Τρίτη 12 Δεκ 2017 8:48      

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υγειονομικών στο υπ. Υγείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ελαστικών μορφών απασχόλησης πραγματοποίησαν  χθες , έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Οι υγειονομικοί έχουν ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείο προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους. 

Τα συνδικαλιστικά σωματεία γιατρών και λοιπών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, πραγματοποίησαν επίσης παναττική στάση εργασίας έως τις 15:00 μ.μ. και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Οι συγκεντρωμένοι έχουν κρεμάσει έξω από την είσοδο του υπουργείου Υγείας ιατρικές ποδιές στις οποίες αναγράφουν συνθήματα διαμαρτυρίας, ενώ σε πάγκο που έχουν στήσει μοιράζουν ψωμί και ελιές, θέλοντας να δείξουν την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, λόγω της μη άμεσης εξόφλησης των δεδουλευμένων τους.

Απλήρωτοι οι επικουρικοί γιατροί

Υπενθυμίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι η θητεία του εικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ στις προνιακές δομές ανανεώθηκε έως 31/12/2018, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν επικυρώνει τα εντάλματα πληρωμής του επικουρικού προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία, κρίνοντας παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων πέραν του 24μήνου.

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση.

Το ίδιο πρόβλημα με το επικουρικό προσωπικό έχουν και οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο 24μηνο απασχόλησης αθροίζει και τον χρόνο που υπηρετούν με συμβάσεις έργου. Ως εκ τούτου οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έργου μετατράπηκαν σε συμβάσεις εργασίας, θα έχουν τα ίδια προβλήματα, καθώς δεν θα εγκρίνεται η μισθοδοσία τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο όταν ξεπεράσουν το 24μηνο.

Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2018 λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού των νοσοκομείων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα από το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη τυχών κενών που θα δημιουργηθούν.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου εξήγησε πώς «τώρα υπηρετούν 2.100 γαιτροί στο δημόσιο σύστημα, αλλά οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες».

Σημείωσε ότι οι ελλείψεις υπολογίζονται σε τουλάχιστον 6.500 οργανικές θέσεις γιατρών, αλλά -όπως είπε- «οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί, και όχι προκηρυχθεί, δεν ξεπερνούν τις 2.000». Επίσης, πρόεβλεψε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «απειλούνται με κλείσιμο τμήματα κι κλινικές νοσοκομείων, ιδίως την περιφέρεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, τόνισε ότι και οι γιατροί «παλεύουν ενάντια στην ακραία λιτότητα και τα ματωμένα πλεονάσματα» και επισήμανε πως «ο φετινός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ είναι κατά 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερος, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

άμεση εξόφληση δεδουλευμένων Συγκέντρωση διαμαρτυρίας υγειονομικών

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top