Η καταστροφική πορεία στην Ελλάδα των τελευταίων ετών δεν σταματά και από τις φονικές πυρκαγιές οδηγούμαστε στις δολοφονικές πλημμύρες και βλέπουμε τον άνθρωπο αδύναμο μπροστά στα φυσικά φαινόμενα περισσότερο από ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας .
Η συνάρτηση μεταξύ των γεγονότων είναι σαφής και υπάρχει αιτία και αποτέλεσμα . Με νομοθεσία το 1998 ψηφίζεται νόμος ν.2612/1998 όπου η δασοπυρόσβεση ανατίθεται αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα και καταργούνται οι Δασονόμοι και η Δασική υπηρεσία που μέχρι τότε είχαν την άμεση ευθύνη της δασικής έκτασης στην Ελλάδα . Ο ρόλος αυτών των ειδικοτήτων στην προστασία των δασών υπήρξε βασικός και αναγκαίος καθώς περιπολούν ,καταγράφουν προβλήματα ,σχεδιάζουν ,υλοποιούν δράσεις έτσι ώστε να υπάρχουν ανοιχτά μονοπάτια ,γεμάτες δεξαμενές ,κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη οργανωμένη υλοτόμηση και βοσκές και σχεδιάζουν αντιπυρική προστασία.
Αυτοί οι εργαζόμενοι του κράτους υπήρξαν υπεύθυνοι για την ζωντάνια των δασών μας στην Ελλάδα . Μετά την κατάργησή τους ,όπου πολλοί έσπευσαν να χαρούν διότι δεν δινόταν χρήματα στους “τεμπέληδες “των δασών και άρα έγινε οικονομία για το κράτος, οι πυρκαγιές έκαψαν όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη . Σαφώς τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές πιθανολογούμε πως είναι κατευθυνόμενες για την αξιοποίηση του χώρου ώστε στη θέση τους να ορθώσουμε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες .
Η ευθύνη αυτή που προωθήθηκε πυροσβεστικό τμήμα του οποίου οι αρμοδιότητες του είναι ευρύτερες και λειτουργούν δυναμικά όλο το έτος δεν αφήνει περιθώριο στους ήρωες πυροσβέστες να μπορούν να κερδίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες τις μάχες με τις φλόγες ακόμη κι αν η αστυνομία βοηθήσει – όπως έγινε στις φετινές φωτιές – ως πυροέλεγχο. ( Ούτε της αστυνομίας είναι αυτός ο ρόλος ).
Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών ,είτε από την κλιματική αλλαγή είτε από εκούσια φωτιά επηρεάζουν δραματικά το έδαφος το οποίο σκληραίνει και δεν απορροφά τα νερά της βροχής με φυσική συνέχεια την πλημμύρα . Σε καμμένη έκταση ακόμη και μια μικρή ποσότητα βροχής μπορεί να προκαλέσει πλημμύρα ,που μεταφέρει σημαντικές ποσότητες καμένων φερτών υλικών και τέφρας δημιουργώντας την λασπορροή η οποία προκαλεί τις σημαντικότερες ζημιές . Οφείλουμε να ενισχύσουμε την δασική υπηρεσία και θεσμικά να υπάρχει στον τόπο όπου οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις εκτάσεις δασών μπορούν να διαχειριστούν την προστασία τους .
Η Δημιουργία από της αρχές σχεδίου Διαχείρισης πυρκαγιών και διαχείρισης Υδάτινων πόρων είναι επιβεβλημένη. Καθώς και η οργάνωση των υπευθύνων σε κάθε γειτονιά πολιτών για την εκπαίδευση τους στη διαχείριση φυσικών καταστροφών και τον έλεγχο αυτών στην περιοχή. Κάθε δήμος και κοινότητα οφείλει να έχει συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό επαγγελματιών και επιστημόνων για τη δρομολόγηση των προγραμμάτων κρίσεων .
Σαφώς βασική είναι μια σειρά ενημερώσεων στους πολίτες του κάθε τόπου γιατί οι καταστροφές μας πλήττουν όλους και δεν κάνουν διαχωρισμούς . Όλα τα παραπάνω στον χώρο του νηπιαγωγείου που εργάζομαι είναι μια ρουτίνα εκπαίδευσης από τις πρώτες ημέρες της σχολικής ζωής διότι η ανθρώπινη ζωή έχει αξία μια προς μια. Για τους Δήμους και τις Κοινότητες είναι επιτακτική ανάγκη.
Της Βάιας Λαμπροπούλου