Τετάρτη 13 Δεκ 2017 7:07      

«Πάγος» για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα για να κλείσει η αξιολόγηση

Πάγο στα περί «clean exit» έβαλε ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο. Εμφανίστηκε πολύ συντηρητικός στις προβλέψεις του και προανήγγειλε μειώσεις φόρων αλλά μεσοπρόθεσμα και αφού πρώτα θα κοπούν οι συντάξεις.
Δεν είναι η κατάλληλη ορολογία

Συγκεκριμένα:

- Εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά τις προβλέψεις του για καθαρή έξοδο των Αύγουστο του 2018 από το μνημόνιο. Είπε ότι ο όρος «καθαρή έξοδος» δεν είναι ίσως η καταλληλότερη και πιο χρήσιμη ορολογία. Τόνισε ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε ακόμα, αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο ήταν το τι χρειάζεται να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση. «Και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά ακόμη» τόνισε. 

Για το χρέος

- Για το χρέος αποφάσεις θα ληφθούν μόνο αφού το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει ακόμα ούτε καν συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι καλύτερες λύσεις.

- Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στην ώρα τους για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να φέρουν ένα πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και ένα επόμενο στις αρχές Ιανουαρίου για να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν το Eurogroup της 24ης Ιανουαρίου 2018 , αλλά αυτό είναι προϋπόθεση όχι μόνο για να πάρει τη δόση αλλά και για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος στους μήνες Φεβρουάριο με Μάιο του 2018 .

- Υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόοδος αλλά «η Ελλάδα ξεκίνησε από τον πάτο και ακόμα είναι κάπου εκεί κοντά» και τόνισε ότι αντί να βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού μ.ο. πρέπει να έχει και τη φιλοδοξία να κινείται μεταξύ των καλύτερων στις επιδόσεις.

Μένουν πολλά για μετά τον Αύγουστο

- Στα χρόνια του μνημονίου, όπως υποστήριξε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά θα παραμείνουν και πολλά ακόμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και μετά τον Αύγουστο του 2018.

Προέβλεψε μάλιστα ότι θα πάρει πάρα πολλά χρόνια η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της βεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέχρι να φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα καθώς δεν θα έχουν γίνει όλα όσα χρειάζονται μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.

- Ανέφερε ότι οι απόπειρες εξόδου στις αγορές που έχουν γίνει βοηθούν στην αναδιάρθρωση και την επιμήκυνση της λήξης των υποχρεώσεων πληρωμής του χρέους, αλλά «θα πρέπει να δούμε αν θα συνεχίσουν να γίνονται».

Τα υψηλά πλεονάσματα

- Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά για να είναι επιτεύξιμα θα πρέπει να συνδυαστούν και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης αλλά θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στη φορολογία τις οποίες πάντως δεν αποκλείουν, όπως υποστήριξε, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αφού, όπως ανέφερε, με τη μείωση των συντάξεων, που προβλέπεται να γίνει, θα υπάρξουν μεγάλες εξοικονομήσεις για τον κρατικό προυπολογισμό και άρα θα δημιουργηθούν περιθώρια για να αλλάξει η σχέση μεταξύ φόρων και κρατικών δαπανών .

Τα προαπαιτούμενα

Όπως ανέφερε ο κύριος Ντέκλαν Κοστέλο για να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση απαιτούνται 110 προαπαιτούμενα συνολικά, εκ των οποίων έχει εκπληρωθεί προς το παρόν μόλις το 1/3 αλλά όπως διευκρίνισε πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα αποτελούν τυπικές υποχρεώσεις που θα επιλυθούν εύκολα.

Για τη συνέχεια και μέχρι να κλείσει το τρίτο πρόγραμμα συνολικά θα πρέπει να γίνουν 82 βήματα ως τον Αύγουστο και την τέταρτη αξιολόγηση , «που ελπίζουμε να είναι και η τελευταία» όπως τόνισε ο Ντέκλαν Κοστέλο.
 

Για τις τράπεζες

Ειδικά για τις τράπεζες ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι το προαπαιτούμενα έχουν κατάβαση συμφωνηθεί από τις προηγούμενες αξιολογήσεις αλλά τώρα πλέον σημασία έχει η εφαρμογή τους.

Όπως είπε, «θέλουμε να δούμε αποτελέσματα και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά το ζητούμενο πλέον είναι να συνεχιστούν και να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα».

Ο Στ. Πιτσιόρλας

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας παραδέχθηκε ότι παρά την αισιοδοξία, «πολύ απέχουμε ακόμα» για να δούμε την επόμενη μέρα, επειδή πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και υπάρχουν «βαθιά ριζωμένες αδυναμίες και παθογένειες».

καθαρή έξοδος Ελλάδας Μνημόνιο

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top