Παρασκευή 24 Νοε 2017 22:38      

Οι Βρυξέλλες στα πρόθυρα πανικού μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα

«Τα πάντα εδώ στην καρδιά των Βρυξελλών έχουν κλείσει μετά τα πρωινά τρομοκρατικά χτυπήματα. Δεν κινείται τίποτα κι όλοι είναι στους δρόμους, αφού κανείς δεν ξέρει ούτε πώς να πάει στη δουλειά του, ούτε πώς να γυρίσει πίσω. Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα πανικού, καθώς είναι νευραλγικά τα σημεία της πόλης που χτυπήθηκαν…». Αυτή ήταν  η εικόνα των Βρυξελλών λίγες ώρες μετά το αιματοκύλισμα στη βελγική πρωτεύουσα, όπως την περιγράφει ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, που βρισκόταν στον δρόμο την ώρα των απανωτών επιθέσεων.

Μετά τα χτυπήματα

«Δε γνωρίζουμε ακόμα αν μεταξύ των θυμάτων είναι και Έλληνες. Δεν μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με την πρεσβεία μας, ενώ και η Αστυνομία δεν δίνει πληροφορίες…» λέει. «Το σίγουρο είναι πως ήταν στοχευμένες τρομοκρατικές ενέργειες, έγιναν δηλαδή σε ώρα αιχμής, πρωί, δέκα παρά τοπική, την ώρα δηλαδή που οι περισσότεροι πήγαιναν στα γραφεία τους. Περιμέναμε τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά όχι και ομαδικό, όπως έγινε. Και στις Βρυξέλλες, οι τρομοκράτες έκαναν ό,τι έκαναν και στο Παρίσι. Από δω και πέρα, προφανώς θα ληφθούν ακόμα πιο αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ίσως να κατέβει ακόμα περισσότερος στρατός στους δρόμους, να φυλάει τα κτίρια…» σημειώνει.

«Υπάρχουν μπλοκαρισμένοι στα κτίρια. Ακούγονται συνέχεια σειρήνες, αστυνομία-στρατός είναι παντού. Δε μπορώ να έχω εικόνα για το τι γίνεται στην πόλη. Από την ενημέρωση, πάντως, που έχουμε, το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο 4, όλοι είναι μουδιασμένοι...» λέει η Νίνα Παπαδουλάκη.

«Πολεμική ζώνη»
 
«Η αίσθηση με τις σειρήνες, τα νέα για την έκρηξη στο μετρό, είναι σαν πολεμική ζώνη. Είχαμε ήδη τον στρατό στους δρόμους, τώρα θα βγουν μάλλον πάλι και τα τεθωρακισμένα, όπως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Αν πραγματικά είναι η αρχή του πολέμου των θρησκειών-πολιτισμών, οι Βρυξέλλες θα είναι ένα κεντρικό μέτωπο, με τις κοινότητες που συνυπάρχουν, αλλά προφανώς δεν συνεννοούνται...» λέει και ο Γιώργος Κωστάκος.

Ασφαλείς οι έλληνες μαθητές των Βρυξελλών
Καλά στην υγεία τους είναι και οι 89 έλληνες μαθητές που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο των Βρυξελλών. «Όλα τα παιδιά είναι ασφαλή, το σχολείο άλλωστε απέχει από την περιοχή που επλήγη. Για καθαρά προληπτικούς λόγους, πάντως, σε συνεννόηση με τις διευθύντριες του σχολείου, οι γονείς ειδοποιήθηκαν και σταδιακά προσέρχονται για να πάρουν με δική τους ευθύνη τα παιδιά τους, καθώς το σχολείο εκκενώνεται. Από τη στιγμή που είναι κλειστό και το μετρό, δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε να φύγουν έτσι και να είναι μόνα τους στους δρόμους» περιγράφει στο in.gr η συντονίστρια ελληνικής εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες, Μυρσίνη Ρουμελιώτη.

«Εμείς είμαστε στην πρεσβεία και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Οι πληροφορίες για τα γεγονότα είναι ακόμα συγκεχυμένες. Εννοείται, βεβαίως, ότι υπάρχει ανησυχία. Αλλά προσπαθούμε και να μείνουμε ψύχραιμοι. Έχουμε μάθει να είμαστε ψύχραιμοι και από το χτύπημα που έγινε στο Παρίσι, αρκετά κοντά σε εμάς…» αναφέρει.

Φωτογραφία - ντοκουμέντο

Μία φωτογραφία-ντοκουμέντο από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου των Βρυξελλών Ζάβεντεμ έδωσε στη δημοσιότητα το βελγικό δίκτυο DH στην οποία απεικονίζονται οι δύο ύποπτοι τρομοκράτες για το μακελειό στο αεροδρόμιο δευτερόλεπτα πριν ενεργοποιήσουν τις βόμβες που μεταφέρουν.

Ο κάθε υπόπτος φοράει μόνο ένα γάντι στο αριστερό χέρι. Ισως να έκρυβαν εκει τους πυροκροτητές, αναφέρουν βελγικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τον τρίτο ύποπτο θα διαπιστώσει ομοιότητες με τον Νατζίμ Λααχράουι, ο οποίος ήταν συνεργός του συλληφθέντα Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ήταν ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο τρίτος άνδρας που διακρίνεται στην φωτογραφία, λοιπόν, για τον οποίο οι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, είναι πιθανό να κρύβει την πραγματική του ταυτότητα πίσω από γυαλιά οράσεως και το καπέλο.

