Δευτέρα 11 Δεκ 2017 20:58      

Παρουσίαση του βιβλίου της Α. Κολλοντάι: «Το γυναικείο ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στην σύγχρονη εποχή»

Η παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Κολλοντάι «Το γυναικείο ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στην σύγχρονη εποχή», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στην αίθουσα Media LAB της βιβλιοθήκης Κοζάνης.

 H  επικαιρότητα του συγκεκριμένου έργου της Κολοντάι έγκειται στη διαφωτιστική του χρησιμότητα ως προς την ταξική ουσία και την ιστορικότητα της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, που αφορά κατά βάση τη θέση της στην κοινωνική εργασία και, ως παράγωγο, τη θέση της στην οικογένεια -με βάση τον ειδικό της ρόλο στην αναπαραγωγή του ανθρώπου- και τη σχέση με το άλλο φύλο, γενικότερα τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Η δε αξία του έγκειται στην εκλαϊκευτική του δύναμη, που ήταν άλλωστε και ο σκοπός του. Γι' αυτό και η βάση ήταν προφορικές διαλέξεις και όχι ένα γραπτό δοκίμιο. Έργο σημαντικό για τη γυναίκα εργατικής, λαϊκής ένταξης ή καταγωγής, τη νέα γυναίκα, ακόμα και μαθήτρια, αλλά και για τη γυναίκα αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος.

Διαβάζοντας τον πρόλογο της ίδιας της συγγραφέα, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για 12 διαλέξεις επί του γυναικείου ζητήματος, που πραγματοποιήθηκαν από την ίδια το 1921, στο Πανεπιστήμιο Σβερντλόβ του Λένινγκραντ, σε φοιτήτριες που προορίζονταν να δουλέψουν στους γυναικείους τομείς.

Στα χρόνια 1921-1922, η Κολοντάι ήταν γραμματέας της Παγκόσμιας Γραμματείας Γυναικών, οργάνωσης της Κομιντέρν (Κομμουνιστικής Διεθνούς), ενώ είχε διατελέσει επικεφαλής του Γυναικείου Τμήματος της ΚΕ του ΚΚ Ρωσίας (Μπ.) το 1920.

 Η εκλαϊκευτική δύναμη αυτού του έργου διατηρεί και σήμερα τη σημασία της, θα λέγαμε όχι μόνο για τη λιγότερο διαφωτισμένη γυναίκα εργατικής, λαϊκής ένταξης ή καταγωγής, τη νέα γυναίκα, ακόμα και μαθήτρια, αλλά, ίσως και κυρίως, για την ταξικά αφυπνισμένη και δραστήρια, τη συνδικαλιζόμενη εργατοϋπάλληλο, τη φοιτήτρια - σπουδάστρια, για την επιστημόνισσα μισθωτή ή αυτοαπασχολούμενη και κυρίως την κομμουνίστρια, το στέλεχος και μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Θανάσης Τέγος

Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Αλεξάνδρας Κολλοντά Παρουσίαση βιβλίου

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top