«Ὅστις σῶμα ἐνίκησεν, οὗτος φύσιν ἐνίκησεν· ὁ δὲ τὴν φύσιν νικήσας, πάντως ὑπὲρ φύσιν ἐγένετο· ὁ δὲ οὗτος γενόμενος ἠλαττώθη βραχύ τι παρ᾿ ἀγγέλοις, …»
αναφωνεί ο όσιος Ιωάννης Κλίμακος
Σαφώς δεν μπορεί ο άνθρωπος να νικήσει τη φύση, αλλά ίσως μπορεί να διαχειρισθεί τις επιπτώσεις της σε περιπτώσεις ακραίων φυσικών καταστροφών.
Αν απορείτε γιατί τα λέω αυτά δεν έχει παρά να ψάξετε όσα έγραφα για την Πολιτική Προστασία, μετά την καταστροφή στο Μάτι της Αττικής πριν μερικά χρόνια.
Τότε έγραψα ότι οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία δεν είναι η τοποθέτηση Υπουργού και η δημιουργία αυτοτελούς Υπουργείου. Είναι η ριζική αλλαγή της Πολιτικής Προστασίας και η αναβάθμισή της, ώστε να είναι ευέλικτη, αποτελεσματική και προβλεπτική των επερχόμενων φυσικών φαινομένων.
Στις καταστροφές που εξελίσσονται αυτές τις ώρες στη Θεσσαλία και τα παράπονα των κατοίκων ότι δεν ήταν το κράτος παρών άμεσα και αισθάνθηκαν παρατημένοι και εγκαταλελειμμένοι, είναι η απάντηση όσων ορισμένοι δοκησίσοφοι παντογνώστες τροποποιήσεων αποφάσισαν και υλοποίησαν για την Πολιτική Προστασία.
Ας κάνουμε μια υπόθεση. Ας πούμε ότι την ώρα της εξέλιξης των φαινομένων δημιουργείται αμέσως ένα κέντρο ελέγχου στη Λάρισα – πρωτεύουσα της Θεσσαλίας- και το ονομάζαμε Διοίκηση Σκηνής, με Διοικητή τον Περιφερειάρχη ή τον εντεταλμένο Διοικητή της Περιφέρειας. Σε κάθε Νομό δημιουργούνταν Διοικήσεις Περιστατικών με επικεφαλής τους Αντιπεριφερειάρχες ή σε κάθε Δήμο, ανάλογα με τη βαρύτητα του γεγονότος..
Οι ανωτέρω αν είχαν την αρμοδιότητα να κινητοποιούν τις Υπηρεσίες του Κράτους της περιοχής τους ή του κράτους με έγκριση, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση. Αν οι ανωτέρω είχαν προϋπολογισμό ανοιχτό για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων. Αν όλες οι Υπηρεσίας είχαν αποστείλει εκπροσώπους ή τους επικεφαλής τους στη Θεσσαλία, δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα;
Αν ο Διοικητής περιστατικού είχε δίπλα του ένα στέλεχος για τα οικονομικά, ένα για το ανθρώπινο δυναμικό, ένα για την εφοδιαστική αλυσίδα των απαραίτητων εφοδίων, ένα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και ένα για την ενημέρωση του κοινού, δεν θα ήταν μια οργανωμένη επέμβαση και δεν θα ήταν η παρουσία του κράτους πληθωρική;
Αν τ’ αυτού δημιουργήθηκε κέντρο διοίκησης με απόφαση του Πρωθυπουργού!!!! και ο στρατός ανταποκρίθηκε ύστερα από αίτημα την Τρίτη ημέρα!!!!
Το φωνάζουμε αλλά δεν ακούει κανείς. Δεν τοποθετείται Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Δικηγόρος ή Γιατρός ή Πολιτικός που δεν γνωρίζει τη στελέχωση και ιεραρχία του Κράτους, αλλά και δεν έχει κρεβάτι στο γραφείο του. Δεν τοποθετείται Γενικός Γραμματέας οποιοσδήποτε χωρίς εκπαίδευση για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Δόξα τω Θεώ η Πυροσβεστική αλλά και η ίδια η Πολιτική Προστασία ή η Αστυνομία, έχει στελέχη που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Δόξα τω Θεώ η Ολυμπιάδα αλλά και η Σύνοδος Κορυφής στο Πόρτο Καρράς δημιούργησε στελέχη που είχαν εκπαιδευτεί και δοκιμαστεί με πληθώρα τεστ στη διαχείριση κρίσεων. Όλη αυτή η τεχνογνωσία που θάφτηκε;
Σαφώς στην εξέλιξη των αποριών μου θα ερωτούσα αν στη Θεσσαλία διατάχθηκε ανάκληση του Προσωπικού των ΟΤΑ και γενικά των Υπαλλήλων στην Υπηρεσία, αν διατάχθηκε γενική επιφυλακή, αν ενεργοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες των εθελοντών, αν εφαρμόσθηκαν τα επί μέρους σχέδια της πολιτικής Προστασίας, αν βεβαίως υπήρχαν τέτοια και αν τα σχέδια που ήταν αραχνιασμένα είχαν επικαιροποιηθεί.
Πολλά ρωτάτε θα μου έλεγαν οι ψαγμένοι φίλοι μου αναγνώστες και στην εποχή των κρεμασμένων δεν μιλάμε για σχοινί.
Ψύλλους στ’ άχυρα. Εδώ μας φτύνουν και χαμογελάμε γιατί νομίζουμε ότι ψιχαλίζει. Αλλά τι λέω. Ρίχνει καρδάρια νερού.