Ολυμπιακό άθλημα το τάβλι

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Γιατί όχι;

Ανάμεσα στα άλλα ολυμπιακά αθλήματα που θα παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά σε μερικές μέρες από το Τόκυο είναι και το skate boarding, sport climbing και surfing.

Στο παρελθόν έχουν περιληφθεί αρκετά αγωνίσματα, τα οποία αργότερα καταργήθηκαν. Ένα από αυτά ήταν η σκοποβολή με περιστέρια
Δυστυχώς, το αιμοβόρο αυτό άθλημα είναι αυτό ακριβώς που ακούγεται: ζωντανά περιστέρια απελευθερώνονταν στον αέρα, ένα τη φορά μην τύχει και ξεφύγει κανένα, και οι συμμετέχοντες έπρεπε να πετύχουν διάνα σερί. Αν αστοχούσαν δύο φορές, αποκλείονταν από το ευγενές αγώνισμα του ολυμπιακού ιδεώδους.

Τριακόσια περίπου πουλιά έχασαν τη ζωή τους στο αιματοβαμμένο σπορ των Ολυμπιακών του Παρισιού το 1900 που μετέτρεψε τον αγωνιστικό χώρο σε πεδίο μάχης, γεμάτο με αίματα, φτερά και ξεπουπουλιασμένα πουλιά. Και βέβαια, για λόγους που μας ξεπερνούν, εδώ υπήρχε και χρηματικό έπαθλο της τάξης των 20.000 φράγκων, το οποίο μοιράστηκαν οι τέσσερις πρώτοι.

Οι ακτιβιστές όμως και οι φιλοζωικές έκαναν ευτυχώς μεγάλο σαματά και ήδη από την επόμενη ολυμπιακή διοργάνωση τα ζωντανά περιστέρια αντικαταστάθηκαν με πήλινα. Εξαιτίας μάλιστα της κατακραυγής, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φαινόταν αμήχανη και απρόθυμη να το αναγνωρίσει κατόπιν ως επίσημο ολυμπιακό αγώνισμα. Ευτυχώς, αυτή ήταν η μόνη φορά που σκοτώθηκαν ζώα σε Ολυμπιακούς.

Ένα άλλο σπορ, που αργότερα καταργήθηκε, ήταν το Croquet. Ήταν κάτι μεταξύ του golf και polo με άλογα (άσχετο: και τα δύο έχουν γίνει δημοφιλή αυτοκίνητα), αλλά δεν έχει καμία σχέση με κανένα. Παίζεται με τέσσερις μπάλες (μπλε, κόκκινη, μαύρη και κίτρινη), από τις οποίες η μπλε και η μαύρη παίζουν πάντα εναντίον της κόκκινης και της κίτρινης. Κάθε παίκτης χτυπά τις μπάλες του με ένα ξύλινο μπαστούνι, στοχεύοντας να τις περάσει μέσα από 6 μικροσκοπικά τέρματα ακολουθώντας μία συγκεκριμένη πορεία. Στόχος τους είναι να περάσουν με τη σειρά τις μπάλες τους μέσα από τα τέρματα και να χτυπήσουν πρώτοι το ξύλινο παλούκι που βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου.

Μόνο μια φορά βρέθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, το 1900 στο Παρίσι. Τότε ήταν το πρώτο άθλημα στο οποίο συμμετείχαν γυναίκες και μάλιστα ενδιαφέρον έδειξαν μόνο Γάλλοι.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι στο άθλημα αυτό έγινε αρνητικό ρεκόρ εισιτηρίων, αφού μόνο ένας θεατής βρέθηκε στις εξέδρες. Να αναφέρουμε ότι δεν ήταν συγγενής κάποιου αθλητή, αφού ο θεατής ήταν Άγγλος. Μία επίσημη αναφορά των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900 ανέφερε για το φιάσκο ότι “μάλλον αυτό το παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό”. Αποτέλεσμα αυτής της κακόβουλης κριτικής ήταν να μην το ξαναδούμε. Όχι μόνο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και γενικότερα.

Για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ολυμπιακή Επιτροπή δέχτηκε προτάσεις για νέα αγωνίσματα, όπως π.χ. τσιρλήντερς (είναι τα κορίτσια που χορεύουν στο τάιμ-αουτ στο μπάσκετ), τραμπολίνο κ.ά.

Το τάβλι είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα στη χώρα μας και δεν υπάρχει καφενείο που να μη διαθέτει τάβλι. Τα πιο συνηθισμένα αγωνίσματα είναι οι πόρτες, το πλακωτό, το φεύγα και το γκιουλ. Οι Έλληνες γενικά θεωρούνται μεγάλοι ταβλαδόροι και είναι σίγουρο ότι εάν το τάβλι εγκριθεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή, θα έχουμε μεγάλες διακρίσεις σε χρυσά και αργυρά μετάλλια.

Μερικοί λένε ότι οι καλύτεροι ταβλαδόροι είναι οι πυροσβέστες, διότι τις ώρες της αναμονής, μέχρι να κουδουνίσει ο συναγερμός και ορμήσουν για την κατάσβεση της φωτιά, εξασκούνται σ’ αυτό το ευγενές άθλημα.

Να λοιπόν η ευκαιρία να αρχίσουμε όλοι από τώρα να προετοιμαζόμαστε για τους προκριματικούς αγώνες τάβλι στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες!

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