Αδύνατον να καταλάβουμε

 

ΕΙΣ  ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ

 Αδύνατον να καταλάβουμε

 Την ψυχολογία της ελληνίδας μάνας. Μέχρι πού φτάνει η έννοια της για το σπλάχνο της. Τι κίνδυνοι πραγματικοί και φανταστικοί το απειλούν κάθε στιγμή κι αυτή δεν είναι πανταχού παρούσα να το προστατεύσει.

Έτσι στο 1ο Λύκειο Ευόσμου μαθητής αρνήθηκε να κάνει το τεστ κορονοϊού και ο Διευθυντής σύμφωνα με τις οδηγίες δεν του επέτρεψε την είσοδο.

Ναι αλλά λογάριασε χωρίς την ξενοδόχο. Γιατί η μητέρα ήταν αυτή τη φορά έξω από το λύκειο και απαίτησε να επιτραπεί η είσοδος στο παιδί με βάση το σύνταγμά μας.

Αλλά καλή μας κυρία το σύνταγμα είναι ένας γενικός νόμος της θέλησης των πολιτών που για να εφαρμοσθεί θέλει ένα σωρό νόμους και διατάξεις. Προφανώς η κυρία έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας μιας διάταξης που κι αυτή για να μην εφαρμοσθεί θέλει του κόσμου τις διαδικασίες. Γιατί συμβαίνει και τούτο: όσο εύκολο επιβάλει η διοίκηση μια διάταξη τόσο δύσκολα ανατρέπεται από τον πολίτη παρεκτός και είναι προφανής η αντισυνταγματικότητά της αλλά και πάλι αν πέσεις σε γραφειοκράτη θυμάσαι την ρήση «δεινόν προς κέντρα λακτίζειν».

Έγινε φασαρία, μια κατάληψη (τόσο εύκολο είναι;) και τελικά επενέβη ο εισαγγελέας.  Βέβαια στον εισαγγελέα δεν πιάνουν οι κουβέντες καφενείου όπως παραβιάζεται η ατομική ελευθερία (όταν αυτή απειλεί την ελευθερία τριάντα άλλων μαθητών). Ούτε ότι πρόκειται για ιατρική πράξη, ούτε ότι είναι επικίνδυνη γιατί η μπατονέτα πλησιάζει τον εγκέφαλο κι ανοίγει είσοδο για μικρόβια, ούτε ότι αυτή εμφυτεύει τσιπάκι για τον έλεγχο  των απόρρητων σκέψεων υψίστης σημασίας όπως αν αύριο θα κάνει κοπάνα ώστε οι αρχές να στείλουν δέκα περιπολικά να πιάσουν τον θρασύ νεαρό που αψηφά την εξουσία. Όλα έχουν ένα όριο.

Βέβαια είναι γνωστός ο υπερπροστατευτισμός των ελληνίδων μανάδων που δεν σταματά στην ενηλικίωση του παιδιού αλλά το κυνηγά και μετά το γάμο αμφισβητώντας την προστασία της (του) συζύγου. Θυμόμαστε μια μάννα από ένα χωριό που όταν έφευγε ο γιός της φαντάρος (ένα ντερέκι γεροδεμένο) τον ακολούθησε μέχρι το ...κέντρο νεοσυλλέκτων για να βεβαιωθεί ότι είναι σε καλά χέρια!

Τώρα το τι τραβούν οι φοιτητές του εξωτερικού μόνο αυτοί το ξέρουν.

-Είσαι καλά;

-Για να με ακούς ρε μάνα.

-Βραχνιασμένος που φαίνεσαι. Δεν ντύθηκες καλά; Τι έφαγες σήμερα; Κι αυτό κάθε μέρα αν δεν την διακόψει για κάτι επείγον.

Βέβαια για να μην τα ρίχνουμε όλα στις μανάδες, όλοι οι έλληνες λίγο πολλοί το ίδιο είμαστε. Η σκηνή στο αεροδρόμιο κάπου στην Αγγλία:

-Βλέπεις αυτό το γκρουπ που μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο; Έλληνες είναι!

-Και που το κατάλαβες;

 Μόλις βγήκαν από το αεροπλάνο έβγαλαν όλοι τα κινητά...

 

Κώστας Δαλακιουρίδης

Last modified on Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 13:37

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