Τα τυροπιτάκια τα λατρεύουν τα παιδιά και μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας μαλακά τυροπιτάκια με την πιο εύκολη και οικονομική ζύμη αλλά και με μία αφράτη γέμιση από φέτα, αυγό και γιαούρτι.
Τα γιαουρτένια τυροπιτάκια έχουν μια γέμιση που λιώνει στο στόμα και είναι ιδανικά για το σχολικό κολατσιό, για το παιδικό πάρτι, αλλά και για τους μεγάλους όλες τις ώρες της ημέρας, με τον καφέ ή στο τραπέζι.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι χλιαρό Γάλα Φρέσκο:
1 ποτήρι χλιαρό Νερό:
1 ποτήρι ηλιέλαιο:
1 φακελάκι ξερή μαγιά:
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη:
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι:
700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
500 γραμμάρια φέτα καλαθάκι Λήμνου
1 αυγό
ελάχιστο πιπέρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ 1 αυγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά σε μία λεκάνη βάζουμε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, το ηλιέλαιο και την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε μαζί με την ζάχαρη και το αλάτι. Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι σιγά σιγά, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται και ζυμώνουμε ταυτόχρονα.
Σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν πάρουμε μία αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος. Στη συνέχεια δουλεύουμε λίγο την ζύμη και την χωρίζουμε σε μπαλάκια.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την θρυμματισμένη φέτα μαζί με το γιαούρτι, το πιπέρι και το αυγό. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φυλλαράκι και βάζουμε σε κάθε φυλλαράκια περίπου 1 κουταλιά της σούπας γέμιση. Κλείνουμε και σφραγίζουμε με ένα πιρούνι.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Χτυπάμε το αυγό για το άλειμμα και αλείφουμε τα τυροπιτάκια. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν καλά.
Το γιαούρτι είναι προαιρετικό, αλλά δίνει μια ξεχωριστή σπιτική γεύση.
Βγαίνουν περίπου 30 τυροπιτάκια
Μπορούμε να βάλουμε και λίγο σουσάμι αν θέλουμε από πάνω
Τα χωριάτικα αυγά της Λήμνου, το καλαθάκι και το πρόβειο γιαούρτι θα δώσουν έξτρα νοστιμιά.
(Πηγή: daddy-cool.gr)