Τρίτη 21 Νοε 2017 8:35      

Συλλόγος Γυναικών Πτολεμαΐδας - Παρουσίαση του βιβλίου: "Το γυναικείο ζήτημα"

H παρουσίαση του βιβλίου «Το γυναικείο ζήτημα» της Αλεξάνδρας Ν. Κολοντάι, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, υπό τη διοργάνωση κ του Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαΐδας. Την παρουσίαση έκανε η Έφη Τσίγκα, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Η επικαιρότητα του συγκεκριμένου έργου της Κολοντάι έγκειται στη διαφωτιστική του χρησιμότητα ως προς την ταξική ουσία και την ιστορικότητα της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, που αφορά κατά βάση τη θέση της στην κοινωνική εργασία και, ως παράγωγο, τη θέση της στην οικογένεια -με βάση τον ειδικό της ρόλο στην αναπαραγωγή του ανθρώπου- και τη σχέση με το άλλο φύλο, γενικότερα τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Η δε αξία του έγκειται στην εκλαϊκευτική του δύναμη, που ήταν άλλωστε και ο σκοπός του. Γι' αυτό και η βάση ήταν προφορικές διαλέξεις και όχι ένα γραπτό δοκίμιο. Έργο σημαντικό για τη γυναίκα εργατικής, λαϊκής ένταξης ή καταγωγής, τη νέα γυναίκα, ακόμα και μαθήτρια, αλλά και για τη γυναίκα αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Διαβάζοντας τον πρόλογο της ίδιας της συγγραφέα, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για 12 διαλέξεις επί του γυναικείου ζητήματος, που πραγματοποιήθηκαν από την ίδια το 1921, στο Πανεπιστήμιο Σβερντλόβ του Λένινγκραντ, σε φοιτήτριες που προορίζονταν να δουλέψουν στους γυναικείους τομείς. Στα χρόνια 1921-1922, η Κολοντάι ήταν γραμματέας της Παγκόσμιας Γραμματείας Γυναικών, οργάνωσης της Κομιντέρν (Κομμουνιστικής Διεθνούς), ενώ είχε διατελέσει επικεφαλής του Γυναικείου Τμήματος της ΚΕ του ΚΚ Ρωσίας (Μπ.) το 1920.

Αλεξάνδρας Ν. Κολοντάι Παρουσίαση βιβλίου το γυναικείο ζήτημα Συλλόγος Γυναικών Πτολεμαΐδας

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top