Οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές θα μπορέσουν να μειώσουν τα ατυχήματα. Τα ίδια έλεγαν και πολλοί προκάτοχοι, εξαιρουμένων ορισμένων που πράγματι ασχολήθηκαν και είχαν απτά αποτελέσματα μείωσης των ατυχημάτων.
Του Κων/νου Τζέκη
Όταν πρώτο- εμφανίσθηκαν στους δρόμους τα κατσαβίδια των τροχονόμων τη δεκαετία του ‘80 και αφαιρούσαν πινακίδες από την παράνομη στάθμευση, αρκετοί νόμιζαν ότι είχαν εφεύρει τον τετραγωνισμό του κύκλου και ότι θα εξαφανίζονταν η παράνομη στάθμευση.
Οι αφελείς δεν καταλάβαιναν ότι η στάθμευση είναι η συνέχεια της κίνησης και αφού υπήρχε η ανάγκη του οδηγού θα στάθμευε έστω και παράνομα.
Τώρα επιχειρείται η επιβολή του Νόμου χωρίς αφαίρεση πινακίδων αλλά με σοβαρές απειλές προστίμων σε βάρος των οδηγών.
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη νομοθέτηση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος θα έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, αλλά και την επιβολή πιο δίκαιων ποινών στους παραβάτες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.
Όπως ανέφερε προ ολίγων ημερών ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του έργου στους διαπιστευμένους συντάκτες, «ο νέος ΚΟΚ είναι σχεδόν έτοιμος αφού υπήρξε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία για εξειδίκευση ορισμένων πτυχών».
Πρόσθεσε δε ότι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας «βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκειμένου να αποσταλεί στη Γραμματεία της Κυβέρνησης για τη δρομολόγηση της δημόσιας διαβούλευσης και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».
Ο νέος Νόμος θα προβλέπει αναμόρφωση των ποινών, με στόχο ώστε η τιμωρία να είναι ανάλογη της επικινδυνότητας της κάθε παράβασης.
Ο νέος Νόμος εξαντλεί την αυστηρότητά του στις παραβάσεις που συνδέονται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να σταματήσει η καθημερινή αιματοχυσία στην άσφαλτο. Τέτοιες παραβάσεις είναι:
- η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
- η υπερβολική ταχύτητα
- η αντικανονική προσπέραση
- η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Τελικά ο νέος ΚΟΚ «απενοχοποιεί» το αυτοκίνητο, καθώς δεν θα αφαιρούνται πινακίδες για συγκεκριμένες παραβάσεις.
Με αυτό τον τρόπο, εφόσον ένας οδηγός υποπέσει σε παράβαση, δε θα τιμωρούνται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία σήμερα στερούνται το όχημα.
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία καταγράφονται εντός του αστικού ιστού, μία από τις σημαντικότερες αλλαγές ενδέχεται να φορά στα νέα όρια ταχύτητας εντός των πόλεων.
Ειδικότερα, το όριο ταχύτητας σε αστικό περιβάλλον αναμένεται να μειωθεί από τα 50 χλμ./ώρα σήμερα στα 30 χλμ./ώρα.
Εκτός των αφαιρέσεων των πινακίδων που ο Νόμος πλέον δεν θα επιτρέπει την αφαίρεση για παραβάσεις, αλλά και την φημολογούμενη ηλεκτρονική βεβαίωση των παραβάσεων για να σταματήσουν τα σβησίματα των κλήσεων, ο νέος Κώδικας αλλάζει και βάζει τα ρούχα του αλλιώς.
Τιμωρεί τη μέθη κατά την οδήγηση, αλλά δεν κάνει καμία νύξη για τις ουσίες. Ουσιαστικά ο Νομοθέτης προτρέπει τους νέους έμμεσα να μαστουρώνουν και να οδηγούν αφού δεν προβλέπεται ο έλεγχος του ναρκοτέστ, ενέργεια απλούστατη και ταχύτατη.
Δεν προβλέπεται η αφαίρεση των πινακίδων, αλλά δεν κάνει καμία νύξη όταν υπάρχει παρακώλυση συγκοινωνιών ή η ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, που είναι ανασφάλιστο, χωρίς να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας κλπ.
Δεν καθορίζει το αρμόδιο Υπουργείο ή κάποιον φορέα υπεύθυνο για το τροχαίο ατύχημα που μέχρι σήμερα είναι ορφανό από πλευράς ευθύνης κάποιου φορέα ή Υπουργείου.
Δεν προβλέπει την ίδρυση φορέα αρμοδίου για την παρακολούθηση της αντί-ατυχηματικής πολιτικής υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Πρωθυπουργού.
Δεν προβλέπει τη συμμετοχή του πολίτη στην προσπάθεια μείωσης των ατυχημάτων.
Μειώνει την ταχύτητα στις κατοικημένες περιοχές, αλλά δε σκέφτεται τη συμφόρηση των πόλεων από την κίνηση της χελώνας.
Ουσιαστικά απειλεί ποινές χρηματικές ή φυλακίσεις, αλλά κωφεύει για τις ανεπαρκείς υποδομές και τα προβλήματα των δρόμων αλλά και τη μεγάλη αδιαφορία ή αδυναμία των υπευθύνων για ασφαλές περιβάλλον όπως Δήμοι, Περιφέρειες, φορείς Υπουργείων κλπ.