Καθημερινότητα και κοινωνική ζωή έχουν πλέον συνδεθεί αναπόσπαστα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Stories, likes, shares και σχόλια απέκτησαν σημαντική θέση και στο λεξιλόγιό μας. Είμαστε μόνιμα συνδε-δεμένοι. Μόνο που αυτή η ανάγκη για επιβεβαίωση, η σύγκριση με τους άλλους και η πληροφοριακή υπερφόρτωση μπορούν να οδηγήσουν σε
-άγχος και κατάθλιψη: η συνεχής αίσθηση της ανεπάρκειάς μας -συγκρινόμενοι με τα επιδεικνυόμενα κατορθώματα των άλλων- αποδυναμώνει τα ψυχικά μας αποθέματα
-μοναξιά: εικονικά μόνο συνδεόμαστε με τους άλλους μέσω των social media, όμως στο τέλος της ημέρας νιώθουμε περισσότερο μόνοι.
-διαταραχές ύπνου από τη χρήση της οθόνης: κάτι που έχει αρνητικές επιδράσεις, φυσικά, στην ψυχική μας υγεία και ευεξία
-εθισμό: δυσκολευόμαστε να αποσυνδεθούμε και να εστιάσουμε σε άλλες δραστηριότητες
Τα οφέλη ενός ψηφιακού detox
Δοκίμασε να κάνεις, έστω και για μια μόνο ημέρα, ψηφιακή αποτοξίνωση. Γρήγορα θα καταλάβεις ότι :
1. Θα μειωθεί το άγχος σου: Η συνεχής ενημέρωση για τα γεγονότα και τις ζωές των άλλων μας “τυφλώνει”. Για να νιώσουμε ότι υπάρχουμε, ότι ζούμε αυθεντικά, χρειάζεται πολλές φορές να σταματήσουμε στην άκρη του δρόμου, διακόπτοντας ό,τι κάνουμε.
2. Θα αυξήσει την συγκέντρωσή σου, ώστε να χαρείς απλές, μικρές χαρές της καθημερινότητάς σου. Πόσο ενοχλητικά είναι τα διαρκή μηνύματα των ειδοποιήσεων! Αν αποσυνδεθείς, θα δώσεις και περισσότερη σημασία σ’ αυτό που προσπαθεί να σου πει η έφηβη κόρη σου, τι λες;
3. Όταν δεν είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με την οθόνη, αφήνουμε χώρο στη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας.
4. Το να περάσουμε λίγο χρόνο με τους αγαπημένους μας, χωρίς την παρέμβαση των κινητών, ενισχύει τις σχέσεις μας. Σε έρευνα έχει φανεί ότι ακόμη και κλειστό να έχουμε το κινητό στο τραπέζι με τους φίλους μας, αυτό επηρεάζει την ποιότητα της επικοινωνίας μας.
5. Δοκίμασε να πάψεις για λίγο -ή και για πολύ- να “ψαχουλεύεις” τα stories των άλλων! Όταν σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, η αυτοεκτίμησή μας βελτιώνεται.
Πώς να σχεδιάσεις μια φηφιακή αποτοξίνωση
-
Θέσε στόχους: Αποφάσισε πόσο καιρό θα κρατήσει το διάλειμμά σου και τι θέλεις να πετύχεις.
-
Ενημέρωσε τους φίλους και την οικογένειά σου: Ενημέρωσε τους αγαπημένους σου για την απόφασή σου.
-
Βρες εναλλακτικές δραστηριότητες: Σκέψου τι θα κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, όπως διάβασμα, περπάτημα, συναναστροφή με φίλους ή ενασχόληση με χόμπι.
-
Βρες ένα μέρος χωρίς διαδίκτυο: Αν είναι δυνατόν, πέρασε τις διακοπές σου σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να απολαύσουμε τις απλές χαρές της ζωής. Ας αξιοποιήσουμε τις διακοπές μας για να επανασυνδεθούμε με τους ανθρώπους και τη φύση και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας πιο ήρεμοι και ανανεωμένοι.
Η ζωή είναι γεμάτη από μικρά και ασήμαντα που την κάνουν μεγάλη και σημαντική.
Καλές διακοπές….offline!
Καμπάνταη Μαρία, Κλινική Ψυχολόγος-Συγγραφέας των βιβλίων “Ανελκυστήρας” και “Μαμά…” από τις εκδόσεις Αρμός