Δεν γνωρίζω για τα άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα που καταργούνται, θα αναφερθώ μόνο στο Τμήμα Λογοθεραπείας και στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Πτολεμαΐδα. Έχει μόνο δυο τμήματα αντί για τουλάχιστον τέσσερα (4), προϋπόθεση που απαιτούν οι ανάγκες στελέχωσης (πρακτικά ασκούμενων ή ντόπιων μονίμων) των Νοσοκομείων της περιοχής, των Ιδιωτικών Κλινικών αλλά και η ανάγκη περίθαλψης των κατοίκων της Περιφέρειας.
Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης
Η στελέχωση των νοσοκομείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ιδιαιτέρως του Μαμάτσειου & του Μποδοσάκειου) είναι ελλιπέστατη, από το αντίστοιχο προσωπικό και φυσικά από γιατρούς. Η ίδια επιθυμία στελέχωσης εκφράζεται πανελλαδικά!
Η κατάργηση του τμήματος Λογοθεραπείας, αντί της ίδρυσης ενός επιπλέον τμήματος, αυτό της Νοσηλευτικής, δεν έχει καμιά λογική βάση και μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι την ίδια άποψη έχουν και οι βουλευτές της Περιφέρειας Δ.Μ. και θα παρέμβουν για να την διορθώσουν στην βουλή.
Η ανάγκη αυτή γίνεται ολοφάνερη και από τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων στις Ομάδες Προσανατολισμού Υγείας Και Πρόνοιας στα δημόσια ΙΕΚ Κοζάνης & Πτολεμαΐδας! Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν σπίτια για τη διαμονή των φοιτητών στην Πτολεμαΐδα καταρρίφθηκε πανηγυρικά, ρωτήστε και σ’ όλα τα μεσιτικά γραφεία. Πολλά ανοίκιαστα και με χαμηλότερες τιμές προηγούμενων ετών! Και μην ξεχνάτε ότι οι Π.Ε της Φλώρινας και της Κοζάνης επλήγησαν ανεπανόρθωτα, από την απόφαση του πρωθυπουργού για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση! Σας θυμίζουμε ακόμα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης πληθυσμού από κάθε άλλη και ότι διατηρεί σταθερά τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.
Η θέση που ακούσαμε χθες στην Κοζάνη από τον Υφυπουργό Υγείας κ Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ότι δεν χρειαζόμαστε Δομή Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εξωπραγματική. Δεν συνάδει με τις συνθήκες διαβίωσης των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας, της Καστοριάς, των Γρεβενών αλλά και της Κοζάνης, δεν είναι ρεαλιστική, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής, μας βρίσκει αντίθετους, το ίδιο πιστεύουμε ότι δεν εκφράζει και τους βουλευτές της Δ.Μ. και ελπίζουμε και την κυβερνητική βούληση.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και έχουν ανάγκη και δικαιούνται Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και ο πλέον άσχετος γνωρίζει πόσο σημαντικό ρόλο αποκτούν τα λεπτά του χρόνου, στην σύντομη προσέγγιση επειγόντων περιστατικών στις δομές υγείας για την αναγκαία περίθαλψη. Τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που προτείνει ο Υφυπουργός Υγείας, με τα υπάρχοντα μέσα μεταφοράς και το οδικό δίκτυο, απαιτούν χρόνο περισσότερο πολλές φορές και από δυο (2) ώρες για την μετακομιδή επείγοντος περιστατικού.
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΩΛΟΝΑΚΙ ΑΦΟΥΚΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ;;;;