Bόμβα γεμάτη καρφιά προκειμένου να έχουν περισσότερα θύματα πυροδότησαν οι τρομοκράτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, Ζάβεντεμ, σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο «VRT». To ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται γιατρούς του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου Leuven ύστερα από εξέταση των θυμάτων. Στα νύχια των θυμάτων βρέθηκαν υπολείμματα από βίδες...

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας των Βρυξελλών κάνουν έρευνες σε σπίτια της πρωτεύουσας, αναζητώντας τους δράστες της επίθεσης.

Παράλληλα, η βελγική Δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά στην έρευνα που διεξάγεται για τις δύο επιθέσεις.

Οι δύο βασικοί ύποπτοι

Βασικοί ύποπτοι για το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών, σε αεροδρόμιο και μετρό, θεωρούνται αυτήν την στιγμή δύο άντρες: οι Νατζίμ Λααχράουι και Μοχάμεντ Αμπρινί, όπως μεταδίδει η Telegraph.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι και για τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.

Τόσο ο Λααχράουι όσο και ο Αμπρινί εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς δεν εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες επιδρομές της αστυνομίας στο Βέλγιο, που είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με μια θεωρία που αναφέρει η Telegraph, οι δύο άνδρες, συνεργάτες του Αμπντεσλάμ, μπορεί να βιάστηκαν να εξαπολύσουν τις σημερινές επιθέσεις, φοβούμενοι ότι κατά την ανάκριση ο εγκέφαλος του Παρισιού θα «έσπαγε» και θα αποκάλυπτε την κρυψώνα τους.

Ο Λααχράουι, ένας 24χρονος συριακής καταγωγής, φέρεται να έφυγε από τη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2013 και να ταξίδεψε χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ως την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο με τον Αμπνεσλάμ.

Η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι το DNA του βρέθηκε σε διάφορες ζώνες αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν τον Νοέμβριο.

Ο Αμπρινί είναι ένας 30χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε συναντηθεί με τον Αμπντεσλάμ αμέσως πριν τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δίκτυο terrormonitor.org η τρομοκρατική οργάνωση στο μήνυμά της απειλεί για να τρομοκρατικά «χτυπήματα» σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Να περιμένετε και άλλες βόμβες και άλλους νεκρούς. Σύντομα και στην Γερμανία. Τι χαρά να εκρήγνυται το κεφάλι ενός άπιστου. Μετά τις βόμβες, να περιμένετε τους στρατιώτες μας με τα Καλάσνικοφ. Να περιμένετε κι άλλους νεκρούς. Εσείς βομβαρδίζετε την Ανατολή, εμείς βομβαρδίζουμε τη Δύση», είναι μόνο ένα τμήμα των απειλών που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή, οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου αναφέρουν πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία και βρίσκονται στην Ευρώπη, με αποστολή τους να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Παρότι δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς τον ακριβή αριθμό των επίδοξων τρομοκρατών, οι τζιχαντιστές υπολογίζονται ανάμεσα σε 50 και 100.

«Έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία και έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη» δήλωσε μία πηγή, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα.

Βέβαια, επισημαίνεται πως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι ύποπτοι για τις σημερινές επιθέσεις των Βρυξελλών.

Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Λίγες ώρες μετά τα φονικά «χτυπήματα» στην καρδιά της Ευρώπης, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi και όπως επισημαίνει και η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, οι τζιχαντιστές σε μήνυμά τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δίχως ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα «χτυπήματα».

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, το μήνυμα της ανάληψης ευθύνης αναρτήθηκε αρχικά στο δίκτυο Amaq, το οποίο αποτελεί επικοινωνιακό όργανο των τζιχαντιστών και στη συνέχεια την αναπαρήγαγε ο ιστότοπος Telegram.

Επισημαίνεται πως οι τρομοκράτες καταλήγουν, απειλώντας για περισσότερες επιθέσεις στην Ευρώπη.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς την Τρίτη, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, τις Βρυξέλλες», ανέφερε ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους όπως αναρτήθηκε στο δίκτυο Amaq που αποτελεί επικοινωνιακό όργανο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Λίγη ώρα αργότερα, και τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα Russia Today και Sputnik αναπαρήγαγαν την ανάληψη της ευθύνης.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, δύο άνδρες έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές του Βελγίου στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά τα τρομοκρατικά «χτυπήματα».

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία των συλληφθέντων, ωστόσο φωτογραφίες που δείχνουν την ώρα της σύλληψης στη βελγική πρωτεύουσα κάνουν το γύρο του Διαδικτύου.

Βρυξέλλες Τρομοκρατική Επίθεση Νεκροί Τραυματίες
  • Σχόλια

0 Comments:

Tο tharos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Παρακαλούμε πολύ, τηρείτε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς έναντι των υπολοίπων σχολιαστών και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.
Όποια σχόλια είναι συκοφαντικά ή υβριστικά θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Σχολιαστές που επαναλαμβανόμενα προκαλούν ή υβρίζουν άλλους σχολιαστές θα αποκλείονται χωρίς προειδοποίηση 

CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να διαπιστωθεί κατά πόσον ή όχι είστε άνθρωπος και για την αποτροπή αυτοματοποιημένης υποβολής spam.
3 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Scroll to Top