Κοζάνη, Δυτική Μακεδονία
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
  • Επικοινωνία
  • Ο Καιρός Live
  • Αγγελίες
  • Πρωτοσέλιδα
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
Optika Katanas
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Ελλάδα
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Άρθρα-Απόψεις
No Result
View All Result
Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία - Θάρρος
No Result
View All Result

Αρχική » Άρθρα-Απόψεις » Δήμος Κοζάνης – H (χαμένη;) ευκαιρία των ενεργειακών Δήμων

Δήμος Κοζάνης – H (χαμένη;) ευκαιρία των ενεργειακών Δήμων

ΘάρροςΘάρρος
16 Σεπτεμβρίου 2023, 09:22
σε Άρθρα-Απόψεις
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
A A
Δήμος Κοζάνης – H (Χαμένη;) Ευκαιρία Των Ενεργειακών Δήμων

Η ενεργειακή μετάβαση σε οικονομία χωρίς άνθρακα και η πανδημία του κορονοϊού που προηγήθηκε, είναι δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα που επέδρασσαν καθοριστικά  στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της Δυτικής Μακεδονίας.

Η προ μερικών ετών ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την ενεργειακή μετάβαση με το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ και η συνεπακόλουθη αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής προκάλεσε ήδη, αλλά και θα προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στο επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον του Δήμου μας. Έχουν χαθεί και θα συνεχίσουν να χάνονται άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός στην περιοχή συρρικνώνεται δραματικά.

Στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης από τη σημερινή κατάσταση σε μία ενεργειακή πραγματικότητα χωρίς εκπομπές άνθρακα, επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές οι οποίες θα συμβάλλουν στο ριζικό μετασχηματισμό της περιοχής, επενδύοντας στην εξωστρέφεια, στην ψηφιακή τεχνολογία, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Δυτικής Μακεδονίας.

Η προίκα όμως που μας αφήνει η αποχώρηση της ΔΕΗ είναι τα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ.

Εκμεταλλευόμενοι ως Δήμος τη συγκεκριμένη συνθήκη και σε συνεργασία με όμορους Δήμους μπορούμε:

  • Να απαιτήσουμε την ενεργειακή αυτονομία κάθε παρεχόμενης Δημοτικής Υπηρεσίας προς πολίτες κι επιχειρήσεις.
  • Να διεκδικήσουμε και να προσελκύσουμε με ειδικά κίνητρα, π.χ. φορολογικά λόγω απολιγνιτοποίησης, την εγκατάσταση στην περιοχή μας επιχειρήσεων με εταιρική πολιτική την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με μηδενικό αποτύπωμα CO2.

Ένα ΜΟΝΟ παράδειγμα είναι:

Η προσέλκυση τεχνολογικών κολοσσών (Microsoft, Google, Amazon, κλπ.) για την δημιουργία Data Centers στην περιοχή μας ή και παραγωγής νέων τεχνολογικών προϊόντων, κίνηση που δίνει ώθηση για «το άλμα στο μέλλον».

Τα πλεονεκτήματα του τόπου μας για την δημιουργία Data Centers είναι πολλαπλά και θελκτικά για τους επενδυτές.

  • Πρόσβαση σε καθαρή πράσινη ενέργεια. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ένας από τους κύριους στόχους των επιχειρήσεων είναι η δέσμευσή τους για πλήρη λειτουργία αποκλειστικά με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Η περιοχή του Δήμου μας και της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα, ως ναυαρχίδα της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα, μπορεί να ικανοποιήσει  τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες ενός Data Center με τροφοδότηση μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Φωτοβολταϊκά κλπ). Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών, η δυνατότητα τροφοδότησης του Data Center με πράσινη ενέργεια ενδιαφέρει άμεσα τις εταιρίες.

Ενδεικτικά να αναφέρω πως τα 3 DATA centers της Microsoft που θα γίνουν στην Αττική απαιτούν ενέργεια με ονομαστική ισχύ της τάξης των 40ΜW (9+9+19MW περίπου). Κάτι που στην περιοχή μας θα το εξασφάλιζαν σε αφθονία εάν επένδυαν στη χρήση δικών τους ΑΠΕ και βάση συγκεκριμένου χωροταξικού πλαισίου.

