Κορονοϊός: Αγωνία για τη Βόρεια Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τα μέτρα – Ανησυχία για τις παρελάσεις

Σε ετοιμότητα το υπουργείο Υγείας για ενεργοποίηση του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου για τη Βόρεια Ελλάδα

Σε αγωνία είναι ακόμη οι ειδικοί επιστήμονες για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που συνεχίζει να βράζει από νέα κρούσματα. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη πλησιάζουν αυτά της Αττικής των κοντά 5 εκατ. κατοίκων.

Οι δύο ημέρες της πλήρους ελευθερίας των εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους διασκέδασης και εστίασης, κύλησαν με συνωστισμό σε κέντρα διασκέδασης με τους επιστήμονες να ανησυχούν για το τις θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Αναμένεται αύξηση

Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των νέων κρουσμάτων με τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με την περίοδο του χρόνου την οποία διανύουμε, αφού σιγά - σιγά οι πολίτες αρχίζουν να μεταφέρονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται φυσικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου η επιδημία δεν έχει καμφθεί ακόμη ενώ και τα νοσοκομεία δέχονται πίεση.

Εξάλλου η εμβολιαστική κάλυψη στη Βόρεια Ελλάδα δεν ξεπερνά το 50% με συνέπεια οι κίνδυνοι να είναι μεγαλύτεροι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας 944.000 πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν ανεμβολίαστοι. 

Οι φόβοι για αύξηση των νέων κρουσμάτων ειδικά τώρα με την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στη διασκέδαση αλλά και με τις παρελάσεις που πλησιάζουν,  έχουν θέσει σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας. Η ηγεσία είναι έτοιμη αν χρειασθεί να ενεργοποιήσει το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση των απλών κλινών Covid αλλά και των ΜΕΘ Covid. Ήδη έχει αρχίσει στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος να γίνεται μία ανασυγκρότηση των δυνάμεων με τις απλές κλίνες Covid να αυξάνονται. 

Στην περίπτωση πάντως που οι εισαγωγές ασθενών με Covid αυξηθούν δραματικά, θα ενεργοποιηθεί το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr περιλαμβάνει συνεργασία «εξπρές» με ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μη μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε Μονάδες μόνο για τον κορονοϊό και μεταχρονολογηθούν οι υπόλοιπες ιατρικές ανάγκες των πολιτών. 

Οι εμβολιασμοί

Πάντως, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθεί άμεσα το ποσοστό εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα. Γι αυτό και έχει ξεκινήσει εκστρατεία εμβολιασμού με κινητές μονάδες. Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή οι κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας να μετακινούνται από χωριό σε χωριό προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ειδικά σε περιοχές όπου τα ποσοστά είναι χαμηλά και κινούνται όχι πάνω από το 40%.

Αυτήν την εβδομάδα ξεκινά η εκστρατεία με τις κινητές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα όπου πάνω από τους μισούς κατοίκους δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Κινητά συνεργεία από τα Κέντρα Υγείας της εκάστοτε περιοχής και μια Κινητή Μονάδα από το «Χαμόγελο του Παιδιού», θα επισκεφτούν τις εξής περιοχές:

  • Την Τρίτη 12/10 σε κομβικά σημεία της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης,
  • Τετάρτη 13/10 θα είναι στη Δράμα και στην Πέλλα και
  • Πέμπτη 14/10 σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