Πέμπτη 23 Νοε 2017 0:01      

Παρουσίαση του βιβλίου «Χαμένες γενιές, χαμένες αγάπες» του Αντώνη Ματζάρη

Ο Δήμος Εορδαίας, η Θρακική Εστία Πτολεμαΐδας «ο Αρχιγένης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλάτειας, οι εκδόσεις ΜΠΑΛΤΑ και ο Αντώνης Ματζάρης, διοργανώνουν  στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Χαμένες γενιές, χαμένες αγάπες»,  το Σάββατο 19 Νοεμβρίου.

Το βιβλίο έγραψε ο Αντώνης Ματζάρης, ενώ θα μιλήσουν για το βιβλίο οι Πορφύρης Βουταλής, Μαριάννα Λεμονή και η Ελένη Ματζάρη.  Στις 11 του Νοέμβρη, μέρα Σάββατο, απ' τα χαράματα ξεκίνησε πάλι, για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια, το ανθρώπινο κοπάδι από γέρους και γριές, άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια να φύγει από τον τόπο του. Τώρα ξέρανε ότι ο ξεριζωμός ήταν οριστικός.

Ο Παπαγιάννης χτύπησε πρωί-πρωί την καμπάνα πένθιμα, έπειτα την ξεκρέμασε από το καμπαναριό και την έθαψε. Πριν να φύγουν οι Γαλατιανοί κι εγκαταλείψουν για πάντα τα σπίτια τους, άνοιξαν τις κάνουλες από τις βαρέλες κι άφησαν τα κρασιά και τα ούζα να τρέξουν. Ένα κόκκινο ποτάμι άρχισε να κυλάει στους δρόμους, κόκκινο σαν το αίμα, όπως γινόταν στις διονυσιακές γιορτές, μόνο που τώρα το κρασί το έριχναν προσφορά στο σάβανο που σκέπαζε το Γαλατά. Το ίδιο κάνανε και με τις αποθήκες.

Τις άδειασαν και σκόρπισαν τα γεννήματα με τα δημητριακά στις αυλές και τους δρόμους. Άφησαν τα ζώα τους ελεύθερα. Όταν το ανθρώπινο ποτάμι έφτασε στον Καράκ'βα, μαζί του κατέβηκαν και εκατοντάδες ζώα, που τριγύριζαν στην παραλία.

Άλογα χλιμίντριζαν, βόδια και γελάδες μουγκάνιζαν, γαϊδούρια γκάριζαν, σκυλιά γάβγιζαν, όλα έψαχναν τα αφεντικά τους, θαρρείς για να τα ξεπροβοδίσουν..." (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Παρουσίαση του βιβλίου «Χαμένες γενιές χαμένες αγάπες» Αντώνης Ματζάρης Θρακική Εστία Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλάτειας

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top