  • Η περιοχή της Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία έχει την μικρότερη μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ελλάδα. Λόγω κλίματος, υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την απαγωγή της θερμότητας που δημιουργεί η λειτουργία των υποδομών μεγάλης υπολογιστικής ισχύος. Επίσης, για το σκοπό αυτό μπορούν να εφαρμοσθούν πρότυπες βιοκλιματικές λύσης ψύξης εκμεταλλευόμενοι τα νερά του ποταμού Αλιάκμονα από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου της ΔΕΗ, τα οποία έως τώρα χρησιμοποιούνταν μεταξύ άλλων για την ψύξη των λιγνιτικών μονάδων που κλείνουν.
  • Διαθέσιμες μεγάλες εκτάσεις για την εγκατάσταση των Data Centers. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Microsoft χρειάστηκε εκτάσεις 30-60 στρεμμάτων σε 3 γεωγραφικά σημεία και με απόσταση 10 – 30 χλμ. μεταξύ τους. Η περιοχή των πρώην ορυχείων λιγνίτη με τις νέες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όπως και άλλες μεγάλες δημόσιες και μη εκτάσεις παραπλέυρως της Εγνατίας Οδού και των κάθετων κόμβων της, ενδείκνυνται για μεγάλες επενδύσεις εγκατεστημένων εταιριών που έχουν ανάγκη για χώρο και άμεση πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια.
  • Παρουσία Πανεπιστημίου. Υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα αναβαθμιζόταν άμεσα και ταυτόχρονα θα τροφοδοτούσε τις ανάγκες των τεχνολογικών εταιριών με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς φιλοξενεί τις αντίστοιχες σχολές όπως Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πληροφορικής, Διοικητικών και Οικονομικών Επιστημών κλπ.
    Ενδεικτικά, Data Center μεγέθους αυτού που η Microsoft στήνει αυτή τη στιγμή στα Σπάτα Αττικής απασχολούν άμεσα τουλάχιστον 500 εργαζόμενους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι επιστήμονες νέων τεχνολογιών.
  • Δίκτυα Οπτικών Ινών που ήδη υπάρχουν αλλά και που πρόκειται να κατασκευαστούν με κρατική συνδρομή εύκολα, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο κόστος οδεύσεων οπτικών ινών στην περιοχή μας.
  • Η Κοζάνη βρίσκεται σε κομβικό σημείο με πρόσβαση σε κεντρικό οδικό άξονα (Εγνατία Οδός) που μπορεί να εξυπηρετήσει τη χώρα και τα Βαλκάνια με τις καθέτους, αλλά να λειτουργήσει και σαν ενδιάμεσος κόμβος για Ιταλία και Τουρκία. Η παρουσία αεροδρομίου και η μικρή απόσταση από λιμάνια, 1,5 ώρα ανατολικά και 2 ώρες δυτικά, προσθέτει ευελιξία και παρέχει τις απαιτούμενες συνθήκες πρόσβασης.
Δήμος Κοζάνης – H (Χαμένη;) Ευκαιρία Των Ενεργειακών Δήμων
Για Παράδειγμα : Apple Datacenter (Με Ενέργεια Από Φωτοβολταϊκών) – Maiden, Nc 28650, United States
500 Εργαζόμενοι.

Η τεχνολογία αποτελεί καταλύτη και ίσως μονόδρομο για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Η προσέλκυση εταιριών κολοσσών για την κατασκευή Data Centers όπως και άλλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων τεχνολογίας είναι μια λύση που θα έδινε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής μας και θα ενίσχυε τον οικονομικό κλάδο, ενεργοποιώντας θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και αντικειμένου, που οι σημερινοί απόφοιτοι των πανεπιστημίων ΔΕΝ βρίσκουν στην Κοζάνη και ΔΕ θα μείνουν εδώ.

 Το μεγάλο ερώτημα είναι :

Με τη διαχείριση που εφάρμοσε ως σήμερα ο Δήμος Κοζάνης στο θέμα των ΑΠΕ, υπάρχει χώρος στα δίκτυα και διαθέσιμη γη για άσκηση αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα;

Νομίζω η απάντηση είναι απλή και την ξέρουμε όλοι……………………….

 Δημήτρης Αστ. Καραθανάσης ΜΒΑ in MIS

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις»

ShareTweetSharePinShareSend
Το Θάρρος στο Google News Ακολουθήστε το Θάρρος στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Tags - Θάρρος Κοζάνη  Κοζάνη  Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023  Καιρός  Δυτική Μακεδονία  Ουκρανία  επιδοτήσεις  αθλητικές μεταδόσεις Τηλεθέρμανση διακοπή υδροδότησης Γ' εθνική αγρότες
Θάρρος

Θάρρος

Η καθημερινή εφημερίδα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες από την Κοζάνη και την Δ. Μακεδονία

Σχετικά Άρθρα

Οι Πλημμύρες Στη Θεσσαλία
Άρθρα-Απόψεις

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία

Θάρρος
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023, 13:58

Είναι συνήθης ο χαρακτηρισμός του μεγάλου μεγέθους φυσικής καταστροφής ως θεομηνίας, χωρίς να συνειδητοποιούμε το νόημα του όρου πιστοί και...

