Δευτέρα 23 Οκτ 2017 23:46      

Ρυθμίσεις "ΑΛΑ ΚΑΡΤ" για όσους χρωστούν έως 2.000 ευρώ από την εφορεία

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, δεν πρόκειται για μία ακόμη ρύθμιση καθώς ισχύει η πάγια των 12 δόσεων, αλλά για ένα μοντέλο εξατομικευμένης διευθέτησης των οφειλών παραπλήσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναβίωσης της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η Εφορία θα εξετάζει το οικονομικό και φορολογικό προφίλ κάθε οφειλέτη ξεχωριστά και ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες και τα κριτήρια που θα τεθούν θα παρέχει περισσότερες διευκολύνσεις για την εξόφληση των οφειλών. Στόχος είναι να δοθεί μια «ανάσα» στους μικροοφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία αλλά και η είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που κινούνται πάνω από τα 95 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία

Οπως λένε αρμόδια στελέχη, θα πρέπει σε πρώτη φάση να ξεκινήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και στη συνέχεια «θα δούμε εάν μπορεί να προχωρήσει ένα ανάλογο μοντέλο κατά περίπτωση διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές πέραν των φορολογικών». Ολα αυτά όμως, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης? Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση θα αφορά περίπου 3 εκατομμύρια φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία μικρά ποσά μέχρι 2.000 ευρώ οι οποίοι αποτελούν περίπου 75% των οφειλετών του Δημοσίου. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν οι φορολογούμενοι που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα συνδέονται με την οικονομική κατάστασή τους καθώς και με το αν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή όχι. Θα εξετάζεται δηλαδή το φορολογικό και γενικότερο οικονομικό τους προφίλ.

Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 95 δισ. ευρώ και με τον ρυθμό που αυξάνονται κάθε μήνα στους επόμενους μήνες θα εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δισ. ευρώ. Το 2016 προστέθηκαν νέα χρέη ύψους 13,9 δισ. ευρώ, από τα οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων κατάφερε να εισπράξει 2,727 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των 4.146.483 οφειλετών του Δημοσίου με κατασχέσεις απειλούνται άμεσα 1.647.771 φορολογούμενοι.

Οι δηλώσεις
Σχετικά με το χρονικό πλαίσιο υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και πληρωμής του φόρου εισοδήματος, οι πύλες του Τaxis για την υποβολή των δηλώσεων σχεδιάζεται να ανοίξουν εντός Απριλίου με την προθεσμία να εκτείνεται έως τις 15 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε η πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων να πληρωθεί έως τις 30 Ιουλίου. Η δεύτερη δόση θα λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τρίτη στα τέλη Νοεμβρίου. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα λήξει φέτος στις 30 Ιουλίου.

Για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση που θα ορίζει ποια επαγγέλματα θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν POS για τις πληρωμές με κάρτες. Μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων που θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν POS μέχρι το τέλος Ιουνίου περιλαμβάνονται η εστίαση, οι επισκευές, η εκπαίδευση, οι ενοικιάσεις, η ένδυση και η υπόδηση, οι τηλεπικο ινωνίες, η ενέργεια, τα τυχερά παιχνίδια.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι θα είναι στο χέρι των πολιτών το πώς θα πληρώσουν αφού η νομοθεσία ορίζει ότι υποχρεωτικές είναι οι πληρωμές με κάρτες μόνο για συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

• 13,9 δισ. προστέθηκαν το 2016 στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 95 δισ. Από αυτά μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 2,727 δισ. ευρώ

ρυθμίσεις Εφορία οικονομικό και φορολογικό προφίλ Δημόσιο POS

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top