ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Εξ Ελβετίας το φώς

Η Ελβετία είναι μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή των καλύτερων συστημάτων υγείας. Κι όμως αυτό το σύστημα υγείας έφτασε στα όριά του Δεν επαρκούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Έτσι αν κάποιος Ελβετός νομίζει ότι κινδυνεύει από βαριά αρρώστια και σκοπεύει να πεθάνει χωρίς βοήθεια μπορεί να το δηλώσει εκ των προτέρων για να μην ταλαιπωρείται το σύστημα. (βέβαια προηγείται διαβούλευση για το είδος της θεραπείας).

Όμως το πρωτότυπο που προτείνει ο Ελβετός «Τσιόδρας» είναι άλλο. Αρνείσαι την ύπαρξη κορονοϊού; Τότε δεν έχει ΜΕΘ. Δεν παίρνεις μέσα ατομικής προστασίας; Σε καταγράφουν και σε πετούν με τις κλωτσιές από τις ΜΕΘ.

Γιατί γενικά συμβαίνει το εξής ιδίως αν είναι νεοέλληνας. Μπορεί να αρνείται την ύπαρξη αυτού το τρισκατάρατου ιού αλλά αν έλθει η κακιά ώρα θα κάνει το παν να βρει θέση σε ΜΕΘ. Αλλά αφού γι’ αυτόν δεν υπάρχει κορονοϊός αποκλείεται να αρρώστησε από αυτόν. Κάτι άλλο θα έχει. Πώς θα του στερήσουν την ΜΕΘ; Αν του πουν ότι αφού δεν υπάρχει κορονοϊός τότε πάσχει από άγνωστη αρρώστια για την οποία δεν υπάρχει φάρμακο τι θα κάνει; Θα πιάσει μάταια ΜΕΘ; Νομίζουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση είναι καλύτερη.

Το πρόβλημα είναι με αυτούς που δεν τηρούν μέτρα προστασίας. Σε έγραψαν; Δεν φτάνει το πρόστιμο αλλά αν διεκδικείς μια θέση ΜΕΘ με ένα νομιμόφρονα τι θα ισχυριστείς; Ότι ήταν μια άτυχη στιγμή; Ε τότε θα γίνουν δύο! Αν υπήρχε κατάλληλη νομοθεσία τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Όμως ο νόμος δεν διαχωρίζει περιπτώσεις. Αντιμετωπίζονται και οι δύο σαν ανθρώπινα όντα. Κι όμως: όταν οδηγείς μεθυσμένος δεν έχεις ασφαλιστική κάλυψη. Εδώ για τί να έχεις; Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση.

Φυσικά στη χώρα μας ο συνεπής και ο υπεύθυνος πάντα χάνει. Γιατί βασιλεύει η ανευθυνότητα ιδίως μεταξύ των πολιτικών· οπότε για ποιόν θα φροντίσουν; Τα πάντα συγχωρούνται στον ανεύθυνο. Παρουσίασε πλαστό πτυχίο και μπήκε στο δημόσιο; Είχε ανάγκη το παιδί. Έκλεψε το δημόσιο; Μα αφού όλοι το κλέβουν. Μπήκε να κλέψει και τον τραυμάτισαν; Αλίμονο στον αντίδικο που δεν λυπήθηκε αναξιοπαθούντα ληστή.

Μας έκανε εντύπωση μια φράση του Σωκράτη: «θα προτιμούσα να αδικηθώ παρά να αδικήσω»! Και τον έλεγαν και σοφό. Σ’ αυτή τη χώρα οι ευκαιρίες για να αδικηθεί κανείς δεν λείπουν, ή μάλλον περισσεύουν. Ακόμα κι ο Χριστός που είπε την παραβολή του Ασώτου (που μάλλον δεν είχε το μυαλό ) δεν είχε τη σκέψη του στην Ελλάδα γιατί θα μιλούσε για Άσωτους. Καθότι δεν είναι δυο, δεν είναι τρεις, δεν είναι χίλιοι δεκατρείς. Είναι αμέτρητοι.

 Κώστας Δαλακιουρίδης

 

 

Image
Image

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΣ
THARROSLOGO
ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