Η Φύλαξη Προσωπικοτήτων

Η Φύλαξη Προσωπικοτήτων

του Κων/νου Τζέκη

Πριν χρόνια, ένας Προϊστάμενος μιας μεγάλης Αστυνομικής Υπηρεσίας διαπίστωσε, πως είχε, διατεθεί για πολλά χρόνια σε ένα πρόσωπο φρουρά έξω από το γραφείο του.

Θεώρησε ότι, το φυλασσόμενο  πρόσωπο δεν θα μπορούσε να προστατεύεται, αφού δεν συγκαταλέγονταν μεταξύ εκείνων των ανθρώπων, που κινδύνευαν έστω και ελάχιστα. Σκέφθηκε, πως, μάλλον, θα εκτελούνταν μια ξεχασμένη διαταγή και αφού κάλεσε τον "προστατευόμενο"  να του εξηγήσει, γιατί έχει προσωπική φρουρά, εκείνος προέβαλε αστείες και μάλλον ειρωνικές δικαιολογίες, γι' αυτό και διέταξε την παύση της φρουράς του.

Μάλιστα θεώρησε σπουδαία της ενέργειά του αυτή, αλλά διαπίστωσε ότι τα υψηλά αφεντικά του άλλα είχαν στο νου τους. Δέχθηκε αρκετές πιέσεις να επαναφέρει τη φρουρά και φυσικά είχε αντισταθεί και σ' αυτές.

Μια ημέρα εμφανίσθηκε ενώπιόν του ένας πολιτικός του προϊστάμενος και του ζήτησε να επιθεωρήσουν μια Αστυνομική εγκατάσταση.  Τελειώνοντας παρουσιάσθηκε "όλως τυχαίως" ο πολίτης και αφού εναγκαλίστηκε με τον Πολιτικό του φίλο, ανακοινώθηκε στον Αξιωματικό ότι  η γνωριμία τους είναι παιδιόθεν, υπονοώντας τα αυτονόητα. Σαφώς ο Αξιωματικός δεν υπέκυψε για να πάρει το δώρο της αποστρατείας στις επικείμενες κρίσεις.

Ένα άλλο περιστατικό χαρακτηριστικό της ασέβειας προς το δημόσιο χρήμα είναι το εξής.

Ένας Δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης είχε δύο Αστυνομικούς στη φρουρά του χωρίς να δικαιούται προσωπικής φρουράς. Ο Προϊστάμενος της Αστυνομίας όταν αντελήφθη το γεγονός κάλεσε τους Αστυνομικούς στο γραφείο του και ζήτησε εξηγήσεις για να πάρει την απάντηση, ότι οι δύο Αστυνομικοί ανήκαν σε δύο πολιτικούς άλλης πόλης και είχαν παραχωρηθεί αυθαίρετα στον πολιτικό τους φίλο.

Τα παραπάνω δύο χαρακτηριστικά γεγονότα που σημειωτέον συνέβησαν παλαιότερα υποδηλώνουν αφ ενός την ευκολία διάθεσης των Αστυνομικών σε υπηρεσίες χωρίς να το  δικαιούνται και αφ ετέρου τη μανία των προσώπων αυτών να αποκτήσουν πολιτικό ή επαγγελματικό ανάστημα φυλασσόμενοι από Αστυνομικούς.

Τώρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την αλλαγή της φιλοσοφίας φύλαξης των προσώπων που την έχουν ανάγκη.

Κατ αρχή θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι η επιλογή του Αστυνομικού προσωπικού δεν θα πρέπει να είναι στην ευχέρεια του προσώπου που αιτείται φύλαξη, αλλά στην ευχέρεια της Υπηρεσίας να επιλέξει τον καταλληλότερο για τη συγκεκριμένη αποστολή.

Θέλεις κύριε Βουλευτά ασφάλεια; Μάλιστα. Παίρνεις τον Α και Β. Μα δε μου κάνουν. Τότε πλήρωσε, να επιλέξεις, τον μισθό του, την ασφαλιστική του κάλυψη αλλά και τους κινδύνους του.

Επίσης θα πρέπει να αλλάζονται ανά έτος, ώστε να μην απομακρυνθεί ο Αστυνομικός από τα καθήκοντά του και να μη γίνει πολιτικό πρόσωπο, φανατικότερο του νέου αφεντικού του.

Μια άλλη παράμετρος είναι το είδος της Υπηρεσίας που θα εκτελούν. Θα πρέπει η Υπηρεσία Προστασίας των προσώπων αυτών να διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου της Υπηρεσίας τους, αφού βεβαίως με κανονισμό της Υπηρεσίας τεθούν τα όρια και τα ακριβή τους καθήκοντα. Αν διαπιστωθεί εκτροπή Αστυνομικών  καθηκόντων θα πρέπει να αποσύρεται άμεσα η φρουρά και να χάνεται το δικαίωμα επαναδιάθεσης.

Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η ασφάλειά τους δεν είναι δική τους επιλογή, αλλά μέλημα της υπηρεσίας και θα πρέπει όλοι να πειθαρχούν σ' αυτήν.

Κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισκέφθηκε την Αμερική. Ένα βράδυ κινήθηκε σε ιδιωτική επίσκεψη και έδιωξε τη φρουρά των Αμερικανών Αστυνομικών, για να δεχθεί την επομένη τον Διοικητή τους που του ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη φρουρά, αφού αν κινδύνευε οι δολοφόνοι του τότε θα τον σκότωναν, όταν δεν είχε φρουρά!!!. Συνεπώς δεν την ήταν απαραίτητη η φύλαξή του. 

Μια άλλη περίπτωση είναι η πλήρης συμμόρφωση του Προέδρου της Ρωσίας   στις  επιφυλάξεις του Έλληνα Αξιωματικού, που αποφάσισε  την αναβολή επίσκεψης προγραμματισμένης.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότεροι που ζητούν φρουρά Αστυνομικών, τη ζητούν για λόγους πρεστίζ ή για άλλους λόγους εκτός των Αστυνομικών καθηκόντων.

 

Έτσι ζητούν ανεκπαίδευτους σε αυτή την υπηρεσία Αστυνομικούς και τους χρησιμοποιούν για άλλα καθήκοντα.

Άλλωστε η φρουρά δεν απέτρεψε τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της κ. Μπακογιάννη, ούτε το θανατηφόρο ατύχημα του συζύγου της κ. Παπαρήγα.

Γι' αυτό και θα πρέπει ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει Νομοσχέδιο λεπτομερές και που θα πρέπει να προβλέπει ειδική εκπαίδευση και να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια του Αστυνομικού, αλλά και την ακριβή εκτέλεση της αποστολής του, λόγους για τους οποίους ζητείται η διάθεσή τους.

 

ΤΑΓΑΡΑΣ

Στοιχεια επικοινωνιας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Δυτικής Μακεδονίας

  Τσόντζα 2 Κοζάνη

  +30 2461038611

  +30 2461034611

  tharos@otenet.gr

Πρωτοσελιδα Εφημεριδων

Εφημερευοντα Φαρμακεια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΟΖΑΝΗΣ