονται πλέον ελεύθεροι και ασφαλείς. Θέλουμε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Να απελευθερωθούν από τα δεσμά του Υπουργείου και να εγκαταστήσουν νέους, προωθητικούς θεσμούς αξιολόγησης και λογοδοσίας. Στα μεταπτυχιακά το κάθε Ίδρυμα να αποφασίζει μόνο του , καθορίζοντας το ίδιο τα δίδακτρα και προβλέποντας βέβαια υποτροφίες για τους πιο αδύναμους φοιτητές, χωρίς όμως να κάνει έκπτωση στα κριτήρια με τα οποία τους αποδέχεται. Να επιτραπούν, παράλληλα , προπτυχιακές πρωτοβουλίες με πρώτα τα ξενόγλωσσα προγράμματα. Για να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες, να αποκτήσουν εξωστρέφεια , διεθνή προσανατολισμό, αλλά και σημαντικά πρόσθετα έσοδα, καθώς προφανώς οι φοιτητές αυτοί πληρώνουν δίδακτρα.


Τι αγαπάτε σ’ αυτό τον τόπο που του αφιερώσατε τόσα χρόνια από τη ζωή σας;

Τους συμπολίτες μου και τις νέες γενιές που έρχονται!

Προσωπικός μου στόχος ήταν, είναι και θα είναι να προσφέρω το καλύτερο που μπορώ στην περιοχή μου και στη χώρα μου. Ήταν σημαντική τιμή για μένα αλλά και για το Νομό Κοζάνης η επιλογή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να συμμετέχω στην κυβέρνησή του το 2009 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Επίσης σημαντική ήταν η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να συμμετέχω στο κυβερνητικό του σχήμα το 2013-2015 στο Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων. Με τη συμμετοχή μου στις δύο αυτές κυβερνητικές θέσεις αξιοποιήθηκε και στηρίχθηκε ιδιαίτερα η Δυτική Μακεδονία και ο Νομός Κοζάνης γιατί, όπως όλες οι παραμεθόριες περιφέρειες, έτσι και η δική μας χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη και ενίσχυση από την πολιτεία. Κύριος στόχος μου είναι να προσφέρω το καλύτερο που μπορώ στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει μια νέα σελίδα για τη χώρα μας. Φιλοδοξία μου είναι, όταν ο κύκλος αυτός για μένα κλείσει, να μπορώ να αντικρίσω κατάματα τους συμπολίτες μου χωρίς να ντρέπομαι για τίποτα από όσα έκανα ή είπα.

Συνεχίζω λοιπόν τον αγώνα αυτόν και πιστεύω ότι με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη των συμπολιτών μου θα προσφέρω ξανά ό,τι καλύτερο μπορώ στον αγαπημένο μου τόπο, το Νομό Κοζάνης.

Χριστούγεννα μυρίσανε

Κλώστηκαν παραμύθια …

Αφηγήσεις και αναγνώσεις παραμυθιών νέων συγγραφέων

Και αυτών των νέων καιρών

Βάϊα Λαμπροπούλου (επιμέλεια – αφήγηση) Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018
Φωτεινή Γούλκα (αφήγηση) στις 12:00 το μεσημέρι
Χριστίνα Τανή(Φλάουτο) στο βιβλιοπωλείο
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 8 ΚΟΖΑΝΗ- 2461036028

Η στήριξη του αγροτικού τομέα γίνεται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο «τρέχει» το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  (ΠΑΑ) 2014 -2020. 

Για την προσεχή τετραετία 2019 -2022, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς μετά από τον ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό (Διακήρυξη 3494/Χ.Δ/2018), που διενήργησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το έργο συνδέεται με χρηματοδότηση ύψους έως 2,5 δις ευρώ ετησίως, μέχρι το 2022. Στόχος είναι η έγκαιρη πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων, που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, ομάδες παραγωγών, κ.λπ.. 

Ο ρόλος της Τράπεζας στην πραγματοποίηση των πληρωμών των ενισχύσεων είναι καθοριστικός για την σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση των παραγωγών, των αγροτικών επιχειρήσεων και όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία φορέων. Η Τράπεζα παραμένει ηγέτιδα στην υπηρεσία πληρωμών αγροτικού ενδιαφέροντος και αποτελεί τη μοναδική Τράπεζα στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί (ISO 9001:2015) στην ταμειακή διαχείριση και στις πληρωμές Κοινοτικών Γεωργικών Ενισχύσεων προς παραγωγούς, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, τόσο προς τους φορείς πληρωμών όσο και προς τους δικαιούχους αυτών. Με τη στρατηγικής σημασίας συμφωνία αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει έμπρακτα την ενεργό στήριξή της στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Τα σχέδια για τη νέα ΚΑΠ
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης εξετάζονται ήδη οι μελλοντικές προτεραιότητες. Την 1η Ιουνίου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020. Επιδίωξη της Επιτροπής είναι να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, όπως η αλλαγή του κλίματος και η ανάγκη για ανανέωση των γενεών, με τελικό στόχο ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να εισάγει μια απλουστευμένη και εκσυγχρονισμένη πολιτική, εντοπίζοντας τις μελλοντικές προτεραιότητεςσε: απλοποίηση και εκσυγχρονισμό της ΚΑΠ, στήριξη της ανάπτυξης μιας γεωργίας στηριγμένης στη γνώση, υψηλότερες φιλοδοξίες για το περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και δικαιότερη και αποτελεσματικότερη κατανομή της στήριξης των Κρατών-Μελών και παραγωγών.

Εστιάζοντας στην επίλυση ζητημάτων που έχουν σημασία για τους Ευρωπαίους, η  Επιτροπή πρότεινε η χρηματοδότηση της ΚΑΠ την επόμενη περίοδο 2021- 2027 να μειωθεί κατά μέσον όρο περίπου 5%, λόγω της μικρότερης συνεισφοράς, με μια μελλοντική ένωση 27 μελών.Με βάση 9 στόχους, η μελλοντική ΚΑΠ θα συνεχίσει να διασφαλίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας και την ισχυρή στήριξη για το ευρωπαϊκό αγροτικό μοντέλο:

  • η εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος στους αγρότες
  • η αύξηση της ανταγωνιστικότητας
  • η εξισορρόπηση της ισχύς στην αγροδιατροφική αλυσίδα
  • η δράση για την αλλαγή του κλίματος
  • η περιβαλλοντική φροντίδα
  • η διατήρηση τοπίων και βιοποικιλότητας
  • η υποστήριξη της ανανέωσης των γενεών
  • οι ζωντανές αγροτικές περιοχές
  • η προστασία της ποιότητας των τροφίμων και της υγείας

Η στήριξη του εισοδήματος θα παραμείνει ουσιαστικό τμήμα της ΚΑΠ. Το σημαντικότερο μέρος αυτού, οι άμεσες ενισχύσεις θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στο μέγεθος της εκμετάλλευσης σε στρέμματα.

 

Πέρασε μια θορυβώδη τετραετία. Αγωνίστηκε σχεδόν μόνος εναντίον όλων και δε λύγισε. Είναι πραγματιστής, έχει όμως όραμα για το Δήμο του και προτάσεις που θεωρεί υλοποιήσιμες και ανταποδοτικές για την περιοχή. Θεωρεί τον τόπο του χαρισματικό και αυτό του δίνει δύναμη να αγωνιστεί . Πιστεύει ότι έχει πολλά να δώσει και διεκδικεί για μια ακόμη φορά το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού. Δεν τον φοβίζει η αντιπαλότητα. Εξάλλου άντεξε με ιώβεια υπομονή την υπονόμευση και την αμφισβήτηση. Περιμένει τη νέα τετραετία να τον δικαιώσει.

Διεκδικείτε και πάλι ένα δήμο που πολλές φορές βρέθηκε στην κορυφή της δημοσιότητας λόγω τοπικών αντιπαραθέσεων και διαφορετικής άποψης στη διαχείριση πολλών θεμάτων. Πόσο εύκολη ήταν η πορεία στη διάρκεια της 4ετίας;

H πορεία ήταν δραματική. Φανταστείτε ότι απέναντί μου είχα την Περιφέρεια, την καθιερωμένη Αντιπολίτευση και όλους τους συμβούλους εκτός ενός ή δύο το πολύ. Το γιατί αντιδρούσαν στις ενέργειες του Δημάρχου είναι πασιφανές. Από την πρώτη στιγμή όλη αυτή η ομάδα επεδίωκε ο Δήμαρχος να καθαιρεθεί, να φύγει για να κάνουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι κουμάντο εδώ και να αφήσουν το δήμο όπως ήταν σε απραξία, σε ανεργία και σε μιζέρια. Αυτό δεν πέρασε. Το έχω ξαναπεί πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη, ότι και ο Χριστός ο ίδιος να ήταν, θα τους είχε φτύσει και θα είχε φύγει γιατί μετήλθαν κάθε μέσο και κάθε τρόπο για να κάνουν το δήμαρχο να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Το θέμα είναι ότι για να κατέβω σ’ αυτό το δήμο θυσίασα πάρα πολλά και είμαι υποχρεωμένος ηθικά να ξανακατέβω γιατί θα κάνω και ήδη κάνω πράγματα που δεν με άφησαν τόσα χρόνια να τα υλοποιήσω. Γιατί αυτός ο δήμος χρειάζεται και δικαιούται άλλη αντιμετώπιση. Είναι ένας δήμος χρυσορυχείο, σε κάθε πιθαμή βλέπεις και μία ευκαιρία, και είναι αμαρτία από το Θεό να μείνει έτσι. Πριν από έξι μήνες ήμουν στη Φιλιππιάδα σε διημερίδα για το δίκτυο πόλεων με λίμνες. Η Φιλιπιάδα ανήκει στο δίκτυο αυτό, επειδή έχει τη λίμνη του Ζηρού. Είναι μια μπάρα που λέμε, η περίμετρός της δεν φτάνει τα 2 χλμ. Όμως αν δείτε τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι και τι θα κάνουν θα εκπλαγείτε. Ένιωσα φοβερά άσχημα γιατί εδώ έχουμε δύο λίμνες τεράστιες, απίθανες, με ευκαιρίες χίλιες δυο. Για τουρισμό, ιχθυοκαλλιέργειες, για εκμετάλλευση. Κι όμως έμειναν έτσι κρύες και παγωμένες τόσα χρόνια. Σκεφτείτε ότι σε ένα από τα πρώτα δημοτικά συμβούλια έφερα θέμα, το οποίο είχαμε επεξεργαστεί με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικονομικής και με εξασφάλιση κονδυλίων, με επιδότηση 100% για υποβρύχιο ενυδρείο, για καράβι του ήλιου, για καραβάκια του ήλιου και όλα αυτά καταψηφίστηκαν από αυτούς που ανέδειξε ο κόσμος ως δημοτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν υποτίθεται τον τόπο. Ο πρώην δήμαρχος σταυροκοπιόταν και έλεγε: «τι βλακείες λέει ο δήμαρχος».

