Κυριακή 19 Νοε 2017 21:33      

Πραγματοποιήθηκε συναυλία από την παράδοση της Ανατολής αλλά και της Jazz

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, θέλοντας να αγκαλιάσει την τέχνη σε κάθε της μορφή και τρόπο έκφρασης διοργανώνει μια σειρά συναυλιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσική στην αίθουσα». Μουσική, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, χορός και όχι μόνο, προσκαλούν το κοινό της πόλης της Κοζάνης να απολαύσει και να συμμετέχει σε μια γιορτή όλων των αισθήσεων, μια εμπειρία χωρίς σύνορα, μέσα από τους δημιουργικούς δρόμους της τέχνης. Την Τρίτη 7 Μαρτίου με το Τρίο του Σύριου ουτίστα Ziad Rajab, με μουσική επηρεασμένη από την παράδοση της Ανατολής αλλά και τη Jazz, άνοιξε η αυλαία των εκδηλώσεων. Συμμετείχαν οι James Wylie στο σαξόφωνο και στα τύμπανα ο Γιώργος Κλούντζος-Χρυσίδης.

Ziad Rajab Trio

O Ziad Rajab μεγάλωσε στο Χαλέπι της Συρίας σε ένα ιδιαίτερα μουσικό οικογενειακό περιβάλλον, από όπου πήρε και τα πρώτα του ερεθίσματα στο ούτι. Η πόλη αυτή υπήρξε άλλοτε φημισμένο σταυροδρόμι όπου μουσικοί από όλο τον αραβικό κόσμο συνέρρεαν. Εκεί ο Ziad ξεκίνησε το ταξίδι του μέσα στη μουσική.

Η ερμηνεία του είναι πλούσια, αλλά ταυτόχρονα μινιμαλιστική. Όταν εκθέτει ένα Μακάμ (μουσικοί τρόποι της Αραβικής μουσικής), προσπαθεί με σαφήνεια και απλότητα να μεταδώσει την ουσία του, η οποία μπορεί να κατανοηθεί μόνο μέσω του άμεσου βιώματος. Είτε διατηρώντας μια κατανυκτική σιωπή, είτε δημιουργώντας ένα άκρως πληθωρικό και ξεσηκωτικό ηχοτοπίο, η επιτέλεση του Ziad δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που διαπερνά τους ακροατές.

Μαζί του ο James Wylie, ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος μουσικός από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και μυήθηκε στους ήχους της Ανατολής με το σαξόφωνό του, και ο Γώργος Κλούντζος-Χρυσίδης στα τύμπανα, θα δημιουργήσουν ένα ολόφρεσκο πλαίσιο για το ούτι του.

Ziad Rajab

Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από Σύρια μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Μεγάλωσε έχοντας ακούσματα από τη γιαγιά και τη μητέρα του, οι οποίες έπαιζαν ούτι. Εκεί, πήρε τα πρώτα του μαθήματα. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον ουτίστα Bahjat Durmosh και το μεγάλο γνώστη της θεωρίας της αραβικής μουσικής (maqam) Rashid Al Sufi.

Το 1983 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως ουτίστας συμμετέχοντας στο συγκρότημα του Συλλόγου Καλών Τεχνών του Χαλεπίου "Sabab al arube" και κάνοντας εμφανίσεις σε μουσικές διοργανώσεις της Συρίας, συνεργαζόμενος με άλλους   χαλεπιανούς  μουσικούς.

Από το 1988 ζεί μόνιμα στην Ελλάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τις δικές του μουσικές αναζητήσεις δίνοντας συναυλίες.

Θανάσης Τέγος

Ziad Rajab Trio ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Συναυλία

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top