Διαβάστε περισσότερα
Η Πόλη Μου

Η Πόλη μου

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023, 08:48
Πλημμυροπαθείς

Πλημμυροπαθείς

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 14:12
Τα Βατόμουρα Του Σεπτεμβρίου

Τα βατόμουρα του Σεπτεμβρίου

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 14:06
Λίλα Τσιαντάκη:«Πάνω Από Την Κόκκινη Γραμμή …»

Λίλα Τσιαντάκη:«Πάνω από την κόκκινη γραμμή …»

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023, 19:56
«Διαχρονικά» Προβλήματα Και Άλλα … Παραμύθια

«Διαχρονικά» προβλήματα και άλλα … παραμύθια

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023, 19:39
Τεχνητή Νοημοσύνη Και Φυσικές Καταστροφές Στην Νέα Ψηφιακή Εποχή

Τεχνητή Νοημοσύνη και Φυσικές Καταστροφές στην Νέα Ψηφιακή Εποχή

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023, 13:46

ΤΣΟΤΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΔΟΥΓΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Χάρης Κάτανας
ΓΚΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ
ΤΣΙΑΝΤΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Μαρκούση Χρυσούλα
ΔΕΛΙΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΑΝΙΑΣ
ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ
Γιάννης Τσιομπάνος
ΤΟΥΜΠΟΥΛΙΔΟΥ ΝΟΥΛΑ
ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΚΟΒΕΔΑΡΑΣ ΧΑΡΙΣΙΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Υποψήφιοι Δημοτικοί και Περιφεριακοι Σύμβουλοι Κοζάνης

ADVERTISEMENT
Spiroulina Platensis
ADVERTISEMENT

Ροή Ειδήσεων

Γιατί Υπάρχει Ολιγωρία Από Το Δήμο Εορδαίας;

Γιατί υπάρχει ολιγωρία από το Δήμο Εορδαίας;

25/09/2023
Χαρτογραφώντας Τη Χαρτογραφία Στην Κοζάνη

Χαρτογραφώντας τη χαρτογραφία στην Κοζάνη

25/09/2023
Λάζαρος Μαλούτας: «Επενδύουμε Στη Νέα Γενιά Του Τόπου»

Λάζαρος Μαλούτας: «Επενδύουμε στη νέα γενιά του τόπου»

25/09/2023
Ο Χάρης Κουζιάκης Σε Λευκόβρυση, Αιανή Και Ποντοκώμη

Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις» – Ο Χάρης Κουζιάκης σε Λευκόβρυση, Αιανή και Ποντοκώμη

25/09/2023
Κακοκαιρία Elias: Νέο Έκτακτο Δελτίο Της Εμυ – Ισχυρές Βροχές Και Καταιγίδες Μέχρι Την Πέμπτη

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Πέμπτη

25/09/2023
ADVERTISEMENT
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ
Αιολική Βερμίου
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Φαρμακεία Κοζάνης
ADVERTISEMENT

Δημοφιλή της Εβδομάδας

  • Κλειστή Η Σήραγγα Βερμίου Μετά Από Τροχαίο – Πώς Διεξάγεται Η Κυκλοφορία

    Κλειστή η σήραγγα Βερμίου μετά από τροχαίο – Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Χάρης Κουζιάκης – Μεγάλωσε στην καρδιά της Κοζάνης…

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τα «λιοντάρια» της Δυτικής Μακεδονίας και οι φετινές τους βλέψεις

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Γιώργος Κασαπίδης “Η Δυτική Μακεδονία έχει εισέλθει σε ελκυστικό τόπο επενδύσεων…”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Γέμισε παιδικές φωνές η πλατεία της Κοζάνης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Tharos Logo2022

Θάρρος - Ειδήσεις και Νέα από την Κοζάνη και Δ. Μακεδονία
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Κοζάνης και Δ. Μακεδονίας
  Τσόντζα 2, 50131, Κοζάνη
  +30 2461038611
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης

Ειδήσεις, Νέα για την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία - Καθημερινή ενημέρωση

  • Θάρρος
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Social Media

© 2023 Θάρρος. All rights reserved.

No Result
View All Result
  • Κοζάνη
  • Δυτική Μακεδονία
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα-Απόψεις
  • Ο Καιρός Τώρα
  • Επικοινωνία

© 2023 Θάρρος. All rights reserved.