Η συνένωση με το Δήμο Βελβνετού θυμίζει το κινηματογραφικό «Δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι». Μήπως είναι κοντά ένα βελούδινο διαζύγιο, και Σέρβια και ο Βελβεντός να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία;

Γιατί κάτι τέτοιο φάνηκε να αιωρείται έντονα τον τελευταίο καιρό.

Αυτό που αιωρείται τον τελευταίο καιρό είναι μια προσπάθεια βρώμικης υποστήριξης του νυν Περιφερειάρχη από την κεντρική εξουσία. Αυτές οι προσπάθειες που γίνονται για να διασπαστεί ένας δήμος από έναν μεγαλύτερο δήμο και να αυτονομηθεί είναι έωλες. Εμείς όμως σε δημοτικό συμβούλιο λίγο μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής είπαμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες και αν βοηθήσουν οι καταστάσεις και θέλουν οι άνθρωποι, δεν θα έχουμε αντίρρηση να γίνει. Σήμερα αν πάτε στο Βελβεντό, τον οποίο εγώ επισκέπτομαι δύο φορές τη μέρα, θα σας πιάσει μελαγχολία. Ένα χωριό ολοζώντανο να είναι αυτή τη στιγμή «νεκρό» με δυό – τρεις ανθρώπους να γυροφέρνουν στην πλατεία, και πέραν τούτου ουδέν. Ο κόσμος μουδιασμένος, παγωμένος. Εγώ προσωπικά κάνω προσπάθειες εξοντωτικές να ανεβάσουμε το επίπεδο, να φέρουμε κόσμο. Ο κόσμος να κερδίσει χρήματα και να ζήσει. Οι ενέργειές μου ήταν προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρώτον έκανα υπεράνθρωπες προσπάθειες να κάνουν το σύντομο δρόμο Βελβεντό – Καταφύγι. Φανταστείτε ο επισκέπτης να είναι σε 10 λεπτά από το Βελβεντό στο Καταφύγι. Με την κατάλληλη διαφήμιση και παράλληλες ενέργειες, όπως π.χ. τη μεταφορά των οστών του Αλέξη Ζορμπά στο Καταφύγι, ενέργειες τις οποίες έχω ολοκληρώσει, θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο προσκύνημα. Με ένα τέτοιο δεδομένο, εδώ θα υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αυτές οι ενέργειές μου όμως παρεξηγούνται από ανθρώπους αδαείς που δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ έχουμε ένα χρυσορυχείο το οποίο το έχουμε κλεισμένο και αδρανοποιημένο. Επειδή συνάντησα απίθανες αντιδράσεις, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης της Περιφέρειας, έφτασαν μάλιστα επίσημα άτομα από το Καταφύγι να κάνουν ενέργειες να μεταφερθεί διοικητικά το Καταφύγι στην Περιφέρεια της Πιερίας. Και εδώ είναι η ευθύνη της δικής μας Περιφέρειας, με το να αποκόπτει αυτό τον θαυμάσιο οικισμό από τη Δυτική Μακεδονία και να πριμοδοτούν τη σύνδεσή του και τη διευκόλυνση επικοινωνίας με την Κατερίνη. Λοιπόν δεν έχουμε κανένα πρόβλημα το Καταφύγι και κάθε Καταφύγι να έχει προσβάσεις προς κάθε κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί σήμερα η προσπέλαση της Δυτικής Μακεδονίας προς το Καταφύγι να είναι από επικίνδυνη έως ακραία επικίνδυνη. Ο δρόμος είναι επικίνδυνος με κατακρήμνιση βράχων, τις οποίες επισημαίνει η Αστυνομική Διεύθυνση. Έκλεισε για κάποιο διάστημα αλλά μετά δόθηκε στην κυκλοφορία. Αφήνουν τον κόσμο να κυκλοφορεί με κίνδυνο ατυχήματος. Πρόσφατα έπεσε βράχος, διέσχισε το δρόμο, ευτυχώς δεν περνούσε την ώρα εκείνη κανείς, και στη συνέχεια έπεσε παρακάτω και έσπασε τον αγωγό του νερού, που υδρεύσει το Βελβεντό. Με συντονισμένες ενέργειες του δήμου, και το προσωπικό το οποίο ευχαριστώ και συγχαίρω, και τον Αντιδήμαρχό μου κ. Κυριακίδη, αμέσως μόλις έγινε η ζημιά, χωρίς να είναι υποχρέωση του Δήμου να επιδιορθώνει ζημιές που προκάλεσε η Περιφέρεια, αποκαταστάθηκε άμεσα η υδροδότηση του Βελβεντού. Με κίνδυνο της ζωής τους επιδιορθώνουν τις ζημιές επανειλημμένα οι εργαζόμενοι του Δήμου , αφού πέφτουν συνεχώς μπάζα, και με κόστος ανυπολόγιστο για το Δήμο. Η πρόσβαση του Καταφυγίου από την πλευρά της Δυτικής Μακεδονίας είναι ανύπαρκτη. Πρέπει άμεσα να γίνει ο σύντομος δρόμος γιατί είναι και θέμα ανθρωπιστικό. Ο φύλακας του Καταφυγίου, 85 χρόνων, κατέβηκε πρόσφατα με άλογο και προβλήματα υγείας. Επιπλέον με την ολιγωρία τους καταστρέφεται το βουνό με κόστος αυτή τη στιγμή εργασιών στήριξης σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

