Print this page

Το γινάτι βγάζει μάτι

By Απριλίου 01, 2021

 

ΕΙΣ  ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ

 

Το γινάτι βγάζει μάτι

 

Το ότι ο Ερντογάν αφέντης είναι στριμωγμένος δεν απαιτεί καμιά περισπούδαστη ανάλυση. Η οικονομία καταρρέει και παντού γύρω του βλέπει εχθρούς. Όμως το μεγάλο πρόβλημά του είναι ο Μπάιντεν που δεν σηκώνει το τηλέφωνο να τον πάρει. Εκεί που είχε την άδεια να αλωνίζει τη Μεσόγειο και να παίρνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ όποτε ήθελε τώρα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα κι έχει τον Μπάιντεν να του παίζει ψυχολογικό πόλεμο.

Ο Ερντογάν ξέρει ότι η αχίλλειος τέρμα του είναι η οικονομία και ότι ο Μπάιντεν μπορεί να του καταφέρει συντριπτικό πλήγμα αν το παρατραβήξει. Έτσι μοιάζει με θηρίο σε κλουβί και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει. Τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια και οι πόλεμοι σε πολλά μέτωπα του στοίχισαν πανάκριβα. Τώρα τι θα κάνει;

Ο Σουν Τζου αρχαίος Κινέζος θεωρητικός του πολέμου λέει ότι πρώτα εξασφαλίζεται η νίκη και μετά γίνεται ο πόλεμος αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να μην τον κάνεις καθόλου. Ο Ερντογάν προσπάθησε να το εφαρμόσει στην περίπτωσή μας αλλά δεν τα κατάφερε. Δείξαμε ψυχραιμία και δεν παρασυρθήκαμε ενώ σφυρηλατήσαμε συμμαχίες. Τώρα ο κατάλληλος χρόνος πέρασε κι ότι κάνει θα το κάνει πάνω στην απελπισία του. Μόνη του λύση να κάνει έναν πόλεμο αστραπή αλλά είναι αμφίβολο αν πετύχει  και ξέρει ότι σε τέτοια περίπτωση θα ανοίξουν οι  πύλες της κόλασης για την Τουρκία αφού οι γείτονες καραδοκούν.

Οι Ρώσοι αποκλείεται να βοηθήσουν γιατί σκοπός τους είναι μια αδύναμη Τουρκία κι αν είναι δυνατόν διαιρεμένη. Ο Μπάιντεν δεν ξέρουμε τι θα κάνει. Ούτε το ΝΑΤΟ. Σε όλους συμφέρει μια διαιρεμένη Τουρκία που θα λύσει μια για πάντα τα προβλήματα που δημιουργεί.  Η Ευρωπαϊκή ένωση θα παριστάνει ως συνήθως τον Πόντιο Πιλάτο κι όλα αυτά για το γινάτι του Ερντογάν που θέλει να παραμείνει ισόβιος πρόεδρος της Τουρκίας. Και αφού δεν μπορεί με την οικονομία θα το κάνει με τη μεγαλομανία. Ξέρει ότι με τέτοια κρίση ούτε τη δική του ψήφο δεν θα βρει όση νοθεία κι να κάνει. Αλλά η αρχομανία του δεν τον αφήνει να σκεφτεί λογικά. Κανονικά οι εκλογές είναι το 2023. Αν αφήσει προς το παρόν τα ιμπεριαλιστικά του όνειρα χαμηλώσει τους τόνους κι εκμεταλλευτεί τον τουρισμό κάτι μπορεί να κάνει. Αν διατηρήσει την ένταση θα χάσει κι αυτός κι εμείς.

Το πρόβλημα είναι τα εθνικιστικά αντανακλαστικά που αναρρίπισε κι αυτός και ο συνέταιρός του Μπαχτσελί που μιλά με όρους του 1800. Η εθνικιστική φωτιά γρήγορα φουντώνει μα δύσκολα σβήνει. Θα του δώσουν περιθώριο αυτοί που ζητούν εδώ και τώρα οθωμανική αυτοκρατορία; Θα συμβιβαστεί με προσφυγή στη Χάγη ή θα τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα μέχρι τις επόμενες αμερικάνικες εκλογές; Αλλά  τα περιθώρια στενεύουν κι ο χρόνος τρέχει εναντίον του.

Οι αναλυτές πάντως βλέπουν μάλλον γρήγορες εκλογές παρά σύρραξη. Η κρεμάλα του Μεντερές στοιχειώνει τα όνειρά του. Γι’ αυτό οι επανειλημμένες εκκαθαρίσεις στο στράτευμα και τη δημόσια διοίκηση, ο αυταρχισμός και η εσωτερική κρατική τρομοκρατία. Θα τους προλάβει ή θα τον προλάβουν;

 

Κώστας Δαλακιουρίδης

Related items