Τρίτη 21 Νοε 2017 8:39      

Σε ζώνη κινδύνου οι προσωπικές διαφορές 1,4 εκατ. συνταξιούχων

Με το χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα, ο χρόνος εφαρμογής της περικοπής των καταβαλλόμενων συντάξεων παραμένει κομβικό σημείο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Το ΔΝΤ επιμένει η προσωπική διαφορά να καταργηθεί το 2019 ενώ η κυβέρνηση ζητούσε  να περικοπεί το 2020 ή έστω σε δύο δόσεις το 2019-2020, αλλά τελικά φαίνεται πως υποχώρησε.

Το «μαχαίρι» αναμένεται να μπει βαθιά σε 720.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ ενώ δραματικές θα είναι οι περικοπές για τους συνταξιούχους άνω των 1.400 ευρώ.

Τα μεγάλα θύματα

Τα μεγάλα θύματα των νέων περικοπών θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί καθώς και οι παλαιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σ΄αυτές τις κατηγορίες, ιδίως όταν αν ο συνταξιούχος έχει λίγα χρόνια ασφάλισης, οι μειώσεις θα ξεπεράσουν το 35%.

Στο στόχαστρο των μειώσεων αναμένεται να μπουν περίπου 1,4 εκατομμύριο συνταξιούχοι που εκτιμάται ότι εμφανίζουν προσωπικές διαφορές.
Και στις χαμηλές συντάξεις
Ωστόσο προσωπικές διαφορές θα προκύψουν στις χαμηλές συντάξεις (κατώτατα όρια, μητέρες ανηλίκων) τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει πάσει θυσία.

Για να βγει ο λογαριασμός δεν αποκλείεται το «μαχαίρι» να αγγίξει και τις συντάξεις των 600 ευρώ.

Την ίδια ώρα, άφαντες παραμένουν οι νέες συντάξεις με βάση το νόμου Κατρούγκαλου, παρότι θεωρητικά λύθηκε το πρόβλημα με την αντικατάσταση του ανύπαρκτου δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που είχε μπλοκάρει τη διαδικασία.

Ούτε μία αίτηση από τις 55.000 που κατατέθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 δεν έχει πάρει το δρόμο του υπολογισμού.

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οριστική σύνταξη χηρείας με το νέο νόμο ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να χορηγούνται στους δικαιούχους προσωρινές συντάξεις χηρείας.

Στο μεταξύ ο ΕΦΚΑ δηλώνει περιχαρής από τα έσοδα των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μηνός Ιανουαρίου 2017, αφού όπως ανακοίνωσεη εισπραξιμότητα ανέρχεται σε 64%. Μάλιστα ανακοινώνει ότι την 31/3/2017 έληξε η προθεσμία καταβολής αισιόδοξες εκτιμήσεις για περαιτέρω βελτίωση της εισπραξιμότητας. Η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών του Φεβρουαρίου λήγει στις 13 Απριλίου.

συνταξιούχοι Νόμος Κατρούγκαλου Σύνταξη ΔΝΤ

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top