 

Το θέμα των προσφύγων ταλάνισε πολλές φορές το δημοτικό σας συμβούλιο. Ποια είναι η θέση σας τελικά στο θέμα της φιλοξενίας; Είστε κάθετα αντίθετος ή πιστεύετε ότι μπορεί να προκύψει κάτι θετικό για την τοπική κοινωνία από μια τέτοια πρακτική;

Το έχω δηλώσει επανειλημμένα δεν έχω καμία αντίρρηση, εφόσον δημιουργηθούν δομές κατάλληλες, ανθρώπινες. Εγώ αντέδρασα όταν θέλησαν να μας φορτώσουν 150 μετανάστες, όπως θέλετε χαρακτηρίστε τους, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία υποδομή. Το θέμα έχει βάθος, έχει πολιτικές προεκτάσεις, και έχει συνέπειες φοβερές.

Πρώτον οι γνήσιοι πρόσφυγες, ειδικά οι Σύριοι που καταφτάνουν στην Ελλάδα αυτή την εποχή, είναι ελάχιστοι και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Στην Τουρκία οι τουρκικές αερογραμμές, που έχουν σύνδεση με όλες τις αφρικανικές χώρες με 50 ευρώ, τους φέρνουν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί με 1500 ευρώ ή και λιγότερο (υπάρχουν ειδικά γραφεία), παίρνεις όποια ταυτότητα, όποιο επάγγελμα και όποια εθνικότητα επιθυμείς. Αυτοί οι άνθρωποι γεμίζουν τον τόπο με χίλιους δύο κινδύνους. Αν φέρουν γνήσιους Σύρους και χριστιανούς, γιατί δεν μπορούμε να αλλοιώσουμε το θρησκευτικό στοιχείο της περιοχής, και δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές, δεν υπάρχει η παραμικρή αντίρρηση.
Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στον τόπο μας. Δεν μπορούμε να γίνουν Νίκαια ή Καλέ της Γαλλίας, όπου έχουν δημιουργηθεί γκέτο και συμμορίες 150 ατόμων που κάνουν επιδρομές στις πόλεις. Αυτά σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως οι δικές μας δεν αντέχονται.

Αν μερικούς δεν τους ενδιαφέρει ο δημότης τους, ο τόπος τους, η πατρίδα γενικά, είναι άλλο θέμα. Θέλω τον τόπο μου να τον στηρίξω, να τον αναβαθμίσω, να τον πάω όχι ένα βήμα, χίλια βήματα μπροστά και θα το κάνω με όποιες αντιδράσεις και όποιες συνέπειες.


Πολυκύμαντη η πορεία σας στη διάρκεια της 4ετίας, δεν διστάσατε να αντιπαρατεθείτε ανοιχτά για θέματα του Δήμου. Πιστεύετε ότι η δυναμική αυτή θα έχει συνέπειες στην επανεκλογή σας;

Αδιαφορώ πλήρως αν κάποιοι που δε σέβονται τον κόσμο που τους ψήφισε, δεν ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου και λένε οτιδήποτε για το δήμο. Στάθηκα απέναντί τους και θα στέκομαι πάντα γιατί εμένα με ενδιαφέρει ο δημότης μου. Ο δημότης μου θα φάει ψωμί, θα βρει δουλειά. Ήδη εκτός από τους ανθρώπους του Δήμου μου ψάχνω εργατικά χέρια και σε άλλους δήμους. Αν δεν έλθουν όπως έφερα εγώ επενδυτές που θα ανοίξουν δουλειές, δεν ανεβεί το εισόδημα για να πάμε μπροστά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα απολύτως. Οι άνθρωποι αυτοί - και το λέω ευθαρσώς - είναι τζιχανιστές. Φανταστείτε ότι καταψήφισαν ένα πρόγραμμα υγείας πιλοτικό από τις Βρυξέλλες, πακέτο Γιούγκερ, που έλεγε οποιοσδήποτε άνεργος, ανασφάλιστος, να έχει ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία. Όλα πληρωμένα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Και αυτή η πρόταση καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Ένα πολυθεματικό ιατρικό συνέδριο, που θέλουμε να κάνουμε στα Σέρβια, πέρασε τη δεύτερη φορά από το δημοτικό συμβούλιο με μία μόνο ψήφο διαφορά. Θα έλθουν στον τόπο μας οι κορυφές της επιστήμης, θα δουν τον παράδεισο στον οποίο ζούμε, και το θέμα αυτό τρόμαξε να περάσει.

Φέραμε την ΤΕΡΝΑ και δώσαμε δουλειά σε 70 ανθρώπους, και μια επέκταση που ζητήθηκε λίγων μέτρων καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Η εταιρεία ήδη ετοιμάζεται να φύγει στη Δράμα. 70 οικογένειες θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Το μόνο μέλημα αυτών των ανθρώπων είναι πότε θα φύγει ο δήμαρχος. Άφησα πίσω μια ανθηρή καριέρα για να αφιερωθώ στο δήμο μου που πιστεύω ότι έχει προοπτικές. Με τη λίμνη, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα ιαματικά νερά που υπάρχουν στα ΄Ιμερα, που είναι τα καλλίτερα της Ευρώπης. Η αντιμετώπιση από την Περιφέρεια είναι αχαρακτήριστη. Το τι λεφτά μας στέρησαν δεν λέγεται. Μάλιστα απροκάλυπτα διεμήνυαν στους αντιδημάρχους μου ότι δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα. Μέσω ΚΕΔΕ έχω καταθέσει αγωγή γι αυτά που δικαιούμασταν και δεν πήραμε. Αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους Σουλτάνους και μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει. Δήμος και Περιφέρεια είναι ισότιμα μεγέθη. Απλώς η Περιφέρεια διαχειρίζεται τα χρήματα.


Καποδίστριας και Καλλικράτης πόσο οδήγησαν την περιοχή σε ομογενοποίηση;

Εγώ είμαι της άποψης ότι ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί όπως πριν από τον Καποδίστρια. Ο δημότης να ξέρει τον πρόεδρο, τον γραμματέα του, να έχει άμεση επαφή. Από κει και πέρα όσο πιο οργανωμένος είναι ο δήμος τόσο πιο καλά θα λειτουργεί. Και με τις σημερινές περικοπές που έχουμε από την κεντρική εξουσία, οι κεντρικοί πόροι έχουν μειωθεί κατά 80%. Είμαστε σε δυσκολία να πληρώσουμε ακόμα και τους μισθούς των υπαλλήλων. Και αν ένας δήμος δεν είναι οργανωμένος τότε υπάρχει θέμα. Κάθε μέρα δημιουργούνται λακκούβες, κάθε μέρα σπάζουν αγωγοί που θέλουν άμεση αποκατάσταση. Και αυτά σημαίνουν εργατοώρες, υλικά, καύσιμα και χίλια δυό. Για αυτό και λέω ότι αν οι δήμοι κατατμηθούν ακόμα περισσότερο θα είναι αδύνατη η λειτουργία. τους

Τουρκικό παρελθόν στα Σέρβια. Μπορεί να αποτελέσει πόλο τουριστικής εξέλιξης ;

Έχω φέρει εδώ επανειλημμένα τον τούρκο πρόξενο της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει εδώ ένα παρελθόν. Εδώ έζησαν για χρόνια Τούρκοι. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον από κει. Θέλουν να δημιουργήσουν μια γέφυρα τουριστική με την περιοχή. Ρωτήθηκα πριν λίγο καιρό αν ο Δήμος μας διαθέτει 1000 ξενοδοχειακές κλίνες. Δεν έχουμε. Αν είχαμε θα μπορούσαν να φέρουν τουρίστες να μένουν κάποιες μέρες στην περιοχή και να γυρνούν σε άλλα αξιοθέατα πέραν των τουρκικών ενδιαφερόντων.
Αυτή την εποχή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσω ΣΔΙΤ. Υπήρχε μια επιχείρηση στο δήμο παλιά, η Δημοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Λίμνης Πολυφύτου, παγωμένη μέχρι τώρα. Σ’ αυτήν συμμετείχε ο Δήμος Κοζάνης και η ΑΝΚΟ. Δεν συμμετέχουν πλέον, και εμείς σκοπεύουμε να τη διαχειριστούμε μόνοι μας. Έχουμε ήδη ιδιώτες επιχειρηματίες και σκοπεύουμε να κάνουμε θαύματα στην περιοχή.

