Τρίτη 12 Δεκ 2017 8:58      

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Κοζάνης για τον Αντικαπνιστικό Νόμο

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Κοζάνης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/11, με θέμα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.  Αποφασίστηκε να ξεκινήσει  καμπάνια ευαισθητοποίησης (φυλλάδια), ώστε πολίτες και καταστηματάρχες, να ενημερωθούν  για την ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Ιωαννίδης σημείωσε: «ξεκινάμε ένα διάλογο και μια καμπάνια. Η Κοζάνη πρέπει να κόψει το κάπνισμα για λόγους δημόσιας υγείας και λόγους σεβασμού. Μόνο στην Ελλάδα επικρατεί αυτή η κατάσταση και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πέρα από την επιβολή του νόμου πρέπει να γίνει κτήμα των πολιτών και η κοινωνία των πολιτών να συμμετέχει». Από την πλευρά των καταστηματαρχών ο πρόεδρος του συλλόγου Καφετεριών «Ερμής», κ. Λεωνίδας Ρηγάκης τόνισε:

«Πρόκειται για ένα νόμο που πρέπει να εφαρμοστεί. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να περασει  ο νόμος έτσι ώστε να τον αποδεχτεί η κοινωνία και να περάσει το μήνυμα στους πολίτες. Δεν μπορεί να είμαστε εμείς αστυνομικοί στα μαγαζιά μας». Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Χ. Τσεβεκίδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σημειώνοντας:

«Πιστεύουμε σύντομα να ενημερωθεί ο κόσμος και να καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος. Στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών και μέσω ενημερωτικής καμπάνιας ο κόσμος να καταλάβει τη σοβαρότητα του ζητήματος, μιας και η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη , στη μη εφαρμογή του Νόμου.

Ο ιατρικός σύλλογος θα συμβάλει και στο κομμάτι της επιστημονικής τεκμηρίωσης στην εν λόγω εκστρατεία». Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους (η απαγόρευση εντός δημοσίων κτιρίων που είναι χώροι εργασίας ισχύει δια νόμου ήδη και σε χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας των καπνιστών και των μη καπνιστών, από τα αποτελέσματα του καπνίσματος, ιδιαίτερα τον καρκίνο.

Ο νόμος του 2002 απαγόρευε φαινομενικά το κάπνισμα, αλλά παρέμεινε από σχεδιασμού στο μεγαλύτερο μέρος ανεφάρμοστος, καθώς οι διαχειριστές εργασιακών μονάδων μπορούσαν να επιτρέψουν εξαίρεση. Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος, που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2009.

Το 2009 η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ άλλες χώρες - ακόμα και πολλές που θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες - είχαν επιτύχει μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Ως αποτέλεσμα, είναι χαρακτηριστική η συμφωνία πολιτικών πάνω στο θέμα.
Θανάσης Τέγος  

κάπνισμα Δημαρχείο σύσκεψη Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top