Η Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, τιμώντας την επέτειο των 35 χρόνων λειτουργίας του ιδρύματος, έχει προγραμματίσει και διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις. Μεταξύ των άλλων προσκαλεί πνευματικούς ανθρώπους προσωπικότητες, όπως έχει προηγηθεί η ομιλία της κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. την 18-3-2012. Την Κυριακή 30-3- 2012 Το Τ.Ε.Ι.
Οργάνωσε εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» με ομιλητή τον καθηγητή της φιλοσοφίας του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Χρήστο Γιανναρά, συγγραφέα και αρθρογράφο σε Κυριακάτικη εφημερίδα, στην «Καθημερινή», με θεματολογία που άπτεται επιστημονικών, φιλοσοφικών ζητημάτων, καθώς και της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο κάθε ηλικίας, γεγονός που φανερώνει το ενδιαφέρον του κοινού για τις απόψεις του διακεκριμένου ομιλητή. Άλλωστε, το «Περί Ελευθερίας» θέμα της ομιλίας του ήταν σημαντικό, καθώς η ελευθερία είναι βασικό συστατικό του ανθρωπίνου προσώπου από οντολογική άποψη.
Η ομιλία του κ. Χρ. Γιανναρά ανεπτύχθη με γλαφυρότητα, με επιστημονική εμβρίθεια ενός κλασικού διανοητή. Ο ομιλητής κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, στο οποίο επικρατούσε απόλυτη ησυχία, καθώς οι ακροατές κρέμονταν από το στόμα του ομιλητού. Ομιλώντας για την έννοια της Ελευθερίας, ο κ. Γιανναράς αναφέρθηκε σε πολλά κοινωνικά και πολιτικά παραδείγματα, το πώς δέχονται οι άνθρωποι την ελευθερία και πώς αυτή εκφράζεται στην καθημερινότητα μας και ακόμη πώς την αντιμετωπίζουμε στη λειτουργία της.
Τόνισε δε ότι «ελευθερία εννοούμε τη δυνατότητα ανεμπόδιστων επιλογών, ιδεολογιών, κόμματος, επαγγέλματος, συμπεριφοράς, ελευθερωμένοι από κάθε προκατάληψη. Η ελευθερία είναι ο λίθος που οικοδομεί τη συλλογικότητά μας». Αναφέρθηκε στον Αριστοτέλη, στον Ντοστογιέφσκι και σε άλλους διανοητές. Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε ότι «Δεν υπάρχει παρά μια μόνο ελευθερία, να ελευθερωθεί ο άνθρωπος από τον εαυτό του». Προσέθεσε ακόμη ότι «η ακούσια παραίτηση από την ελευθερία είναι εγκατάλειψη του αιτήματος της ελευθερίας».
Η ομιλία του κ. Γιανναρά ήταν μια αναβάπτιση στο νόημα και την αξία του αγαθού της ελευθερίας, το οποίο καταστρατηγούν κυβερνήσεις, πολιτικοί, Κράτη, κάθε εξουσία που ασκείται από οποιονδήποτε αξιωματούχο απέναντι του λαού, οι οποίοι διακηρύσσουν ότι ενεργούν για την ελευθερία του λαού, εντούτοις εν ονόματι αυτής την καταστρατηγούν.
Η ομιλία ήταν όντως μια πνευματική μεταρσίωση και άγγιξε όλους όσοι πιστεύουν στη λειτουργία και εφαρμογή της πραγματικής ελευθερίας.
Στο τέλος της ομιλίας του έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις των ακροατών. Ελπίζουμε να συνεχίσει το Τ.Ε.Ι. τις σημαντικές αυτές διοργανώσεις, με την πρόσκληση πνευματικών προσωπικοτήτων τιμώντας κατά τον καλύτερο τρόπο την35χρονη λειτουργία του, που είχε πολλές και άξιες επιτυχίες στην πορεία λειτουργίας του, καθώς και πρωτοποριακές επιστημονικές εφευρέσεις από φοιτητές που τις ανέδειξαν και αναγνωρίστηκαν ως αξιόλογες. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέραμε στον κ. Χρ. Γιανναρά το βιβλίο μας «Κοζανίτικες Διαδρομές».
Ο ίδιος ήταν μάλιστα συμφοιτητής και φίλος του μακαριστού παπα-Γιώργη Μπετσάκου στη Θεολογική Αθηνών. Λαμβάνοντας το Βιβλίο, μου είπε με συγκίνηση ότι η αείμνηστη γυναίκα ήταν Λαογράφος.
Γιάννης Κορκάς