Ποια δυναμική παρουσιάζει τη στιγμή αυτή ο Δήμος και σε ποια κατεύθυνση οδηγείται η ανάπτυξη του ; Είναι γνωστό ότι διαθέτει βέβαια ως δήμος δύο από τους δυναμικότερους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς της Ελλάδας, τη ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Α.Σ.Ε.ΠΟΠ. Ξέχωρα τα οινοποιεία. Βαδίζουμε λοιπόν στον τομέα της Αγροτοδιατροφής;

Εγώ όταν κατέβηκα υποψήφιος έδωσα όλη τη βαρύτητα στη γη και το ζωντανό και είπα ότι πρέπει η ανάπτυξη να αρχίσει από το χώμα. Αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Μπόρεσα και έδωσα μια μεγάλη ώθηση στην καλλιέργεια. Να φανταστείτε ότι μέχρι και τη BENUS έφερα εδώ. Είναι μια μεταποιητική εταιρεία της Βέροιας και κάνει συμβολαιακή γεωργία με γεωργούς της περιοχής, και ο κόσμος θα μάθει να δουλεύει συστηματικά και οργανωμένα. Θα βοηθηθεί με κάθε μέσο και θα αυξηθεί η παραγωγή. Αυτή τη στιγμή αρδεύσιμες εκτάσεις σιτοκαλλιέργειας δίνουν 30 – 50 ευρώ το στρέμμα. Με συστηματική καλλιέργεια μπορεί να φτάσουν τα 1500 ευρώ.
Αναβιώνουμε επίσης μια παλιά μεταποιητική μονάδα, την METAGROT, θα έχουμε 30 γραμμές παραγωγής από αποξηραμένα φρούτα, ψάρια, τυροκομικά και άλλα. Θα λύσει την ανεργία μόνο αυτή η δομή στο δήμο.
Για τους συνεταιρισμούς του Βελβεντού σε ένα διεθνές φόρουμ που οργάνωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικονομίας στην Αθήνα μίλησα με κολακευτικά λόγια, και οι απόψεις μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των Βρυξελλών και του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι οργανωμένοι συνεταιρισμοί εδώ και χρόνια, ειδικά στην καλλιέργεια ροδακίνου, και είναι πόλοι ανάπτυξης της περιοχής. Το θέμα μας είναι ότι οι άνθρωποι εδώ πιστεύουν ότι ο Δήμος θα πρέπει να μείνει μακριά από επιχειρήσεις, από την ανάπτυξη.
Εμείς από την πλευρά μας πέρυσι φέραμε υπουργούς γεωργίας από το Ιράν και τη Σενεγάλη. Προσκαλέσαμε τους συνεταιρισμούς γιατί είχαν επαφές με Αραβικές χώρες με υψηλό εισόδημα, και σχεδόν είχαν κανονίσει για την πώληση των τοπικών ροδακίνων με πάνω από 1,5 ευρώ το κιλό. Η προσπάθειά μας αγνοήθηκε και οι συνεταιρισμοί δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.


Ποια είναι η αίσθησή σας από την εμπειρία που διαθέτετε. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να λύσουν μόνες τα προβλήματά τους, εφόσον έχουν μεγαλύτερη απεξάρτηση από το κεντρικό κράτος, ή χρειάζεται η προστατευτική ομπρέλα που σήμερα υπάρχει;

Σήμερα δεν υπάρχει προστατευτική ομπρέλα. Είναι μια ληστρική επιδρομή του κεντρικού κράτους προς τις μικρές κοινότητες. Αν οι δήμοι λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, μιλάμε για τον ανεπτυγμένο κόσμο, οι δήμοι θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα. Όταν για να κάνουμε μια αντικατάσταση δικτύου σε μια περιοχή, σε ένα χωριό, χρειάζεται να τρέχουμε στα υπουργεία μήνες, όπως κάνουμε σήμερα, και να βάζουμε ανθρώπους μοχλούς να περάσουν ορισμένα θέματα, νομίζω ότι είναι εντελώς αρνητική η προσφορά τους. Όταν λειτουργούν οι δομές σωστά, μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας, επιβάλλεται να υπάρχει παρέμβαση του δημόσιου τομέα. Αλλά με σκοπό και πρόθεση να βοηθήσει τον τόπο, και όχι να προβάλλει κομματικές γραμμές. Όταν το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος λειτουργούν σωστά, οι δημότες που γνωρίζουν τι συμβαίνει είναι σίγουροι ότι ο δήμος είναι σε καλά χέρια.

Απαριθμήστε μας τα ανοικτά θέματα του Δήμου που δεν προλάβατε ολοκληρώσετε και προγραμματίζετε για την επόμενη τετραετία.

Είναι ένα πακέτο από προγράμματα που είχα σκοπό να ξεκινήσω από τη μέρα που ανέλαβα το δήμο. Τα εμπόδια τα προαναφέραμε. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι ξεκινούν.
1.Αξιοποίηση της λίμνης τουριστικά
2. Καράβι του ήλιου. Φανταστείτε ένα καράβι που από την κουπαστή και πάνω να μοιάζει με πειρατικό και τα πανιά του να είναι πάνελ φωτοβολταϊκά
3. Καραβάκια μικρά που θα πηγαίνουν από λιμανάκι σε λιμανάκι. Υπάρχουν επτά λιμανάκια. Όταν ήμουν Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού σε συνεργασία με την Ολγα Κεφαλογιάννη, είχαμε κερδίσει τότε τέσσερα βραβεία πανελλήνια. Τα λιμανάκια αυτά μπήκαν σε πρόγραμμα, πληρώθηκαν και σήμερα είναι αναξιοποίητα. Αυτά θα τρέξουν τώρα.
4. Μεταποίηση. Με το εργοστάσιο της METAGROT θα κάνουμε θαύματα. Δε θα εξαρτάται πλέον ο αγρότης από τον έμπορο. Και έτσι θα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του
5. Ιχθυοκελλιέργειες. Το μεγάλο ατού της περιοχής. Είναι η μόνη λίμνη που λόγω του βάθους, λόγω του ότι αναδεύεται το νερό. και του μήκους, έχει πεντακάθαρα νερά και νερό στο οποίο επιβιώνει η καραβίδα.
6. Μεταποίηση ψαριού. Έρχονται οι Τούρκοι παίρνουν την πεταλούδα 70 λεπτά. Και σε δικό τους εργοστάσιο στο Κεσάν την μεταποιούν και φεύγει στο εμπόριο με 16 και 17 ευρώ το κιλό. Μεταποίηση παραπροϊόντων ψαριού. Ό,τι άχρηστο που επιβαρύνει το περιβάλλον να μεταποιείται σε ζωοτροφή.
7. Τουριστική αξιοποίηση. Με τις φυσικές ομορφιές που διαθέτουμε, τα ιαματικά νερά των Ιμέρων, τον ορεινό όγκο, τα μονοπάτια, τους οικισμούς, τις λιμνούλες. Όλα με επιδότηση και χωρίς ιδιαίτερο κόστος για το δήμο, θα καταστήσουμε τον τόπο μας και τη χειμάζουσα περιοχή μας σε σημαντικότατο τουριστικό πόλο με τεράστιες οικονομικές παραμέτρους.

 

Με την υπ’ αριθ. 755/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, με την οποία τροποποιείται ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Κοζάνης, και αντίκειται στις διατάξεις του Ν. 4369/2016 και της εγκυκλίου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αριθμό ΑΠΔΙΔΑΔ/Φ.35.50/2412/οικ. 21795/18.06.2018 (ΑΔΑ:ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) δημιουργείται κλίμα ανισότηταςαναξιοκρατίας και πιθανές συνθήκες άσκησης εκβιασμών από τον εκάστοτε Δήμαρχο και συγκεκριμένα στις διατάξεις των Συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας και της κατοχυρωμένης στο άρθρο 103 του Συντάγματος αρχής της ορθολογικής οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα οι διατάξεις αυτές του Ο.Ε.Υ. που αντίκεινται στο Νόμο, τείνουν να προξενήσουν βαριά ηθική και υπηρεσιακή βλάβη σε πολλούς συνεπείς άξιους και ικανούς Υπαλλήλους του Δήμου και μελών του Σωματείου μας.

Συνάδελφοι που υπηρετούν σήμερα σε θέσεις ευθύνης και οι οποίοι έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, τους δημιουργείται αδικαιολόγητη αναστάτωση, ανασφάλεια και καχυποψία, στοιχεία που οδηγούν σε αποδιοργάνωση και δυσλειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου που τελικός αποδέκτης είναι ο δημότης. Αναρωτιόμαστε, μήπως οι ανωτέρω διατάξεις υποκρύπτουν διάθεση ρουσφετολογικών τοποθετήσεων;

Να σημειώσουμε επίσης ότι ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ οι εργαζόμενοι του Δήμου, στη σύνταξη – παρουσίαση του Ο.Ε.Υ. και των θέσεων τους, που έχει κατά καιρούς εκφράσει ο Σύλλογος, ο οποίος δεν προσκλήθηκε να παραστεί και να εκφράσει τις απόψεις του κατά την ψήφιση του από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στις 12.11.2018.

Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας που κατά τεκμήριο αφορά τους εργαζόμενους στο Δήμο, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κοινής αποδοχής, να μη σχεδιάζεται-αποφασίζεται, πίσω από κλειστές πόρτες και αιφνιδιαστικά να ψηφίζεται.

Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση του Ο.Ε.Υ. που υποβαθμίζει και απαξιώνει τους Συναδέλφους μας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

Συνελήφθη χθες (12-12-2018) το μεσημέρι στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής, 44χρονος αλλοδαπός, για διευκόλυνση εξόδου τεσσάρων (4) μη νόμιμων αλλοδαπών.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης μη νόμιμων αλλοδαπών, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 44χρονο, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε -4- μη νόμιμους αλλοδαπούς, ηλικίας 32, 30, 30 και 32 χρονών, διευκολύνοντας την έξοδό τους από τη χώρα.

