Το Σάββατο 27 Ιουλίου, γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος, Ναός του Αγίου Παντελεήμονος έχει ανεγερθεί στο γηροκομείο της Κοζάνης από χρόνια και κάθε χρόνο πήγαινα την παραμονή στον Εσπερινό. Έχω γράψει για αυτή τη γιορτή στο Γηροκομείο. Το 1995 προ τριάντα ετών, την ημέρα αυτή ήμουνα στην Πόλη της Αδελαϊδος Αυστραλίας και πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος στην Αδελαϊδα και παρακολούθησα τη Θεία λειτουργία. Ο Ναός ήταν γεμάτος από την παρουσία πολλών πιστών. Και με εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά το πλήθος των Ελλήνων που παρευρίσκοντο στην εκκλησία ήταν και εργάσιμη ημέρα. Ώστε να εδραιωθεί και πάλι η πεποίθησή μου ότι ο χώρος της εκκλησίας είναι το αποκούμπι των απόδημων Ελλήνων , δεδομένου ότι εκεί συναντιούνται οι ομογενείς, ανταλλάσουν γνωριμίες με τους συμπατριώτες απόδημους, συνομιλούν και η Ελληνική τους καταγωγή τους ενώνει, συνεργάζονται αλληλοβοηθούνται, προεδρεύουν και ευημερούν. Συνεπώς, η εκκλησία είναι το μέγιστο αγαθό που τους προσφέρει. Με την Ορθοδοξία, την πίστη και την Ελληνική παράδοση κάνουν ατμόσφαιρα δική τους , ώστε να διατηρούν την Ελληνικότητά τους στην ξένη γη. Το έχω συναντήσει σε όλες τις χώρες του εξωτερικού όπου ζούν οι απόδημοι Έλληνες. Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, ιδιαιτέρως Γερμανία , Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και Αφρική με το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας Αιγύπτου. Είναι οργανωμένοι σε συλλόγους και τηρούν τις παραδόσεις μας, των Θρησκευτικών εορτών και πανηγύρειων και τις Εθνικές Επαιτείους. Οι απόδημοι Έλληνες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Λειτουργούσε ο επίσκοπος της Αδελαϊδος Ιωσήφ, ένας μορφωμένος ιεράρχης και αφοσιωμένος στην Ιεροσύνη του, όπως μου λέγανε οι εκεί Κοζανίτες. Δεν είναι πολλοί οι Κοζανίτες , γι αυτό και δεν έχουν σύλλογο, είναι όμως ενταγμένοι στη Μακεδονική Ένωση. Θα αναφέρω
αυτούς που συνάντησα. Τέσσερα αδέρφια Παλαιολόγου , παντρεμένα με παιδιά επιστήμονες και εγγόνια. Η μάνα τους Σοφία αείμνηστη ήταν το γένος Κορκά, τους είχα μικρανεψιούς. Τα τρία αδέρφια, Αντώνης, Κυριάκος και Πέτρος είχαν κατά καιρούς αναλάβει πρόεδροι της Παμμακεδονικής Ένωσης Αδελαϊδος. Δίνουν μεγάλο αγώνα για τη Μακεδονία. Ο τέταρτος Θωμάς ήταν διευθυντής σε Δημόσια κοινωνική υπηρεσία. ΟΓιώργος Κουτσουνίκος, για να θυμηθούν οι παλιοί, είναι γιος του Αργύρη Κουτσουνίκου που είχε μπακάλικο δίπλα στο φούρνο Κορκά, επί της οδού Παύλου Χαρίση. Ο Γιώργος έχει μεγάλο πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών στην Αδελαϊδα και είναι και μέλος στον όμιλο Ρόταρυ ( Mprant Xil- To ρυάκι του καφετί λόφου), με πήρε σε μια εκδήλωση του ομίλου που έγινε σε υποβρύχιο , θα επανέλθω επ’αυτού σε άλλο κείμενο. Τα αδέρφια Δουβαρτζίδη από το Ροδίτη Κοζάνης, ο Θανάσης Κατσίκας Διοικητικός υπάλληλος στο προξενείο της Αδελαϊδος από το Καπνοχώρι Κοζάνης, η γυναίκα του Ελένη είναι το γένος Δίκου .Πολύ καλός υπάλληλος με καλοσύνη και εξυπηρέτηση των ομογενών . Ιωάννης Γκατζόπουλος και Ελευθέριος Σαμαράς, από Βόϊο και Κωνσταντίνος Δούβλος από Σιάτιστα. Είναι και άλλοι από το Νομό που δεν τους είδα. Ο επίσκοπος Ιωσήφ μετά τη θεία λειτουργία μας κάλεσε σε γεύμα , μαζί με τον πρόεδρο της Μακεδονικής Ένωσης Αδελαϊδος. Κατά τη διάρκεια του γεύματος έγιναν πολλές συζητήσεις για το Μακεδονικό θέμα, ήταν και επίκαιρο, γιατί το βράδυ θα μιλούσα στην αίθουσα της Παμμακεδονικής Ένωσης ,όπου είχε διοργανώθει μεγάλη εκδήλωση. Ο τίτλος του θέματος ήταν «Ιστορική διαδρομή και πολιτιστική έκφραση της Μακεδονίας», με τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας Πέλλα, Δίον, Βεργίνα και Αιανή-Ελίμεια Κοζάνης.
Ο Άγιος Παντελεήμων να μας προστατεύει και να φέρει την Ειρήνη στον πλανήτη μας που σκοτώνονται άδικα πολλοί άνθρωποι.
Γιάννης Κορκάς