Μάλλον ποτέ δεν ξεφύγαμε από αυτές τις παγανιστικές γιορτές γιατί, αφενός ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του χωρίς να ξεμπροστιάζεται και αφετέρου γιατί θα βρισκόμαστε στην πραγματική εικονική μας πραγματικότητα και θα το γλεντάμε κιόλας.
Του Κων/νου Τζέκη
Διαρκείς αποκριές έχουμε όταν οι σχολιασμοί στα ηλεκτρονική μέσα είναι διθυραμβικοί πολλές φορές τραγικοί και υβριστικοί, χωρίς να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις αυτής της όχι σπανίως άδικης κριτικής μας.
Έτσι διαβάζουμε απόψεις και Θεέ μου είναι συνήθως τόσο ακραίες και κακόπιστες που μάλλον διαστρεβλώνεται η καλόπιστη και αγαθή προσπάθεια του αυτόκλητου δημοσιογράφου και κοινωνικού σχολιαστή.
Διαβάζουμε ανορθόγραφες καταχωρήσεις και ασύντακτες φράσεις τις περισσότερες φορές που μπορεί από τη μια να ακυρώσουν την προσπάθεια του πολίτη που ευαισθητοποιήθηκε ενώ από την άλλη δείχνουν την αδυναμία του ή την αγραμματοσύνη του να αρθρώσει πέντε σωστά βαλμένες και ορθογραφικά σωστές φράσεις.
Άλλοτε κυριαρχεί πολιτική αντιπαράθεση με μεγάλο φανατισμό που ποδοσφαιροποιεί την κοινή λογική και άλλοτε καταχωρίζονται απόψεις για πολύ σοβαρά εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα που ελάχιστοι τα γνωρίζουν και μπορούν να εκφέρουν σοβαρή και εμπεριστατωμένη άποψη που να διαφωτίσει τους αναγνώστες.
Οτιδήποτε βγει στον αέρα κρίνεται και σωστά αλλά θα πρέπει να κατακρίνεται το δόλιο και το ανήθικο αλλά αυτά συνήθως είναι φυλαγμένα σε κλειστά στόματα ή σε ασφαλή χρηματοκιβώτια.
Έτσι κρίνεται και κατηγορείται οτιδήποτε από την πιο απλή μέχρι την περισσότερο δαιδαλώδη είδηση. Μέσα σε όλα αυτά κυριαρχεί η δημοσιοποίηση της είδησης. Όχι της ενημέρωσης σε θέματα πολιτισμού, κοινωνικά, οικολογικά επιστημονικά κλπ, αλλά η πιασάρικη. Έγκλημα, βία, βιασμοί, ανθρωποκτονίες, ληστείες, απάτες. Όσο περισσότερο βαρύ το αδίκημα, όσο περισσότερα ερωτηματικά και αμφισβητήσεις, τόσο μεγαλύτερη τηλεθέαση. Τόσο περισσότερα χρήματα. Πολλά χρήματα.
Μια φορά στο γραφείο μου βρέθηκε μια δημοσιογράφος που διψούσε για πιασάρικη είδηση. Χτύπησε το τηλέφωνο και ο Βοσκός από την άλλη μου είπε ότι βρήκε τρία νεκρά βυζανιάρικα. Η καημένη η δημοσιογράφος δεν κάθισε να ρωτήσει λεπτομέρειες αλλά ρωτούσε που ήταν το μαντρί του βοσκού.
Πέρασαν δύο ώρες και χτύπησε το τηλέφωνό μου. Λαχανιασμένη η δημοσιογράφος από την πεζοπορία με ρώτησε που είναι τα πτώματα και πότε θα έρθει η Αστυνομία. Όταν έμαθε ότι ήταν πρόβατα που κατασπαράχθηκαν από λύκο, απογοητευμένη μου είπε να κάνω μια δήλωση. Σε άρνησή μου επέμενε και μου εκμυστηρεύθηκε ότι είχε τηλεφωνήσει το κανάλι της και κράτησε χρόνο για την είδηση, Στις αντιρρήσεις μου ότι δεν έχω κάτι να πω με παρακάλεσε να δηλώσω ότι δεν επιβεβαιώθηκε η είδηση και ότι ήταν φάρσα!!!
Τα εθνικά θέματα, τα οικονομικά, τα αστυνομικά, τα τροχαία, τα φορολογικά, οι δράσεις του οποιουδήποτε Δημάρχου ή Περιφερειάρχη και δυστυχώς θέματα δικαίου είναι σε πρώτη ζήτηση για σχολιασμό συνήθως όμως και επειδή λείπει η στοιχειοθέτηση φαντάζουν πικρόχολα και άδικα.
Γιατί ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης αγόρασε μερικά lap top για τους συμβούλους του, ξοδεύοντας το τεράστιο ποσό των δέκα ή δέκα πέντε χιλιάδων ευρώ, μπορεί να αποτελεί καταγγελία πρώτης τάξης, αλλά δεν αποτελεί ψόγο τα ποσά που θα διατεθούν από τους ΟΤΑ για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις ή άλλα πανηγύρια, που θα μπορούσε να συνεισφέρουν σ’ αυτές οι έμποροι που θα ωφεληθούν, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τους και οι σύλλογοι τους.
Μπορεί μια δράση να κρίνεται και να κατακρίνεται όταν την γνωρίζουμε αλλά δεν γνωρίζουμε τα ποσά που διατέθηκαν ούτε έχουμε μέτρο για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Οι Ελβετοί σε δημοψήφισμα αρνήθηκαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας και αρνήθηκαν να πάρουν αυξήσεις στις αποδοχές τους.
Οι Νεοζηλανδοί αγρότες όταν η Κυβέρνησή τους αποφάσισε να τους ενισχύσει οικονομικά επιδοτώντας τα προϊόντα τους κατέβηκαν σε διαδηλώσεις και απαίτησαν να μην επιδοτηθούν αφού δεν ήταν ζητιάνοι!!! Ασφαλώς σκεφτόμαστε ότι και οι δυο παραπάνω είναι βλάκες, αλλά μήπως αυτή η βλακεία δημιούργησε ισχυρά οικονομικά κράτη και απολαμβάνουν μέσα από την κρατική οικονομική άνεση κοινωνικές παροχές; Τελικά γνωρίζουν οι αρχηγοί κινημάτων εργαζομένων ποια η αντοχή του κράτους, ποια τα λογικά τους αιτήματα και πως και πότε θα πρέπει να τα διεκδικήσουν; Όποιος ισχυρισθεί ότι γνωρίζουν κερδίζει ποδήλατο ή μάλλον δωροκάρτα σούπερ Μάρκετ.
Ο προβαλλόμενος βάλλεται ή πετροβολούν τα οπωροφόρα, κατά την λαϊκή ρήση. Κάνε ότι θες αλλά φρόντισε να μην το μάθει κανένας. Διαφορετικά θα κρεμαστείς στα μανταλάκια και ούτε ο Αλιάκμονας δεν σε ξεπλένει.
Βλέπεις χάθηκαν τα πλυσταριά αλλά οι κόπανοι πολλαπλασιάστηκαν……