Συνεχιζόμενης της έρευνας προέκυψε ότι, ο ένας εκ των δυο 32χρονων κατείχε πλαστή ταυτότητα Ουγγρικών Αρχών, καθώς και Άδεια Διαμονής Ελβετικών Αρχών, η οποία είχε κλαπεί την 14-12-2017.

Συνολικά κατασχέθηκαν -1- Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, πλαστή ταυτότητα Ουγγρικών Αρχών και κλαπείσα Άδεια Διαμονής Ελβετικών Αρχών.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Το ηχητικό σποτ του ΕΒΕ της Κοζάνης για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς – Κάνουμε τα ψώνια μας από τα τοπικά καταστήματα – Στηρίζουμε την αγορά μας.

 

Η Κοινωνική Σύμπραξη Π.Ε.ΚΟΖΑΝΗΣ, με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

     Ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού ως κοινωνικός εταίρος θα διανείμει στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ  στο «Τούρκικο Σχολείο – Καμμένο»,  που βρίσκεται απέναντι από τα LIDL, την Πέμπτη 13/12/2018 (10.00 πμ – 15.00 μμ) και την Παρασκευή 14/12/2018 (10.00πμ – 15.00 μμ) τα εξής προϊόντα: Κοτόπουλα, πατάτες. λάχανα και καρότα. 

    Επίσης παρακαλούνται οι ωφελούμενοι για διευκόλυνση τους να φέρουν κατά την παραλαβή, αποδεικτικό του ΑΜΚΑ καθώς και σακούλες για τη μεταφορά των συσκευασιών.

Οι «Τιτάνες» του Βόρειου ομίλου, θα λύσουν τις διαφορές τους στο ΔΑΚ Κοζάνης το Σάββατο.

Αγώνας που θα κρίνει κατά ένα μεγάλο μέρος τον πρωτοπόρο του Πρωταθλήματος της Α2 γυναικών.

Ένα ντέρμπι, μεταξύ του Εθνικού και της Προσοτσάνης.

Η παρουσία του κόσμου στο γήπεδο, είναι πιο αναγκαία από ποτέ! Σας περιμένουμε όλους στο ΔΑΚ, να υποστηρίξουμε μαζί την προσπάθεια των κοριτσιών και να απολαύσουμε ένα συναρπαστικό ματς!

Καλή επιτυχία!

Σε νέο και δυναμικό ανταγωνιστή εξελίχθηκε φέτος ο Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Ιμέρων Κοζάνης, καθώς τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην ελαιοκαλλιέργεια, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, έστρεψαν πολλούς εμπόρους και τυποποιητές να αναζητήσουν ελαιόλαδο και βρώσιμη ελιά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Παπαδόπουλος, σε αντίθεση με τις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, που αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα σε ποσότητα και ποιότητα εξαιτίας της έντονης παρουσίας δακοπληθυσμού, αλλά και των καιρικών συνθηκών, ο συνεταιρισμός διένυσε μια εξαιρετική παραγωγική χρονιά. «Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, είμαστε σε πλεονεκτική θέση, γιατί δεν είχαμε ιδιαίτερα ζητήματα με τον δάκο, οι καιρικές συνθήκες δεν μας επηρέασαν, ενώ η γεωγραφική θέση, που γειτνιάζει με τη λίμνη Πολυφύτου, και το αρδευτικό σύστημα, μας επέτρεψαν να κάνουμε, όποτε χρειαζόταν, την άρδευση των ελαιοκτημάτων», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Συνεταιρισμός Ιμέρων παράγει, ως επί το πλείστον, αγουρέλαιο. Η φετινή παραγωγή ξεπερνά τους 140 τόνους, με οξύτητα που κυμαίνεται από 0,2 έως 0,5.

Η παραγωγή της πράσινης βρώσιμης ελιάς, ποικιλίες Χονδροελιά Χαλκιδικής και Χαλκιδικής, έφτασε τους 350 τόνους και παρά το γεγονός ότι είχε μικρό μέγεθος λόγω μεγάλης καρποφορίας κίνησε το ενδιαφέρον των μεταποιητών. «Λόγω των προβλημάτων στην ελαιοκαλλιέργεια, πολλοί έμποροι από όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα αυτοί που κάνουν εξαγωγές σε Ρωσία και Ιταλία, αναζήτησαν και πήραν βρώσιμη ελιά από τον συνεταιρισμό», λέει χαρακτηριστικά. Η τιμή του αγουρέλαιου πουλήθηκε στα 5 ευρώ το λίτρο, ενώ της ελιάς ξεκινούσε από 0,70 ευρώ και έφτασε στο 1,50 ευρώ, ανάλογα με το βάρος.

ypaithros.gr

Σελίδα 1 από 266
Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