Τετάρτη 13 Δεκ 2017 7:08      

Τίμησαν την προστάτιδα των Λιγνιτωρύχων Αγία Βαρβάρα

Την προστάτιδα των Λιγνιτωρύχων, Αγία Βαρβάρα, τίμησαν την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου η διεύθυνση και το προσωπικό του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις των Ορυχείων.

Tο πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των Λιγνιτωρύχων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και  δεξίωση στην αίθουσα υποδοχής.

Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ΄ άλλους στην Ηλιούπολη(σημερινή Baalbek) στον Λίβανο το 360 και κατ΄ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης.

Η σύνδεση της Αγίας με κεραυνό προκάλεσε την επίκλησή της έναντι κεραυνού και φωτιάς από συσχετισμό. Ανακηρύχθηκε επίσης προστάτις Αγία του πυροβολικού και των ορυχείων.

Η ιερή μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης και πολιούχος της πόλης της Δράμας και του Ρεθύμνου Κρήτης.

Τιμή προστάτιδα Αγία Βαρβάρα

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top