Με αφορμή θανατηφόρου τροχαίου στην Αθήνα όπου ασθενοφόρο μεταφέροντας ασθενή με ηχητική σειρήνα αναμμένη συγκρούσθηκε με δίκυκλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αναβάτης του δικύκλου, γεννάται το ερώτημα ποιος έχει δίκιο.
Του Κων/νου ΤΖΈΚΗ
Διαβάστε την είδηση.
«Θανατηφόρο τροχαίο συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης, περίπου στις 12:00, στη Λεωφόρο Αθηνών, στη διασταύρωση με την οδό Ηρακλείτου.
Τραγωδία στη Λεωφόρο Αθηνών: Μηχανή συγκρούστηκε με ασθενοφόρο που πέρασε κόκκινο φανάρι -Νεκρός ο δικυκλιστής
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το xaidarisimera.gr, μηχανή προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα σε ασθενοφόρο που κατευθυνόταν στο Νοσοκομείο Αττικόν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ασθενοφόρο κατέβαινε από το ρεύμα προς Αθήνα και έστριψε προς το Νοσοκομείο Αττικόν, ενώ η μηχανή βρισκόταν στο ρεύμα ανόδου.
Το ασθενοφόρο είχε ασθενή και ανοιχτή τη σειρήνα. Έστριψε με κόκκινο, αλλά η μηχανή χτύπησε με ταχύτητα στην πόρτα του συνοδηγού. Ο οδηγός της μηχανής φορούσε κράνος.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος έκανε γνωστό πως ο δικυκλιστής έχασε τη ζωή του»,
Στην προκειμένη περίπτωση ισχύουν οι εξής κανόνες.
Το άρθρο 44 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει τα εξής; Άρθρο 1 παρ. 2 Αν η ειδοποίηση για την κίνηση των οχημάτων άμεσης ανάγκης ή οχημάτων με τα οποία μεταφέρονται πρόσωπα, που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας, δίνεται με τις ειδικές συσκευές προειδοποίησης και δεν δημιουργείται κίνδυνος για τους λοιπούς χρήστες της οδού οι οδηγοί των οχημάτων αυτών δεν υποχρεούνται να τηρήσουν τις διατάξεις των άρθρων 12 έως 43 του παρόντος Κώδικα. Δεν μπορούν όμως να διέρχονται αντίθετα στους μονόδρομους ή να μη συμμορφώνονται στα σήματα που δίνουν οι τροχονόμοι»
Ως εδώ όλα καλά. Όμως οι φωτεινοί σηματοδότες περιλαμβάνονται στο άρθρο 6 του Κώδικα και που λέει τα εξής: ΑΡΘΡΟ 6 : Φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία οχημάτων 1. Οι οδηγοί των οδικών οχημάτων υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις πιο κότω ενδείξεις των φωτεινών σηματοδοτών ρύθμισης της κυκλοφορίας, εκτός αν η ρύθμιση αυτής γίνεται από τροχονόμο κατά διάφορο τρόπο».
Ο Νομοθέτης λοιπόν μας λέει ότι το ασθενοφόρο με φάρους και σειρήνα μπορεί να παραβιάζει τα άρθρα 12 έως 43, αλλά όχι το άρθρο 6. Συνεπώς δεν μπορεί να παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη, εκτός κι αν τροχονόμος ρυθμίζει την κυκλοφορία και του δώσει προτεραιότητα.
Βέβαια υπάρχει και άλλη παραδοξότητα. Η μέθη περιλαμβάνεται στο άρθρο 42 του ΚΟΚ και ο οδηγός του ασθενοφόρου μπορεί να οδηγεί με την επήρεια μέθης!!! αφού μπορεί να παραβιάζει το άρθρο 42 του ΚΟΚ.
Αυτά για όλους όσους χρησιμοποιούν την οδό είτε ως οδηγοί ή πεζοί.